Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   65 / 129
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Ez meg a másik probléma. Komolyabb asztali multikon éppen ezért van választható mérésidő, hogy hosszabb mérésidőt választva kiátlagolja a zajt. Nekem volt ilyen, és a 30V méréshatárban csak leghosszabb mérésidővel -2s- adott azonos értékeket. Gyors méréssel a legkisebb helyiérték mindig mást adott, a zaj miatt. Ez 5.5 digites (32000), 0.002% (24órás)pontosságú volt.
(#) matyi16 hozzászólása Jan 5, 2016 /

Sziasztok!

A közeljövőben szeretnek multimetert vasárolni.
15-20 perces keresés után ezek amik tetszenek:
Unit UT-139C
Heyelec MS-8236
Vagy a fentieknél jóval olcsóbb:
HoldPeak HP-890DN
Vichy VC-99
Vélemények. Melyik lenne a legjobb.
(#) siletto válasza matyi16 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

ÜdV!

Volt szerencsém használni Vichy VC99-est, én nem szeretnék rábeszélni senkit
Eléggé lassan mér, lassan vált méréshatárt. A forgó kapcsoló szerintem túl könnyen jár.A pontosságát nem méregettem.

Jelenleg UT-139C-m is van. Szerintem ez gyorsabban vált méréshatárt,bár ha sok ugyanolyan alkatrészt mér végig az ember, ajánlatos manuális határba állítani, így a leggyorsabb. A pontossága nem tudom pontosan mennyi, de 6 1/2 digites R&S-hoz hasonlítottam régebben, DCV állásban +-1 digites eltérést mutatott maximum minden méréshatárnál.

Ami nekem nagyon nem tetszik benne, az a kikapcsolhatatlan sipákolás minden gombnyomáskor, és a hőmérője csak egész fokot mér.
(#) kadarist válasza siletto hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Nekem is VC99-esem van és valóban lassú a kijelzés, de a pontosságával nincs gond és az enyém mechanikailag is stabil.
(#) matyi16 hozzászólása Jan 5, 2016 /

Ok, akkor én a VC99-et kizárom.
Legjobb valószínű az UT-139C lenne, viszont ez a legdrágább az összes közül.
A HoldPeak HP-890DN-ről lehet tudni valamit?
(#) kadarist válasza matyi16 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Mindenképpen automata méréshatárváltásos típust szerezz be, sokkal praktikusabb.
(#) proba válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Mindenképpen manuálisat, sokkal gyorsabb. (még leolvasni is)
(#) Balázs válasza proba hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Az automatikusat is lehet manuálisan állítani, ha kell...
(#) proba válasza Balázs hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Tudom, nekem is van mindkettő, de én a manuálisat szeretem jobban. Igaz jobban oda kell figyelni, de jobban kézre is áll. Különösen ha sokat kell ellenállás/csipogás/feszültség között váltogatnom herótom van az állandó nyomkodástól, mivel az előző beállítást minden váltásnál elfelejti. Mivel a szemem is romlik utálom a kis piktogrammokat nézegetni, mikor épp milyen méréshatárba támadt kedve beállni. De ez már csak egyéni vélemény. Gondolom az a legfontosabb ki milyet szokott meg. A másik amit díjazok egy műszerben, ha dedikált ki/be kapcsolója van, nem a tárcsát koptatom feleslegesen minden ki/be kapcsolásnál.
(#) elektroncso válasza proba hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Én sem szeretem az automata méréshatárváltót, nekem ne mondja meg a műszer, hogy én mit akarok mérni.
A körbetekeréses kikapcsolás annyira zavart, hogy a kis műszerembe beépítettem egy külön kapcsolót. Persze mindenki olyat használ amilyet szeretne.
(#) nagym6 válasza proba hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

A tárcsás körbetekerős kikapcsolót legtöbb multinál nem kell kikapcsolni, hanem automata kikapcsolás az üzemszerű, így gondolták a tervezők. Bekapcsolás valamelyik gombnyomás, vagy a forgó mozdítása.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Na ennél talán nincs is idegesítőbb. Egyszer mértem iskolában ilyen automata kikapcsolós műszerrel, de itthonra csak ha ingyen adják, pénzért semmiképp. Egy hosszabb mérés közepén voltam, viszont a kapcsolón nem mozdítottam mert nem kellett. Erre fogta magát és kikapcsolt. Amellett, hogy idegesítő, még jól meg is ijesztett, hogy tönkre vágtam a mester műszerét. A legjobbak a régi analóg műszerek azok nincsenek agyon tömve minden "okosító" funkcióval.
(#) abcdabcd hozzászólása Jan 6, 2016 /

Az automata méréshatárváltós műszer szerintem ellenállásmérésben lehet igazán jó, ha az ember vagy keres valamilyen értéket, az összes különböző helyeken felhalmozott dobozok és zacskók minden ellenállásának a megmérésével ilyenkor a manuálisat ugye állandóan kapcsolgatni kell...
Vagy pl, ha valami adott dolog megépítéséhez megvett összes alkatrészt szeretné valaki az egybeömlesztett állapotból szétválogatni a beültetéshez, és mondjuk van benne 470Ohm-tól 1MOHm-ig mindenféle érték...

Viszont feszültség vagy árammérésben meg talán lehet tényleg jobb a kézi váltású, meg ott azért általában egy nagyságrendben szoktak lenni a dolgok, bár kitudja...
(#) kadarist hozzászólása Jan 6, 2016 /

Én úgy gondolom, hogy aki szervizcélból (is) akar multiméterezni, annak az automata műszer jó szolgálatot tesz. Az meg külön érdekes hozzáállás, hogy "nekem be mondja meg...". Dehogynem, és még meg is köszönöm neki!
(#) nagym6 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Sőt nem lehet agyonvágni az automatát (olyan könnyen), mint a kézi méréshatárváltóst. Ha 2V vagy 20V méréshatárban van a kézi váltós multi, és 230V-ra tapintunk véletlenül, vagy meghibásodás miatt a várt 5V helyett 100V-ot kap, azonnal tönkremegy. Automatának ez nem gond, elkezdi beállítani a megfelelő méréshatárt, semmi baja nem lesz.
(#) Doky586 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Automata váltósnál szerintem inkább az lehet a gond hibakereséskor hogy már a 35.értéket hasonlítod össze a mért és gépkönyvi értéket és minden rendbe tűnőnek látszik, de az egyik értéket félreolvastad: 1.830V az elvárt érték, de te 18.30 -at mértél, persze a sok tucatnyi mérésből ezt nem vetted észre az automata méréshatár miatt. Igaz ez emberi hiba - hogy a tizedespontot rossz helyre képzelted (ahova vártad).

Ugyanúgy emberi hiba ha 2V állásban 100V-ra dugja. A műszer egyik esetben sem károsodik. (lásd usermanual). De az egyik esetben kezdheti előről a több órás hibakeresést, másik esetben azonnak kiszúrja hogy drasztikusan más a mért érték mint az elvárt..
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) Hooligan01 hozzászólása Jan 6, 2016 /

Nem ma kezdtem a szakmát, minden nap használok multimétert, is.
Amióta hozzájutottam az első automata multimhoz, azóta csak automatát használok.
Nem vagyok hajlandó állandóan tekergetni, váltogatni a méréshatárokat. Miért is tenném? Hiszen megteszi helyettem a gép.. és igen ügyesen, gyorsan. (Fluke 83, 87 sorozat)
Az automata kikapcsolás nagyon jó dolog, tekintve hogy ~1000Ft egy jobb féle 9V-os elem, amit a multiba teszünk..
Ne felejtsétek el: a gépek vannak értünk, és nem fordítva!

Béke
(#) bozig hozzászólása Jan 6, 2016 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen, monitorozáshoz USB-vel PC-re köthető digit multimétert javasoltok? Egy Mastech MY-64 kiváltására kellene, tehát a plafon olyan 20 000 Ft.-, amit még el tudok intézni.
A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv.: bozig
(#) Massawa válasza Hooligan01 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Azért egyet ne feledj a Fluket nem hasonlithatod a mezei müszerekhez. Azok már hajdanán is nagyon gyorsak voltak. Az elsö Fluke müszerem még valamikor 1986-7 táján került hozzám azota már vagy az 5. nél tartok - van egy csomo másik is, de még a legjobbak is utcahosszal lassubbak, igy nyilvánvalo, hogy sokan nem elégedettek az automatikus méréshatár váltással.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Idézet:
„sokan nem elégedettek az automatikus méréshatár váltással”

Az -olcsóbb- automata lassúsága bosszantó, ez a nagy hátránya. Ha sok mérés van egymás után, akkor én is átkapcsolom manualba.
(#) kadarist válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Milyen műszered van, amit át lehet kapcsolni automata méréshatárváltásba?

Fluke 15, lassú az auto beállása, végiglépteti a méréshatárokat szépen komótosan míg a megfelelőhöz nem ér. Van egy 289 is, az már gyors, de azt is lehet manualban is használni.
Régen volt Fluke 187, Brymen nemtudomhányas, azok is auto és manual.
Azt hittem, minden auto használható manuálban is.

Na de hogy kapcsolod át, mert egy műszer vagy "auto DMM" vagy kézzel kell méréshatárt váltani és átkapcsolni nem lehet auto-kézi beállításokba. Nekem ez az infó új, pedig én sem ma kezdtem a szakmát.
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

A Fluke-n ha megtalálta a méréstartományt ( ahol értelmes adatot kapsz), megnyomsz egy gombot és abban a méréstartományban marad amig ki nem kapcsolod vagy nem nyomod meg a gombot ujra.
(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Melyik az a gomb, hagy tanuljak már!
(#) sector99 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

A "jobb" auto méréshatárral rendelkező multikon általában van egy "RANGE" feliratú gomb, amivel végig lehet a méréshatárokat váltani az AUTO módig.

Mellékelt képen a Fluke15. Bekapcsolás után mindig auto-ban van. A "RANGE" gomb első nyomására ott rögzítődik ahol éppen van, és erre vált autoból manualra. További "RANGE" nyomásokra lépked felfelé a méréstartományokban, majd a legnagyobb után legisebbre ugrik, így megy körbe-körbe gombnyomásokra. Ha újra auto kell, akkor a forgókapcsolót kell elkapcsolni, majd vissza, így lép vissza manualból autoba.
A kijelzőn a tizedespontoknál és a pld. mV, V kiírásokból látni, hogy éppen melyik méréstartományban van, ezek ugyanúgy jelzik, mint autoban.
Más multik is kb. ugyanígy kapcsolhatók, van egy "RANGE" gomb mindegyiknél.

Fluke15.jpg

Köszönöm a felvilágosítást, most már én is tudom, hogy miért van ott az a gomb.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

A 'Range' gomb hosszú nyomásával nem áll vissza automatára? Az enyém igen, nem kell tekergetni a tárcsát.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

De bizony visszaáll. Ezt meg én nem tudtam, köszi.
Következő: »»   65 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem