Fórum témák
» Több friss téma |
Érdekes.
Egyébként Magyarországon is van van websdr, csak sajnos nem a teljes sávon. A hollandon még az 540 kHz is bejön, este szép tisztán.
Koszonom, holnap ra is teszem a frekimerot.
Sziasztok!
Ha napnyugta után hallgatom az 540kHz-et, (mindegy, hogy távolabb vagy közelebb az adóhoz) egy bizonyos magas hangú, kevésbé zavaró de hallható sípolás van. Detektoros vevővel is megjelenik, tehát nem a csöves vagy tranzisztoros technika okozza. Mi lehet az oka, miért csak este fordul elő?
Kuwaitban van (volt) egyugyanezen a frekvencián működő nagyadó. Jó terjedés esetén ettől hallod az interferencia füttyöt.
Ugyan azt a kivitelt is megcsinálhatod mint én, miszerint 20menet primer 0,2 zománc huzal az antennára és 5 menet a koax felé.
Ha 1:9-es impedancia arányt szeretnél akkor 1:3 -as menet arány szükséges így pl. 15m primer és 5m szekunder akár a kis takarékos izzóból nyert gyűrűre. Ha kétlukú ( binokuláris ) TV Balun vasmagra készíted ugyanez a menetarány kell. ÉN meg építettem ma ehhez az antennához egy kb. 20 dB-s RF előerősítőt BFW17 tranzisztorral. Csak a képeket még nem töltöttem le a PC-re de majd bemutatom. Üdv. Gábor
Most már fel tudtam tenni a vételi RF erősítőről a képeket.
Sziasztok!
Nagyon régóta szeretnék egy régi típusú rádiót itthonra. A nagymamámnál volt kiskoromban, persze nem működőképes. Én egy olyanra gondoltam, amivel lehet elsősorban orosz rádióadásokat fogni. Nem tudom egyáltalán lehetséges-e ez. A nagymamám régen mindig azt mondta, az övé világrádió, de működésre már nem tudtuk rávenni... Amennyiben létezett ilyen, milyen típusút, illetve hol kellene keresnem? Nagyon köszönöm a segítséget előre is! A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
Köszönöm.
Vagyis ha jól értem akkor ha 75ohm-os koax kábellel jönnék be (ehhez könnyebben és olcsóbban hozzájutok) akkor 1:6 áttétel kell (450/75=6), vagyis például antenna felől 30 menet koax felől 5 menet. Jól gondolom? Az antenna erősítőt ki fogom próbálni. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
Az áttétel négyzetes arányában változik az impedancia!
Gyök6 a menetek aránya akkor lesz 6szoros az impedancia áttételed! A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
Nem kell túl bonyolítanod .
Egyszerűen csináld meg a legegyszerűbb 20/5 menetes kis trafót, valamint a másik végére az antennának tégy egy 1 K ellenállást és nyugodtan bevezetheted 75 Ohmos koax kábellel! Lényeg még a jó földelés , legalább 1 m-es földelő pálcákat érdemes leverni. Kipróbáltam a fent említett széles sávú erősítőt egyelőre úgy, hogy beiktattam a home made rádióm vevő bemenetére a sávszűrő után közvetlen a DBM-re csak még egy 3 dB-s csillapító padot tettem az erősítő kimenetére , hogy rendesen 50 Ohm legyen a lezárása. Mindenképp érdemes megépíteni mert hatalmasat lök a vételen. ( persze zajos környezetben a zajon is )
Idézet: „Lényeg még a jó földelés , legalább 1 m-es földelő pálcákat érdemes leverni.” Ahogyan ismerem a kollégát, ezzel a részévél nem lészen gond ![]()
Elkészítettem a balunt. 20/5 menet a tévés magra. Holnap reggel fogom felszerelni. A földelés a balun alatt 1,5 méter horganyzott cső leütve, a lezáró ellenállás alatt 1 méter szintén horganyzott cső van leütve.
Össze lett rakva az antenna. Viszont egy helyen toldanom kellene a koaxot. F csatlakozóval szereltem a balunt és a toldást is ilyennel szeretném megcsinálni. A toldás zárt helyen lenne, nincs kitéve az időjárás viszontagságainak. A baluntól amúgy kb. 15 méter koax kell, hogy beérjek a rádióhoz. Arra gondoltam, hogy egy RF előerősítőt tennék a balun mellé, ami kompenzálná a hosszú kábel csillapítását. Úgy mint a tévés rendszereknél szokták.
Azon gondolkodok, hogy vajon a lepke antennákba lévő távtáplálásos erősítőt fel tudnám-e használni itt. Annak ugye a kimenete koax-hoz van kialakítva, benne van az illesztőtrafó is. Viszont nem tudom, hogy a bemenete passzolna-e az antennám asszimetrikus 450 ohm-os talppontjához. Persze ekkor az általam épített helyett volna beépítve. Illetve nem tudom, hogy rendesen működne-e ilyen alacsony frekvencián az erősítő (mekkora lehet a sávszélessége). A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Sziasztok!
Tudom, hogy nagyon amatőr a kérdésem, de tényleg nagyon hálás lennék ha tudnátok a fenti kérésemben segíteni. Akár egy szervízzel, ahol tudnak segíteni abban, hol tudok egy ilyen régebbi rádiót venni. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Elso korben vateran nezzel egy vef 206 ost. Ez vilagvevo retro es olcso. Utana meglatod mik az igenyek.
Utana probalj meg keresni egy ml1250 et. Ez nagyon nehez, kicsit draga , de nagyon jo vevo. Nekem van mindketto, ha Vactol nem laksz messze meg tudod nezni milyenek. En nem adom el.
Régi katonai rádiók tudtommal szoktak lenni a rádióamatőr börzéken. Minnél nehezebb és minnél több elektroncső legyen benne. Télen a fűtést is helyettesíti. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Nyugodtan toldd meg a koaxot! De ne foglalkozz a csillapításával 15m-en, de főleg ne bonyolítsd TV sávra készített erősítővel!
A TV-hez alkalmazott 75 Ohmos koaxnak amúgy is igen kicsi általában a csillapítása még 100m hosszon is. Ne zavarjon az sem, hogy jóval halkabban jönnek azok az állomások amelyek pl. egy dipóllal hangosan szólnak! Itt az a cél, hogy csökkentsük a zajokat és ahhoz képest a hasznos jelünk jobban vehető legyen. Mint ahogyan fentebb leírtam az összehasonlítást. Ha pedig lenne mód több irányba telepíteni ilyen vevő antennát akkor lenne ám ideális a dolog, lehetne kapcsolgatni az irányokat! Visszatérve a vételi erősítőre, nem feltétlen fontos sőt van ahol a környezeti zaj miatt nem is lehet használni, de ha minden képen akarsz alkalmazni azt javasolnám, hogy készíts egyet amilyet szintén említettem fentebb. Sőt egy sávszűrőt is tégy az erősítő és az antenna közzé! Az ám! Itt a hétvége lehet rádiózni ![]() Üdv. Gábor HA8LKM
CB50F kábelt fogok használni. 2,2dB-t ír csillapításnak 10MHz-ig. Ami gondot okoz, hogy az árnyékolása alumínium sodrat, de mivel F csatlakozóval lesz szerelve nem okoz olyan nagy gondot.
Mivel ez egy kisváros, és szomszéd sincs sok, velünk szembe egy kis erdő van, így túl nagy nem lehet a környezeti zaj, inkább egy nagy térerejű osztrák (német?) állomás van, ami a nappali órákban folyamatosan zavar, minden sávban, de KH-n is. Szerencsére estére lekapcsol, így este, éjszaka és a hajnali órákban nincs gond. Fogok kísérletezni az előerősítőkkel, de akkor a tévéseket hanyagolom. Ki fogok próbálni több balunt is. Viszont sajnos magyarokat nem hallok 80 méteren SSB-vel (de szlovákot se), míg a reggeli órákban a sáv teljesen tele van cseh állomásokkal. Múlt reggel is OK2VQ-t hallottam,a forgalmazására R7-et (QSA) adtam. Ha az antenna sikerül (és közben remény gyúlt más szempontból is) hamarosan kérelmezhetem a megfigyelő hívójelet. ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Nem meleg egyáltalán. Talán 100 Watt megy bele.
![]()
vagy keress meg: ha4023
nálam van több típus különböző készülékekből, eltudom róla mondani, hogy melyik az igazi. egy 326 például nagyon jó kezdő vevő.
Ma behúztam a koaxot. Most 5 órakor kipróbáltam, azt hiszem a nyáron feltett antennát le fogom szerelni. Ez százszor jobb. Máskor így délután szinte senkit nem hallottam, most meg hemzsegnek az adók 80 méteren. A hangerő is sokat növekedett, majd a kétszerese (fülre).
Képeket majd holnap mutatok. De így elsőre úgy tudnám jellemezni a koax bevezetését, hogy iszapbirkózás a fagyott koax kábellel. Éjszaka esett az eső, lőtye az egész kert, az időjárást egy szóval tudom jellemezni, gennyes. Ehhez még hideg is volt, amellett, hogy én is ráfagytam az alu létrára, a kábel is megfagyott. Ha már hideg van legalább lett volna 30cm hó, hogy ha már kimásztam olyan magasba szép tájat láttam volna nem sártengert. Idézet: „Múlt reggel is OK2VQ-t hallottam,a forgalmazására R7-et (QSA) adtam.” Elnézést kérek, nem R7-et, hanem S7-et. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
Nem semmi, ha ezzel az EWE antennával hangosabban jönnek 80m-en az állomások ! Talán azért lehetséges mert az eddigi huzal antennád csupán egy hosszú drót volt amely meg sem közelít egy rezonáns antennát ha nincs lehangolva.
Onnan lehet a jó rádióamatőrt megismerni, hogy nem a szép időben antennázik, hanem ahogyan te is amikor hordja-viszi . ![]() Jól tetted, hogy kijavítottad a vétel jellemzést S 7-re. ![]() Erről jut eszembe, hogy szép lassan érdemes lenne megtanulgatnod a MORSE ABC-t és az amatőr rövidítéseket kódokat. A MORSE az igazi eszenciája főleg a Rövidhullámú rádiózásnak. Még egy érdekes Infó: a 40m-es sávban egy kis jeladóval kísérletezik HA2PP Zoli Veszprémben. Pontosan 7024 KHz-n hallható 200 milli Watt a teljesítménye . Az alábbiakat adja: VVV CQ QRPP TEST DE HA2PP HA2PP 2oo mW ant 17m LW A lenti képen látható kis 7MHz-s kis rádiómat beüzemeltem és a 40m-es Delta loop antennával a nagy QRM ellenére is szépen hallottam itt Csepelen. Jó kísérlet volt. Neked is jó antennázást és figyelgetést a sávokban!
Tanulgatom én a morze ABC-t, de ha időhiány miatt kiesik egy-két nap akkor elfelejtem amit addig tanultam.
![]()
Szia !
Ha jól értem te nem egy amatőr hanem egy sima műsorszóró rádiót szeretnél. Kérdés, hogy ragaszkodsz-e a régi fadobozos kivitelhez vagy megfelel kicsit újabb de az is retro táska rádió mint VEF és a jó öreg elemfaló SOKOL 403 ? ![]() Ha az Orosz műsorszóró állomások vétele a cél akkor neked műsorszóró vevő kell hozzá nem pedig amatőr. Az ML1250 vagy KROT régi csöves katonai vevőket három okból nem ajánlom: van bennük kb. 14 elektroncső azok zabálják az áramot és nem könnyű pótolni ha megdöglend, aztán ezekhez külön tápegység kell ami az eddigi brutál méret mellett elfoglal még egy asztalt mert a rádió már egyet elfoglalt. ( jó robosztus asztal szükséges ) valamint ezek csak úgy magukban nem képesek állomások vételére hanem egy jó hosszú huzal antenna akár 40m huzal antenna szükséges hozzá amit jó magas árbocokra kell feltelepíteni. Ezekkel szemben végy egy kis világvevő zsebrádiót amiben eleve van ferrit antenna és kihúzható kis pálca antenna is és hordozhatod hallgathatod kedvenc adóidat. Ha régi rádiókra vágysz menj el egy börzére pl. a Puskás Távközlési suliba de tele vannak az apróhirdetések is ezekkel. Ez a szerény véleményem és egyben tanácsom. Üdv. Gábor A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
Sziasztok!
Elektroncso, ha esetleg nem ismernéd, van egy lehetőség, hogy amíg meg nem tanulod a morze abc-t, addig is megfigyelhesd az ebben az üzemmódban dolgozó amatőrök forgalmát. Rákötöd a számítógéped hangkártyájára a rádiód hangkimenetét, és van egy program az a neve, hogy Fldigi, ez dekódolja és szöveges formátumban kiírja a morze adást. Ráadásul egy csomó más digitális üzemmódot is tud. Én egy usb tv vevő stickel figyelem az étert, mindíg is nagy álmom volt egy ilyen világvevő ketyere, óriási élmény volt az fldigivel amikor először sikerült egy jeladót 50mhz-en (hg5btv, sajna azóta már nem működik) megérteni.
Igen!
Ez a varázsszó : megérteni . Persze érdekes a dekódoló programmal is venni a Morse jeleket, csak ezzel elkényelmesedik az operátor és megfosztja magát attól a tudástól, hogy egy érdekes világ nyíljon ki előtte. Ugyanis míg füllel szépen értünk közel egymás mellett különböző állomásokat vagy épp nagy zajból ki tudjuk hámozni az igen nagy redundancia tűrésünk miatt a halk jeleket addig a dekóder ezzel nem sokat tud kezdeni. Jó ez elég szélsőséges példa. Ezen kívül egy egyszerű felszerelésű amatőrnek miért kelljen PC-s és egyéb elektronikus kütyüket alkalmazni a vételhez? Szóval nem lehurrogni akarom a digi vételt csak biztatni a kezdő távíró rádiózás iránt érdeklődőket a Morse elsajátítására.
Persze, abszolút igazad van, én csak azt írtam, hogy addig amíg megtanulja...
Én már 10 évesen a fater rádiótechnika évkönyveit bújtam, és titkon mindig szerettem volna igazi hívójeles amatőr lenni, csak másfele vitt az élet, és így közel 40 éves fejjel, számomra óriási élmény, hogy egy kicsit belekóstolhatok, hallgathatok a világotokba. Ezért is olvasom pl. ezt a topikot is. Tanulgatok én is ám, és nem is olyan sokára meg fogom építeni, az első saját készítésű vevőmet, csak hát műszerezettség, időhiány, család stb. okokból ez csúszik. (Kb. 25 éve ![]()
"miért kelljen PC-s és egyéb elektronikus kütyüket alkalmazni a vételhez?"
Ne kelljen sehova félvezető tranzisztor ! Használjon mindenki passzív tekercset és trafót szikraközzel ? Vételhez pedig kelljen Ge kristályt dróttal érintve + fülhallgató? |
Bejelentkezés
Hirdetés |