Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Még csak annyit ehhez. A kérdésem csak arra vonatkozott, amire. Mivel saját magam kipróbáltam és műxik, okafogyottá vált az egész történet. Azt gondoltam, hogy kapok infót erre vonatkozólag. Azt kell mondanom, hogy nem kaptam. Illetve kaptam mindenféle tanácsot. Viszont úgy tűnt, hogy senki nem próbálta még. Ez miatt történt az, hogy magam próbáltam a végére járni. Mivel nekem műxik, így a továbbiakban megelégszem ezzel. Hiszen a cél is ennyi volt mindössze. Jelenleg legalábbis.
És köszönöm mindenkinek!
"Azt gondoltam, hogy kapok infót erre vonatkozólag." - kaptál választ. Mégpedig szépen elmagyarázva, és ez volt a baj. Én még mindig azt csinálnám, hogy két db 1N4001-et sorba kötnék, azon esik kb 1V, és ezt adnám az 5V-os bemenetre. Az én multiméterem piacról való, 1500Ft volt. Meglepően pontos.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Bocs, hogy beleszólok, de szerintem tök feleslegesen vitáztok, mondhatnám úgy is, hogy a fingot fűrészelitek...
Ha nincs multija, akkor nincs, ha neki nem kell, akkor ne vegyen. Csinálja meg a programját úgy ahogy akarja, aztán majd ha előjönnek a "sunyi hibák", ráér szívni a fogát, hogy most akkor miért nem úgy működik, ahogy ő akarja... Persze akkor megint itt fog kikötni valószínüleg, és csodálkozni fog, hogy esetleg másnál megy tökéletesen a kód, mert normálisan van táplálva az áramkör...
Akkor némi kis kiegészítés. Ha 5V-os áramkört kell táplálni annak bizony van egy feszültségtűrése. Ha ezen kívül esik akár csak néhány pillanatra is - kezdhetsz aggódni. Ha egy 7805-ös stabkocka állítja elő a feszültséget a panelen, annak legalább 3V-nyi tartalék kell, hogy stabilan tarthassa az 5V-ot. Ha ez nincs meg, akkor annyit ér mint egy darab drót. Azaz, ami befolyik, az ki is folyik. Úgy ahogy. Ha ingadozva, akkor ingadozva. Azért javasolták sokan a low-drop stabilizátorokat, mert azoknak nem kell ekkora tartalék. Sőt van olyan táp is, ami step-up, azaz felfelé is képes tornászni a bemenethez képest a kimenet feszültségét. Én úgy oldottam meg ezt a kérdést, hogy egészen egyszerűen vettem egy 12V/1A-es stabilizált tápot. Ez eddig minden fejlesztőkészletet elvitt, volt tartalék és még a nagyobb áramfelvételű kijelzőkkel sincs gond soha. Próbaképpen azért kipróbáltam egy 5V-osnak mondott router adaptert. A kijelző össze vissza villódzott, hol elindult-hol nem. Ezért az úgyis "műxik" és az üzembiztosan működik közé nem tennék egyenlőségjelet. Én friss arduinós vagyok, mert nemrég jutottam csak hozzá egyhez a kínai piac jóvoltából. Végigolvasgatom a TAVIR tanfolyamot - mert tényleg jó. De annak ellenére meghallgatom a többieket, hogy számos mikrokontrolleren túl vagyok már, mert mindig tanulhat újat az ember. Fogadd el, hogy stabil táppal többre jutsz. Amit én rendeltem olcsóbb, volt, mint maga az Arduino panel.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Idézet: „Azon kívül miért kellene nekem egy elektro-műszerész felszereltségével rendelkeznem az R3 és a hozzá készített kijelző (Illesztve hozzá) programozásához.” Éppen a uC környezete az ahol nem ártana tisztában lenni az analóg elektronika alapokkal is és a digitális elektronikával is + megfelelő ALAP műszerekkel rendelkezni. Nyaloszkóppal nem sokra mész. Nem csak azt a pár sort megírni vagy letolni a minta progikat. Ha meg valami nem megy és nem úgy működik akkor meg csodálkozni, hogy mért nem megy?Esetleg felesleges hibáktól , károktól kíméled meg magad. Sajnos a világunk jelenlegi "fejlettségi foka" lehetővé teszi ezt a hozzáállást számos dologhoz és számos esetben .
Valakinek van tapasztalata nRF24L01+ modullal?
Vettem még régebben kettőt a PA+LNA árnyékolt változatból, de eléggé belekavarodtam a programozásba. Ha valaki esetleg használja, szeretnék egy kis felvilágosítást kérni hogy megértsem az alap funkcióit
Én használom küldjek hozzá kódot? Radiohead féle NRF24 library-t használom hozzá. Arduino nanoval megy szépen.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Üdv! Hát az nem lenne rossz. Én Mirf library-t használtam hozzá, már amit sikerült
Nem a sorokkal van bajom, hanem hogy raddr, taddr meg payload stb. Arról már nem is beszélve hogy láttam olyan libraryt is, ahol még csatornák is voltak meg miegymás. Én nem akarok semmi extrát, csak főleg szöveget meg számokat küldeni vele, semmi bájtozás meg ilyenek, mint egy sima soros porton.
Én ezt a csatolt verziót használom, az examples\nrf24 mappában van két példa kód is (1-1 adó és 1-1 vevő) a "reliable" verzió lassabb viszont biztonságos és van benne nyugtázás. A másik gyors, nyugtázás nélkül. Nekem pl távirányító egy hajóhoz és nem kell a nyugtázás inkább a friss infó a fontos. 500m-ig teszteltem ezt a verziót.
Ja még annyit hogy a program elején le van írva hogyan kösd össze az NRF modult az arduinoval, konkrétan: http://arduino-info.wikispaces.com/Nrf24L01-2.4GHz-HowTo 1 - GND 2 - VCC 3.3V !!! NOT 5V 3 - CE to Arduino pin 8 4 - CSN to Arduino pin 10 5 - SCK to Arduino pin 13 6 - MOSI to Arduino pin 11 7 - MISO to Arduino pin 12 8 - UNUSED Semmit sem kell beállítani a kód úgy ahogy van működik. Minden paraméter, address, channel, stb meg van adva, ha nem tetszik persze finomhangolhatod ahogy neked tetszik. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Még pár dolog. Ahhoz, hogy működjön az Arduino GUI ban be kell tallózni ezt a radiohead könyvtárat hogy megtalálja a header fájlokat. (Arduino GUI Sketch menü->Include library->Add ZIP library). Fordításnál nekem hibát dobott, nem talált valami header filet, amit Arduino.h-ra kellett cserélni, ha ráguglizol a hibaüzenetre meg fogod találni. Táp mindenképp 3.3V legyen és kondi kell az NRF modul tápjára (10µF körüli), ezt is millió helyen kivesézték.
Üdv! Na pont ez a library amiből egy szót se értek. Ennél talán némileg a Mirf is egyszerűbb volt, vagy max. ugyanilyen. Pont ezzel a millió sizeof() meg buffer ami kikészít, és nekem nem megy.
Nem a paranccsal van baj, csak azt is leírhatná valaki gyalog módszerrel, hogy mi ez egyáltalán, és hogy kell beállítani hogy mit kapj. Értem én, hogy valami tömbnek a hosszát kell beírni, de mi az a tömb, mire kell, miért kell ilyen hosszúra és ilyen változótípussal létrehozni, hogy működik a küldés folyamata, miket küld egyáltalán át, ilyenek. Ez az amiről sajnos senki se írt, mindenki csak azt ecsetelte hogy ez a lib milyen jó és egyszerű. Nem vagyok reménytelen, ki tudnám cserélgetni a szavakat hogy próbálkozzak, de azzal nem érnék semmit. Ha változtatok bármit, összeomlik az egész. Ha a fent említett le lenne valahol írva érthetően, utána felvilágosulnék hogy mit hogyan kell konvertálni hogy egy szöveget át tudjak vinni például.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy bascom vagy arduino alatt valaki használt-e már SNMP-t ? Már 3 hónapja csak szenvedek de nem jutottam semmire. Feltettem egy arduino-t a házfalára kintre dobozba tettem rá pár érzékelőt és azok adatait szeretném lekérdeni úgy hogy BannanaPi-n futó nagios kérdezgetné le. Egy arduino mega2560, vagy egy uno lenne a cél panel egy w5100 shilded, vagy esetleg enc-vel. Tudna valaki segíteni ebben ? Üdv.
Amit neked szerkesztened kell az kizárólag a buf.
Az elején meg van adva hogy hány bájtos legyen: Ha belenézel az RH_NRF24.h-ba akkor láthatod hogy:
32-4 azaz 28 bájtot küldhetsz át maximum egy csomagban, ez ugye 28 db 0-255 közötti szám, ha hexában nézzük akkor 28db 0x00 és 0xFF közti szám ha karakterként nézzük akkor meg az ASCII táblának megfelelő karakter pl decimális 122 = hexa 0x7A = 'z' karakter ez már csak kiiratás kérdése hogy számnak vagy karakternek iratod e ki az adott bájtot. Ahány adat bájtot raksz az adó oldalon a buf-ba annyi lesz a vevő oldalon is de maximum ugye 28 lehet egy csomagban. A vevő oldalon is feltöltődik a buf ha sikeres volt az adatátvitel és ugyan azok a bájtok lesznek benne amit az adó oldalon beletettél.
Nézzük a konkrét példát, az example mappában az rf24_clien (ez az adó) ami küldeni fog egy üzenetet a vevőnek
A vevő pedik azrf24_server:
Ugye amint látod itt két irányú a kommunikáció, de az adóból kitörölheted azt a részt ahol válaszra vár, a vevőből pedig azt ahol visszaválaszol. Így mindíg csak az adó fogja küldözgetni hogy "Hello World" és a vevő nem küldözgeti vissza hogy "And hello back to you". Ennél egyszerűbb nem is lehetne. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Hú ez tök jó
Végülis így olvasva már sokkal egyértelműbb. Az első és egyetlen programozási nyelv amit tanultam, a Java volt, az is csak alapszinten, és ott nem nagyon volt ilyen hogy mennyit lehet küldeni, meg milyen hosszú, stb, azért furcsa kicsit. Ha jól értelmezem, akkor maximum 28 bájt hosszú a csomag adat része, és 4 a fejléc, de ha csak 1 vagy 5 bájotot akarok küldeni, akkor is jó eredmény ér oda. És akkor a 28 bájtnál hosszabb adatot nem lehet elküldeni, vagy felosztja magától 28bájtos részekre?
Nem osztja fel, arra neked kell figyelni hogy ha 28 bájtnál hosszabb üzenetet akarsz küldeni akkor azt csak 2,3,4..... vagy több darabban tudod átvinni. Erre mondjuk kitalálhatsz valami saját protokoltt, pl az első bájt mindíg az lesz hogy hány csomagból áll egy üzenet, ezt a vevő oldalon megnézed és tudni fogod hogy ha teszemazt az első bájt 4 akkor 4db csomagból fog állni egy üzenet amit össze kell raknod.Vagy ha a csomag utolsó karaktere '#' akkor a következő csomagban lévő szöveg még hozzá fog tartozni. Ez már csak fantázia kérdése. Azt tudja kezelni ha 28-nál rövidebb mivel lekéri mindíg a hosszát, de hosszabb nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Sziasztok! Lenne egy kis problémám nem értem hogyan kell beállítani azt hogy pl 1 jel 1fordulat vagy pl 36 jel az 1fordulat
a kód
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
Ezt a sort módosítsd:
De egyébként oda is van írva kommentbe. És legközelebb használd a CODE blokkot, hogy formázottan lássuk a kódodat...
Szia Bocsi nem tudtam a code blokkról még nemkellett használnom
Tudom hogy oda van írva csak az nem tiszta hogy akkor a 30jel az ezer fordulat ? bocsi ha hülyeséget kérdeztem
Nem. Az rpmcount változó jelenleg fordulatonként kétszer növekszik, és az eltelt idővel osztasz le milliszekundumban. Ahhoz tehát, hogy másodpercenkénti fordulatszámot kapj, az egészet még meg kell szorozni 500-zal. És mivel egy percben 60 másodperc van, az RPM értékhez még szorozni kell 60-nal is, így jön ki az a 30000. Általánosan, ha N impulzust kapsz fordulatonként, akkor 60000/N-nel kell szorozni.
Sziasztok,
Nem tudom rátölteni az arduinora a programot, ezt irja hibaüzenetnek: avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout A próbáltam frissíteni az ezközkezelőbe az illesztőprogramot, de nem segít. Nem tudjátok mi a megoldás?
Helló!
Milyen arduino, milyen usb illesztővel?
Szia
Mega 2560, és van rajta usb csati. A gépen pedig windows7 van. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
Mini-usb, micro-usb, male, female?
A kérdés nem az usb meglétére vonatkozott, hanem milyen chip végzi az illesztést a pc és az atmega között...
Haladjunk, Ha CH340G, akkor telepítetted-e annak driverét?
Egy kicsit magas nekem ez a labda...
Az arduino szoftverét telepítettem föl. Elvileg működnie kéne, de mégse.
Ez a probléma engem is érdekel, azért vagyok így besózva, tehát pillants a panelre, s írd meg, hogy milyen IC (k) vannak rajta. Sajnos vannak "más" Arduinok is
Az eredeti arduinokra általában FTDI chipet tesznek ami az usb->soros átalakítást megcsinálja a PC és az Arduinon lévű mikrokontroller között, egy arduino nanon ez ilyen. Az olcsóbb kínai verziókra viszont CH340G chipet tesznek ami pedig így néz ki. Szóval ennek alapján kell drivert telepíteni a gépedre, az Arduino IDE magában nem elég. Azt nem tudom hogy FTDI chipes verzióhoz települ e driver amikor az Arduino IDE-t telepíted, de a CH340G-hez biztos hogy nem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |