Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   66 / 129
(#) Massawa hozzászólása Jan 6, 2016 /

Néha nem ártana ha a használati utasitást is olvasnátok nemcsak a topicot...
( minden Fluke leirásban benne van immár legalább 30 éve. )
(#) Balázs válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Az enyémnek a hátuljára is ráírták.
(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Az a baj, hogy nincs hozzá leírás, ezért nincs mit elolvasni, de még szerencse, hogy vannak segítő szándékú emberek.
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Majdnem minden Fluke kézikönyve elérhetö a neten. Meg nyomogatással is egy- két nap alatt ki lehet deriteni melyik gomb mit csinál.
(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Nekem otthon nem Fluke-m van, a céges Fluke meg nem mozgatja meg annyira a fantáziámat.
(#) joker89 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Üdv! Nekem van egy Maxwell MX 25-210-em és az is ilyen elven működik immár jó pár éve.
(#) Mumtaz hozzászólása Jan 9, 2016 /

Sziasztok. Szeretnék vásárolni egy multimétert a régi helyett. Fontos lenne, hogy PC-re lehessen kötni. Igazán a Mastech MAS345 egy dolgot leszámítva mindenben megfelelne az igényeknek, viszont a nagy probléma vele, hogy RS232 soros kapcsolatra képes. Mivel sokszor a laptopommal kellene használni (nincs soros rajta), ezért USB kellene.
Nézegettem még a HoldPeak-eket is, amik olcsóbbak, de azokkal semmi tapasztalatom.

Mit ajánlotok így nagyjából 15000Ft környékén?
(#) proba válasza Mumtaz hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Nem tudom, egy usb/rs232 átalakítóhoz mit szólna?
(#) Mumtaz válasza proba hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Ezt nem tudom. A MAS345 nem mai darab ráadásul, de a legtöbb műszerről - ami USB-s - valami hiányzik. Amiket találtam, azokon vagy nincs kondi, vagy tranzisztor mérési lehetőség, ami viszont nekem kellene. A MAS345-ösön minden meg van, ami kell, viszont sok helyen panaszkodtak rá, hogy a mellékelt szoftvernek nincs friss verziója és, ami van hozzá, az 2003-as.
(#) Orbán József hozzászólása Jan 9, 2016 /

Üdv! Vettem (rendeltem) most egy UT61E-t. Aránylag jó dolgokat láttam róla az EEVblogon, használ valaki ilyet?
Ügyes kis jószágnak tűnik és egy cseh oldalról olcsóbbért jön, mint amennyiért itthon elérhető.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) Mumtaz válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Pont ezeket böngészgettem most én is. Pontosabban a C-t és a D-t is.
Onnan mennyiért jön?
(#) Orbán József válasza Mumtaz hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Összesen 28.590.-postával. Számla, gar. OK.
Én az E-t néztem ki, ez előnyösebb nekem, de ennek azt hiszem nincs háttérvilágítása.
InterStore.hu
(#) RoliNyh hozzászólása Jan 9, 2016 /

Üdvözletem!

Nem tudom ezt hova kéne írni, úgyhogy ide küldtem...

Nos van nekem egy (pontosabban már kettő) ilyen szép kínai VICHI VC99 multim.
Mivel figyelmetlen voltam, sajnos kinyírtam az elsőt, aztán vettem meg a másikat mert 30$ -ért szerintem nagyon jó.
Hozzátartozik, hogy előtte vagy egy évet használtam hibátlanul.

De mostanában ahogy böngésztem az aliexpresst, láttam, hogy lehet venni külön azt az IC-t ami a multimban van.
Na nekem se kellett több, be is rendeltem egyet.
Szépen kicseréltem a processzort, és újra megy a gajjravágott multim.
Csak úgy látom kissé más feszültség értékeket mutat, a másik két műszeremhez viszonyítva.

Pl DC mérésnél 4-5V -os feszkónál kb 0.14V -al többet mutat a javított készülék,
24-25V -os feszkónál meg már 0.82V -al többet,
tehát ahogy emelkedik a DC feszültség, úgy nő a hiba is.

Váltónál a hálózati 230V -ra két másik műszerem 226V -ot mér, a javított meg 230V -ot.

Szóval szerintetek is az volna a megoldás, hogy újra kéne kalibrálni a javított készüléket?

Mert én arra gondoltam, hogy az IC -nek van annyi szórása...
(#) abcdabcd válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Szia! A kalibráció erre való ,hogy a különböző szórásokat lehessen kompenzálni... meg amúgy még az is lehet, hogy valami másnak (is) esetleg baja lett, és lehet azért se mér jól... Persze ki tudja, hogy igazából melyik mér jobban szóval az is lehet, hogy jobban jársz, ha úgy hagyod mind a kettőt, és akkor elkerülöd azt, hogyha valamelyikre azt gondolod, hogy nem jól mér, aztán megméred a másikkal, és az mondjuk pont ugyanazt méri, és akkor elhiszed, hogy az amit mértél az "tényleg" annyi
(#) proba válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Szokott lenni benne több potméter.Hitelesíteni talán úgy tudod valamennyire, a legkisebb feszültség értéken a kijelezhető legnagyobb feszültségen pontosra állítod. Esetleg még az AC feszültséget , meg az ohmot lehet hitelesíteni.

Jól látom, hogy a 4 -es (REFI) lábon lévő VR1 (10k) potit kéne tekergetnem?
Elvileg 0.63V -ot kéne beállítanom a REFI lábra...

Az AC -hez nem találok külön szabályozót...
De most hogy így belegondolok, azt úgyis egyenirányítja, és úgy méri meg DC módban nem?

Csatolmány 15.-ik oldal.
(#) Mumtaz válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Igen megnéztem. Igazság szerint az a baj, hogy most elég lenne a "butább" is. A háttérvilágítás nekem mondjuk előnyös lenne, ahogyan a hőmérséklet mérés lehetősége is. Viszont az a baj, hogy hőmérsékletet meg csak a C tud, viszont az meg nem true rms. Meg az is gond, hogy ha kell a nagyobb pontosság, akkor meg az E lenne a megfelelő. Ez a baj, hogy vagy ezt tudja, és valami mást nem, vagy fordítva.
(#) abcdabcd válasza Mumtaz hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Amit tudsz csinálni az "E"-vel, az a háttérvilágításra az, hogy a neten megkeresed az eddig mások által készített megoldásokat, és valamelyik alapján "megcsinálod háttérvilágításosra"
A hőfokmérésre pedig kész megoldást eddig nem láttam, legalábbis olyat, ami egyenértékű lenne azzal, mintha a multiba dughatnál közvetlenül pl K típusú hőelemet, viszont mivel engem is érdekelt ez a multi, bár egyelőre csak az ismerettségi körömben vettek mások, én nem viszont azt találtam, mint talán legegyszerűbb/legjobb módszert, hogy léteznek, jellemzően 8lábú dip tokban kész IC-k, 1-2-3-4ezer Ft-os nagyságrendben, szóval nem a legolcsóbbak, de ha nagyon kellenek, akkor talán megfizethetőek, és ezek közül van amelyik nem is csak K, hanem más típusú hőelemet is tud kezelni, és külső alkatrész talán nem is kell hozzá, csak egy kb a legkisebb műanyag műszerdoboz, meg egy 9V-os elem, esetleg valami fesz stabilizátor... na meg persze két banánaljzat a hőelemnek, meg kimenetként valami vezetékek bajnán dugókkal a multiméter felé... a kimenet az hőfokkal arányos mV érték....

Mert amúgy, nézegettem olyan multimétert, amivel mondjuk pont hőfokváltozást lehetne pc-re menteni, viszont amilyen más multikat találtam azok vagy bőven drágábbak, mint a 61E, vagy pedig egyszerűbbek, pl Digitek 4000ZC (vagy lehet nem ez a pontos típus, de a 4000 rémlik most), meg volt valamilyen Mastech is, viszont pl ettől a két multitól meg a 61E úgy tűnik bőven többet tud, pontosabb is, legalábbis névlegesen, viszont ez a két másik műszer is nagyságrendileg kb annyiba kerül, mint a 61E...
(#) proba válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Azon a bemeneten nem mérném a feszültséget, egy etalonhoz állítanám be hogy jót mutasson a legkisebb méréshatárban. Ugyanis ha nem elegendően nagy bemenő ellenállású műszerrel méred, a műszer elvétele után már nem is jól mér. ( bár ennél az osztó elég kis ellenállásokból áll, lehet működik az a megoldás is. )
(#) RoliNyh válasza proba hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Egy ugyanolyan VC99 -el mérném, a kézikönyv szerint elméletileg 10MΩ a bemeneti ellenállása
(Input impedance: approx 10MΩ)...

Meg van egy UNI-T UT210E, azzal is rámérnék, adatlap szerint szintén 10MΩ...
(#) abcdabcd válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Csak, még hogyha feltesszük azt a tényt, hogy nem szól bele a mérésbe a műszer bemenő impedanciája, akkor is mi értelme van ennek a mérésnek?

Egyrészt ezek a műszerek, nem keresem ki, de gondolom nem a pontosságukról híresek Szóval, egy szintén alapból nem pontos műszert beállítani valami hasonlóhoz vagy esetleg gyengébbhez nem biztos, hogy vezet bárhova is... és ráadásul, hogyha akár csak minimális hatása is van annak, hogy azt a pontot méred, akkor még ha elvileg teljesen pontos lenne az a műszer amivel rámértél, az így beállított érték, akkor se lesz jó... mert "normál" üzem közben azon a ponton nincs ott az a plusz terhelés...

Szóval, ha mindenképp akarod állítani, akkor úgy a legjobb, hogyha azt a műszert, amit pontosnak feltételezel, vagy legalábbis jobbnak, mint a beállítandó, azt ráteszed együtt a beállítandóval, valamilyen kellően stabil tápra, és a beállítandót addig tekered, amíg pontosan ugyanazt nem mutatja, mint a másik...

Ami pl még kérdés, hogy az elemfesz változására esetleg mennyiben változik a mért érték, mert ha a két műszerben a telepfesz nem egyforma, akkor meg megint nem ért semmit az egész...

Amit esetleg érdemes megnézni, hogy:
-a "rosszabbik" műszeren az eltérés az benne van-e a műszer adatlapján írt pontosságban

Ha nem nagy az eltérés a pontosság által meghatározott sávtól, akkor nem biztos, hogy érdemes hozzányúlni, mert lehet csak rosszabbra állítod...

Ha mégis mindenképpen be akarod állítani, akkor meg esetleg nézd meg, hogy szintén egy stabil feszforrásra rárakva, hogyha az elem helyett változtatható tápra kötöd a multimétert, és a feszültséget 9V-tól csökkented, akkor változik-e az érték...

Ha változik, akkor esetleg tegyél bele egy új elemet a beállításhoz....

Na végül is a feszültség összehasonlítós módszerrel pontosabban be lehetett állítani.
18650 -es Li-Ion cellákat használtam feszültségforrásnak.

Először egy cellával, így a kissebb méréshatár miatt, kb 0.003-0.004 ezredre egybe lehet hangolni.
Aztán sorba kötöttem hat cellát, ott már nem is kellett állítani, kb 0.01-0.02 század lett az eltérés.
(Ezt a pontosságot hozza ellenállás mérésnél is.)

AC mérésnél szintén tökéletes lett mind a 6.0V -os méréshatárban, és a 600.0V -os méréshatárban is.

De lehet berendelek egy ilyet is, csak úgy kíváncsiságból...

Probléma megoldva, köszi a hozzászólásokat.
(#) sector99 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Nem sok az a 28 ezer egy kicsit ?
(#) ProxyBlue hozzászólása Jan 10, 2016 /

Milyet? FLUKE 117
Miért? Mert jó , megbízható és mert FLUKE ami ugye a név de itt nem csak a nevet fizeted meg van a hátamögött tudás is és mert TRUE RMS multiméter, tehát frekiváltó után is tudsz vele mérni... stb
(#) Orbán József válasza sector99 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Nekem - 27% ÁFA...akkor már nem. Csajnából 15 ezer kb, de így van gar és számla.
(#) sector99 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Jaaa, úgy már tényleg nem sok...
(#) mate_x válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Nekem ilyen van, meg vagyok vele elégedve.
(#) Orbán József válasza mate_x hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Köszönöm a választ. Kipróbálom majd a PC-s kapcsolatot is, ha már egyszer olyat is tud...
(#) Mumtaz válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Azzal szerintem nem lesz gond. Annyit keresgéltem, hogy hatalmas volt a szórás az árak között. Persze a kínai rendelésnél ott lenne még a vám a garis problémák mellett.
(#) bozig hozzászólása Jan 12, 2016 /

Üdvözletem!

Van valakinek esetleg tapasztalata a Maxwell MX-25328-cal?

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv.: bozig
Következő: »»   66 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem