Fórum témák
» Több friss téma |
Sikerült megoldanom. Így tudod nagyítani is.
Mindjárt látható, hogy a kapcsolón múlik. Az egyik lehetőség a 10k-val párhuzamos 220k eredője és 910 ohm hányadosa +1, a másik a hangszínszabályzó állásának megfelelően alakul.
Tehát R435 és R431 eredője és ez osztva 910=R437 és +1 ? A hangszínt nem használom csak a Loudness-t amikor szükséges.
Igen, ennyit erősít, hogy a hangszín potik középállásával arányban álljon a lineáris átvitel. Az R437 (910 ohm) helyére huzalozz be egy 10k-s potit, lődd be a kívánt erősítést valamennyi jelforrásod figyelembevételével, majd ültesd be az így meghatározott fix ellenállást!
Kipróbáltam a leírtakat a R437 és R438 ki lett cserélve 4.7k-ra ez már megfelelő de viszont ha Loudness-t kapcsolok át vált az eredeti hangerőre. ezt hogyan tudom kikerülni? Mert ez így nem valami szerencsés dolog ha direkt állásban van a kapcsoló akkor kb a hangerőpoti félállása a hallgatási hangerőm de ha Loudnesst kapcsolok ezt vissza kell venni negyedre vagy még ennél is lejjebb.
A Loudness egy teljesen független áramkör. A leírt viselkedés nem igazán függ össze az előbbi átalakítással.
Akkor ugrik meg a hangerőd, ha a hangszínszabályzást engedélyezed.
Igen az a baj hogy amikor a Loudness funkciót bekapcsolom akkor bekapcsol a hangszínszabályozó is csak a potik középállásban vannak de ha elcsavarom valamelyik irányba akkor szabályoz is. De ez mellett a Loudness kikapcsolható is és akkor csak a hangszín aktív ha ezt sem szeretném akkor megnyomom a DIRECT funkció gombot és az egészet kikapcsolja. Szóval olyan hogy csak Loudness nincs ilyenkor aktív a hangszín is csak a potik vannak közép az az (nulla pozícióban).
Összekötöd T492 C-E lábait és nem kapcsol hangszínszabályzást.
Átkötöttem ahogy javasoltad, így tökéletes. Köszi a segítséget.
Üdv!
Egy egyenáramú kivonó áramkört szeretnék megvalósítani műveleti erősítővel. A rendelkezésre álló táp 5v vagy 12v(ez utóbbi változik mert akku) 2 fajtával próbáltam : TL064cn;LA6324 . Egy hall szenzor feszültségéből szeretném kivonni egy poti feszültségét.(Alapból a hall szenzorból 2.5v jön ki,ezt szeretném nullázni a potival) Az egyik bemenetre a hall szenzor jelét kötöttem a másikra meg a potit.Na ez így nem volt jó,Elektro tanárom tanácsára a jeleket átvezettem egy feszültség követő kapcsoláson, de igy se jó,illetve a második műv.erősítővel néha működött. Hogy lehetne megoldani hogy működjön? (A kivonó tag erősítése=1)
Kapcsolási rajz van? A leírásod komparátor üzemre vonatkozik, de egyszeres erősítést adsz meg.
Ez szerintem nem komparátor,lehet rosszul fogalmaztam(legalább én értem )
Amelyik erősítő bemenetére nem kötöttem semmit arra megy a hall jele. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
Az a probléma, hogy a nem ideális műveleti erősítő miatt a kimenet egy telepes táplálásnál soha nem lesz 0, valamint a negatív tartományt (mikor a nem invertáló bemenet negatívabb az invertálónál) is értelmeznie kellene a kivonó áramkörnek, ami egy telepes táplálásnál nem fog működni, csak ha a kimenetet eltolod egy fix értékre és azt mondod, hogy az a referencia. A referenciát pedig valamelyik bemenettel kell azonossá tenned, egyébként nem a bemenetek közötti különbséget kapod a kimeneten. Az már elvileg mindegy, melyiket, az csak a kimenet referenciához képesti polaritását befolyásolja, az értékét nem. Trükközve megoldható, de látszik, hogy nem pontos a kapott érték, mert nem ideálisak a műveleti erősítők.
A bal oldalon a kéttelepes, a jobb oldalon pedig az egytelepes megoldás látható. Az egytelepesnél a hall elemet választottam referenciának, mert a potit nem választhattam, ugyanis az R10 -nek (ha jól sejtem) szintén referenciára kell mennie és ha a potit választom annak, akkor rövidre zárom az R10 -et. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2016
Hello! TL064-el pld így lehet megoldani a dolgot.
Bocsi elírtam TL084 amit használok.Proli007 megoldását megcsináltam, de nem igazán működik.Mondjuk Mosfet helyett pnp tranyót használtam mert ez van itthon.Lehet az a baj?
Megcsináltam osztósra és már majdnem jó(bázisáramos munkapont beállítás itt nem lehetséges?)A kimeneten a fesz érték az jó,csak 1 nagyságrenddel kisebb mint amilyennek lennie kéne.Ha rakok a kimenetre egy 10-es erősìtésű nem invertáló műv erősìtőt akkor az nem ront el semmit?
Hülye vagyok, jó az érték.
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
"bázisáramos munkapont beállítás" Az micsoda?. Egyébként itt a munkapont beállításról az IC visszacsatolása gondoskodik. Ez nem egy tranyós hangfrekis erősítő.
Sziasztok !
Ha egy FET-es bemenetű OPA bemenetét és a GND-ot mondjuk (pl.) harmad akkora értékű ellenállással kötöm össze, akkor a zaj is a harmadára (kb.) csökken ? Vagy akkora jelentősége nincsen, az OPA zaja a belső kialakításából ered ? Kösz !
Hááát.., kicsit tanulni kéne.
Mindennek van zaja, a műveleti erősítőnek is. Sőt a bemenetet meghajtó jelforrásnak, mint generátornak a belső ellenállásával lehet zajra, zaj minimumra illeszteni. Ez azt jelenti, hogy ha egy adott generátor ellenállásnál legkisebb a zaj, attól akár nagyobb, akár kisebb bemeneti ellenállást használsz a zaj növekszik. Persze, ha kritikus a zaj viszony, eleve kiszajú műveleti erősítőt kell választani
Sziasztok!
Nem tudom, melyik műveleti erősítőt válasszam, vagy egyáltalán honnan válasszak? Fontos lenne az alacsony offset (75uV, mint az OP07-nél elég lenne bőven), jó lenne, hogy a kimenete rail to rail lenne (meg tudom oldani a negatív tápszültséget ICL7660-nal végülis), legyen gyors, minimum 250KHz-nél is legyen meg a kimenetén a jel csökkenés nélkül. Szeretném, ha könnyen beszerezhető lenne, esetleg olcsó is? Létezik ilyen, vagy ezek olyan elvárások, amikért sok pénzt elkérnek? Igazából OP07-tel oldottam volna meg, de láttam, hogy 100KHz körül már alig marad a kimenetén feszültség... Tehát lassú. Köszönöm.
Egy műveleti erősítőt (pl. LM 358) hogyan kell bekötni, hogy 1000 x erősítést csináljon?
2 mV -ot szeretnék 2 V-ra erősíteni.
Hello! LM358 messze nem való 2mV erősítésére. Offset hibafeszültsége 3..5mV körül van.
Jaj! Akkor mit javasoltok? És hogy kellene bekötni?
Itt már Chopper stabilizált erősítőre van szükség és kettős tápfeszültségre. Pld. ICL7650
Adatlapon találsz kapcsolást, de azt sem tudni mit is szeretnél felerősíteni, mekkora a forrásimpedancia, jelváltozási sebesség, pontosságiigény stb. 2mV és 1000-szeres erősítés, már nem az a "gyere buci hamm bekaplak" alkalmazás.
Egy konyhai mérlegből kiberhált nyúlásmérő bélyeg ad ki 0- 2 mV szép, stabil egyenfeszültséget. Ezt szeretném az AD7715 A/D konverteremmel digitalizálni, aminek 2,5 V a mérési tartománya. Mintát úgy másodpercenként vagy 10-szer akarok venni. Szóval annak nincs jelentősége.
De valahogy 2 V-ot kell csinálnom a 2 mV-ból....
Használhatsz kimondott híderősítő áramkört, pld. INA118U, vagy pld. ilyesmi kapcsolást.
Köszönöm! Ez az INA118 nagyon jó!
Jól értem? Ha az 1-8 láb közé teszek egy 50 Ohm ellenállást akkor 1000X erősítést kapok. De az 5. Ref láb az mire való? Egyáltalán ki vagy bemenet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |