Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Ugye nem ezt a méregdrága LED-et akarod megvenni? Vicc. Egyébként pedig igen, akksi plusz - meghajtó - LED - akksi minusz. Ennyiért 50W-os LED-et kapsz. Bővebben: Link Nem nagyon keresgéltem, az első találatot megnyitottam. Én vennék 50-100W-os LED-et, meg hozzá egy 10-20-30W-os meghajtót. Jó nagy hűtőborda, örök élet plusz 1 nap.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Látni kéne a ledet ami van.
A meghajtót pedig úgy kell bekötni, hogy a piros és fekete vezeték megy a ledre, rá kell forrasztani, ezt nem szabad megszakítani. Az áramkör másik oldalán pedig van egy külső érintkezőgyűrű, és egy belső érintkező, arra megy az aksi, ezt lehet ki be kapcsolásnál megszakítani. Viszont nekem ez a 6V kimeneti feszültség nem tiszta, erre valószinüled akkor 6V os led kell (nem tudtam, hogy vagy ilyen egycsipes 6Vos led)... Meg kell nézni a led adatlapjában hány voltos, mert a 3.2V os ledet szerintem erre nem lehet rátenni, max csak ha kettőt sorba kötsz...
Úgy legyen, de ez akkor is baromi drága...
Még meg kéne fejteni, hogyan történik az átkapcsolás a többféle világítási üzem között :
"5 mode LED dimmer driver"
Gyanítom úgy, hogy az akksi negatív tápot leveszed az áramkörről (magyarul minimális időre megszakítod), és újra ráteszed.
Ha ezt ismétled, lépked sorba az öt funkción... Legalábbis az én XML-T6 elemlámpám így csinálja. Persze annak van egy nyomógombos kapcsoló a végén, azzal tudod szakítani a tápot. Egyetlen hátránya, hogy nem jegyzi meg, melyík funkciónál kapcsoltam ki a lámpát, így ha később újra bekapcsolom, akkor a 100% fényerővel tolja... A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Üdv!
Aliról rendeltem LED meghajtókat, a jólbevált PT4115-öst, látszólag ez van a képeken, ezt rendeltem de a valóságban teljesen más meghajó jött 8 lábú IC van rajta MC34063A jelzéssel, Ez a típus . Van valakinek tapasztalata ezzel a driverrel kapcsolatban? mindegyik jól működik, a jelzett áramot mindegyik hiánytalanul leadja, melegszik de nem tudom, hogy mennyire szabadna neki, szeretném használni 3W-os LED-ekhez is de nem szeretném ha 600 mA-ről mennnének, melyik ellenállással lehet befolyásolni ha lehet?
Az "R390" feliratúra tippelnék (0.39 OHM)...
Ha kissebb áramot akarsz, növellni kell az értékét...
Sziasztok
Vettem egy 10w UV ledet . 1000mA ír az eladó, de nem akarom tönkre tenni széthajtani. Mennyivel lenne érdemes használni?
Leginkább arra figyelj oda, hogy megfelelő hűtést is megkapja. A réteghőmérséklet ne emelkedjen 70o fölé. A megadott áram csak akkor ér, ha az egyéb körülmények is biztonságosak.
Ez elég lesz neki ventilátorral ?
Kicsit késve, de folytatnám a szálat.
Természetesen tisztában vagyok a led meghajtással, csak nem értem az adatokat Ha valamire megadok egy teljesítményt akkor arra érvényesnek kell lennie a P=U*I-nek. Függetlenül attól, hogy a 3W energia mennyi része alakul hasznos fénnyé és haszontalan hővé! Én inkább arra tippelek, hogy a megadott teljesítmény csúcsban értendő. Pl egy tetszőlegesen guglizott luxeon led adatlapján I(f) 700mA, I(peak) 1000mA ahol t(p)<100us és cycle=0.25 Így egyébként érthető az is, hogy az x Wattosnak eladott led lámpák miért nem annyit fogyasztanak, mint amennyi rá van írva. Kimértem egy 9W-osnak eladott 3 ledes kínai csodát, kb 5W-ot fogyaszt. A ledek kb 420mA-t kapnak, ami a 3W-os lednek elég kevéske lenne. De kínai testvíreink ezt megoldották és 1W-os ledeket tettek bele, amik fénylenek is mint a salamon töke, persze max fél évente cserélgethetem is őket...
Sziasztok!
Ezeket a power ledekhez szeretnék meghajtót építeni. Ledenként egy meghajtót építve. Tudtok-e ebben segíteni. Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Úgy, hogy kb. 8 W-ot adsz neki. Mivel P=U*I, nem lehet kijelenteni, hogy 300, 500 vagy 800 mA áramot visel el. Lehet, hogy az egyik LED 700 mA áram esetén már 11 W-ot kap, a másik még csak 7 W-ot. Labortápegységgel lehet játszani a feszültség és áramértékekkel, amíg ki nem jön az áhított teljesítmény, leginkább áramgenerátoros üzemmódban.
Az áramgenerátoros meghajtásnak az a lényege, hogy a tápegység úgy variálja a feszültséget, hogy mindig a beállított áram alakuljon ki. Mivel az ilyen nagy LED-ek könnyen megszaladnak (hőmegfutás), kell az áramgenerátoros meghajtás, azzal kordában lehet tartani a dolgot.
Miért nem veszel inkább?
LED driver... Szerinted ennyi pénzért érdemes tökölni vele? A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Nézz körül náluk: pl Bővebben: Link Vannak kész ledmeghajtóik is.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Ezt az IC-t csak egyszerre három led meghajtásával tudom megépíteni.
Hello!
Így egyszerűen esetleg? A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Akkor nem feltétlen kell hozzá áramgenerátor?
Szia!
Nekem nincs e-bay-hez kártyám és még mit tudom én mi kell hozzá. De ha neked van akkor elintézhetnéd és ha megjön a cucc postázhatnád utánvéttel, vagy előre utalással.
Ezek is áramgenerátorok, de itt a felesleges teljesítményt az ellenállások és az IC-k elfűtik. Cserébe jóval egyszerűbbek a kapcsolóüzeműeknél.
A 3W-os közül szerinted is érdemesebb a 600mA-t beszerezni?
Ugye nem ilyenhez akarod a színes LED-eket használni?
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám amiben a segítségeteket kérném! 22db 5W cree xt-e power ledről van szó! Van egy PWM vezérlőm , 2db 1000mah PWM vezérelhető áramgenerátorom és egy 36V 5A meinwell tápom. 2db külön egység van amiben 11db led van sorba kötve külön áramgenerátora! 2-3W szeretnék kicsikarni darabonként! 1db led 1000mAh (3W) esetén 3,17V vesz fel ami az estemben 11x3,17V 34,87V. Ezeket az értékeket el is érem működik is mulitmérrel rámérve is minden király csak egy óriási probléma van méghozzá a hőmérséklet! A 2 egység egy 400x111x33mm alu hűtőbordára van felszerelve ezüst hővezető pasztával a jobb hőátadás érdekében! A borda szépen felmelegszik 36-37 fokra viszont a led chip felülete kb 80 fokos ami szerintem borzasztóan sok... Csökkentve a teljesítményt 2W-ra ledenként akkor kb 60fokos a led chip felülete, 1W esetén kb 45-50 fokos. Mit rontok el? Mi lehet a probléma? Led+hűtőborda Vezérlés+áramgenerátor
Szia
Próbálj meg visszafelé számolni. Van egy nyitófeszültséged, és van egy meghajtóáramod. A ledet áramgenerátorral hajtod, azaz a nyitófeszültséged adott, az áramot tudod (kell) szabályoznod. Lejjebb kell venned az áramot, a megengedett kb. 80%-ara. Itt már csökkenni fog a led hőmérséklete is. Véleményem szerint ha ezt beállítod, az általad készített hűtőfelület akkor is kevés lesz. A Led hőmérséklete nem haladhatja meg a 65-70 fokot, mert akkor már károsodik.
Nem vagyok nagy szaki , azt se mondom ,hogy értek hozzá inkább csak úgy fogalmaznék ,hogy össze tudom rakni alapokat kb. tudom! Ezt azért írom mivel nem teljesen értem mire gondolsz
Szóval! A maximálisan megengedett áramerőség 1500mAh ilyenkor 3,4V vesz fel (5w egy led chip). A nyitófeszültség 2.85V ekkor 350mAh vesz fel! Fényerőre nagy szükségem van mivel akvárium megvilágítás lesz (tengeri korallos) ezért is tűztem ki célül a 2-3W/db teljesítményt! Tegnap óta szenvedek vele multivan már mindent amit csak tudtam megmértem rajta! Van egy vezérlőm amit lehet programozni hogy mikor mekkora fényerővel világítson. 6 csatornát képes vezérelni nekem most 2-re van szükségem. A vezérlő egy 0-10V jelet küld az áramgenerátornak és így tudom szabályozni a fényerőt! Ezzel nincs is semmi probléma! Mértem az áramgenerátorból kijövő feszültséget és áramerőséget! Ha ledenként 1W akarok akkor 350mAh és 31,3V- 31,35V közt ad le az áramgenerátor! Ha 2W körül akkor 670mAh 34,43V és ha 3W körül már nem mértem mivel féltettem a ledeket! Ismétlem nem vagyok szaki csak egy lelkes amatőr
Egy 40cmx11cmx3,3cm alu hőtborda ventilátorral nem képes lehűteni 22db 2-3W ledet? :O
Én úgy voltam vele ,hogy nagyon túlméretezem mivel a gyári lámpát ilyen teljesítmény mellet 1/4 ekkorák. |
Bejelentkezés
Hirdetés |