Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2712 / 3967
(#) pont válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Ragaszd le a lyukakat ahol kijön a hang
(#) Tranzisztor mester válasza Bakman hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
A forrásztás során keletkező füst, valamint néha pár gyertya elfújása miatt indul be.
(#) Kovidivi válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Én a kollégiumban zacskót raktam rá. Habár nálunk füstjelzés esetén leálltak a liftek, és az egész szinten óriási lárma volt, szóval nem volt vicces, ha bekapcsolt...
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Úgy a füstöt sem érzékeli.
(#) Peet19 hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Sziasztok!
Csináltam egy erősítő kapcsolást amit meg is építettem, de folyamatosan hallani a hangszórón egy kb: 3-4Hz -es puffogást. Honnan jöhet ez és mit tehetnék ellene? A hálózati kábelt áttekertem párszor egy toroid gyűrűn is. A táp kimeneteit néztem oszcilloszkóppal és semmi tüskét nem látok.
A mellékletben a kapcs.rajzom. Amikor ez a "puffogás" van, akkor az nagyon megszívja a tápot, elhalványulnak a ledek. Az erősítő frekvenciaátmenete jó. A -3dB-ek 11,2Hz és 34,1kHz -nél vannak.
A kimeneti jel oszcillószkópon jó, de a hangszórón hamar lecseng. Még tovább próbálkozom de ha van valakinek valami ötlete azt nagyon megköszönném.
Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016

pre-opamp.png
    
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Az volt a célom!
(#) tamasvass hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Sziasztok, volt regulátor müködésével kapcsoltban lenne szükségem sos segítségre.
5v-ról kellene 3.3vüra redukálnom. Megvettem a regulátort bal oldalon bemenő 5v közepen közös föld s jobb oldalon kimenő 3.3v elviekben. Sajnos amit mérek jobb oldalon kimenő az o,5v - 1,2v változik alkalmanként. Egyszer valami csoda miatt beugrott egy pillanatra 3v, okát nem tudom. Mi lehet a gond ? mar a 4-ik regulátort probálom hétha az a gond. Előre is köszönom a segítséget.
(#) tothjanos válasza tamasvass hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Helló! Mi a regulátor típusa? Általában úgy szokott lenni,hogy Föld,kimenet majd bemenet.
(#) tamasvass hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Szóval a regulátor típusa LD33V3 GKo4N V6 CHN 522
(#) tamasvass hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Koszönöm Janos. Ez volt a hiba.
(#) mikrokapcsolo válasza tamasvass hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Gnd Ki Be így kösd be.
(#) joker89 hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Üdv mindenkinek!
Van egy Videoton RA 3101 rádióm. Kb 6éve át akartam hangolni a mostani frekvenciákra, de félúton abbamaradt+leesett egy alkatrész (a mostani ismereteim alapján egy kerámiakondi volt) valahonnan arról a részről. + a kisebbik trafó ki lett szedve belőle, elvileg van helyette másik. Na mármost a cél vagy az lenne, hogy életre keltsem és mostani állomásokat fogja, vagy pedig szeretnék egy csöves erősítőt belőle. Ez utóbbit talán a rádió így egyben is tudja?! Mihez lenne érdemesebb hozzáfogni?
(#) Cort válasza joker89 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
A régi csöves rádiók alapból alkalmasak voltak arra, hogy hangerősítőként használják őket.
Nekem a legelső gitár erősítőm egy Orion gyártmányú Budapest rádió volt a második meg egy NDK Weimar. Szépen szól rajta a gitár, ha nem kell nagy hangerő otthoni gyakorlásra teljesen jó. Van az előlapi gombok között egy PU (PickUp) feliratú, azt lenyomva hangerősítőként működött a régi csöves rádiók legtöbbje.
(#) iciszka hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Az iménti elemes fűtőszálas kérdés ha liion elemet tennék a galván elem helyére akkor nem leenne tűzveszélyes?
(#) Kovidivi válasza iciszka hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Mindenféleképpen tűzveszélyes, amíg nincs kontrollálva az átfolyó áram. Ha te csak egy spirál drótot raksz rá egy kapcsolóval, az veszélyes. Nézz meg pár videót youtube-on, hogy robban fel egy lithium ion akksi. Nem lennénk a közelében. Ehhez spéci kapcsolás kell. Keresgélj kicsit google-vel, és építs meg egyet. De ha rosszul rakod össze, akkor ismét eljutottunk oda, hogy nem csak az izzószál fog izzani, hanem az akksi is melegszik belül, egyrészt károsodik, másrészt csökken az élettartama, harmadrészt pedig veszélyes.
Ehhez minimum korrektül méretezett spirál tekercs kellene, megfelelő ellenállással. Ha ismered ohm törvényét, ki tudod számolni. Próbálgatással, labortápról (!!!) meg lehet állapítani, hogy mennyi áram/hő kell neked. Aztán el kell dönteni, hogy ezt bírja-e az akksi. De elég olcsón be lehet ezeket szerezni ebay-ről.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) iciszka hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Ilyen aksira gondoltam igy a méret is csökkene akkor keresek kapcsolást hozzáés megépítem úgy
(#) iciszka hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Ha rákötnék egy potmétert és beállítanám a megfelelő feszre majd egy olyan ellenállást tennék bele esetleg egy olvadó biztosítékot akkor nem lenne többlet áram talán egy réz vagy presstabo csővel kibélelhetném az aksi tárolót
(#) Kovidivi válasza iciszka hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Ez nem így működik. Potival nem tudod szabályozni az áramot. A réz csővel a robbanás ellen szeretnél védekezni? Én inkább megépíteném az egészet úgy, hogy ne tudjon felrobbanni. Én lebeszélnélek az építéséről, többet nem is írok ezzel kapcsolatban.
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Szia! A TDA2030-nál add be a tápot, onnan 100 ohm ellenálláson, vagy diódán keresztül vidd az LF356-ra. Túl nagy a tápod belső ellenállása, kezelni kell.
(#) kissattila88 hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Ez miben volt? Milyen biztosíték?
(#) tamasgal hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy 2x24 voltos trafó kivezetésénél az egyszínűek tartoznak össze vajon? Köszönöm
(#) edison14 válasza tamasgal hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Igen, és mindegyik szekunder tekercsnek a kezdetét meg szokják jelölni.
(#) tamasgal válasza edison14 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Köszönöm válaszod, kettős tápegységnél (B5 erősítőhöz lesz) akkor az egyik szín az egyik dioda hídra megy a másik a másikra. Ezesetben van jelentősége a kezdő pontok figyelésének vagy szimplán egyformán kössem be?
(#) edison14 válasza tamasgal hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Mivel két külön tápegységet építesz teljesen mindegy hogyan kötöd a diódahídra. De vannak pl olyan tápegységek is ahol két szekunder tekercs van használva ahol az egyiknek a vége a másik tekercs elejével össze van kötve és a két végpont megy a diódahídra.
(#) tamasgal válasza edison14 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Köszönöm szépen, már értem, nekem a második verzió lesz akkor oda kell figyeljek!
(#) Kovabe válasza proli007 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Szia
Hétfőn adtál egy kapcsolásirajzot 5V invertáló kapcsolásra, annyi a kérdésem hogy melyik ellenállst kellene módosítanom ahoz hogy a kapcsolás feszültségét figyeljem, gondolok arra hogy ne 2,4V-nál hanem mondjuk 4,2V alatt kapcsoljon?
Előre is köszönöm
(#) proli007 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Hello! Ez így cseppet félrevezető (főleg kezdőknek). Mert az AD-nál azért írják, hogy 10kohm alatti ellenállás legyen a forrás, mert egy SAR AD mérése alatt a bementi feszültség nem változhat meg. Így ohh S/H áramkört használnak, ahol egy kondiban tárolják a töltést az AD átalakítás idejére. A kondit viszont fel kell tölteni belátható időn belül, mert különben sokat kell várni, míg feltöltődik. Vagy is az AD várakozási ideje miatt van a 10k alatti impedancia. Nem azért, mert az AD bementi ellenállása kicsi lenne. Adatlapon van erre konkrét számítás és ábra is erről a problémáról. Ha az AD-nak alacsony bementi ellenállása lenne, akkor mindenképpen csalna és nem lehetne egy analóg kapcsolóval rákapcsolni a feszültséget. De a belső S/H analóg kapcsolója is gondba lenne.
Az ST bementek pont olyan felépítésűek, mint bármely CMOS digitális bement. Vagy is GOhm nagyságrendű..
(#) joker89 válasza Cort hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Akkor elvileg minden adott hozzá, hogy egy kisebb házba újraépítsem és legyen egy kis zsír csöves erősítőm?
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) proli007 válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Hello! A lényeg, hogy a tranyó bázis-emittere kb. 600mV-nál nyit ki. Vagy is a az R2 ellenálláson kell a kívánt kapcsolási szintnél 600mV-nak lenni. Tehát az R1/R2 osztót kell úgy méretezni, hogy 4,2V feszültségnél, az R2-re 600mV jusson. De azért ez nem egy precíziós komparátor, hanem csak az osztóval illesztve van a meghajtó feszültséghez a tranyó bázisa. Hogy ne 600mV-nál "kapcsoljon" az egész.
(#) Kovabe válasza proli007 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Ok köszönöm
Következő: »»   2712 / 3967
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem