Fórum témák
» Több friss téma |
Egy lappal visszább van a rajz.
Nyitó irányban van a bemeneten, védelem gyanánt. Szkóp nem mutatott semmit sajna.. Analizátorra meg nem volt eddig rákötve.. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Sehogy. Építs inkább PICkit2 klónt és az abban levő 18F2550 -et próbáld meg felprogramozni egy jó régi gépen ezzel a programozóval.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
A hall szenzorok tobbsege open collectoros. Ezt is szamitasba vetted? Milyen tipusu a hall?
Mert olyan is van, aminek a kioltashoz kell ellentetes polus, tehat ha pl merolegesen all a magnes a haladasi iranyra, akkor az nem jo. Idézet: „Egy lappal visszább van a rajz.” Hol, csak egy adatlapot látok, hogy linkeltél ?! szerk.: a NYÁK rajzra utaltál? Azon a zener ZÁRÓIRÁNYBAN van, hogy a letörési feszültségénél nagyobb impulzusok esetén kinyisson és védje a bemenetet ( erre tippeltem a korábbi hozzászólásomban!)! Itt nyitóirányban csak akkor lesz, ha a bemeneten a GND-hez képest kb. 0,6V-al negatívabb potenciál alakul ki ! A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
Igen az a nyak rajz. Akkor azon nem eshet a feszültség?
Mert én arra gyanakszom mert kb 0.7-0.8v esést merek. Akkor lehet az az eses az ellenállás osztó miatt keletkezik es nem a zener miatt? Az ellenállás osztó a 100v mérése miatt van egy másik bemeneten. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
Kapcsolási rajzod nincs ? A NYÁK csíkokat nem nézegetném végig !
Itt megtalálod : Bővebben: Link
Ha kell átküldtem az egészet, de most sajna csak mibilrol vagyok. Egyébként programba beletettem egy kompenzációt, de ha lehet a veszteséget szűkíteni akkor az jobb lenne. bbalazs_: nem tudom milyen HALL van a motorba, de majd utána nézek . A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
Erre a rajzra gondoltál: Bővebben: Link ?!
Itt a zener olyan, mint egy kazánnál a biztonsági szelep: ha nincs túlnyomás ( értsd túlfeszültség > 5V1! ), akkor a szelep ( értsd zener ! ) olyan, mintha ott se lenne, tehát ezen nem csökken a feszültséged ( ezt a Proteusban is meg tudod nézni ! ) ! A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
Idézet: „Itt a zener olyan, mint egy kazánnál a biztonsági szelep: ha nincs túlnyomás ( értsd túlfeszültség > 5V1! ), akkor a szelep ( értsd zener ! ) olyan, mintha ott se lenne, tehát ezen nem csökken a feszültséged...” Sajnos ez nem ilyen egyszerű. A kisfeszültségű Zener diódák jelentős vezetést produkálnak a küszöbfeszültségnél kisebb feszültségekre is. Minél nagyobb impedanciás körbe tesszük, annál nagyobb mérési hibát okoz. Előnyösebb egy diódát tenni a bemenet és a tápfeszültség közé, sokkal meredekebb a jelleggörbéjük. Ha kis túlfeszültség engedhető csak meg, akkor egy Schottky diódát használjunk. A Zenerek kapacitása is sokkal nagyobb, mint a diódáké.
Li-Po akkuról szeretném táplálni a 3,3V-os PIC-es áramkörömet.
Ezt hogyan szokták megoldani, milyen LDO-val? Az egyéb perifériák miatt minimum 1A kell, egy 1,5A-es stabilizátor tökéletes lenne.
Keresgéltem még egy kicsit és szerintem nem is LDO kell nekem, hanem buck-boost converter.
Valaki csinált már ilyet?
Ezek dc-dc átalakítók.
Ha kisebb feszültségre van szükséged akkor buck konverterre lesz szükséged, ha nagyobbra akkor boost konverterre. Buck-boost konverterre csak akkor van szükséged, ha valaminek a polaritását meg akarod fordítani. (Így is hívják hivatalos nevén: polaritásfordító egyenáramú szaggató). Mind a 3 verzióra és méretezésükre, használatukra látsz példát a neten. Arra nagyon figyelj méretezéskor, hogy ezeket nem csak feszültségre, hanem áramra is szokták méretezni, tehát a táplálni kívánt áramkörnek nemcsak a feszültségét, hanem a névleges áramfelvételét is tudnod kell. Például a Nixie-csöves óráknál(ha már PIC-es topic ) a csöveket is boost konverterekkel szokták táplálni, itt 180-200 voltot, és stabil pár mA-t kell előállítani általában 9 voltról. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
Már a harmadik 16f884 megy tönkre programozáskor (nem áramkörben programozva).
Programozó: pickit2 gyári (pl. f627-est rendesen programozza). A szűz IC-t felismeri bekapcsoláskor, programozáskor már nem. (valaha volt már hasonló probléma, de már nem emlékszem (valamit nem volt szabad úgy kofigurálni ?)) __CONFIG _CONFIG1,_DEBUG_OFF & _LVP_OFF & _FCMEN_OFF & _IESO_OFF & _BOR_OFF & _CP_OFF & _MCLRE_OFF & _PWRTE_OFF & _WDT_OFF & _HS_OSC __CONFIG _CONFIG2,_WRT_OFF & _BOR21V Tud valaki segíteni ?
Sziasztok! Szeretnék PIC24H nál, az RA3 kimeneten open drain módban ledet kezelni, de az bármit állítok csak világít. Mi lehet az ok? jelenlegi beállítás: TRISA,#3=0, ODCA,#3=1, analóg lehetőség itt nincs ha jól láttam. Mi kerülhette el a figyelmem?
Milyen képre gondolsz ?
Beteszem a tokba az f884-et bedugom a pickitbe. elindítom a programot- A program felismeri az IC-t. Hex betölt , programoz. Rögtön megjelenik: a no detected felirat és innentől a 884 kuka. (programozó jó (rengeteg ic-t programoztam vele és két 884 közt kipróbáltam egy f627-el)
A program elején ott van a késleltetés, hogy reagálni tudjon a programozó lábak billegetésére?
Remélem még nem borítottad ki a kukádat...
Tools / Use Vpp First Programming Entry csodát tehet a 16F884 -eiddel.
Szerintem is valószínűleg a program hasznlja a programozó lábakat+timer is bezavar. Kövesd Hp41C tanácsát, töröld a picet, tegyél a program elejére egy kis késleltetést és valószínűleg nem lesz többé gondod.
Üdv!
Lassan nő bennem a kíváncsiság a PIC-ek iránt is, így arra gondoltam, hogy építenem kellene, egy PICKit2 klónt. A gond gondolom ismerős: a tyúk <-> tojás Ezért első körben egy COM/LPT Portos megoldást néztem ki, ami a JDM lenne. Miért is? Mivel a PC-men van dedikált COM port és kéznél van egy "szintillesztő", amit az első AVR programozók felprogramozására használtam. A JDM az egyik kapcsolási rajz szerint a következő COM port lábakat használja: RTS, DTR, CTS, TXD Az én szintillesztőm is ezeket használja, de az RTS és a TXD fel van cserélve. A felprogramozáshoz a PICPgm programot találtam, amiben ha jól értem, egyedi lábkiosztást is használhatok, nemde? A mellékelt képen lévő módosítás működne a JDM?
Ugorj neki a PICkit2 -nek, valaki majd felprogramozza neked a 18F2550 -et.
Ha megvan a PIC, írj egy privát üzenetet.
Konkrét típus, bekötés?
Milyen PIC24H? Nálam PIC24HJ128GP502 esetén RA3 az oszcillátor egyik lába. Emiatt úgy kell konfigurálni, hogy az oszcillátor lábak is I/O kivezetések legyenek, azaz FOSC[OSCIOFNC] = 0 legyen. Nálam ez a beállítás van:
_FOSC(FCKSM_CSECMD & IOL1WAY_OFF & OSCIOFNC_ON & POSCMD_SEL); Az RA3 beállítása:
Üdv!
Ilyenkor mi a teendő? Mit csináljak, hogy engedje a programozást? Előre is köszi!
Közben rájöttem, köszi!
Használd inkább MpLab8 ill. MpLabX, MpLabX IPE alól. (Minden oda - vissza váltás 2 firmware csere...)
Mplab IPE 3.15 -el próbáltam, de az a sz*r nem akar kapcsolatot létesíteni a pic-el, ha véletlenül sikerül, akkor nem akarja írni! Mindig felhoz valami hibaüzenetet. (a programozó jó, mert ez a másik program simán megy vele)
Mi lehet a gond a programmal?
Mi is az a hibaüzenet?
Nem az, hogy a PICkit3 nem mér Vdd tápfeszültséget? Az Advanced Setup menüben (jelszó megadása után) a Power lapon be kell állítani, hogy a programozó adjon Vdd tápfeszültséget. A feszültség értékét is alacsonabbra (4.75V) -ra kell beállítani, mert a visszaméréskor nem tub 5.00V -ot mérni (soros Schottky dióda). A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |