Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2719 / 3988
(#) Kovabe hozzászólása Jan 22, 2016 /

Sziasztok
Tudom hogy hülye kérdés de hirtelen nem tudom hogy 151uA mennyi A? Valaki meg tudjamondani? Tudomsok a válasz de egy is elég
(#) nagym6 válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 22, 2016 / 1

uA, mA, A, 1000 a váltószám. 151uA=0.000151A
(#) mikrokapcsolo válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

(#) abcdabcd válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Mivel a "u"=mikro az 10^-6 -ont(tíz a mínusz hatodikont) jelent, így 151*10^-6=151*(1/1000000)=151/1000000= ez meg annyi, amit nagym6 kolléga is írt....
Ha ki akarnád számolni...
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016
(#) kriptonit válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

A PC táp önmagában kevés a PC alaplap hibátlan működéséhez, az alaplapokon vannak további feszstabilizáló áramkörök minden feszre. Akármennyire is jó minőségű a PC táp, lehetetlen olyat építeni, aminél a terhelés növekedésére nem csökken a fesz. Sokféle áramfelvételű alaplap, HDD, ODD, VGA, stb. létezik. Egy 400 W-os táp használható egy full integrált mATX lap + CPU + SSD hajtására, csak ez van, vagy ATX lap + CPU + 3-4 SSD + 2-3 db 3-5 TB-os HDD + VGA cucchoz, ez is belefér 400 W-ba, stb.. A 2 terhelés teljesen más, ha nem lennének az alaplapi feszstabilizáló részek, elmásznának a feszek több tized V-tal. A táp önmagában nem stabil eléggé.

Vedd ki a PC-dből az ATX tápodat (ami min. a megírt 400 W-os teljesítményű lesz), köss rá csak az 5V-ra 1 db 2-3A-es fogyasztót (pl. 1 db 17 W 1,8 Ohmos R-t, ez 2,7 A lesz), semmi mást, kapcsold be, és mérd meg a feszeket, 5, 12, 3,3, -12. Írd meg miket mértél, meg fogsz lepődni, 5V-nál kisebb lesz. Én megtettem, innentől ez felejtős lett. A PC tápokat nem erre tervezték, nem egyoldalú kis terhelésre. Ha PC-ben használod, az 5, 12, 3,3V-on is van rendes terhelés.
Talán ha min. 5-5A terhelést raknál a 12 és a 3,3V-ra, akkor valamennyire jó lenne az 5V-os rész fesze a 2,7A-rel.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Jan 23, 2016 /

Sziasztok!
Van egy Dlink gigabites switch-em, működik, de az utóbbi időben észre vettem, hogy súg, és amikor nagyobb adatforgalom megy át rajta, lehet hallani, hogy ciripel. Szétszedtem, és megállapítottam, hogy a fő chip, amine egy hűtőborda van, az adja a hangokat. Maga a chip bga-s. A panel alatta a hátoldalon kissé, de láthatóan megbarnult. Üzem közben a hűtőborda 51°C-os.
Az lenne a kérdésem, hogy ez normális jelenség? Mármint, hogy ilyen hangot ad?
Előre is köszi.
(#) Action2K válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Szia! Igen, "normális", de a hőfoka nem. Ha tudod, old meg a hűtését, mert olyan 30°C-on járatva lenne az optimális, s lehet, hogy a hang is gyengül. De az élettartama hosszabb lesz, az biztos.
(#) szebee hozzászólása Jan 23, 2016 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy hogy tudok egy adott témában rákeresni valakinek a hozzászólásaihoz? Konkrétan a sajátomra.
(#) kt-elektro válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

A hömérsékletfelsö határ, de még ok, de a hang nem kéne oda... Az a baj ezekkel a szerkezetekkel, hogy 1x használatosak. Ha elromlik, akkor kuka
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2016
(#) mikrokapcsolo válasza Action2K hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Ha hidegen elindítom, a bekapcsolás pillanatától kezdve súg, nem csak miután bemelegedett.
(#) Action2K válasza szebee hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Szia! Így: Link
De ez a téma nem ide való.
(#) proli007 válasza szebee hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

"user:szebee" és kiválasztod, hogy a hozzászólást keresse..
(#) gazspe hozzászólása Jan 23, 2016 /

Sziasztok!

Lenne egy apró projektem, ehhez hoztam egy kérdésáradatot.
Kapcsoló üzemre általános felhasználású tranyók mennyire alkalmasak? (2 kHz körül) Kis áram kis fesz (150 mA, 20 V), PWM négyszöggel hajtva (nem találtam konkrét adatokat a zárási-nyitási időről). Induktív terheléshez elég a bázis-emitterrel párhuzamosan védő-diódázni vagy a fogyasztóval tegyem párhuzamosan? 555 OC kimenete alkalmas PNP és NPN tranyó meghajtására is? (csak fordított üzembe fog működni a kitöltési tényezőtől függően?) A tranzisztor adatlapján lévő peak current mennyire pillanatnyi terhelést jelent? Kis kitöltési tényezővel, relative nagy frekvencián (>kHz) érvényes adat vagy impulzus adásra? Ha kap megfelelő hűtést átléphetőek ezek az értékek?
Vagy esetleg érdemesebb FET-tel hajtani?
Kicsit tömör, kicsit sok, válaszokat előre is köszönöm.
(#) szebee válasza Action2K hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Köszönöm!!!
(#) szebee válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2016 / 1

Köszönöm!!!, megtaláltam amit akartam!!!
(#) kt-elektro válasza gazspe hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

A 150mA-s áram 20V-n nem kíván extra tranyókat. Legalább a szükséges áram 2-3X tudja a tranyo amit választasz! Fontos, hogy a tranyók ha nyitva vannak, akkor teljesen legyenek kinyitva, ha zárva, akkor teljesen zárva! Így a melegedés is sokkal kisebb.
(#) gazspe válasza kt-elektro hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

20 V-ról hajtott, zenerrel megfogott feszültségű 555 PWM-jét szeretném erősíteni vele egy 20 V-os fogyasztóhoz, ráadásul csak 5V-os zenert találtam itthon.
Köszönöm a választ.
(#) kt-elektro válasza gazspe hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

fogyasztóval párhuzamosan tegyél "sima" diodát. pl 1N4001
(#) kissattila88 hozzászólása Jan 23, 2016 /

Képen látható dolog működne?

hobbi.jpg

(#) proli007 válasza kissattila88 hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Mi a képen látható dolog:
(#) kissattila88 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Az lenne a kérdésem hogy a tirisztor így a hogy be van kötve tudná e kapcsolgatni a ledet.

Inkább tranyónak lehetne nézni. De minek egy ilyen tirisztor egy Led-hez? Valamint egy nagy tirisztor tartóárama általában nagyobb, mint egy Led árama. Valamint a Led csak félhullámot kapna és csak a félperiódus végéig gyújtana be. Valamint mi kapcsolja a tirisztort.
(#) kissattila88 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Nem voltam magamban biztos hogy ez így jól van. Mit lehet ne tenni hogy a led ne menjen tönkre?

Villogatni akarom a ledet.

Rébuszokban fogalmazol. Mit jelent, hogy "villogtatni szeretnéd". Mert ha csak félhullámú AC feszültséget kap, villogni fog magától is kéretlenül is. Csak éppen 50Hz-el. És miért menne tönkre? Ha nem kap fordított feszültséget, korlátozva van az árama akkor életben marad.
(#) csanyipal hozzászólása Jan 23, 2016 /

Hogyan készítsek olyan elektromágnest, amely 6-9 Volton is elég erősen húz?
Elég erősen itt azt jelenti, hogy mondjuk egy elektromos csengő kalapácsát elég erősen rángatja.
Vasmagnak egyszerű M6-os, 35mm hosszúságú csavart használnék.
Hogyan számoljam ki a szükséges, 0,30 -as szigetelt rézhuzal hosszúságát ehhez, ha nem ismerem a vasmagnak való csavar egyéb tulajdonságait, ami egy ilyen képletbe kell?
(#) kadarist válasza csanyipal hozzászólására (») Jan 23, 2016 / 1

Szia!
Úgy, hogy próbálkozol. Arra vigyázz, hogy a vékony huzalodat le ne égesd a nagy áramsűtűség miatt.
(#) csanyipal válasza kadarist hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Na és ha vastagabb huzallal próbálkoznék, az jobb lenne?
Fali adapterre kapcsolnám, melynek jellemzői:
Adapter, 1000mA, 12W, 3-4.5-6-7.5-9-12V, EuP
(#) RoliNyh válasza kriptonit hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Igen tisztában vagyok vele, mennyit esik a feszültség, és azzal is, hogy az alaplapon is vannak további DC-DC konverterek...
Nem is ezt vitattam.

A hozzászólásom arra irányult, ha neked nem elég az amit egy ATX táp tud
(mert úgy kezdted, kellene -12V a meglévő +5V és +12V mellé, hogy lehetne ezt előállítani?),
akkor majd szépen megveszed a spéci gyári tápot 10 szeres áron, és nem te fogod összedobálni három másik tápegységből...

(De ez az előző hozzászólásomban is benne volt...)

Szóval a válasz: sehogy, és én itt be is fejeztem...
(#) exabit hozzászólása Jan 24, 2016 /

Valaki segítene kiszámolni hogy mekkora a kimeneti feszültség hullámzása egy 7805-ös IC-nél, ha a bemenetnek 1V (50 Hz) hullámzása van és a 7805 adatlapja szerint a ripple rejection 68db?
(#) reloop válasza exabit hozzászólására (») Jan 24, 2016 / 1

398uV.
Következő: »»   2719 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem