Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Ismerősöm és saját házam között szeretnék kiépíteni vezetéknélküli hálózatot. Internet hálózatot sőt telefon összeköttetést is szeretnék. Tehát van neki meg nekem is ilyen 300 méteres hatótávú vezetéknélküli telefon bázisállomása. Ilyet a t-com osztogat a vezetékes vonalakhoz. Panasonic KX-TDC430 Elméletileg titkosítja is az összeköttetést a kézibeszélő és a bázisállomás között. A kézibeszélők közötti hívás is lehetséges. Vagyis arra gondoltam hogy felturbózom az én bázisállomásomat annyira hogy az ismerős kézibeszélője is bekerüljön a hatókörbe így kézibeszélő-kézibeszélő között ingyen telefonálhatnánk korlátlanul egymás között. Sőt ha esetleg elmegyek a boltba akkor is fogadhatnám a vezetékes hívásaimat. De van egy kis gond: a 300 méteres hatótávot legalább 700 méterresre kellene feltúrbózni. Mert légvonalban 700 méter a távolság a két ingatlan között. Sőt a rálátást is korlátozza egy-két háztető. Szóval lehetséges egyáltalán a bázisállomás feltuningolása? Igaz én nem értek az elektronikához de van aki segítsen. Aztán wifivel átlehet lőni a két távolságot? Bár az internet nem fontos, inkább a telefon lenne a lényeg.
Üdv!
Ha a bázisállomásnak van valami külső antennája, akkor azt meg lehetne csinálni hogy azt nagyobbra cseréled, de ez a 700m még így is kérdéses. Szóval szerintem eléggé veszett fejsze nyele a dolog... A WiFi-vel még nem lenne olyan nehéz, csak két irányított antenna kell és kész. De ehhez is rálátás kell... Mondjuk, ha már van WiFi, akkor ott a VoIP telefon és akkor megint ingyen van a telefonálás....
Sajnos nincs külső antennája.
Külső antennája csak a régi tipusoknak volt de azokat ugye akár egy walki talkival is le lehetett hallgatni... Igaz hogy ha már wifivel áll a kapcsolat akkor a neten keresztül voip telefon meg MSN meg mindenféle kapcsolat lehetséges. De én inkább a telefont részesítem előnyben pláne hogyha átmegyek a szomszédba akkor is feltudom majd venni a vonalas telefonomat. Szóval remélem van valami egyszerű és olcsó megoldás.
Fogd a barátod és menjetek a vodafonhoz, és van 1 éved amíg ingyen telefonálhattok egymás közt. mint a reklámba.
Mifelénk nincs lefedettsége a vodafonnak.
De én szolgáltatótól függetlenül akarom megoldani. Mert a t-comnál van jelenleg a favorit díjcsomag, jelenleg mi is azt használjuk. De csak a hívás első 60 percéig ingyenes utánna lehet újrahívni. Szóval azért szeretném megoldani hogy időben és helyben is szinte korlátlan legyen a dolog.
Anno 20 éve, a KX-T900, 1m-es, tetőre szerelt irányított antennával, 5km-re szólt el /kézibeszélőre/. Pedig az antennáig volt még 5m koax is.
De gondolom neked még a sima walki talki elven működő volt.
De az enyém mivelhogy valahogy titkosítja is a kapcsolatot szerintem más rendszerű. De szétszedtem, antennaként benne két hajlított kb 1,5cm hosszú fémdrót van ráforrasztva az alaplapjára. Előkaptam a használati utasítását és ezek szerepelnek benne: Szabvány: DECT Továbbfejlesztett digitális zsinórnélküli távközlés Csatornák száma: 120 duplex csatorna Frekvenciatartomány: 1,88GHz-1,9GHz Duplex eljárás: TDMA Időosztásos többszörös hozzáférés Csatornatávolság: 1728 kHz Bitsebesség: 1152 kbit/s Moduláció: GFSK Rádiófrekvenciás adási teljesítmény: kb 250mW Beszédhang kódolás: ADPCM 32kbit/s Teljesítményfelvétel: készenlét: 3,5W maximális 9,2W Szóval akkor lehet növelni a hatótávot? Ha igen hova kössem a koaxot és milyen antennát használjak? Ezen a weboldalon: http://www.artbrno.cz/hoft&wessel/h&w_hu.php vannak DECT nemtom mik és ott is a RF teljesítmény: 250mW-nak írják, a hatótávot is ugyanúgy jellemzik: Hatótávolság cca. 300m nyílt területen, 60m épületen belül. De itt többet is írnak róla: Speciális körülmények között akár 5km. Vagyis akkor ezekszerint kihozható az én telefonomból is több. De hogyan?
AZegyik ismerősöm kb 10éve csinált ijet Méretezett jagi
antennákat kötött a bázis állomásra és a kétibeszélőre is kb 2.5 km távot hidalt át ! BE is mérte a frekvencia gazd...., elvették a készüléket az antennákat borsos büntetést fizetett ! Ezek a kütyük benne vannak a gsm sávban . Sürűn ellenőrzik kár vele játszani !
De viszont az enyém új készülék tehát már nem azokon a sávokon sugároz szerintem mint a 10 évvel ezelőttiek.
De viszont az előbb említett weboldalon azt írják hogy a DECT sáv szabad, direkt erre van kijelölve. Meg nem félek hogy bemérnek! Pl itt az egyik termékük adatlapja: ----------------------------- HW 86012 rádiómodul a DECT sávra (1880 – 1900MHz, általános licenció). A modul kétirányú adat- vagy audioátvitelre szolgál. ţ RoHS szabvány, ólommentes forrasztás ţ Kollíziómentes rendszer, automatikusan kikeres egy szabad frekvenciát és egy szabad time slot-ot ţ Szabad használat a világ több mint 100 országában. ţ SPI, RS 232 duplex (állítható 115200 b/s-ig) ţ Önjavító kódolás, csak az átvitt adatokkal kell törődnie ţ Analóg ki- és bemenetek (mikrofon, fejhallgató) ţ PCM, I2C, system bus ţ Alacsony fogyasztás, alkalmas akkumulátorról való üzemeltetésre ţ Átviteli sebesség egy csatornán akár 500 kbit/s ţ RF teljesítmény: 250mW, beépített vagy külső antenna diverz vételhez ţ Hatótávolság cca. 300m nyílt területen, 60m épületen belül. Speciális körülmények között akár 5km. ------------------- Szóval még nem is mérnének be miatta.
Csak a külső, magason elhelyezett antenna segít más nem. Az a baj még ha megnöveled a helyhez kötött részének a teljesítményét, attol a hordozhatónak is megkellene növelni. Csak a jó, irányított antenna marad.
Akkor hajrá méretezett antenna a lelke !!!!
A telefonokba ne nyúlj bele . bőven elég a 3-4 elemes jagi ,csodát fogsz látni .
Hát most jön a bonyolult része.
Milyen antenna, milyen kábel, hová kössem? Mert nincs rajta antennakimenet tehát muszály lesz belenyúlnom a bázisállomásba. Mert egyáltalán nem értek hozzá. A sima régi tévé antennára rálehet buherálni?
Nem hiszem hogy a tv antenna jó lesz !
Frekvenciára méretezett jagi ,vagy qad antennát javasolnék , A kőnyvtárból vedd ki a rádió amatőrök kézikönyvét ,ebben találsz rajzokat adatokat. A kábel 75 ohmos koax ehez való antenna rajzot keress.
Ez az a baj, a szakirodalmat nem nagyon értem. Mindenesetre megnézem majd a könyvtárban.
De még az interneten sem találni 1,88GHz-1,9GHz -es antennát... Majd átmegyek a rádióamatőr fórumba hátha valaki tud valamit ajánlani.
A kézikönyvben vannak jól érthető méretezési segédletek.
Próbáld meg ,nem nehéz . Ha van egy kis műszaki érzéked sikerülni fog !!! HA mégis kell segítség jelezd !
Néztem de a könyvtárban nincs ilyen könyv.
Sebaj, majd megnézem máshol is meg kisérletezek is. Mellékelek igaz rossz minőségű képeket a telefonról. Benne van két hajlított drótdarab, szerintem az lenne az antennája. De a két drótdarab nincs egymással kapcsolatban mert lemértem szakadásmérővel. Szóval a kérdésem: hova kössem a koax kábelt és hogyan? Vagy két különböző koax és plussz antenna kell mint a telefonban?
Az egyik (drót ) valószínűleg egy nagyobb réz felületre van
forrasztva ez a test ide kötöd az árnyékolóharisnyát, és a másikra aközép eret.Ha nemtalálsz anennás könyvet ,megpróbálok valami rajzot keresni ,de nehéz lesz mert nem tudok szkennelni ,de valahogy majd megoldjuk.
Sajnos egyik drót sincs nagyobb rézfelületre kötve. A két drót bekötésileg nem különbözik egymástól. Az a baj hogy jobban nem merem szétszedni mert fogják a vezetékek és félek hogy elbaszom különben lefényképezném normálisan is.
Na majd ha felidegesít.... Antennáskönyvet meg már néztem más könyvtárban de nemsok értelme van. Csak rádió adó-vevő, tévévevő antennák vannak benne. De még wifi sincs nemhogy egy mégritkább 1800-1900Mhz-es dolog.... Szerintem ezekről az új technikákról nem is írtak még könyvet... Ezért elsőként a koax kábelt szeretném bekötni mert én még ott is problémákba ütközök hogy hova, az antenna az ráér de majd a hétvégén lesz rá több időm... De amúgy nem lehet hogy azért van benne két szál drót mert egyszerre több kézibeszélőt is ki tud szolgálni? Tehát erre a bázisállomásra ráregisztrálhatsz 5db kézibeszélőt, és a kézibeszélők között a bázisállomáson keresztül belső hívást is kezdeményezhetsz. Nemlehet hogy ezért van benne két kis drót is antennaként?
Nem, az hogy hány kézibeszélő tanítható fel rá ahhoz vajmi köze van az antennák számának Az a "két " antenna valószínűleg csak 1 antenna, a válasz egyszerű : egy nyitott dipól antenna két szárát látod 2 antennának. Ez könnyen kiderül ha az egyik szál drót (ahogy már írták előttem) az RF GND re azaz egy nagyobb fémfelületre vagy nagyobb felületű fólíarészre van kötve a panelen. (ohm mérővel kideríthető...) A másik tippem hogy a rooterekhez hasonlóan un. diversity elvet követő vevő van benne ezért van 2 db antennája.
Szerintem az nem 2 antenna hanem 1 csak két félből áll !
DE találtam neked egy egyszerű és jó antennát tekersz 1 spirált 10menettel 6- 10 mm-es rézcsőből a menetek átmérője : 9300/f mhz cm -ben a menetek távolsága 7200/f mhz cm-ben a spirál egyik végét kötépre hajlítod és egy szigetelőn keresztül rögzíted egy kerek alu lap középponti furatába aminek az átmérője duplája a spirálénak, a koax kábel közép ere a spirálra a z árnyékolás a karikára van kötve. És ha csinálsz képet a telefon panel forrasztási oldaláról megjelölöd hová vannak forrasztva az antennák kitaláljuk a bekötést is
Csináltam 1 móricka rajzot is rolla.A két elemes jagi antenna nyeresége 3.5-4 dB,tehát nem gyenge ez a helical antenna!
Ok, köszi a segítséget, majd a hétvégén megnézem mi van itthon és megpróbálok több képet is mellékelni.
Ahogy nagyjából számoltam egy 50-es pvc csőre
meglehetne tekerni a spirált , és szerintem megpróbálhatod 1,5 ős réz drótttal a 13,5 Db-s nyereség ekkora távolsághoz nem kell tehát ha nem túl pontos ,az sem olyan tragédia.
Most jutott eszembe valami : A kézibeszélőd csak a bázissal kommunikál az egésszel csak azt éred el hogy messzebb mehetsz a kézibeszélővel! Ha a te kézi beszélődet rátanítod a szomszéd bázisára és forditva,
azt éred el hogy egy bejövő hívás mindkettőtöknél csörög.
Sziasztok! Új vagyok itt.
Lehet hogy nem ide kéne irnom de más témát nem találtam. Az lenne a kérdésem hogy hogy lehetne a nemtemet tuningolni! A netem eggy HUAWEI E220 pannonos modemről megy! Ahol lakom ott nagyon rossz a vétel nem ilyen sebeségre lenne képes úgy tudom.Itt csak max 35 kbs el ez nagyon kevés már idegesiit mer 236,8 Kbps re lenne képes ! KÉREK MINDENKIT HOGY SEGITSEN!!!! Segitségeteket előreis köszönöm!
Jól értem mobilos internetről van szó?
Nem!Kaptam eggy modemet amibe a telefonkártya bele megy aból USB és bele a gépbe ha érdekel a kép adok linket
Nah szoval ez a link:http://www.pannon.hu/egyeni/szolgaltatasok/internet/szoftverek/usb_modemek/
Csak nagyon unalmas hogy annyira lassu hogy néha még énis elalszok! Nagyon érdekelne hogy mit kéne neki csinálni ahoz hogy gyorsabb legyen. Pl:antenna vagy valami extra cucc az lenne a kérés hogy olcsón! ha nem gyári kábellel hanem MP4-em kábelével tolom akkor az elején lévő led fénye ingadozik!nemtom miért Köszi szépen a segitséget előreis! Ha nem baj a válaszokat minél gyorsabban kérném
Akkor próbáld megtudni a frekvenciáját és számold ki
hozzá azt az antennát amit itt följebb leirtam !
Tényleg nem értem a frekvenciát honnan tom aszem hogy 1900 de nem bitti ha tudtok vmit a mobiokról akk ugyanazon a frekón megy ez a trágya aszem
|
Bejelentkezés
Hirdetés |