Fórum témák
» Több friss téma |
Bele tudnám írni a programomba, a harmadik lábas megoldást is, de ha már még egy tok akkor ,sok helyen használtam 555 -ösből készített triggerelőt, és sok helyen optot, TTL-es áramkörökben is. Eddig a kontrollerek bemenetei-nek is elég volt a táprahúzás+kondi, köszönöm a tanácsokat.
Én pont most szenvedtem optocsatolóval, bár más okból. Végül az hozott megoldást, hogy Smith-trigger kimenetű optót használtam. Ez a bemenet felől jóval kevésbé érzékeny a zavarokra.
Ha egy nyomógomb, vagy érintkező prelljét hardveresen akarod megfogni, arra is kiválló a smit-triggeres opto.
Mindössze egy 1µF-os kondit kell párhuzamosítani az opto ledjével. Ha a led előtétellenállását a kondi és a led közé kötöd, még jelkésést sem okoz.
Ki kell probálni!
Habár én már TTL schmitt trigerrel is komoly bajba kerültem egy aránylag zajos környezetben ( egy sereg kis villanymotort kellett vezérelni. Nem tudtam zavarmentesiteni, akkor irtam át a SW-t és azota nincs baj.
Nyomógombról, vagy érintkezőről volt szó.
Több száz voltot kellene ahoz kapcsolni, hogy 1µF esetén jelentős terhelés keletkezzen.
Az 1000µF a relék miatt van, hogy ne tudják rángatni a tápot. A lehető legmeszebbet nem értem 5mm-re van akár a 7805-től akár a kontrollertől, még a hátára tudnám forrasztani, de nincs tápvesztés, tápzavar problémám, a kontroller stabilan fut, az INT0 bemenet fals triggerelődött ha a nyomógomb 10cm dróttal volt bekötve, de tettem egy 100n-t a táp-INT közé és a jelenség stabilan megoldódott. Kérdésem az volt, hogy árnyékolt vagy UTP kábellel ajánlhatom-e 5-10m-es nyomógomb bekötésre is?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni a zavarszűrés topológiáját illetően. Az áramkörben található csak digitális áramkör és kevert is. A kérdés, hogy milyen szűrő típust és hova érdemes rakni. Mondhatjuk, hogy a nagyon zajos részek/IC-k tápját külön is érdemes szűrni, vagy elég egy /PI/ szűrő az analóg és egy másik a digitális részek felé menő tápvezetékben és a táplábakon lévő kapacitások elegendőek a digitális részek egymásra hatásának elkerülésére? A digitális IC egy több megahertzen menő izolátor, a mixed pedig egy precíziós adc/mérő IC. Hogyan csökkenthetőek a zavarok a minimálisra?
Szia!
Néhány iránymutatás: A digitális részek a teliföldet és telitápot igénylik sok hidegítéssel, az analógok pedig a csillagszerű elrendezést. Ezt egy konkrét nyáknál nem mindig könnyű megvalósítani. A leghidegebb pontnak elvileg a digitális és az analóg rész találkozásánál kellene lennie. A szűrő tagok a pozitív tápágakat hiába választják szét egymástól, ha a föld vezetéken keresztül eljut a zaj. Segíti, a szétválasztást, ha a tápokat is szétválasztod; egy kapcsoló üzemű tápnál ez sokszor viszonylag könnyen megvalósítható.
Nyugodtan lehet gondolkodni helyi stabilizátorokban is pl.: Bővebben: Link
Idézet: Marmint 15-ig. A 74F-esek esetleg 40-50. „mert mi lenne, ha TTL ic-ket használtam volna azok mennek 150MHz-ig,” Idézet: Egy TTL Schmitt trigger 10 ns-os tartomanyban kesleltet. Hogy johet ez szóba egy nyomogbombbal kapcsolatban, ami milliszekundumos tartomanyban prellezik (1:100000)? A Schmitt trigger teljesen jo valasztas egy messzirol erkezo jel kondicionalasakor. Kulonosen azert, mert az ilyen esetekben szokas egy RC taggal fogadni a tavolrol erkezo jelet, es azt illik egy Schmitt triggerrel formalni, hogy ne legyen a uC vagy egyeb digitalis bemeneten hosszu ideig koztes feszultseg. Semmi szukseg RS tarolokra es egyebre. A zajos jelet meg kell szurni, formalni, es mehet be a uC-ba. Ott meg majd a software kiszedi a felesleget belole. De ha a prellezest is hardware-bol akarjuk megoldani, akkor csak nagyobb kondi (vagy ellenallas) kell az RC tagba. „A Schmitt trigger éppenugy késlelteti a jelet mint bármilyen más megoldás.”
Bővebben: Link Itt 125-öt írnak, de akár igazad is lehet, de az eredeti kérdésemhez ennek nincs köze, sem a program mikéntjének, sem a tápellátás szűrésének stb. Továbbra is az a véleményem, hogy a véletlen, külső zavarjeltől származó akár több perc elteltével újra előforduló, triggerelést okozó zavar nem kezelhető programból, a prellegés kezelhető programból, és gyakorlatban is bevált az INT0, nyomógomb kezelésre.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
Na jo, az F-esek elmennek 100-120 megáig is.
Idézet: Igen, ezt en nem vitatom, hogy nincs hozza koze, csak egy dekadot tevedni az akkoris sok. Persze TTL IC alatt en az LS-t ertem, nem az F sorozatot. De valoban, a 74F74 elmegy 125-ig is. Csak azert valaszoltam hirtelen erre a 150 megara, mert en epitettem TTL IC-kbol szamitogepet, es emlekeznek ra, ha tenyleg ilyen jok lettek volna. Eppen tegnap akadtak a kezembe a 30 evvel ezelotti kapcsolasi rajzok...„Bővebben: Link Itt 125-öt írnak, de akár igazad is lehet, de az eredeti kérdésemhez ennek nincs köze,” A nyomogomb kerdesben Massawanak valaszolva elmondtam a velemenyemet. A zajt mindenkeppen le kell szedni a jelrol, ez nem vitas. Egy nyomogomb eseten valamivel egyszerubb a dolog, mert nem kell magasfrekvencias jelekkel dolgozni, ezert egy sima elsofoku alulatereszto szurovel megoldhato a kerdes.
Oké elnézést kérek azoktól akiket félrevezettem, csak a vita hevében konkrétan nem néztem utána, csak onnan vettem, hogy ugye a TTL bipoláris tranzisztorokból épül fel azok meg tudják a 150MHz-t...
Szia!
A táp egy stabilizátor, de nem szeretnék kettőt használni. A mérő IC-nek nem ajánlanak kimondottan ilyen tápszűrést, de én még alkalmaztam az áramkörbe két izolátort, ezért magasabb a digitális zaj. A mérőáramkör egy ilyen: ADE7759 Az analóg és digitális tápvonalak csak a táp puffernél vannak közösítve, ezért a vezetett/galvanikus zaj átterjedése minimális, hogyan juthat át a zaj, ha a föld vezetékben nincs ferrit gyöngy, fojtó? Szerintem a szűrés hatékonyságát növelné a két soros induktivitás miatt, de a pozitív vonalban lévő induktivitás már simítja a digitális rész áramfelvételét a pufferig, az analóg felé meg ott van még a másik, így az analóg táplábaknál lévő kondenzátorokra már minimális hatással lenne a digitális rész. A képen látható módon megfelelő lenne a tápszűrés ehhez az alkalmazáshoz? Egyéb projektekben csak a 10 ohmos soros ellenállás és egy földet összekötő ferritgyöngy szolgál szűrésnek csak az analóg rész felé. Az első prototípusom is ezt tartalmazta.
Digitális technikában még nem volt dolgom hasonló, többrészes elektronikákkal, de gyanítom, hasonló lehet a helyzet, mint egy audio erősítőnél. Ha a bemenő jel, és a kimenő jel negatívja nem a tápszűrőkondi lábánál ágazik ketté, minél hosszabb szakaszon mennek együtt, annál nagyobb lesz a gerjedés.
Amit leírtál, az nagy vonalakban jó lenne. A probléma az, hogy amikor van analóg és digitális rész, akkor azok nem elszeparált áramkörök, hanem sokszor az a helyzet, ami neked is ezzel az ADE7759-es IC-vel, van neki analóg és digitális földje. Az adatlap 7. oldalán a helyes bekötésről csak röviden ír, az AN-564-ben szereplő kapcsolás pedig az "egyéb projekteknek" és a "prototípusodnak" megfelelő. Nyák tervet nem láttam a rajzhoz, de én azt gyanítom, hogy a kettő földet összekötő induktivitás az IC közelében lesz. Nem tudom milyen konstrukcióban gondolkozol, az IC-től milyen messze lesz a puffer, de én nem merném messze vinni a közösítést.
Összegezve; a táp vonalakba nyugodtan berakhatsz plusz fojtókat (bár a 10 ohm is már nagyon erős szűrés), de a földek ilyen mérvű szétvágását szerintem kerülni kellene, inkább térj vissza a korábban is alkalmazott elrendezéshez, amit a gyártó is ajánl.
Az előző nyákterv ilyen volt, az az említett ajánlás szerinti kapcsolásra épült. Ettől az ajánlott kapcsolástól ezek szerint eltér a gyári megvalósítás? Az analóg föld elválasztó tekercse a stabilizátor mellett volt.
Látható, hogy maximum 200mV-os zaj van a tápfeszültség vonalon, ami az izolátorok mellett lévő kapacitásokon a legnagyobb. A digitális rész pufferéig csökken a zaj, majd ez egy az egyben átjut az analóg tápfeszültségre.
Mellékelek egy kapcsolási rajzot, így is megfelelő lenne a szűrés? Szükséges az izolátorok és a digitális áramköri részt is elválasztani induktivitással a képen látható módon? Mivel az izolátorok nagyobb zajt termelhetnek, ezért úgy gondoltam az egy 1uH-s tekercs lenne, a többi induktor csak egy ferrit gyöngy.
Nem tudom pontosan mi a célod, de nem biztos, hogy mindez kell, illetve forditva, ha valoban annyira érzékeny az áramkör, akkor ezek a szürök sem fognak segiteni.
Nagyon régen a világ elsö digitálisan vezérelt keveröpultján ezt a problémát ugy oldották meg, hogy a digitális áramkörök ( volt elég) földjét teljesen leválasztották az analog földtöl. Addig amig az analog föld a 0 V volt (+/- 24V tápnál), addig a digitális föld 18V volt és 24V volt a magas szint. Igy teljes mértékben kiszürték a digitális zajokat az analog jel utjábol. Egyszerü mikroprocesszorok esetén elég ügyelni a földek bekötésére és a táp minöségére. ( analog jel feldolgozására rendszerint nem elég egy sima 7805-s megoldás.)
Szia! Értem, köszönöm. Azt pontosan hogyan lehet megtudni, hogy mekkora zajra érzékeny az analóg rész, illetve hogy ez mekkora hibát okoz a mérésben?
Gondoltam a külső referenciafeszültség forrás kimenetén úgysem jelentkezne ez a zaj, de jelenleg ez nincs az áramkörben és úgy mértem, hogy a mérő IC belső referencia feszültségén megjelennek a csatolt képen látható tüskék. Tehát nemcsak az analóg rész tápfeszültségén vannak jelen, ami gondolom még nem lenne akkora probléma, hanem valamilyen módon a referenciáján is. Így mindenképpen két stabilizátort kellene alkalmazni?
A zajérzékenységet elöre nem igen fogod látni.
Mindenképpen RC vagy LR/C szürövel válaszd le a tápot a mikroprocesszor tápjárol. Kb 100 Ohm/10-40nF+100uF. Itt el kéne tünnie valamennyi tüskének ( ha azt nem a szkop okozza). A Ref feszültséget még egy hasonlo szürön keresztül vedd le.
A mérő IC (ADC) analóg tápján kis mértékű zavar megengedhető? Tulajdonképpen miért kell ennek olyan pontosnak lennie, mire van hatással? Talán csak az időzítésekre, mivel a referencia külső lesz. A referencián azért jelenhet meg a tüske, mivel nem elég gyors a szabályzása? A külső referencia egy REF192-es lesz. Az új panel ilyen lenne, de akkor az analóg tápról legyen még egy szűrő a referencia felé?
A fekete nyilak a problémás tápvonalat mutatják, jobb oldalt vannak a legnagyobb zavart okozó izolátorok. Az áramkörben csak izolátorok, mérő IC és referencia IC van.
Az ADC áramkörök már csak ilyenek.
Ne feledd hány bites a felbontásuk. 16 bit ~ 90 dB jel/zaj viszonyt ad, ez egyszerüen azt jelenti, hogy a jelnélküli bemenet ettöl jobb kell hogy legyen. Nem tudom honnan szeded össze a tüskéket. Milyen a frekvenciájuk ill a nagyságuk?
Az előzőekben feltett képek között látszik, hogy a tüskesorozatok szakaszonként jelennek meg. Ezek a szakaszok az SPI órajel ciklusai (8db) alatt zajlanak. A program úgy van megírva, hogy 1-2ms-ként kérdezzen az IC-től, hogy le tudjam mérni. Szerintem a legnagyobb zajforrás a két izolátor (ADUM1401 és 02) lehetséges, hogy a hivatalos ajánlás szerinti egyszerű szűrés azért elégséges, mivel a mérő IC önmagában nem termel akkora zajt?
Jó esetben a mérőbemeneteken nincs jelen ez a zaj, ezért kérdeztem hogy tulajdonképpen működik-e a kapcsolás ilyen mértékű tápfeszültség zajjal is, mert akkor maximum a referencia forrást előtt szűrnék külön + egyszerűbb szűrő a digitális zaj elnyomására. Véleményem szerint az izolátorok termelik a legtöbbet és mivel ott nem volt szűrés, ezért visszajutott a zaj a táp kondiig, amiből megy az RC szűrő az analóg tápfesznek. Azt el tudod mondani, hogy miért nem a legjobb ötlet a föld vezetékbe induktivitást tenni, mint például az analóg-digit szétválasztásnál? Csak az áram/zavar függő potenciál megemelkedés miatt? Hogyan terjedhet át "egy vezetéken" a zavar, a föld vonalon, ha az egy rétegből lenne kialakítva, de a pozitív tápvonalakban van szűrés?
Szerintem a "nyak1" sem felel meg annak amit a mérő IC gyártói ajánlanak. Továbbra is úgy gondolom, az elválasztásnak az IC mellett kellett volna lennie.
A zaj forrásod azért is lehet, mert az Adum1401-es bekötése nagyon rossz, nem felel meg az ajánlásoknak; a 2. és 8. lábaknak egy via-n kersztül egyből a teliföldre kellene csatlakoztatni, és a hidegítő kondenzátorokat jobban az IC közelébe kellene tenni. Itt minden milliméter számít, mert az Adum család induktivitásokkal választ le, amik vezérléséhez elég nagy áramimpulzusokat használ. Az AD UG-042 user guide-ban is találhatsz több infót. Ha teliföldet használsz, akkor az legyen tényleg teliföld. Te az összes nagyáramú pontot kihagytad belőle a "nyak1"-en, és vezeték szakaszokkal kötötted be. A zajméréseiddel kapcsolatban egy kicsit szkeptikus vagyok. Lehet hogy tényleg úgy van ahogy méred, de általában ilyenkor olyan nagy az RF zavarás, hogy minden mindent megzavar. Ellenőrzős képen érdemes a szkóp bemenetét hozzáérinteni a nyák földpontjához ott, ahol az össze van kötve a szkóppal. Általában már így is mérünk zajt, pedig az nem egyéb, mint az RF szórás vétele. Massawa ajánlásaiból kettő ponttal nem értek egyet; 1. az ilyen közös táplálású IC-nél, mint ez a mérő IC, nem jó a teljesen független tápellátás. Nem is engedi meg az ajánlás, mert már a tápfeszültségben lévő náhány 100mV-os eltérés problémát okozhat a működésben. 2. Az ajánlásban lévő 10 ohmnál nem kellene nagyobb leválasztó ellenállást betenni. 100 ohmnál már olyan nagy tápfesz eltérések lehetnek, amelyek problémát okoznak. A 10 ohm is nagyon nagy érték, ennél általában kisebb impedanciával való leválasztás is eredményt szokott hozni. Szerintem a a nyák áttervezését a teliföd kialakításával kezd. A digitális rész teliföldjéből az analóg részt csak egy keskeny sávval különítsd el, és csak az analóg részek alatt legyen. A kettőt összekötő induktivitást pedig tedd az IC lábaihoz közel. Az Adum-ok szűréséről írtam, az ADE7759 szűrésén kellene még javítani; a digtális rész bekötése sem a teliföldre történik, hanem vezetősávval, és a szűrő kondija is távol van. Ha lesz analóg és digitális telifölded, akkor a digitális szűrőkondenzátort az IC felett lesz érdemes elhelyezni. Általában jó lenne mindenhova kettő kerámiakondit tenni, egy 100nF-t és egy 1µF-t párhuzamosan.
Az izolátoroknál valóban kevés kondenzátor volt, de a pozitív tápvonal számára kevés a hely. Ezeket elsősorban az izolátorok alatt tudom vinni, a beforrasztási oldalon, hogy a táplábaknál legyen közvetlenül a kondenzátor és ne átkötésen keresztül. A csatolt képen a teliföld oldalon mehetne még egy vastagabb sáv a pozitív tápfeszültséggel, hogy a másik végponton is betáplálja.
A digitális teliföldet elsősorban az ADUM-oknak szántam, úgy gondoltam hogy az ebből eredő zavar így a digitális tápfeszültségre is kevésbé kerül rá. Tehát emiatt voltak külön tápvonalak az analóg és digitális tápnak a mérő IC-nek, amik a pufferkondenzátornál találkoztak csak csillagpontban. Mivel ezeken a vonalakon így kisebb áramfelvételek vannak, nem elégséges ez az elrendezés a helyes működéshez? A csatolt képen látható topológia jobb lenne? A problémát itt is abban látom, hogy bár a földek közelebb lennének összekötve, de a digitális szakaszon az izolátorok zavarárama folyna. A referencia földpontján viszont nem folyik más áram. Az izolátorok felőli zaj szűrve lenne, a különálló pozitív tápvonalon. A digitális tápfeszültségnél szélesebb és egymás mellett haladó tápvezetékek lennének, ezen is lenne az IC-hez lehető legközelebb kerámia kondi. Talán a földeket elválasztó induktvitásnak nem a jelölt helyen kellene lennie, hanem közvetlenül a stabilizátor közelében, de nem vezetékre, hanem az analóg teliföldre kötve. Nem lenne jobb ötlet egy másik stabilizátor külön az izolátoroknak? Az RL és RC szűrők az mérő IC digitális zavarát eliminálják, a tápfeszültség azonos lenne, a nagyobb zavarást okozó izolátoroknak a zaja pedig így sokal kisebb mértékben juthatna csak át. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |