Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   189 / 853
(#) Vincze01 hozzászólása Feb 4, 2016 /

Sziasztok!
Két kérdésem volna egy arduinoval vezérelt hőmérőt szeretnék építeni, ami egy relét kapcsolgatna.
Az első kérdésem az volna hogy mivel az arduino tápja 12v-os lenne, és mivel a relé sok áramot vesz fel, ezért a 12v-os táppal szeretném használni a relét. Ehhez egy tranzisztoros meghajtást szeretnék, de nem vagyok biztos benne hogy hogyan szokták ezt méretezni. Főleg a bázisellenállásra nem tudom hogy mit kéne tenni.
A relé 12v 360ohm 33,33mA-es.
Arra gondoltam hogy egy BC337-es tranzisztorral kötném be, de nem tudom hogy mennyi legyen a bázison az ellenállás. Szeretném túlméretezni amennyire csak lehet
Csatolom a kapcsolást amire gondoltam.

A másik kérdés hogy a hőmérő szenzorra kell e valami zavarszűrés egy kondival. Ha igen akkor milyen típusú és mekkora kapacitású kondit kellene és hogyan bekötni? Elsősorban egy 10k-s szenzorral rakom össze, de amivel véglegesen lesz használva azt nem tudom hogy hány ohmos, mert csak később fogok hozzákerülni, szval az is érdekelne hogy egy ilyen zavarszűrő kondit hogyan szoktak méretezni.
Csatolom ehhez is a kapcsolást amit elsősorban dondoltam.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) atus1981 válasza Vincze01 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Üdv!
Hogy meghúz-e a relé, az függ a tranzisztor áramerősítési tényezőjétől is. Meg még pár dologtól. Viszont a 4k7 oda kissé sok, 1k-2k2 is elegendő, szerintem.
Ami kondit berajzoltál a második rajzra, azt nem oda kell rakni, hanem a termisztorral párhuzamosan. Sajnos egyszer kellett alkalmazzam az ilyen zavarszűrést, mert 40 méteres MMFal vezeték végén lógott az érzékelő, így 100µF nagyságrendet kellett raknom, amellett, hogy 20 mérés átlagát jeleztem ki és dolgoztam fel. Persze, ha kondit kell alkalmazni, az kissé meghamisítja a valós értéktől, mivel nem egyformán nagyok a zavaró impulzusok előjelei.
(#) kameleon2 válasza Vincze01 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Csak használd az eszed. Mi a funkciója a tranzisztornak? Kapcsol. Ha kapcsol akkor az erősítésre - semmi szükség. Nagy árammal kell hajtani. Azaz az erősítési tényeződ 1. A meghajtófeszültséged 5V (persze az AVR-en belül is lennie kell minimális áramkorlát ellenállásnak). A BC 337 tranzisztorod maximális meghajtóárama: 50mA. Azaz még 100 Ohm is jó lenne, de célszerű inkább egy stabil munkapontot választani. A neten fellelt megoldásoknál némelyik erősen túlbiztosított. Még az 1k is sok, mert bétafüggő. 1k És 200 Ohm közé érdemes belőni a meghajtást. A bázis és az emitter közé azonban érdemes betenni egy ellenállást a szivárgóáram csökkentésére. Mondjuk így. De ha bővebb ismeretekre vágysz, jó leírással: Íme. Arduinóra kihegyezett tranzisztor elmélet.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2016
(#) Vincze01 válasza atus1981 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Nekem egy 3m-es vezetéken lóg majd a szenzor, és egy nagy szekrénybe megy bele, ahol a kütyü is lesz, ahol vannak 230, meg 380-as vezetékek, amik egy viaszfertőtlenítő fűtőelemeit kapcsolják. (Több relén keresztül jutunk el a nagyfeszig, az én kütyümmel csak egy kisebb relét kellene vezérelni.) És nem tudom hogy ezek a kábelek, vagy a közelben lévő nagyobb relék tudnak e valami zavart okozni a bejövő áramon. Persze a kábel amin bejön a jel az árnyékolt. Így nem tudom hogy egyáltalán kell e ezzel foglalkozni.
(#) Vincze01 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Értem, végülis logikus. Csak amiket neten láttam számolásokat azokból mindig ilyen 10k jött ki meg ilyenek. De akkor marad az 1k vagy kevesebb.
A szivárgóáram az micsoda? Olvastam már sok mindent a tranzisztorokról, többek közt amit linkeltél azt is, de ez a fogalom valahogy eddig kimaradt.
És ezt hogy szokták méretezni? Gondolom a tranzisztortól függ ez is valahogyan.

Jobban jársz egy ilyennel vagy hasonlóval Bővebben: Link
Persze nem akarom kedvedet szegni, de sok a "bizonytalan" tényező a számításaidban.
Én ezeket a relémodulokat évek óta használom 1-2-4 csatornás verziókban, mind üzemel fűtési rendszerekben.

A szűrést 3 méteren talán nem kell alkalmazni, de az átlagolást, "simítást" mindenképpen ajánlom. Ha lesz a kütyüdön LCD is, akkor az minden egyes relé kapcsolásakor krix-kraxokat fog megjeleníteni. Ezt is ki tudod küszöbölni egy olyan sor alkalmazásával, amit minden kijelzőfrissítés elé be kell szúrj. Tapasztalatból írom, én már lefutottam ezeket a köröket...

Azt biztos nem fogom használni, olvasd el ezt a cikket: http://tavir.hu/cikk-relevizsgalat és utána lehet te sem fogod használni (Egyébként jobb helyeken ezeknek a relémoduloknak a leírásában oda is van írva h max 35v 8A) Persze ha nem 230-at vezérelsz vele akkor nem szóltam. (Ám nem lehet h a cikkben írt nagyfesz túl közeli csatlakozói miatt zavarja az lcd-t a relé?) Na ezt majd meglátjuk, ha bezavar, akkor bedobok egy sort majd ahova kell.

Nincsen sok bizonytalan tényező, csak egy tranzisztorvezérlést nem tudok rendesen megoldani mert még nem csináltam ilyet, ezért is kérdezek itt rá, hogy az okos emberek segítsenek
A zajos jelet meg gondoltam megpróbálom előre megúszni, ha azt ajánlják hogy jó ha teszek bele zajszűrést.

Nem akarok veled vitatkozni, de amit linkeltem modult, azon ahol nem tudták tartani az 5mm-et a nagyfesz és a kisfesz rész között, ott légrés van marva. De sehol nincs 4mm-nél közelebb a két ominózus áramkör fóliája.

Akkor nem szóltam, de én eddig nem találtam ilyet.
(#) CyberLaci válasza Vincze01 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Ha már a reléknél tartunk. Milyen relét érdemes használni 230 V kapcsolására arduinoval?
(#) Bakman válasza CyberLaci hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Olyat, amelyik elbírja a kapcsolni kívánt terhelést, a választék szinte végtelen.
(#) CyberLaci válasza Bakman hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Én eddig gond nélkül használok egy olyan "szokásos" 2es relé panelt 5db led spot ill. kb 5m rgb ledszalag kapcsolásra (1-wiren, ds2413-mal). Most lenne szükségem 3 különböző világítás kapcsolására. Rpi arduino rs485 talán, a végén 3 relé...
(#) kisedison válasza CyberLaci hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Hány voltról akarod a relét meghajtani, hány ampert akarsz kapcsolni....? Kicsit kifejthetnéd.
(#) kameleon2 válasza Vincze01 hozzászólására (») Feb 4, 2016 / 2

Ha a bázis és az emitter közé beteszel egy 10k-t, az már kellően nagy, hogy nyitni engedje a tranzisztort, de kellően kicsi, hogy le tudja húzni teljesen nullára a tranzisztort, ha nincs megvezérelve. Nélküle zavarérzékenyebb lesz a tranzisztor. Asztalon nincs túl sok jelentősége, ezért a mintakapcsolásokból el is hagyják, de ha beépíted netán valahová - lehetnek gondok, téves vezérlések külső zavarforrásokból jövő impulzusok hatására. Nyilván nem itt és most akarok kitérni a vezetékek kapacitív, Ohmos és induktív csatolásaira és a csatolások csillapításainak módozataira. Nem erre irányult a kérdés - neked egy jó megoldás kell. Én a saját áramköreimnél kifejezetten nagy árammal hajtom a tranzisztorokat, hogy egy külső tűimpulzusszerű zavar - kis árammal - ne lehessen összemérhető a hasznos jellel. Nálam, 200 illetve 120 Ohmok vannak a báziskörben. Igaz a 120 Ohm 3,3V-nál.
(#) CyberLaci válasza kisedison hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

egy rpi vezérelte 1-wire hálózaton keresztül, vagy rs485-ön a végén egy arduinoval... tehát 5V lenne a max vezérlő jel...

Ilyen fogyasztók lennének kapcsolva a 230V hálózaton...
1. 5.5W
2. 19,2W
3. 21W
(#) Kera_Will válasza CyberLaci hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Akkor bármelyik olyan relé meg teszi ami 230V képes 0,5-1A kapcsolni.
Általános relék adatlapjain ennél kisebb átkapcsolási fesz és áram értékek nem nagyon vannak.
Vezérlő jel lehet 5 V mert TTL kimenet vagy 3V ha kisebb tápról jár.
Ez van a porton. Ez egy tranzisztort kapcsoljon ki/be lásd előző 5-10 hozzászólások tartalma is.Ezek után a tranzisztor után kötött relé járhat nagyobb (12V) feszről.
Ha pedig csak 5V van akkor olyan relét kell keresni ami 5Volton behúz és képes a kontaktusai között 230V / 0,5-1A körül kapcsolni igaz ezzel jóval túl biztosítottad a kontaktusokat, persze ez nem hátrány mert nem fognak beégni sem.
Másik fontos paraméter az relé tekercsének ellenállása mert az meghatározza a relén átfolyó áramot és ettől függ milyen terhelhetőségű félvezető kapcsoló elemet kell használni.
A uC portjait nem illik 5-10mA nagyobb árammal terhelni ezért kell a tranzisztor.
Másik fontos hogy 2 áramkörös kapcsoló kontaktust használjál 230V esetén Fázist is és a Nullát is meg kell szakítani !
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2016

Pl.: ha 5voltról jár kis ohmos a tekercse kell hozzá tranzisztor :
hestoreban adatalappal 1üt.
Persze ez a nagy csattogó relé áram zavarhatja az 5Voltról járó uC környezetet.
Ezért megfelelő terhelhetőségű 5voltos tápról kell járatni a uC és a relét együtt.
Ez egy minta valami hasonlót kell keresned ... ha 12V is van akkor olyan relét keressél.
(#) CyberLaci válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Köszönöm. Egyenlőre ennek egy része kínai nekem . Programozóként csöppentem az elektronikába
Egy ilyet már használok, és eddig nem volt gondom vele... Bővebben: Link
és van is itthon még belőle pár db... mit gondolsz jó lehet?

Igen ezért kellene kissé az elektronika alapjaival is ismerkedni, ha már uC környezettel is kezdesz foglalkozni.Nem olyan bonyolult a dolog csak van 1 2 perem feltétel amit teljesíteni kell a biztonságos üzemi körülmények megvalósításához.
Igen amit linkeltél azon ott van a tetején mit visel el AC / DC esetben.
Érintés védelmi szempontból kevésbé jó mert csak 1 ágat , kontaktust szakít meg.
Mert ez egy áramkörös váltó kapcsolós relé.
(#) elactrofan hozzászólása Feb 5, 2016 /

Üdv!

Lehetséges a progit valahogy levédeni? kiolvasás ellen?
(#) spider134 hozzászólása Feb 5, 2016 /

Sziasztok!
Elég kezdő vagyok még a léptetőmotorok vezérlésében éppen ezért itt kérek egy kis segítséget!
A lényeg az lenne hogy van egy Arduino Uno R3 vezérlőm és ahhoz van L298n meghajtóm. ezt a kettő egységet szeretném össze hangolni ahhoz hogy egy léptető motort tudjak vele működtetni egyenlőre ,,csak" annyi lenne hogy forogjon körbe körbe és egy idő után váltson forgás irányt! Na ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni hogy kell maga a vezérlő programot meg írni rá?
(#) kameleon2 válasza spider134 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

A léptetőmotorok jellemzően step-dir módon vezérelhetőek a legegyszerűbben. Magyarul két dolgot kell megmondani a vezérlődnek: hányat lépjen és a motor merre forogjon jobbra, avagy balra (CW, CCW). Az egyik a lépések száma, ez egyszerű mert ahány impulzust kap - annyit lép. Vagy éppen amennyi ideig kapja az impulzusokat annyi ideig lép folyamatosan. Az irány megint egyszerű, mert vagy 0 vagy 1 van rajta attól függően melyik a kívánt forgási irány. Mindkét jel TTL digitális, azaz 5V vagy 0. Van még egy engedélyező láb, amivel tilthatod - engedélyezheted a működést Ez is szintén TTL szintű. Az L298 -hoz kell még neked egy L297 is a step-dir kialakításához lásd itt a 8. oldalon. A legelső programokban elég annyit írni tesztként, hogy kiadod az irányt és az engedélyezést és egy nyomógombbal adogatod az impulzusokat. Utána ha már jól átlátod - készülhetnek a bonyolultabb vezérlések. Az első tesztekhez még maga az Arduino sem kell, csak darab drótok, amivel ellenőrízheted a step-dir működését. Sokat segít, ha led-eket is teszel a vezérlőlábakra. Sőt először javaslom az arduinón csak a ledes tesztet - aztán menjen a motorokat meghajtó step-dir -re.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

A vezérléshez elég egy L298 és egy mikrokontroller, felesleges az L297. Mindössze a programot kell úgy megírni, hogy ne kelljen az L297.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 6, 2016 /

Sok sikert. Szerintem nem véletlenül nincs ilyen sok mintaprogram. Nyilván sok mindent le lehet programozni - de kezdőként nem biztos, hogy ilyen feladatnak ugranék neki. A reteszfeltételek miatt főleg. Ha nem hardveres a reteszelés a két iránynál (CW-CCW) - simán le lehet égetni a motort is, meg a vezérlőt is. Olcsóbb egy L297 a maga 636 Ft-os árával szerintem.
(#) elactrofan hozzászólása Feb 6, 2016 /

Hello!

Kiszerettem volna probálni at arduinot, de valamiért nem tudom feltölteni se arduinon belül se külső programozóval nem megy.

Arduino 1.6.7 esem van nincs arduino lapkám. Van egy atmega88 asom azon szerettem volna tesztelni. letöltöttem a hozzávaló bootloadert.
  1. D:\Arduino\arduino-builder -dump-prefs -logger=machine -hardware "D:\Arduino\hardware" -hardware "C:\Users\tom\AppData\Local\Arduino15\packages" -tools "D:\Arduino\tools-builder" -tools "D:\Arduino\hardware\tools\avr" -tools "C:\Users\tom\AppData\Local\Arduino15\packages" -built-in-libraries "D:\Arduino\libraries" -libraries "C:\Users\tom\Documents\Arduino\libraries" -fqbn=arduino:avr:atmega88 -ide-version=10607 -build-path "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp" -warnings=none -prefs=build.warn_data_percentage=75 -verbose "D:\Arduino\examples\01.Basics\Blink\Blink.ino"
  2. D:\Arduino\arduino-builder -compile -logger=machine -hardware "D:\Arduino\hardware" -hardware "C:\Users\tom\AppData\Local\Arduino15\packages" -tools "D:\Arduino\tools-builder" -tools "D:\Arduino\hardware\tools\avr" -tools "C:\Users\tom\AppData\Local\Arduino15\packages" -built-in-libraries "D:\Arduino\libraries" -libraries "C:\Users\tom\Documents\Arduino\libraries" -fqbn=arduino:avr:atmega88 -ide-version=10607 -build-path "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp" -warnings=none -prefs=build.warn_data_percentage=75 -verbose "D:\Arduino\examples\01.Basics\Blink\Blink.ino"
  3. Board arduino:avr:atmega88 doesn't define a 'build.board' preference. Auto-set to: AVR_ATMEGA88
  4. Board arduino:avr:ATmega16-8 doesn't define a 'build.board' preference. Auto-set to: AVR_ATMEGA16-8
  5. Board arduino:avr:ATmega16-16 doesn't define a 'build.board' preference. Auto-set to: AVR_ATMEGA16-16
  6. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega88 -DF_CPU=8000000L -DARDUINO=10607 -DARDUINO_AVR_ATMEGA88 -DARDUINO_ARCH_AVR   "-ID:\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-ID:\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\sketch\Blink.ino.cpp" -o "nul"
  7. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega88 -DF_CPU=8000000L -DARDUINO=10607 -DARDUINO_AVR_ATMEGA88 -DARDUINO_ARCH_AVR   "-ID:\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-ID:\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\sketch\Blink.ino.cpp" -o "nul"
  8. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega88 -DF_CPU=8000000L -DARDUINO=10607 -DARDUINO_AVR_ATMEGA88 -DARDUINO_ARCH_AVR   "-ID:\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-ID:\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\sketch\Blink.ino.cpp" -o "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\preproc\ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp"
  9. "D:\Arduino\tools-builder\ctags\5.8-arduino5/ctags" -u --language-force=c++ -f - --c++-kinds=svpf --fields=KSTtzns --line-directives "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\preproc\ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp"
  10. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -MMD -mmcu=atmega88 -DF_CPU=8000000L -DARDUINO=10607 -DARDUINO_AVR_ATMEGA88 -DARDUINO_ARCH_AVR   "-ID:\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-ID:\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\sketch\Blink.ino.cpp" -o "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\sketch\Blink.ino.cpp.o"
  11. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc" -c -g -x assembler-with-cpp -mmcu=atmega88 -DF_CPU=8000000L -DARDUINO=10607 -DARDUINO_AVR_ATMEGA88 -DARDUINO_ARCH_AVR   "-ID:\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino" "-ID:\Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard" "D:\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino\wiring_pulse.S" -o "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring_pulse.S.o"
  12. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\WInterrupts.c.o
  13. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\hooks.c.o
  14. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring.c.o
  15. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring_analog.c.o
  16. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring_digital.c.o
  17. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring_pulse.c.o
  18. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring_shift.c.o
  19. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\CDC.cpp.o
  20. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\HardwareSerial.cpp.o
  21. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\HardwareSerial0.cpp.o
  22. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\HardwareSerial1.cpp.o
  23. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\HardwareSerial2.cpp.o
  24. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\HardwareSerial3.cpp.o
  25. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\IPAddress.cpp.o
  26. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\PluggableUSB.cpp.o
  27. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\Print.cpp.o
  28. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\Stream.cpp.o
  29. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\Tone.cpp.o
  30. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\USBCore.cpp.o
  31. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\WMath.cpp.o
  32. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\WString.cpp.o
  33. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\abi.cpp.o
  34. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\main.cpp.o
  35. Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\new.cpp.o
  36. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring_pulse.S.o"
  37. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\WInterrupts.c.o"
  38. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\hooks.c.o"
  39. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring.c.o"
  40. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring_analog.c.o"
  41. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring_digital.c.o"
  42. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring_pulse.c.o"
  43. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\wiring_shift.c.o"
  44. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\CDC.cpp.o"
  45. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\HardwareSerial.cpp.o"
  46. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\HardwareSerial0.cpp.o"
  47. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\HardwareSerial1.cpp.o"
  48. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\HardwareSerial2.cpp.o"
  49. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\HardwareSerial3.cpp.o"
  50. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\IPAddress.cpp.o"
  51. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\PluggableUSB.cpp.o"
  52. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\Print.cpp.o"
  53. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\Stream.cpp.o"
  54. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\Tone.cpp.o"
  55. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\USBCore.cpp.o"
  56. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\WMath.cpp.o"
  57. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\WString.cpp.o"
  58. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\abi.cpp.o"
  59. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\main.cpp.o"
  60. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-ar" rcs  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\core.a" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\core\new.cpp.o"
  61. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc" -w -Os -Wl,--gc-sections -mmcu=atmega88  -o "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp/Blink.ino.elf" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp\sketch\Blink.ino.cpp.o" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp/core\core.a" "-LC:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp" -lm
  62. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-objcopy" -O ihex -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom=alloc,load --no-change-warnings --change-section-lma .eeprom=0  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp/Blink.ino.elf" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp/Blink.ino.eep"
  63. "D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-objcopy" -O ihex -R .eeprom  "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp/Blink.ino.elf" "C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp/Blink.ino.hex"
  64. Bootloader file specified but missing: D:\Arduino\hardware\arduino\avr\bootloaders\ATmegaBOOT_88_m88.hex
  65.  
  66. Sketch uses 944 bytes (13%) of program storage space. Maximum is 7 168 bytes.
  67. Global variables use 9 bytes of dynamic memory.
  68. D:\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avrdude -CD:\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf -v -patmega88 -carduino -PCOM1 -b19200 -D -Uflash:w:C:\Users\tom\AppData\Local\Temp\build462236accad2415310c5b24cce7ccca0.tmp/Blink.ino.hex:i
  69.  
  70. avrdude: Version 6.0.1, compiled on Apr 15 2015 at 19:59:58
  71.         Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
  72.         Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch
  73.  
  74.         System wide configuration file is "D:\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf"
  75.  
  76.         Using Port                    : COM1
  77.         Using Programmer              : arduino
  78.         Overriding Baud Rate          : 19200
  79. avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM1": A rendszer nem találja a megadott fájlt.
  80.  
  81.  
  82.  
  83. avrdude done.  Thank you.

ezt a hibaüzenetett kapom.

Megprobáltam külsö programozoval a blink.ino.hex filet beirni, de semmi se történik. A 13-as pin csak 1,8v van (minden lábon ennyi kivéve a reset ott 5v van).

Mit rontok el?
(#) planetleak hozzászólása Feb 8, 2016 /

Sziasztok!

Arduinok között (bt/wifi) adatátvitellel szeretnék gps koordinátát küldeni.
Tudnátok adni ötleteket, hogy milyen formában oldjam meg, mert eddig egyszerre egy adatot (int/string) kellett feldolgoznom, de most lesz egy lat és long adatom.
(pl: lat:47.453545, long:18.434646)
A hossz változó lehet.
A vevő oldalra szeretnék javaslatot kérni, hogy dolgozzam fel külön ezeket az adatokat.
(#) planetleak válasza planetleak hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

OK, találtam megoldást: stratsWith() funkció pont jó.
(#) sunside hozzászólása Feb 9, 2016 /

Sziasztok,
Egy nagyon kezdő kérdése: Ha Arduino Unoval programozok egy AtMega328-ast és utána kiveszem, beépítem készülékbe, akkor fog futni rendesen a program vagy kell az Arduino panel hozzá?
(#) Tibicsek válasza sunside hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

igen, de a 16MHzes kvarc kell hozzá
(#) Medve válasza sunside hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Tuttira jól fog futni!! Nyilván a kvarcot meg kell adni neki
Következő: »»   189 / 853
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem