Fórum témák
» Több friss téma |
Igen pontosan, köszönöm szépen.
..ez mondjuk nem pontosan jó, de biztos van választék. Külföldi oldalakról még nem rendeltem semmit, így eszembe sem jutott keresgélni arra..a mai napig. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
..viszont van még tanulni valóm, nyilván nem kevés.
A konyhába tervezett lámpánál, a LED-ek elé tettem egy lézernyomtatóba való fóliát, hogy a zsírok gőzei, a por stb, ne tapadjon rá az SMD LED-ekre. Igen ám, a fólia tökéletesen átengedi a fényt, de a hőenergiát már visszaveri, így úgy felforrósodtak a LED-ek, hogy ott, ahol nem vezette el a lemez a keletkezett hőt meg is feketedett a nyák.(a vékonyabbik, egyoldalas fajta nyák.) Azt gondoltam, nem muszáj az egész nyákot hűteni, majd a szélekről elvezeti a hőt maga a nyák a középen futó lemezhez. Hát nem így történt. Szerencsére a LED-ek nem purcantak ki, pedig így üzemeltek két napig.(igaz már nem világít a panel, de csak 1-2 db dióda szorult cserére.) Szerencsétlenségükre a fólia, amit elé erősítettem, pont lézernyomtatóba való, ahogy fent írtam, így valamennyire hőálló volt, nem zsugorodott össze azonnal. UI: ..és hamarosan elkészítem az első LED-es fénycsövem is, és azt is 10mA-rel fogom járatni. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
Majdnem így néz ki a bevilágított terület, csak meleg fényűek a LED-ek, és talán kicsit erősebben világítanak.(mint a mellékelt képen.)
..igaz a képen is egy általam készített LED-es lámpa világított. Ezek a LED-es lámpák 2W-ot fogyasztanak, szemben az energia takarékosok 23W-jával szemben. Na nem mintha akkora nagy dolog lenne ez a 21W, de sok kicsi sokra megy, és ha elromlik, nem kell menni semmilyen garanciát érvényesíteni, csak bekapcsolni itthon a pákát, és cserélgetni pár (10) diódát, nem utolsó sorban ez a hobbim. (..bár kicsit unalmas volt 330db LEDet kézzel, csipesszel ráforrasztani a nyákra, de tartottam szüneteket is, szóval túléltem. )
Nos, én szívből gratulálok!
Bírom az ilyen találékony embereket. Inkább ez mint a designer drogok és társai.
Szia.
Hogy jött ki neked 2 W-teljesítmény felvétel 330 db lednél? Nálam a 160 LED-es panel fogyaszt közel 10W-ot. Ez 3V feszülségen 20mA-el számolva darabonként 0.06W. 160*0.06= 9.6W. Kaptam ajándékba egy Voltcraft fogyasztás mérőt is, a műszer is megerősítette a számításaimat. Kicsit keveslem azt a 2W-ot. Látva hogy elég jó fényt is csinál az a 330db LED.
Sziasztok
Erről az ic-ről lenne pár kérdésem. Mégpedig, hogy minimum hány db lehet rá kötni? Hálózati 240V egyenirányítva, kondi utána tehát kb 330-340V egyen fesz lesz. Ha akarom, akkor csak 20db ledet rakok rá? A B végződésűhöz találtam angol datát, de a C-hez nem. Szerintem a fesz tűrésben van különbség. SM2082b A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
Koszi szepen, igen, en is igy vagyok ezzel.
..bar aki azokban a szerekben gondolkozik(hogy egyaltalan kiprobalja-e, az mar regen rossz.) Killer9: Bocsi, vissza neztem, amit irtam, es eleg rosszul fogalmaztam. Osszesen forrasztottam 330db LED-et, egy lampaban 110db van(-/+ 1-2 db.), igaz ebbol is csak 100 db korul vilagit, mert 110db-al mar keves a fenye. Masodik pedig, hogy en 10mA-re allitottam be az aramot.(azaz annyi led van sorosan az egyeniranyitott 220v aramkorebe kapcsolva, hogy 10mA-t vegyen fel a halozatbol.) A legtobb gyarto a fenyerossegre megy, es arra, hogy minnel kisebb legyen a lampa, es hamarabb is keljen masik lampat venni. En arra, hogy ne legyenek csucson jaratva, keveset is "egyen", de jo fenye is legyen. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
..es az nem lehet a Te esetedben, hogy azert annyi nalad a teljesitmeny felvetel, mert 80db led van sorba kapcsolva, es errr van parhuzamosan rakotve a masik 80db led?
A 20mA áramerősség mérés alapján annyi?
Én egy darab ledet tesztelgettem, mielőtt belefogtam a projektbe. Csináltam táblázatot, amiben lejegyeztem adott feszültségnél mekkora áramot vesz fel a led. Az a led amit én hassználok 3V feszültségnél 20mA áramot vett fel. Így jött ki 0.06W teljesítmény egy ledre. Olvass vissza pár oldalt. Raktam fel képeket is a panelekről. 24V-os tápegységről hajtom őket. A 10W körüli érték a tápegység és a panel eggyüttes teljesítménye. Persze tudom változtatni a fény erejét is, mivel a tápegység 23V-25V-ig állítható. Úgy van beállítva, hogy kézmeleg legyen a panel. Előtét ellenálásos megoldással építtettem, 8 LED sorba kötve, minden sor elött ellenálás.
Idézet: Ez a módszer nagyjából megfelel a kártyajóslásnak, az igazsághoz semmi köze. Egy soros ellenálláson történő feszültségméréssel egyszerűbb saccolni.„Én egy darab ledet tesztelgettem, mielőtt belefogtam a projektbe. Csináltam táblázatot, amiben lejegyeztem adott feszültségnél mekkora áramot vesz fel a led. Az a led amit én hassználok 3V feszültségnél 20mA áramot vett fel. Így jött ki 0.06W teljesítmény egy ledre.” Miért kellene visszaolvasnom? Azt tudom anélkül is, hogy párszáz SMD LEDet már beépítettél...
Véletlen neked válaszoltam. Pulykának címeztem volna. Az ő kérdéséből gondoltam, hogy nem olvasott vissza.
Amúgy nagyon nem lehetett mellé lőni az én módszeremmel. Állítható a tápegység is és az ellenálásokkal is lehet játszadozni. Úgy érzem, optimálisan vannak beállítva a LED-ek. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
Én a ledek optimális beállítását inkább úgy csinálnám, tápegység áramkorlát, ezt addig emelem míg jól észrevehető fényerő változás van. Egy ponton túl már gyorsabban nő az áramfogyasztás, mint a fényerő. Ha ezt az áramot tartod, szerintem mindennek az a legjobb.
Sziasztok!
Egy kis segítséget, vagy egy jó ötletet szeretnék kérni. Az alábbi típusú LED "izzó" E27 60 db. 5050 smd az csinálja, hogy bekapcsolás után egy darabig világít rendesen, de egy idő után - gondolom mikor már bemelegszik - el kezd vibrálni. Mi baja lehet, vagy hogy lehetne egyszerűen kiszűrni, melyik LED haldoklik esetleg. Előre is köszi.
Kedves Pákatársak!
Olyan "problémám" volna, hogy: Van egy robogóm, aminek a világítási áramköre AC áramkör. Ezzel még nincs is probléma. Viszont az már nagyobb gond, hogy P26S foglalatú LED-es lámpát sajnos nem igazán találok hozzá sehol sem. Arra gondoltam, hogy építenék saját magam erre a célra egy tejesítmény LED-ekből álló fényforrást, aminek a fényereje kicsit túl is lépné a jelenleg használt 2x15Wattos (kettő db hagyományos, 12V-os izzóról van szó) izzóét. Van-e bárkinek ötlete, hogy melyik/milyen led modulokkal kéne kísérleteznem? Olyan ledeket keresek, aminek nagy a fényereje, megbízhatóan működik széles hőmérsékleti tartományban.
Ne is szenvedj vele. Nem fogsz látni vele semmit. Inkább a két 15W-os helyére egy db HS1 12V 35W-ot építs be. Ez halogén. Fehér az út tőle.
Sajnos a búra nem bír többet. Erre lett tervezve. A másik meg, hogy maga a búra foglalatának kialakítása miatt nem megoldható az izzó szakszerű rögzítése. A 2db 15Wattos fényforrás egész jó, de ennél azért több fény nem ártana.
Villog, vagy vibrál?
A vibrálás 50-100Hz, a hálózati frekvenciához kapcsoolódóan - szűrési probléma, kapacitását vesztett/vesztő elkó a ludas. Villogás a hálózati frekvenciától független, másodperchez közeli időközt jelent. Ebben az esetben valamelyik LED betegedett meg, a ponthegesztés engedett el, meleg hatására romlik a kontaktus. A hiba behatárolását nehezíti a viszonylag magas, 180V vagy magasabb tápfeszültség. Egy fél flakon sűrített levegővel meg lehetne találni a hibát, de ez valószínűleg a körte árával összevethető költség, felejtős. Marad a a gyalog módszer: a soros ellenálláson eső feszültséget megmérve meg lehet határozni az üzemi áramot. Erre az áramra kell egy áramgenerátort készíteni (előtétellenállás macerás lenne), majd ráküldeni LEDcsoportokra, valamelyiknél csak előjön a hiba. 24V-32V üresjárati feszültséggel 8+8 próbálkozással kiszűrhető a hibás LED.
Az ilyen utólagos ledesítésnél két probléma adódik. A led hűtése és a vetített fény képe. Lámpánként 5 db 5W-os leddel próbálkoznék, de csak 15W-ig kihajtva. Így talán kevésbé melegszik. Az 2x5db led mindegyike saját lencsével ellátva. Hogy hány fokos kúpszögű legyen a lencse azt ki kell tökölni. Az eredeti búrát, ha az műanyag, fúrni kell. A fényerő brutális 150W-nak megfelelő.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
Milyen modullal kéne próbálkozni, ez a kérdés.
Arra gondoltam, hogy "körbe" építenék 4 ledet, a végét (mintha egy hengert képzelnénk el) pedig zárnám 1 leddel. Ehhez passzolna is az általad említett 5db led. De milyen fajtát? Láttam HE store-on egész jónak tűnő teljesítményledeket, az áruk is csak pár 100Ft volt. Még így is jóval olcsóbb lenne, mint megvenni egy komplett gyárit. (az kb. 5000Ft-ban van két db) Ez az amivel nagyon szemezgetek: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
Az egy régebbi típus. Ma már jobb hatásfokúak a ledek.
Valami ilyesmi kéne, aminek az oldalán nincs led és a lencséje kisebb szögben fókuszált. Bővebben: Link
Köszönöm a tanácsot! Első körben majd átforrasztok mindent, utána teszt, aztán meglátom a következő lépést. Maga a technika kb. 2 éves, lehetséges az elkó hiba. Inkább azt mondanám, hogy fokozatosan erősödő vibrálás jellemzi, ahogy melegszik fel.
Ezzel csak az a baj, hogy teljesen más a foglalata.
Én egy Ganz univó analóg műszerrel szoktam mérni(ezzel nem azt akarom mondani, hogy hitelesített, és pontos, de mégsem kínai noname multiméter) a legnagyobb méréshatárban, hogy műszerben a beépített soros ellenállás minnél kisebb legyen, így jobban tudom mérni az átfolyó áramot.
A számítások is azt igazolják, hogy 2W körül vesz fel a hálózatból a lámpám, de most pár watt ide, vagy oda. Mégsem 23. Egyébként egy ilyen lámpát is készítettem. Ez egy két oldalas nyák, és pont annyira vágtam be gyors köszörűvel, vagy hogy hívják, hogy csak az egyik réz bevonatba, és az üvegszál rétegbe vágjak bele, az így megmaradt réz bevonatnál fogva pedig szépen hajlíthatóak a darabok. A panelt természetesen csak azután hajlítottam, hogy rá lettek forrasztva a LED-ek. Ezek is sorba kapcsolt LED-ek, oldalanként 10 darab, 8 oldal, azaz 80 LED-es "izzó", ha úgy tetszik. 220V-ról üzemel, a fóliakondis, smd egyenirányító hidas nyák belül rejtőzködik. A készítés közben "kínaiul" éreztem magam. Azok is mindent bezsúfolnak a legapróbb helybe is, persze én WIMA kondikat építettem be.(Az pedig Német, ha jól tudom.) A LED-ek elrendezése mondjuk nem valami szép, se a forrasztás, de ónból nem is kell több, egyébként egy opálos búrában lesz, szóval díszvilágításként fog működni. Normális világításhoz nem használnék diffúz, vagy opálos búrát, mert nagyon lefolytja a fényt. UI: Gratulálok a nyák lapokhoz, és a LED-es fényforrásokhoz killer9, láttam a képeket, amik ebben a topikban vannak. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
Lehet kapni lágy "szálas" mini drót korongokat gyors köszörűhöz, nem kell ide semmilyen csiszoló papír, frankón kifényesíti a nyákot a műgyantás lakk felvitele elött.
Na, meg lett a két bűnös. Csere után működik tovább. Csak az a gond ezekkel, hogy aki egy kicsit se ért hozzá, az gondolom kidobja és mérgeskedik, hogy hol a beígért X-tízezer üzemóra. Mert az egy dolog, hogy a LED bírná, ha a mögötte lévő technika 1-2000 óránként javításra szorul.
A fórumon itt-ott olvastam párszor, hogy a LED-es lámpa/fényvető zavarja a rádiót. Készítettem egy igen bonyolult antennát és egy 30 W-os fényvető közelébe raktam. Meglepő, hogy egy kis drótdarabbal milyen nagy zavart lehet mérni. Innentől kezdve nem csodálkozom azon, hogy zavarja a zádiót.
Én a barkács asztalom fölé szereltem egy helyi világításnak szánt ledes "fénycső" párost. Kis, néhány vattos csövecskék ezek, de hogy mennyit szívtam miattuk mire rájöttem, hogy ezek miatt van némelyik áramkörben érthetetlen káosz..
Helló!
Mennyire lenne veszteséges egy darab Li celláról meghajtani egy kb. 16V 5 wattos led panelt? Ez a panel kompletten egy lámpatestben található, van benne egy meghajtó IC is melynek típusa: BP1601 Ezt a LED panelt a lámpába szánt alakja és mérete miatt nem cserélném le, az IC viszont a minimális 4,5V-os működési feszültsége miatt pedig nem kompatibilis egymagában lítium cellával. Gondolkodtam hogy egy DC konvertert tegyek a Li cella és ezen IC közé, de gondolom a konverziós veszteség miatt túl nagy pazarlás lenne. Áramgenerátoros IC kellene amely tudna üzemelni 3-4,2V-os feszültségig. Keresgéltem, de eddig csak 4,5V-tól üzemelőket találtam. Van valakinek ötlete meghajtó IC-re ilyen alacsony feszültséghez, vagy nagyon bajos és inkább 6V-os VLRA-ra cseréljem a lítium cellát? |
Bejelentkezés
Hirdetés |