Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   84 / 141
(#) steelbird válasza pjg hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Szia. A lágyindító hibája (vagy hiánya hiánya) miatt nem berreg, hanem "csak" (többnyire azonnal) leveri a biztosítékot.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2016
(#) steelbird válasza life7 hozzászólására (») Feb 5, 2016 / 1
 
Szia.
Húzd le a HV trafót és nézd meg, hogy úgy berreg -e?
Ha igen, akkor még előrébb van a gond, ha nem, akkor vagy a trafó zárlatos, vagy ami még rá van dugva.
(#) life7 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Szia!
Köszönöm a tanácsot! Működött!

Lehúztam a HV trafó bemeneti csatlakozóját és úgy működik, nem berreg. Ugyanez történik, ha minden mást visszadugok, működik a forgatás, világítás és a ventilátor.

Visszaraktam a HV travó bemeneti csatlakozóját, lehúztam a kimenetit ami a forgatómotor és a vezérlő elektronika felé megy. Így is működik. Visszadugtam.

Lehúztam az elektronika hátoldalán lévő fekete reléről a szigetelt kábelsarut, ami a HV trafótól jön és így is működik. Ha visszadugom, berreg és leveri a biztit. Ha a relé másik kábelét húzom le (ami nem szigetelt sarus) és a trafótól jövő szigetelt sarus kábelt visszateszem, akkor is leveri a biztit és berreg.

A relé alatt, mellett van egy ugyanolyan fekete relé de ahhoz csak 1 kábel csatlakozik. Ha csak azt húzom le, úgy nem megy a digitális vezérlés és az óra. Nem kap áramot.
Van a panelon egy kis trafó is. Azt nem tudom lekötni, rá van forrasztva.

Lehet, hogy relé zárlat? Vagy a panelon valami más? Esetleg a kis trafó? Kondik nincsenek kidurranva szemlátomást sehol.
(#) steelbird válasza life7 hozzászólására (») Feb 5, 2016 / 1
 
Valami nem jó... A HV trafó (emlékeim szerint) csak a nagyfeszültségű részt látja el feszültséggel, mást nem.
A primer a kapcsolt 240V, a szekunder oldalon pedig két tekercse van, az egyik a HV biztin keresztül megy a HV kondira, majd az egyenirányítóra, a másik pedig a magnetron fűtése.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2016
(#) life7 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
Pedig úgy van ahogy leírtam. A vezérlő elektronikához megy vezeték a HV-től ehhez a reléhez, de ez vékony vezeték. Tehát ebben normál feszültség lehet.
Elvittem szerelőhöz, végig mutagattam neki mire jutottam, azt mondta, hogy végig kell mérnie, az ár kb. 6000.- Ft, a hibamegállapítás 2000.- és a burkolata nélkül át sem veszi, mert sugárzást is kell mérnie, ill. hogy nagyon nem játék mert a magnetronból bármerre szökhet ki próba közben is sugárzás ami leégeti a csontról a húst...
Na maga a gép talán ér vagy 5000.- et ha működik, így valószínűleg úgy marad.
Multiméterre meg azt mondta, hogy "egyszer" használatosak, nem javíthatóak gazdaságosan. Új vásárlása a megoldás.
Mikróból milyen márkát érdemes venni? (20 literes, digitális, 800-900 W és nem grilles)

Samsung pl. az jó?
Hőlégkeverés funkciónak van értelme? Ha lefedem az ételt melegítés közben, gondolom úgy nincs...?
Inverteres mikró kb. dupla áron? Ezekből kevés van. Gondolom itt a majdani javítási költségben is és élettartamban is lehet némi eltérés.
(#) steelbird válasza life7 hozzászólására (») Feb 6, 2016 / 1
 
Idézet:
„A vezérlő elektronikához megy vezeték a HV-től ehhez a reléhez”
Szerintem azon kapja a kapcsolt 240V -ot.
HV trafóról nem visznek sehová máshová feszültséget, mert egyrészt a trafó kapcsolgatva van, attól függően, hogy mekkora főzési teljesítmény van beállítva, vagyis nem megy állandóan, másrészt pedig annak kizárólag az a feladata, hogy előállísa a magnetron működéséhez szükséges feszültségeket (tápfeszültség és fűtés).
Bejelöltem egy itt talált képen, a tied is hasonlóan lesz bekötve.
A primer oldalon kapja a 240V -t a trafó, a többi mind szekunder oldal. Mint már írtam, két tekercse van a szekunder oldalon. Az egyik a HV tekercs, aminek a kezdő kivezetése a trafó vasmagjára van kötve, az a GND. A másik kivezetését jelöltem a képen. Az megy a HV biztire.
A másik tekercs pár menet, csíkos szigeteléssel, az a fűtőtekercs. Mindkét kivezetése hozzáférhető, egyik megy egyből a magnetronra, a másik pedig a HV kondinál közösítve van az egyenirányított nagyfeszültséggel és úgy megy a magnetronra.

Műszer nélkül:
1. Lehúzod a primert. Ha továbbra is zúg, máshol van a probléma, ha nem zúg, jó helyen járunk.
2. Ha nem zúgott az előző lépésnél, akkor primert vissza, szekunder oldalon pedig lehúzol mindent. Lehúzod a HV biztit a trafóról, plusz lehúzod a fűtés tekercset a HV trafóról és a magnetronról. Ha nem zúg, akkor a trafó jó. Ha zúg, hibás a trafó.
3. Ha nem zúgott.. Akkor a szekunder oldalon zárlat van a trafó után. HV biztit rádug, zúg/nem zúg.. Fűtést rádug, zúg/nem zúg .. stb. Az már megtalálható egy kis keresgéléssel.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016

mikro.JPG
    
(#) steelbird válasza steelbird hozzászólására (») Feb 6, 2016 / 1
 
Bocsi, második lépésnél elírtam, ez a jó: lehúzod a fűtés tekercset a HV kondiról és a magnetronról...
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
(#) Jozsef54 hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Samsung mikrónál az idökapcsoló nem indul el 0-ra tehát ha beállitom mondjuk 2percre akkor melegit rendesen de kézzel kell vissza csavarni 0-ra mi lehet a hiba?
(#) gerry válasza Jozsef54 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Nem ketyeg vissza a kapcsoló---> rossz a motor ami visszatekeri valószínűleg, vagy valami kontakt hiba a kapcsoló szerkezetben.Üdv!
(#) steelbird válasza Jozsef54 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Ha az előttem felsoroltak nem hibásak, akkor pedig lehet a timeren belül mechanikai probléma is.
(#) life7 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Köszönöm a segítséget!
A elcsúszás miattam történt. A szekunder oldalt (gondoltam) írtam bemenetinek a kondi felől, a primer oldalt meg (az elektronika felől) kimenetinek. Azóta nem foglalkoztam vele, az autóban van napok óta, a gáztűzhely meg működik, de a végére fogok járni és mindenképpen megírom. Valószínű beszerzek egy új multimétert is hozzá.

Köszönöm a fotót is! Igen, így néz ki az enyém is.
A múltkori próbáim és az útbaigazítás, fogalmak tisztázása alapján helyesen leírva:

Ha csak a HV tekercs kábelt húzom le (szekunder oldal), nem berreg, minden más működik.
Ha a primer oldalon húzom le, nem berreg.
Ha az elektronika hátoldalán lévő fekete reléről lehúzom a szigetelt kábelsarut, ami a HV trafó primer oldalához megy tovább, nem berreg, így is működik. (Gondolom akkor a trafó innen kapja az áramot) Ha visszadugom, berreg és leveri a biztit. Ha a relé másik kábelét húzom le (ami nem szigetelt sarus) és a trafótól jövő szigetelt sarus kábelt visszateszem, akkor is leveri a biztit és berreg.

A magnetron, a tányérforgatás és a ventilátor, berregés szempontjából mindegy, hogy be van-e kötve az áramkörbe vagy nincs.

És a kondenzátort hiába zárom rövidre, nem szikrázik.

Összegezve a leírtak alapján a szekunder körben lehet a hiba a tekercs után. Kondenzátor vagy a rajta lévő diódák okozhatják?

Három kérdésem még lenne:
-Fűtés tekercs a HV tekercset fűti?
-Fotón a Magnetron fűtés kábelek az nem Magnetron tápkábel?
-Sugárzástól (burkolat nélkül üzemeltetve a javítás közben esetlegesen hibás magnetron miatt illetve a 19 éves mikró ajtajánál) mennyire tartsak? Ha esetleg működni fog, vigyem el kiméretni?
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) kadarist válasza life7 hozzászólására (») Feb 8, 2016 / 2
 
Szia!
Mutatok egy kapcsolási rajzot, ami biztosan segít a megértésben. Lehet, hogy a te készülékedben két nagyfesz. dióda van, ez ne zavarjon meg, csak az egyik lényeges a működés szempontjából. Bővebben: Link
(#) steelbird válasza life7 hozzászólására (») Feb 9, 2016 / 1
 
-Fűtés tekercs a HV tekercset fűti?- a HV trafón van a fűtés tekercs, az a magnetront fűti. (A magnetron is elektroncső, kell neki a fűtés)
-Fotón a Magnetron fűtés kábelek az nem Magnetron tápkábel? A magnetron a tápfeszültséget is a fűtés csatlakozóján kapja, ezért közösítve van a tápfeszültsége és a fűtőkör. Az előző hozzászólásban linkelt rajzon ez is jól látható.
-Sugárzástól (burkolat nélkül üzemeltetve a javítás közben esetlegesen hibás magnetron miatt illetve a 19 éves mikró ajtajánál) mennyire tartsak? Ha esetleg működni fog, vigyem el kiméretni? Kiméretni nem árt, de mindegyik sugároz kifelé is, úgyhogy még egy hibátlan mikrónál is lehetnek olyan pontszerű helyek az ajtónál, ahol relative elég nagy a sugárzás. Ez a távolsággal négyzetesen csökken, úgyhogy közvetlenül az ajtónál, egy-két cm távolságban értendő. Akkor fontos kiméretni, ha sérült az ajtó, vagy nem zár rendesen, vagy az ajtón az ablaknál sérült a rács. A magnetron a sütőtérbe sugároz, kifelé, hátrafelé csak minimálisan. Burkolat nélkül is bekapcsolható, de azért ne bújj bele...
(#) life7 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Köszönöm szépen!
Igen, segített, nagyon is!
Sikerült is beazonosítani a hibát nagy vonalakban, amennyire így műszer nélkül lehet.
Steelbirdnek a válaszomban alább leírom.
(#) life7 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Kedves Steelbird!
Köszönöm szépen a sok segítséget!
Így már képbe kerültem...

Az ajtónál a sugárzás aggaszt kicsit. Az ajtó a jobb oldalon nem zár hermetikusan, 1-1,5 mm hézag van bezárt állapotában és ahogy néztem nincsen rajta állítási lehetőség. És hát évekig használtam úgy, hogy a mikró a fejemmel egymagasságban melegített a fejemtől 30-40-50 cm -re, miközben én mellette éppen vidáman étkeztem. Az azért nem lényegtelen, hogy mm-ként, cm-ként, dm-ként vagy m-ként csökken a sugárzás négyzetesen(?).

Ma megint huzigáltam.
Ahogy tegnap összefoglaltam, az úgy már jó volt. Csak megerősített benne a rajz, a leírásaid és az újabb kísérlet.

A szekunder oldal a bűnös éspedig a kondenzátorral sorba kötött áramkör. Ha azt megszakítom, nincs berregés, nincs zárlat.
Tehát vagy tekercs, vagy kondenzátor zárlat, ha ez utóbbi létezik egyáltalán (pl. a kondik kiszáradásakor nem tudom milyen jelenség van?).
Vagy, esetemben van egy dióda a kondi két kivezetése között is bekötve, gondolom ez is lehet bűnös, meg a testelés felé is van egy ahogy a fotódon (erről nem gondolnám).
Ahogy írtam a kondi nem szikrázik amikor rövidre zárom. Nagyon halkan lehet valamit hallani, mint ha történne ott valami kis kisülés, de semmi szikra.

A fűtéskör (Magnetron kör) megszakítása nem befolyásol semmit, ugyanúgy berreg.
Innentől gondolom Multiméterrel lehet tovább menni.
Teszek fel fotókat, most készítettem.

1.JPG

2.JPG
   
(#) steelbird válasza life7 hozzászólására (») Feb 9, 2016 / 1
 
Akkor innen már műszerrel kell tovább kutakodni. Vagy a HV dióda, vagy a HV kondi zárlatos. Leginkább a HV diódára tippelnék, az a gyakoribb meghibásodás. Kiméréséhez van útmutató, nemrég linkelték, csak vissza kell lapozni.
Sugárzás: A sugárzásmérő, amivel én szervízben dolgoztam, 2cm -ről mért hitelesen. Vadiúj készülékeknél (márkát szándékosan nem írok), előfordult olyan is, hogy az ajtótól még 20cm -re is kiakadt a műszer, de ez csak egy-két, kirívó esetben volt. Általánosságban 20-30cm -ről már biztonságosnak mondható egy mikrosütő. Viszont ez még nem jelenti azt, hogy melegítés közben nyugodtan bele lehet bújni az ajtóablakba, megnézni a melegített kaja állapotát.
(#) life7 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Igen, ha lesz műszerem kimérem és leírom, hogy mi volt a gond.
Mérés ügyileg gondolom erre gondoltál:
Bővebben: Link

Na megnéztem min. 20 cm-re volt a fejem rendszeresen melegítés közben a mikrótól. De gondolom ha megsült volna valami odabent (a fejemben) a hosszú évek alatt, csak tapasztaltam volna... De lehet, hogy a felejtés (primer / szekunder kör fel nem ismerése) ennek tudható be!?

Viszont az teljesen új infó, hogy nem célszerű nézegetni az ételt a mikró ablakából... Mostani mikróknál sok helyen olvastam a kommenteknél, hogy panaszkodnak, nem lehet rendesen belátni, mert sötét az üveg, vagy a szürke belső miatt van bent sötét. Tehát akkor a gyártók részéről ez lehet, hogy nem véletlen? Viszont akkor minek így bele belső világítás? Illetve a grill funkciónál hogyan lehet látni, hogy mikor ég a szendvicsen a sajt? ...

Köszönöm még egyszer a segítségedet!
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) steelbird válasza life7 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Mérésügyileg erre.
Idézet:
„hogyan lehet látni, hogy mikor ég a szendvicsen a sajt”
Grillnél nem megy a magnetron, csak a fűtőszál. Akkor nyugodtan bújhatod az ablakot.
Nincs mit!
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) Remci hozzászólása Feb 16, 2016 1 /
 
Sziasztok!
A múltkor javítgattam egy mikrót, ami hol melegített, hol nem. Úgy néz ki hogy a nagyfesz trafó lehet rossz. Volt itthon egy másik, de nem tudom mekkora mikróból bontottam. Úgy néz ki, hogy most működik. De okozhat-e gondot az, hogy az eredeti 700W-os helyett betettem egy másikat, ami lehet hogy nagyobb teljesítményű? Ugyanis azon nincs feltüntetve hogy mekkora.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
(#) keoma67 hozzászólása Feb 24, 2016 /
 
Sziasztok. Egy kis segítséget kérnék valakitől. Egy Ignis mikró sütőről van szó. fogta magát és nem akar elindulni. Minden más kapcsoló működik rajta csak a bekapcsoló gombra nem reagál. Érintőgombos ezt elfelejtettem mondani. Kérdezném mi lehet a baja. gondolom nagy baj nem lehet vagy mégis. Nem mai gyerek.....
Köszönöm ha valaki tud segíteni. Ildikó
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
(#) steelbird válasza keoma67 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Hello.
Valószínűleg az érintőpanel hibásodott meg, de okozhat ilyen hibát ajtókapcsoló is (úgy érzékeli, hogy nyitva van az ajtó és nem engedi elindulni a sütőt).
(#) mindenes válasza Remci hozzászólására (») Feb 25, 2016 /
 
A nagyobb teljesítemény ebben az esetben nem gond, talán még javít is a gép hatásfokán.(hamarabb melegít)
(#) mindenes válasza keoma67 hozzászólására (») Feb 25, 2016 /
 
Mikrónál az érintőpaneles a legrosszabb ha megszakad a vezetősáv annak annyi, csak új panellal orvoslható mert nem lehet forrasztani. A többit steelbird fórumtárs leirta mint hibalehetőség , ezeket kell ellenőrizni.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2016
(#) keoma67 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Köszönöm. Az ajtó biztosan jól záródik azt megnéztem.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
(#) steelbird válasza keoma67 hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Én nem az ajtót írtam, hanem ajtó kapcsolót.
Van (általában) három mikrokapcsoló az ajtónál, belül. Ezek biztonsági célból vannak a mikróban. Feladatuk annak biztosítása, hogy nyitott ajtóval semmilyen körülmények között ne lehessen bekapcsolni a magnetront. Ajtó nyitáskor/záráskor fontos a kapcsolók megfelelő kapcsolási sorrendje is, amit az ajtóretesz és a kapcsolók megfelelő elhelyezkedése biztosít. Ha a kapcsolók közül valamelyik hibás, vagy mechanikai probléma miatt nem kapcsol, akkor fennállhat az a jelenség, hogy nem indul el a mikró, nem lehet elindítani a melegítést. Vagy leveri a biztosítékot, a fentebb említett biztonsági okok miatt.
Ezeket a hibák kívülről, megbontás nélkül nem állapíthatók meg, mert ettől még az ajtó kívülről nézve "jól záródik".
Az általad említett hibajelenséget ezen kívül még az érintőpanel hibája is szokta okozni, gyakori meghibásodás.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
(#) devergo74 hozzászólása Márc 6, 2016 /
 
Sziasztok.
Adott egy Lg-mikró. A probléma, pár perces melegítés után, a mikró külső burkolata nagyon felforrósodik. Ez mitől lehet? Egy-két napja jelentkezett a probléma.
(#) ezermester1 hozzászólása Márc 6, 2016 /
 
Sziasztok. Adott egy Tesco névre keresztelt mikrosütő ami elég furcsán viselkedik. A jelenség az,hogy a kamrába (6 celzius fok) az elektronika bezavarodik.Meg áll menet közben. A kijelzőn eltűnnek a számok és csak vonalak vannak.Nem mindig indul.Nem lehet rajta órát állítani stb... Ha szobahőmérsékletre teszem (18-20 C.fok) rendesen működik. Találkozott már valaki ilyen jelenséggel. Mi a csuda lehet a baja?.
(#) Dudus válasza ezermester1 hozzászólására (») Márc 6, 2016 /
 
A digit resz tapegyseget ellenorizd le, csereld az elektrolit kondenzatorokat es ellenorizd a tantal kondikat a proci korul.
(#) steelbird válasza ezermester1 hozzászólására (») Márc 6, 2016 /
 
Meg a forrasztásokat sem ártana átnézni a panelon.
(#) merlingerin válasza ezermester1 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /
 
Szia! Meg a kvarcot/kerémia rezonátort a proci mellett...
Következő: »»   84 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem