Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Én is szakmabáli volnék hallgattam villámvédelmet a műegyetemen és sok házat, épületet felépítettem. Építettem ki villámvédelmet. A vas a legfontosabb - mert le kell tudni vezetni a villámáram nagy részét. Ha ez nincs meg nálad, a finomvédelem, maximum azt az egy kört védi - valamennyire. De ha a varisztor és a vezetékezés nem vezeti le a nagyját - ugyanúgy a fogyasztók sínylik meg. Sima párhuzamos kapcsolás, megoszlik a teljesítmény. Ezért kellenek a "durvább" védelmek, amik nagyobb keresztmetszetet nyújtanak a villámnak. A vastag vezeték és a szonda csábítóbb a villám számára, mint egy nyáklap.
Szia! Nálad nem feltétlenül a kismegszakítóval van a baj, hanem a fázisok egyidejűségével. Hány fázisod van? Ha egy - az mindent megmagyaráz. Nagyobb fogyasztókat több fázisra elosztva az egyidejűség kevesebb gondot okozna. Gondolj csak bele. Van mondjuk 3db fogyasztód 16A-re biztosítva. Egyesével megvan a fokozatosság is egy 32A-es kismegszakítóhoz képest. De ha mindhárom egyszerre működik, az eredő 3x16A=48A! A 32A-es kismegszakítónak le is kell oldania. A motorikus terhelések ráadásul induláskor 6-7 szeres áramot vesznek fel. Ha a mosógép mellé bedugod a porszívót és a bekapcsolás pillanatában vizsgálod - láthatod, hogy ugrani fog a betáp 32A-es biztije szintén. Pusztán a két motorikus terhelés és az egyidejűség hatására. Ráadásul nem mindegy ez az 50Hz melyik pillanatában történik. Ha nullátmenetnél - akár meg is úszhatod. Ha éppen telibe kapja a fázist a színusz tetejénél - akkor tuti megint, hogy lever az automata. Lágyindítós, nullátmenet kapcsolós elektronikájú porszívónál szintén megúszható a probléma.
No de már bocs, a szonda meg a közdarab nem tudja helyettesíteni egymást, "nem ugyanonnan jönnek".
Épp azért EPH, hogy egyenpotenciálra hozza ezt a kettőt is.
Szia! Nem azért írtam a szakmabeliséget ..... de, hogy nem igénylek szájbarágós magyarázatot. Nem akarok senkivel sem olyasmiről vitába sodródni amihez olyan szinten nem értek, mint itt sokan mások viszont profi szinten. Tisztelettel volnék mindenki iránt és nincsenek hátsó gondolataim sem. A varjúról csak annyit, hogy a szomszédom merev oldalfalú medencéjébe csapott bele a villám úgy öt éve, ott ugye nincs vas és Ő is 100m-re lakik a templom toronytól. Hát a kommunikációs dolgai tönkre mentek, pedig galvanikus kapcsolat nem jött létre a lakáselosztó és a villám között. A légköri töltésszint került olyan szintre, hogy elegendő volt a készülékek tönkretételéhez. Az én célom pont az, hogy csak bizonyos készülékeket védjek és azokat is akkor ha nem vagyok odahaza, mert hát a munkahelyről nem tudok hazaszaladni kihúzgálni a fontos dolgaimat, a többi a biztosítóra van bízva. Sajnos már ott tartunk, hogy érdemes az időjárási előrejelzést nyomon követni és aszerint dönteni ha elmegy otthonról az ember (mintha nyaralni menne).
Szia! Természetes, hogy tiszteljük egymást. A villámmal is ugyanez a helyzet hidd el. ha tiszteled a fizikát és a törvényeit - azok is tisztelni fognak téged. Szívesen végigcsinálnám az egyetemi kísérletek közül azt veled, amikor a Faraday kalitkába zártuk egy csoporttársamat és körülötte csapkodott mindenfelé a nagyfeszültség - villám formájában. Hidd el, ha mobilt viszel a kalitkába - semmi baja nem lesz, mert a kalitka a megfelelő védelmet nyújtja. és itt a hangsúly a "megfelelő" szón van. A finom védelem nem megfelelő és nem elegendő védelem. Ezt próbáltam meg leírni a magam szerény módján. Azaz akarhatod megvédeni az eszközeidet - a fizika ismerni fogja a fizikát.
A Faraday kalitka az ipari tanuló egy V43 vezetőállásán elszenvedett hasonló légköri kisüléshez képest és nekem sem lett bajom tőle csak majdnem sáfrányos lett a gatya. Ezek a finom védelmek amiket saját megnyugtatásunkra veszünk mi emberek, talán a lelki békét hozzák olyan szintre, hogy azért mégis tettünk valamit a károk megelőzése, mérséklése érdekében.
Biztosítóknál terjed a divat, hogy csak akkor fizetnek villámkárt, ha volt beszerelve fix túlfesz. levezető.
Pl. fix fogyasztót lehet nullátmenet érzékelős SSR-el indítani. Már egy izzólámpán is segít, bár ott nem biztos, hogy megéri a befektetést, főleg, hogy az árából kijön egy jobb LED-es. Én itthon nem tudtam elindítani a 2kW-os szabályozható toroidomat minden esetben, ezért tettem elé egy ilyen SSR-t és azóta nincs gond.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2016
Sziasztok!
Megpróbáltam a lakásban lévő fogyasztóknak az áramfelvételét megmérni a biztosítéktáblánál a képen látható összeállítással. A műszer váltó feszültség mérés állásban volt (20V). Nagyon alacsony értékeket tudtam mérni vele. Összehasonlítva egy gyári lakatfogóval, kiderült, hogy kb. 4X kevesebbet mutat a valósnál (pl. 8A terhelésnél mutat 2-t). Mi lehet a gond? Alkalmas egyáltalán ez váltó áram mérésre? A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
Ez szerintem egy 1000:1 arányú áramváltó, nem pedig áram-feszültség átalakító. Csavard a műszeredet 20mA állásba, dugd a drótokat ennek megfelelően bele, és mérd meg úgy azt a 8A-es fogyasztót. 8mA-t kellene látnod.
Fontos: először a műszerrel dugd össze a dolgokat, és csavard oda a műszert, utána csíptesd a drótra. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
Ez is csak akkor lesz valós érték, ha az áram szinuszos, mert ez a műszer nem valódi effektív értéket mér. De könnyen lehet, hogy nagy lesz az eltérés a valóstól, mert ohmos terhelés (izzólámpa, vasaló, kenyérpirító, villany fűtőtest, bojler) manapság elég kevés van egy lakásban. A több mind kapcsolós táppal megy (tv, hifi, töltők, PC, energiatakarékos izzók, modern főzőlapok, stb.)
Üresen ezeket nem szabad terhelés nélkül drótra tenni, mert átüthetnek benne a tekercsek.
Szia!
2 éve vettük a lakást elég lepukkant állapotban. Eredetileg volt 25A automata az óránál. Természetesen 1 fázis. Teljes körűen fel lett újítva az elektromos rendszer: minden helyiség konnektor külön biztosítva, minden helyiség világítás külön körön, klíma külön körön, sütő külön körön, stb. Mikor kész lett akkor gondoltam, hogy kérem a hálózat bővítést 32A-re. 2 évig nem volt gond semmivel. Egy hét óta 3x fordult elő hogy levágta a 32A-es automatát. Ebből 2X csak a mosogatógép ment, más szinte semmi. A mosogatógép 16A-es automatája nem oldott le. Természetesen mielőtt kihívnám ez ELMŰ-t, le akarom mérni a tényleges fogyasztást lakatfogóval. Néztem vezetékeket a bizti táblán: minden vezeték meg van húzva, nincs laza kábel. A hétvégén lesz időm méricskélni, leírom majd a tapasztalatokat. Köszönöm a hozzászólást!
Köszönöm a hozzászólásokat!
A hétvégén lesz időm foglalkozni vele. Megpróbálom a leírt módon elvégezni a méréseket. A fejleményekről beszámolok majd.
Szia! Csak tapasztalat. Ha évekig nem volt gond valamivel aztán gond van vele - akkor meghibásodott. Ha csak a mosógép köre a gond, lehet, hogy maga a mosógép zárlatos - akár úgy is, hogy funkcionalitását tekintve tökéletes. Érdemes alaposan bevizsgálni.Akár azt is megteheted, hogy hosszabbítóval másik dugaljból működteted. Így a belső hálózat azon részét, ami dedikáltan a géphez megy - ki tudod zárni.
Mérd meg a hálózatot, hogy a konnektoroknál egy 2000W terhelést bekapcsolva mennyit esik a feszültség. Szinte biztos vagyok benne, hogy valahol többet, mint kellene. Azon az áramkörön lesz a hiba.
Sziasztok
Lehet hogy ez nem ide tartozik de, van egy ehhez hasonló (lásd a képet) mennyezeti lámpám ,a búra ugyan az ami kb 1-2-3kg lehet ,és ahogy most fel van rakva úgy volt a dobozában is de most nem bírja el a búrát (teleszkópos) de ha egy kicsit oldalra húzva tartom akkor megakad és ott marad ha ott tartom ,miért nem teszi ugyan ezt függőlegesen ,ahogy kéne neki?
Szia!
Fent a mennyezet rózsát ha letekered (Ami a plafonnál takarja a kötést), van benne egy kis dobozka, mely a zsinórt húzza magába, ha emeled a búrát. Ezen a dobozkán találsz egy kis tekerő gombot. Azzal lehet állítani az erősséget. Tekerj rajta, és jó lesz.
Oké, köszi
Nem fog kilazulni egy idő után ugyan ilyenre?
Ha gyakran húzogatod, akkor egy idő után lazulhat...
Te, ha bemész a boltba kenyérért, megkérded, hogy "Nem fog megszáradni?"
Szia! Ez az árammérés nem fog eredményre vezetni, mert az nem csúcskitevős az esetek többségében és nem mérhető a többi fogyasztók árama sem ezzel egy időben. Itt arról van szó, hogy az áramfelvételi csúcsok fognak érvényre jutni és fogják megszólaltatni a főautomatát, főleg akkor ha az együttműködés éppen a feszültségcsúcson történik. Nagyon közeli lehet ez az érték az automata névleges értékéhez. Neked kell tudni azt, hogy az utóbbi időben lett e újabb fogyasztó "felfűzve" erre az EGY fázisra, áramkörre. Esetleg trafós spotlámpa, ledes világítás ugyanezzel a megoldással .....
Azt szeretném megkérdezni, hogy a fogyasztásmérőkön lévő áram méréshatár azt jelenti, hogy ha nem abban az intervallumban van az a mérőn átfolyó áram,akkor nem méri meg az elfogyasztott energiát?
Pl.: 3 fázisú mérőn az áram paraméter: 0,5 - 60 A, ha egy 7 W-os terhelést kapcsolok be, akkor ez nem mozdítja meg a mérőt?
Valószínűleg megmozdítja, inkább csak nem lesz belül a megadott pontossági osztályon.
Hogyan lehet megmérni hogy pl a konnektorba meg van-e a földelés ott ahol van fí relé beszerelve?
Ugyanúgy, mint ahol nincs FI.
-Egyik verzió, fázis-föld közé mérsz multival:230V -Egy biztosan jó földeléshez szakadásmérés a mérendő konnektor földjéhez: >1ohm FI tesztelésével egybekötve: -Sima hagyományos izzó fázis föld közé: FI relé leold -> van földelés, FI működik, -Nem miden esetben működik, csak ha van elég terhelés a hálózaton: Nulla-Föld rövidre zár -> FI relé leold: van földelés, FI működik,
Idézet: Nem ajánlott mérési módszer! A műszer nagy belső ellenállása miatt mutathat feszültséget (szórt kapacitás miatt), miközben nem kellene. „Egyik verzió, fázis-föld közé mérsz multival:230V”
Igaz, az én multimon van kisimpedanciás méréshatár is.
Köszönöm a válaszokat.
A földelési ellenállást egy cégnél kötelező mérni például új gyártósor beüzemelése esetén vagy periódikusan? Ezt hívják a érintésvédelmi vizsgálatnak ha jól tudom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |