Fórum témák
» Több friss téma |
Sikerült megtekerni, összerakni, tesztelni!
Primer majd' 3 menet (a kivezetés..) 1,5mm2 (ez van) Secunder 250 menet 0,18 (reléről) A terhelés nem jött be 220 Ohmon 2,4A nál letört 100 nál 4,4A 50-nel 4,6A-ig cool! tök lineárisnak láttszik (jobb mint a műszerem) Mivel a primer hálózati fesz.-en van 0,008V csatolódik kapacitívan (ezen még dolgozom ) néhány eredmény: 0,2A -> 0,035V 2,4A -> 0,292V 4,6A -> 0,553V Ezzel már lehet dolgozni!
Szia!
Idézet: „50-nel 4,6A-ig cool!” - Hát igen! az áramváltó, egy rövidrezárt trafó. Kimenetén rövidzárral működne tisztességesen. Idézet: „Mivel a primer hálózati fesz.-en van 0,008V csatolódik kapacitívan” - Készíts a primer és a szekunder közé, árnyékoló sort. GND-re kötött rézlemez, (de nem rövidzárban) vagy egy tekercselt sor, melynek csak egyik kivezetése van a GND-re kötve. (Másik kivezetés szabadon, vagy csak "eltemetve") üdv! proli007
Ja... a terhelés drókeresztmetszet-függő is; ez a kísérletezés...
Most már csak az IC-s részt kell hozzáigazítani: először követő tranyó nélkül nézd a kimenetét ugyanígy, de visszacsatolás ( poti ) legyen rajta.
Megmértem, a szekunder belső ellenálása 43,2 Ohm elméletileg a tökéletes illesztéshez (anno így tanultuk) ugyanilyen terhelés kell!
Itt ez nem biztos, hogy igaz, mert én R-t mértem és igazából Z-t kellene! De nincs műszerem hozzá! Asszem 100R ellenálás+ 100R poti párhuzamosan hozza meg a tuti eredményt! A 2 tekercs külön kalickában van, műanyag elválasztással ?? ha a műanyagot fémre cserélem+ a magot is földelem?? majd kiderül! Mindenképpen próbapanelen 'drótozom' össze, ha megy-> jöhet a nyákterv, doboz....
Az előző válasz proli007-nek is megy!
bocsi nem figyeltem! A tekercselés szép lett és a tr 20*30mm külméret! maggal! olyan sok +tekercs nemigazán fér!
A magot földelheted, az egy nem rövidrezárt menet meg jó, ahogy proli007 írta, szintén földelve.
Béke van!
A magot földeltem és 0.002V-ra esett vissza (ennyit a műszerem is tévedhet!) És hát tulajdonképpen nem atomórát építek!
Még egy apróság, ami lényeges...
A 741 nem rail-to-rail típus, tehát a +tápját (+12V) vagy megemeled 14 voltra, vagy mást használsz. Tudnillik a BC182 bázisa nem tud pl. 10 volt fölé menni,az emittere nem éri el ezért a 10 voltot, így a 0,2....10 V lineárisból semmi sem lesz ( ha nem elég pl. 0,2....8-9 V). Különben meg torzít...
Köszi! De lehet, hogy picit figyelmetlen voltál!
A 741-ek tápja 7815-ről megy! Egyébbként már készül a végleges rajz! Remélem nem vagy sértődékeny!
Nem hát...
De azt néztem, hogy a tápos rajzon a Vcc-nél (FSZ1 vagy mi..) +12 volt van, a stab IC 15 voltot nem is néztem... akkor nincs gond, jónak kell lenni már.
Megnéztem, igazad van Bocsi
Ez egy előző kapcsolásból bennmaradt comment. Az Fsz egyébbként egy forrszem alkatrész. Ha elkészültem, kiteszem az új rajzot.
Nos.. elkészült.
Kérem a hozzáértőket, vessenek rá pillantást!
Hát bocsi, nem akarlak hervasztani, de néhány kérdés azért így felmerült bennem. (rossz volt a gépem ezelőtt)
- Nem értem mire jó a csúcsegyenirányító itt. kevesebb gondod lett volna egy "átlagérték egyenirányítóval". Ha csak nem a tüskéket akarod elcsípni az 50Hz-en, de ez akkor is csak az egyik periódust látja. - A bemeneti potit mégsem így kötném be, jobb ha annak csúszkáján nem folyik áram. Egyébként is mi a bánatnak a jelet három helyen is állítani? - A tranyó kollektorába, betennék egy kisebb ellenállást, hogy ne töltse akármekkora áram a kondit. - Ha az erősítő 2. bemenetét egyből a C2 kondira teszed, akkor kimaradhat az egész D5-től kezdődő halmaz, ingyom-bingyom hőkompenzálás és a D3 sem kell, mert a tranyó BE van helyette. - Ha nem 741-et használsz, hanem LM324-et, akkor +15V is elég. Szóval szerintem, ha tényleg csak sacométernek kell, akkor ahhoz képest ez, egy alkatrésztemető. Bocs mégegyszer, de szeretem az egyszerű dolgokat. De ha irritál a dolog, akkor egyszerűen ne vedd figyelembe ezt a hozzászólást! üdv! proli007
Ebben az "alkatrész temető" kérdésben teljesen egyetértünk. :yes:
Ne nevess ki! Az első elképzelésem az volt, hogy 1000 menet szekunder, greatz, simogató kondi 1-1 poti és kész! Sajnos nem jött be! Utána trafó 741 minimálba, ?majdnem? ment, de az első izmosabb tüske kiütötte a 741-et. stb, stb "Ha az erősítő 2. bemenetét egyből a C2 kondira teszed.." gondold végig! itt már DC van, borul a visszacsatolás! Ha LM324-et teszek be az elsőre jónak tűnik, de a bemenet a közös ponthoz képes szim. jel, a kimenetnek pedig a 0-hoz képest kell pozitív 0..10V-nak lenni! De lehet, hogy az egésszel tévedek! Dobj meg légyszi egy kapcsolással, hogy te mire gondolsz!
Hello!
Na össze kalapáltam neked két rajzot. - A negatív táp csak azért kellett, mert a Tinában nekem nincs LM324, vagy LM358. - A második megoldás azért jobb, mert kisimpedanciás a kimenet. - Próbáld ki ha van lehetőséged, szerintem menni fog, kis analóg hibákkal. - A 10µF és 100kohm-al az időállandót állíthatod be. Ha az IC bemeneti árama gondot okozna, (ha nulla benetnél nagyobb akimeneti fesz mint gondolnád) az ellenállást csökkenteni kell. - Potival beállíthatod 1V-ra a kimenőfeszt 10Vdc-re. (Mondjuk nem írtad, hogy a bemenőfesz effektív, vagy csúcs 1V, de mindegy.) üdv! proli007
Köszönöm!
Egy kis ideig nem leszek, mert vírusírtásom vam "format C:\" stílusban (a vírus megvan csak nem írtható!) Kinyomtattam, átnézem, gondolkodom rajta! F.
Tudom nem ez a kérdés ,de tesco gazdaságos multiméter *3 ,és nem kell hozzá csak egy beállító/hitelesítő potméter meg a trafó.
Tudom nem ez a kérdés ,de tesco gazdaságos multiméter *3 ,és nem kell hozzá csak egy beállító/hitelesítő potméter meg a trafó.
Egy digit multi ac/dc konvertere. Értékeket azt nem tudok .Ha érdekel keresek még egy pár rajzot. (bár ez szerintem effektív értéket mér.) De ha a tiéd jól működik...
Szia!
Én is ezt ajánlottam, de még nem volt válasz, hogy miért csúcsérték. Egyébként nem effektívet mér, hanem átlagot, csak a műszer van effektívben kalibrálva. üdv! proli007
Sajnos nem megy, mert a kimenő jelet egy számítógépes rendszer dolgozza fel.
Az adatgyűjtő, a többi cuccával együtt már adott, az átalakítóval kell alkalmazkodni! Egyébbként kössz, nem rossz elgondolás!
Mindegy, hogy csúcs vagy effektív, a program majd átszámolja!
Nem bemenő feszültség van, hanem egy hálózati feszültségen lévő (feszültség alá kerülhet) 0..5A áram!
Ezért kell az áramváltó!
Na most aztán etévedtem, nem tudom miről beszélünk!
Persze, hogy áramváltód van, de annak a kimenetét egy (47ohm-vagy mi) "shunt" ellenállással terheled. Arról viszont már feszültséget fogsz levenni, és ezt dolgozza fel az egyenirányító. Nemdebár? A (#190912) hozzászólásodban is egyértelműen erről beszélsz! Az áramváltóról levehető feszültség linearitását veted egybe a primerárammal. Idézet: „Mindegy, hogy csúcs vagy effektív, a program majd átszámolja!” Jól hangzik, de nem igaz! Ezt csak abban az esetben tudod megtenni, ha a jelalak színuszos, vagy ismert. Más esetben pedig nem. Ezért nem lényegtelen, hogy milyen típusú egyenirányítóval dolgozunk. Mindig a beneti adatok és az elérni kívánt cél a lényeges. Tehát miből, mit szeretnénk kapni. üdv! proli007
Ez egy beégető kemence, 3x400V betáplálással, ohm-os terheléssel, tehát az áram megközelítőleg szinuszos.
Eygébbként a "műszer" áramváltó előtt van egy 400/5-ös áramváltó is, csak a kemence huzalozása (amit nem piszkálhatok) olyan, hogy a műszer áramváltó akár hálózati feszültség alá is kerülhet! Egyébbként már tervezem a nyákot, majd beszámolok az eredményekről! Üdv F.
Hát... elkészült!
Két fényképet csatoltam, eleje-hátulja. A beszabályozás, élesztés még hátra van! Azért most fényképeztem most még nincsenek rajta az élesztési gányolások (átvágott fólia, hátulról felpatkolt alkatrész....)! Bízom benne, hogy nagy átalakítás nem is lesz! |
Bejelentkezés
Hirdetés |