Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia.
Jó lesz hozzá a KUY12. Rövidzár esetére pedig mindenképpen tegyél biztosítékokat a tápágakba. A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2016
Szia! Persze bizti az kell! Mondjuk 2A áganként.
Biztos, ami biztos. Azért lehet hallani, hogy megsül.
Szia! A leírás alapján egy hangfalban 30W/6ohm és 20W/4ohm -os hangszórók vannak beépítve. Hangfal hátulján 210-240V 50Hz/60Hz 0.5A van írva. De egy orosz oldalon találtam cikket, és a trafó kimenő oldala 2 × 13,5 1,6A írnak. Az erősítőről meg "előerősítő az iker OC 4558 és kétcsatornás erősítő ULF TDA7265" Esetleg rárakom a fogyasztásmérőt egy pár órára, és megmérem az össz watt fogyasztást. Megjegyzésként még annyit, hogy ez egy átlagos mérő. Kösz
Minden pontosan ki van mérve, nem ér bele sehova, pontos méretezés. Úgy lettek legyártva nagyüzemben.
Húzd rá becsületesen a hangerőt, közel a torzítás határához, meg fog jelenni szerintem a fogyasztás.
Persze csak akkor gyötörd ezzel a készüléket, ha nagyon emészt a tudásvágy. Egy ilyen PC hangszórót nem nehéz tönkretenni.
Annyira azért nem érdekel, hogy tönkretegyem. Általában csak felesig szoktam tekerni, és a jelerő sem tolom feljebb. De érdekes mintha hónapos használat után mélyült volna a hangja.
Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani nekem, hogy ez mire jó? Bővebben: Link
Audio leválasztótrafó. Galvanikusan választja el a bemenetet a kimenettől. Egyben földfüggetlen kimenetet is ad.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
Köszi! És miért jó? Vagy miért kell leválasztani?
Mert néha a le nám választás brummot és egyébb zavarokat okozhat.
Köszi! A sztori az egyébként, hogy van nálam egy erősítő javításon ami a phono bemeten kapott valamit amitől a RIAA és a kivezérzérlés jelzők meghajtása elszállt. Azt mondta a tulaj, hogy egy régi bakelit lemezjátszót kötött rá egy ilyenen keresztül. De akkor ez nem okozhatta a problémát.
Hmm. Picit tanácstalan vagyok, ilyet még nem láttam.
Ez valoszinü, hogy egy bizonyos pick-up és erösitö illesztésére szolgált. Ha csak az egyik van nálad, akkor veloszinü, hogy felesleges.
Keress rá, a gugli biztos ad néhány tippet.
Igen csak az erősítő van nálam. Kerestem guglin, de nem lettem sokkal okosabb, de úgy látom ez egy passzív eszköz, biztos nem tudott akkora túlfeszültséget produkálni ami a kivezérlésjelzőben felrobbantotta az elkókat.
Ez nagyon valoszinü hogy MC pickuphoz valo az MM bemnethez ez valoban nem nyirhatta ki az erösitöd.
Amugy elég rosszul kerestél a gugli egy másodperc alatt kiszurta: ortofon t10 A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
Gondolj bele - létezik sok olyan eszköz - például a tv-k, amik virtuális földpontot használnak. Azaz a 240V-os bemenő feszültség elektromos közepét használják földpotenciálnak. Azaz ~120V van a földön. Ugyanilyen gondokat okoznak a notebookok is. Ennek technikai okai vannak nyilván. Azonban egy audio rendszerhez ha csatlakoztatod, akkor zajz és problémákat okozna a két föld összekötése - van itt több topik, ahol ez ki van tárgyalva részletesen. Emiatt találták ki az optikai interconnect kábeleket is. Azaz, ha pl a notebookodról akarsz zenét hallgatni valami jobb erősítőn - kevesebb nyűgöd van egy ilyennel. Persze ha az erősítőd is kettős szigetelésű - az is megoldás, de engem már az is zavar, amikor összedugdosok pár készüléket és a bőrömön érzem azt a kellemetlen zizegést. Sokszor jártam már úgy, mivel a radiátor mellett van a TV, hogy véletlenül egyszerre értem a TV RCA földjéhez és a radiátorhoz. Csodálnám, ha nem csuklott volna az aki ezt a megoldást kitalálta. Hozzátartozik az is, hogy a klasszikus asszimetrikus vezetékek nem vihetőek el olyan nagy távolságra, mint például a földfüggetlen szimmetrikus átvitel. Igaz azok már ballun néven futnak, amik asszimetrikusból szimmetrikus csinálnak és viszont. Egyben impedanciát is illesztenek. Emlékeim szerint az asszimetrikusra igen jellemző a 75Ohm a szimmetrikus kábelekre a 150 Ohm.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
Köszi a felvilágosítást! Akkor már csak azt nem tudom, hogy mitől ment tönkre az erősítő.
Szia! Az elkórobbanás - például zárlatos egyenirányító a tápban.
Szia! A gond az, ha a bemenetről kapott valamitől elszállt az erősítő. Ugyanis rövidzárat simán lehet ráadni. Ergo - valamilyen túlfeszültség nyírhatta ki - ha nincs rajta mondjuk diódás (0,5-07V) limiter.
Szia! Igen, de az erősítő egyéb része nem károsodott, csak a kivezérlés jelző meghajtója és a RIAA. A RIAA is működik úgy ahogy, csak nem jól.
Ha nem érted, akkor annyira mégsem világosodtál fel, ugyanis épp azt magyarázta, hogy miért ment tönkre a bemenet. Amikor össze lett dugva előbb érintkezett a jel a bemeneten mint a föld és nagy potenciálkülönbség volt a kettő között, ami tulajdonképpen olyan, mintha rövid időre akár többszáz volt került a bemenetre. Ezért találták ki, hogy áramtalanítva kell összedugdosni az ilyesmiket.
Ja, most már értem! Ez valóban nem jött le, hogy ettől akár tönkre is mehet.
Az ortofon t10 kifejezettem mc trafó semmi köze a leválasztótrafóhoz nagyon kicsi bemeneti impedancia stb... ha persze ez volt a bemeneten és rákapcsolt valaki jelentős jelszintet és kibírta akkor a bemenetre nagyon nagy feszültséget adott mivel az áttétele elég nagy hiszen a feladata az MC pickup jelének feltranszformálása legalább 10 de inkább százszorosára....
bereczk.jans kérésére a kvázi erősítő nyák-ja.
Bár érdemes lenne újat tervezni!
Kb. ugyanaz a szerepe, mint a dinamikus mikrofonhoz kapcsolt mikrofon trafónak.
Idézet: „MC pickup jelének feltranszformálása legalább 10 de inkább százszorosára....” Egész pontosan 14 szeresére. Ott a dokumentációban, gain: 32 dB
Azt azért már nem kerestem ki de az se kevés ha ráadsz 1V ot és kibírja akkor a kimenetén 14 V már tehet kárt bemenetben szerencsétlen esetben
Egyetértünk, el lehet vele küldeni egy erősítő bemenetét az örök vadászmezőkre.
Nálam az jött ki, hogy 32 dB = 39,81-szeres erősítés.
Teljesítmény erősítésnél igazad lenne, de trafónál feszültség erősítés (áttétel) van.
A = 20*log U2/U1 azaz 20 dB csak 10 szeres, 6 dB az kétszeres.
Hello!
Szeretnék csinálni 20 wattos erősítőt valaki valamilyen jó tervet tud? Olyan kellene ami nagyon kicsi de nem SMD-s! Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |