Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit gyűjt, retro cuccok
 
Témaindító: dizi, idő: Okt 19, 2009
Lapozás: OK   11 / 20
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2016 / 1
 
Tudom, hogy nem így gondoltad, de kezd a kívánságod valóra válni.
Már úgy járok a műszerbe, mint haza. Most a változatosság kedvéért az előlapot kellett leszednem. A feszültség választó kapcsoló jelző tárcsája elfordult és nem tudtam soha, hogy milyen méréshatárra van kapcsolva a műszer. 1 csavart kellett meghúznom, de vagy húszat kellett kitekernem hozzá.
(#) elektroncso hozzászólása Feb 6, 2016 / 2
 
Sziasztok.
Tegnap kiállítottam az elektroncsöveimet. Le is fényképeztem őket. Van benne pár érdekes darab is, csehszlovák katonaságnak félretett QQE03/12-es, 3kV-os 10A-es 30MHz-es relék, fényérzékelő, 50kHz-es kristály, VFD kijelző stb.
Az utolsó képen szintén a csehszlovák katonaságnak félretett tranzisztor látható, ezt bent az iskolában fényképeztem.
(#) elektroncso hozzászólása Feb 24, 2016 /
 
Válasz erre a hozzászólásra:Muzeális készülékek-alkatrészek, restaurálás.
Hirtelen kiválasztottam két oldalt a korabeli Amatérse Radio-ból, mellékelem őket, és egy profi TESLA szkóp képeit. De ha gondolod/érdekel, más Csehszlovák gyáraktól is tudok mutatni korabeli képeket.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 24, 2016 / 1
 
Itt is van sok szép elsősorban TESLA műszer.
(#) cua válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Ebbol ne csinalj erzelmi kerdest, szerintem. Azt a negyven evet nem lehet eltorolni, sok-sok kivalo koponya es jobb sorsra erdemes gyar gyartott azt amit tudott nem pedig azt amire kepes lett volna, pusztan a korulmenyek miatt.
Sajnos a minoseg kerdese az utolsok kozt volt a sorban, es ezen az sem valtoztat, hogy szulettek kiemelkedo termekek is.
(#) elektroncso hozzászólása Feb 27, 2016 /
 
Sziasztok.
Nézzétek, milyen szép és érdekes készüléket találtam az interneten:GRUNDIG CF20. Elfogadnék egy ilyet otthonra.
(#) Tomi94 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 27, 2016 / 2
 
Jó sokba lenne, mire a gyárilag anyaghibás fogaskerekeit mindet lemásoltatod egyedi gyártásban. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy bóvli volna vagy szemét, csak saját tapasztalatom van róla, hogy egy '90 előtti Grundig magnót bizony nem párszáz forint újraéleszteni, mint a japánok többségét.
Erre a gépre például csak a két fogaskerék volt majd' egy tízes. Ha nem értenék magához a szereléséhez, szerintem egy háromfejes-hárommotoros profi deck árát rákölthettem volna
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
(#) Tomi94 hozzászólása Feb 27, 2016 / 1
 
Egyébként ma voltam kint a nosztalgia Puskás börzén Vittem (előre megbeszélve) egy hordozható orsós magnót eladni, majd az árát nagyjából el is költöttem mire végigértem a kínálaton
Az Universum az működik (igaz, mosni kell), az Unitra szerintem alkatrész lesz mert belül törött, a Sanyonak a működését ott nem próbáltam, viszont nagyon szép és elég olcsó volt. Kár, hogy mint itthon kiderült, a műszerek le vannak ragadva - azzal még nem tudom, mit kezdek.
Ja és (bár ez nem készülék) a 3 Agfa kazetta, ezeken elvileg 1978-ban felvett nyugati rádióműsor (könnyűzene) van.
(#) Vales válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
Pazar darabok, Gratulálok!
Nekem a gondnok hozott 40db kidobott kazettát + hordtáskát, még valamikor januárban. Mivel nem váltam meg a kazettáktól, sem a magnóktól, ezért kifejezetten örülök neki.
A műsort le fogom törölni előbb utóbb, mert az egyébként márkás, jó kazikon olcsó magnóval (mágneses törlőfej, rossz minőség) felvett nóta és mulatós anyag van. Majd kapnak fincsi nekem való 80's Disco, SynthPop, New Wave műsort...
(#) nagym6 válasza Vales hozzászólására (») Márc 5, 2016 / 3
 
Én is a régi hifit hallgatom, nyomába sem léphet a digitális hangminőség. Fiam barátai csak bámultak a hangminőségen, amikor életükben először hallottak nálunk régi de szuper analóg technikát. Szinte sehol nincs már analóg technika, hanem műanyag biliből zörög valami bitekből összerakódott zeneutánzat..
(#) Csupasz válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
Szép az a Grundig magnó, kinek csináltad?
Ha valahol látsz egy Toshiba RT-294F rádiómagnót, érdekelne...
(#) Tomi94 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 8, 2016 /
 
Ha netán piacon látok olcsón, akkor lehet róla szó.. Amúgy a többi javítandó gép aktuális még? Jövő hónap elején tudnám fogadni őket.
(#) Tomi94 hozzászólása Márc 8, 2016 / 1
 
Egyébként azóta begyűjtöttem még egy rádiós magnót: Videoton RM4640 Lomtalanításon találtam, konkrétan semmi műszaki hibája nincs, csak rettenetesen koszos volt.. Szétszedtem, kimostam, már össze van rakva, csak közben elpattant a kazettaajtón az egyik műanyag kar.. most épp esztergályosnál van, csináltatok helyette rá egy fém merevítőt. Ha kész lesz, teszek fel róla képeket.
(#) Tomi94 hozzászólása Márc 12, 2016 / 1
 
Ez egy másik mostanában elkövetett helyreállításom: Universum NSZK-s rádiómagnó, 1975-ből. Műszakilag nem is nagyon kellett semmit javítani, csak pár kontakthiba, meg görgőfelújítás a magnóban. Minden más működik rendesen. Inkább a dobozt kellett kimosni, mert az elég koszos volt már.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 12, 2016 / 1
 
Még néhány megjegyzés:
1.) Az antennája jó vastag, így jobban bírja az évtizedeket. Nincs is rajta hiányosság, csak ez a kis benyomódás a végén.
2.) A magnómechanika különösen jó benyomást tett: ennyi vasból később két-három készüléket is kihoztak szerintem Ez meg is teszi a hatását, mai napig rendesen működik. A motor gyártási dátuma: 1975.01.23. És még mindig nyávogás nélkül hajtja a magnót.
3.) Az elektronikája szerintem japán eredetű, ha más nem, a Sanyo IC-k a rádióban erről árulkodnak (de egyébként pl. a végtranzisztorok is japánok).
4.) Még egy érdekesség a Deprez-műszer, ami szerintem inkább csak dísz. Ugyanis lejátszáskor/rádióhallgatáskor mutatja a tápfeszültség helyes értékét (ennek max. elemnél lehet egy kicsi értelme), felvételkor pedig a kivezérlési szintet - de azt egyébként az automatika szabályozza!
(#) ha4023 hozzászólása Márc 12, 2016 / 1
 
Nálam egy ilyen orosz csoda van többek között
(#) nagym6 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Mai napig üzemel, magnó mechanikában pár dolgot cseréltem, már nem emlékszem mit. A kazettaajtó nyítás lassító zsírozott ketyerét kivettem, mert nagyon lassan nyílt.
(#) Videotonman hozzászólása Márc 13, 2016 / 1
 
Ha már kazetta, akkor nálam ezek vannak. Direkt a gyűjteménybe vettem, mert Polimer és színes. Egy tétel volt. Az egyik tisztítókazetta.
Van még régről megmaradt bontatlan VHS-C kazettám is. A Scotch 9,99 német márka volt, a Maxell 850 Ft-ba került. Ez valamikor '90-91 körül lehetett. A VHS-C tisztító szett tajvani gyártmány.
(#) elektroncso hozzászólása Ápr 26, 2016 / 2
 
Sziasztok.
A mai világban a nők műkörmöt építenek. Valamikor régen meg hibrin IC-et. Itt éppen a TESLA Lanškroun-i gyárában.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Vas megyében hibrik-nek hívják, de valójában hibrid.
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Gépelési hiba, előfordul. Mentségemre szóljon, a fáljnévben nem rontottam el.
(#) elektroncso hozzászólása Júl 27, 2016 / 1
 
Sziasztok.
Újabb darabok a gyűjteménybe. A két műszerről, még bővebben fogok szót ejteni. Ezenkívül a retro02 képen egy 6A-es automata biztosíték látható. A konnektor és a kapcsoló nagyapáméknál került leszerelésre, ők a legidősebben (kb. 1965). A zseblámpa 1996-os, ő a legfiatalabb a csapatból. A csengőnyomógomb meg a tavaszi lomtalanításkor találtatott, volt mellette egy csengő is, csak elfelejtetettem lefotózni. A retro03-as képen meg szintén a tavaszi lomtalanításkor kibővített elektroncső gyűjteményem van.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Egy ilyesmi multiméter hajdanán egy havi jobb fizetésembe került, csak a fővárosban lehetett kapni néhány helyen.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Elhiszem. Nagyon komoly műszer. Igazi tükör van benne, amikor szétszereltem, majdnem elvágtam vele az ujjam. Nekem csak egy szavamba került, egy raktár mélyéről kerültek elő, én meg elkértem. Sajnos a jobb oldali alapműszere meg van szakadva (maga a tekercselés), így sajnos ő csak szobadísz. Viszont a bal oldali elsődleges próba alapján működik, ha semmi baja nem lesz, akkor az első adandó alkalommal "be fogom hitelesíteni" és ő lesz itthon az etalon műszerem, lévén nagyon pontos, tükörskálás. Persze korlátokkal, mivel ez nem elektronikus műszer, osztókból és söntökből áll, mint a többi korabeli hagyományos analóg műszer.
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Hú de ismerősek! Vajon miért?
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Ugye-ugye? Sajnos van egy kis időeltolódás a valóság és a hozzászólás ideje között. A rossz műszer már két hete nálam van, de nincs mindig időm azonnal hozzászólást írni.
(#) elektroncso hozzászólása Szept 1, 2016 / 1
 
Sziasztok.
Lett három új szerzeményem. Két orosz és egy csehszlovák készülék. Még vár rájuk egy alapos nagy G.O. .
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
(#) endrusz hozzászólása Szept 2, 2016 / 6
 
Üdv mindenkinek! A múltkor már én is rákényszerültem némi rendrakásra. Nagyjából sikerült elrendeznem a műszergyűjteményem kb felét. Néhány kép.....
(#) granpa válasza endrusz hozzászólására (») Szept 2, 2016 / 1
 
Tudok ajánlani kilóra; kb. 30-40 kilósakat, ha van még helyed.
(#) nedudgi válasza endrusz hozzászólására (») Szept 2, 2016 /
 
Tyűha!
Le a kalappal, ha ezt derékfájás nélkül át tudod rendezni.
Következő: »»   11 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem