Fórum témák
» Több friss téma |
Rendben,köszi szépen.A tápfeszültség mekkora lehet maximum ebben a kapcsolásban?
Az IC maximum 4A-rel terhelhető. 8 ohm-os hangszóróval így a ±tápok között 32V a megengedett legnagyobb feszültség, tehát a rajzon szereplő ±16V felső határnak tekinthető.
Sziasztok!
Mi a véleményetek a következő kapcsolásról? LM3886 Jó így az elv, vagy van mit változtatni rajta (pl. dupla egyenirányító-híd, bár, ahogy látom, van GND külön leágazás)? Mik a minőségre kritikus alkatrészek? Árban nem lenne rossz és egyben lenne minden, csak össze kellene rakni és ha kell, tudok jó minőségű alkatrészt még venni, ha kell. Előre is köszönöm!
A helyes link, remélem így nyílik.
Ez assembled, tehát szerelt. Nagy gond nem lehet a felhasznált alkatrészekkel.
Amit eredetileg akartam küldeni, de sehogy sem tudtam, az még nincs összeszerelve. Egy kicsit én is dolgozzak már vele. Ezt találtam még, ami ugyanaz és tudtam is linkelni.
A kettős egyenirányító híd átalakításnak lenne értelme, vagy ez így is megfelelő? Nem szeretném, ha alapzaj lenne e miatt.
A kettős egyenirányító-híd akkor kap jelentőséget, ha a szekunderek feszültsége és/vagy belső ellenállása eltérő. Toroidoknál általában nincs ilyen probléma. A nyomtatott áramkör sem biztos, hogy lehetővé teszi az alkalmazását, ahhoz a pufferek közös pontját speciálisan kell kialakítani.
Sajnos az ilyen kategóriájú NYÁK-ok tervezésénél nem mindig fordítanak figyelmet a helyes testvezetésre, egy kis brumi összejöhet. Ha tapasztalnád, remélem orvosolni tudjuk némi fóliavágással, átkötéssel. Szerk.: azért próbáld meg belinkelni a kiszemelt példányt, mert van pár hajmeresztő KIT. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
Köszönöm! Toroidról fog üzemelni. Megrendeltem, amint módomban áll, összerakom és kipróbálom. 2-3 hét a szállítás.
Szerk.: pontosan ugyanezekkel a képekkel és leírással van a másik, amit megrendeltem és nincs összeszerelve (csak ott a kapcsolás olvashatóbb felbontásban is látszik). Tehát a KIT ugyanez, amit sikerült linkelnem. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
Ma raktam össze. Egyáltalán nincs brumm, semmi. Még azt kérdezném, hogy ez a hűtőborda mennyiség elég-e. A használni kívánt hangfalak 8 ohmosak, 90 wattosak. Lakásban hallgatnám, de azt a kb. 2x38 wattot néha szeretném kihasználni. A bordákon két kis ventillátor is lenne. Csatolok egy képet (csak behelyeztem a dobozba amit tudtam, nincs még rögzítve semmi). A borda, amin a ventillátorok vannak, 10 cm széles. A hátsó kockák 5x5 centisek. A ventillátorok csak bizonyos hőmérséklet után kapcsolnának be (ami még nem tudom mennyi lesz [tanácsot erről is szívesen vennék], de pár teszt után meglepően hatékonyak). Illetve nem tudom, a ventillátorokat így rögzítsem majd, vagy oldalról. A doboz szellőző nyílása fölötte van (alul is vannak nyílások.) Persze ha ez elég.
Külső és belső hűtőbordákat egyaránt tervezel? Mekkora tápfeszültségről fogod járatni? Abból kalkulálható a hőleadás.
Igen, külső és belső hűtőbordákat egyaránt terveznék (helyhiány). Belül az IC-k felfogatása és az aktív hűtés végett, kívül pedig a hely felhasználása érdekében a passzívakat. 2x22V-ot (AC) ad le a trafó nem üresjáratban.
Elég kompakt méretben szeretném megépíteni.
Egy észrevételem lenne. Az a borda, amin a ventik vannak az ilyen T alakú, és a tetején van a venti, egyik oldalt az IC-k, akkor a kapcsolat a másik oldal, és a dobozon kívüli bordák közt hogy hozod össze? Remélem beleszámoltad ezt is a kivitelezésbe.
Ventikhez van itt azt hiszem NTC fan néven egy egyszerű kis kapcsolás, ami jó lehet. Ill, ha tudsz, a ház tetejére és oldalára szellőzést biztosítani, az jó lenne.
Csatolok még egy képet, ahol látszik a belső hűtőborda (elforgattam).
A hőkapcsolatot úgy szeretném összehozni, hogy összecsavarozom őket. A doboz hátlapja alumínium, azt lecsiszolnám és mehetne minden egybe hőpasztával. Legalábbis én így gondolom. (Az IC-k - nem tudom mi a szakszó -, de telibe műanyagozottak, sehol nem vezetők a felfogatásnál.) A ventiket már fogom tudni vezérelni, arduino nano lesz. A hőkapcsolását (hány celziusz foktól) nem tudom. Lesz egy VU meter (valójában PPM) és motoros potméterű előerősítő IR vezérléssel. Ezért az arduino.
A kerek számításhoz 16V kimenőfeszültséget véve (ez közel áll a disszipáció maximumához) 2A-t veszel fel a ±30V tápból 8 ohm-os hangszóró esetén, ez 60W összteljesítményt jelent. A hangszóróra jutó teljesítményed ekkor 162/8, azaz 32W. Amit el kell fűtened tehát 28W csatornánként.
A fekete bordát használnám a ventilátorokkal egyetemben, a nyers alu kisebb hőleadási képességűnek néz ki. Mutatok egy 2x150W-os erősítőt ahol hasonló a helyzet Bővebben: Link Itt analóg eszközzel 2W kimenő teljesítménynél indítom a ventilátort, teljes fordulaton. Ennek az alapos hűtése mellet meg van azaz előnye, hogy a halk részek élvezetét nem tudja a ventilátor megzavarni. Az Ardu kivezérlésjelző ehhez tálcán kínálja a meghajtást.
(Megadtam.) Ezt nagyon szeretném megtudni.
Most pásztáztam alaposan végig az első képet, tényleg nagyon ki van a hely centizve.
Mellékelek egy elrendezést, ami a ház aljának és tetejének a bordáknál való kivágásával szépen hűlhetne részterhelésnél.
Még jobban ki van centizve. Nagyon köszönöm a jó indulatodat. A hangerő tekerőgomb (ami zacskóban van képen) helyén még el kell férnie egy egy motoros potinak megy egy előerősítőnek (meg egy ardunino nanonak, de az mindenhol elvan ).
Ezt te látod pontosan - akkor marad az eredeti elképzelésed.
Köszönöm mindkettőtöknek. Végül is szerintem az lesz, hogy az eredeti tervem módosítom azzal, hogy kiveszem a belső hűtőbordát kisventistől és csak a kintiek maradnak, de azok kapnak egyenként egy-egy 5 cm-es ventilátort (ráccsal). És a hátlap hőmérsékletét fogom mérni az ic-k között, a ventiket meg kis fordulaton bekapcsolom 50 celziusz foknál, majd ha melegszik, növelem a fordulatszámot. Kell a hely a dobozban, mert még egy kis trafó is lesz az előerősítőhöz.
Üdvözlök mindenkit a fórumon!
Melyik IC.-ből érdemes megépíteni az erősítőt, melyikkel lesz szebb, jobb a hangzás, az LM1875, vagy LM3875?
Szia!
Mekkora teljesítményre van szükséged?
max 20-30W
Ez alapján a LM1875 ki is van zárva.
20 WATT a 1875-ből is kijön simán, akár kicsit több is. Hangra a 1875 jobb, kérdés hogy hallod-e különbséget. A 3875 stapabíróbb, ami nem mellékes..
Köszönöm!
Ha már hang... nem hallottam még ilyen erősítőt szólni... valóban érdemes megépíteni? valahol azt olvastam róla, hogy "A hangja testes és lágy,igen jó sávszélekkel és térpozicionálással,akár egy jó triódásé. Abszolút csöves hangkarakter, mellőzve a tompa elkent sávszéleket." ezt egy LM3875 IC.-ből épített erősítőről írta a gazdája...
Sziasztok !
Nem kis fejlesztési idő után elkészültem az lm4780 -a végfok bemeneti váltó és hangerő szabályozó fokozatokkal, vagyis a super- bemenetváltóval. Készült még hozzá egy -+15V-os shunt regulator is ami a buffer áramkört hajtja, és készíti +5-ot. Itt jegyzem meg, még engem is meglepett a komplett egység hangja, vagyis hogy csak jelkondicionálást végez, nem vesz el, nem rak hozzá, hallható módon. Néhány kép az alkotásról. |
Bejelentkezés
Hirdetés |