Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1828 / 2500
(#) rockerjimmy válasza reloop hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Köszönöm!
Pont akkora tápom is lenne...
Köszönöm még1x a segítséget ha kész írok mire jutottam!
(#) steelbird válasza rockerjimmy hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Én akárhogy számolom, a mostani erősítődnél nem jön ki az a 100W, kivéve, ha 6 Ohm -os a hangsugárzó rendszered.
(#) Trivium93 válasza rockerjimmy hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Párhuzamosan akarsz kötni feteket, akkor még az is megoldás lehet hogy emiter követő párossal hajtod a feteket. Persze a gaten az a bizonyos ellenállás legyen mindegyiknél, azaz 120ohm, meg a két gate között 12kohm (gyári kapcsolás szerint).

Szerintem sok segít a tranzisztor. Javítsanak ki a okosabbak ha tévedek.
(#) rockerjimmy válasza steelbird hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
4 ohmon van használva!
Holnap élesztem 3 pár fettel, majd meglátom, hogy romlik a hangja vagy sem...
(#) rockerjimmy válasza Trivium93 hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
És ha nem source kivezetésre tennék 0,22 ohmot hanem a drain-re?
(#) reloop válasza rockerjimmy hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
A drain-en a veszteségen kívül nem csinálna semmit az ellenállás.
(#) rockerjimmy válasza reloop hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Az viszont baj, mert az elszigeteléssel gondjaim akadtak
Összevesztünk picit
(#) tothbela válasza rockerjimmy hozzászólására (») Márc 10, 2016 / 1
 
Üdv. Mostanában akadt dolgom ezekkel a 2SK/2SJ párokkal. A katalógust megnézve látható. hogy a három féle kapacitás közül, különösen kicsi a reverse transver kapacitás. Mintegy harmada az IRFP240-nek. Source követő kapcsolásban (nálad ez van) ez a kapacitás okozza jelentős mértékben a meghajtó fokozat terhelését. A GS kapacitás igaz hogy 900 pF, de ennek hatása erősen függ a terheléstől. Mivel nem lineáris dologról van szó, egyszerű matematikát nem lehet használni, ezért engedd meg, hogy csak saccoljak. 4 ohmos terhelésen kb 400 pF + 40pF terhelést lát a meghajtó áramkör. Duplázva a feteket, fele akkora áramváltozáshoz fele akkora GS feszültségváltozásra van szükség, így most fetenként 200 pF + 40pF, vagyis 440 helyett 480pF-ot lát. Triplázva 520pF-ra emelkedik ez az érték. Ha 8 ohm-ra dolgozik a végfok, akkor ez még kisebb. Persze földelt source kapcsolásban (ahogy a D osztályúak, meg a kapcsitápok mennek), ott értelemszerűen dupla fet, az dupla kapacitás. Látható, hogy source követőként ésszerű határok között, ezeket az audiócélra kifejlesztett feteket bátran lehet többszörözni.
(#) VIM hozzászólása Márc 10, 2016 /
 
Sziasztok! Ebben a másik topikban tettem fel a kérdésemet arról a bizonyos erősítőről de még mindig sötétben tapogatózunk a javításban, mert nincs rajz és hasonló felépítésű kapcsolásra sincs találat, hogy hol kezdjem a rossz alkatrész felkutatását. Az egyik 2N-s tranzisztor 2-3-perc után kezd el melegedni de kiépítve jónak mérhető .... (omnitronik)
(#) krisz69 válasza VIM hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Ez eg aktív hangfal ha jól látom .és nem is túl nagy.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2016
(#) VIM válasza krisz69 hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Ez éppen 160W-os. Van benne egy toroid trafó és ez mintha közvetlenül táplálná a végfokot amin egy graetz kocka és szűrő kondenzátorai vannak. Nem tudom, hogy hol és mit kellenen tudnom mérni az alkatrészeknél, sőt a trafó feszültségeit sem tudom, hogy "mennyinek" is kellene lenni azon az értékeknek.
(#) tothbela hozzászólása Márc 11, 2016 /
 
Sziasztok. Visszarajzoltam egy EBS basszuserősítő végfokát, mivel nem találtam sehol a neten. Ez egy elismert márka, ennek ellenére a svéd mérnökök is tudnak hibázni. A második rajzon bekarikáztam azokat az alkatrészeket, amik tönkrementek. A jelenség a következő volt. Erősítő bekapcs, majd mintha kontaktos lenne valami, hol halkan szól, hol normálisan. Nem volt hangosan használva, tehát túlterhelésnek messze nem volt kitéve. Egyszer csak rövig brumm, a reflexcsövön meg fújta ki a füstöt, majd csend. A két 30000 forintos Eminence hangszóró membránja 1 centivel kijjebb jött, és odasült, beragadt. Az egyik pozitív oldalon lévő mosfet GS átmenete 200 ohm alá csökkent, a DS átmenet pedig zárlat. A negatív oldalon lévő MJE340 felrobbant, az emitterellenállás elégett. A negatív oldali zéner átment zárlatba, a Negatív oldali fetek gate védő diódái zárlatosak lettek. A végfok javítása folyamatban van, sőt kap egy filléres alkatrészt plusszban, hogy ez mégegyszer ne történjen meg. Ha van kedvetek játszani, akkor lehet találgatni mi történhetett, és mi a konstrukciós hiba. Később teszek fel egy rajzot a módosításról, meg leírom mi a megoldás, hogy legalább mi ne essünk ilyen hibába saját tervezés során. Arra az álláspontra jutottam, hogy itt a fórumon sok olyan magát amatőrnek nevező konstruktőr van, aki vetekszik a nagy mérnökökkel, sőt megérdemelnék, hogy kalapot emeljenek előttük a nagy gyártók. Annyit elárulok, hogy a negatív oldali biztosíték bizonytalan érintkezése csinált egy kisebb minimálbérnyi kiadást. Ejnye-ejnye svédek.
(#) rockerjimmy válasza tothbela hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Nincs a fetek sourcen ellenállás azért mehetett tönkre?
(#) szaka hozzászólása Márc 12, 2016 /
 
Sziasztok!

Javítottam egy MosFet-es végfokot. Az egyik oldalon kicseréltem 4-4 db IRF640 és IRF9640 tranzisztort valamint egyes kis teljesítményű ellenállásokat.
Első indításkor sorba kötöttem a táppal 2 db izzót.
Bekapcsoltam ás szépen világítottak. Viszont a kimeneten nem volt egyen feszültség, a védelem is kattant és terhelésre halkan szól is a zene.
Kérdésem az, hogy a fetek cseréjével a bázisáram beállítást újból el kell végezni?
Ha igen akkor kb. mekkorára állítsam?

2x 400W -os végfokról van szó.

Előre is köszönöm!
Üdv.
(#) djcaveman válasza szaka hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Szia. Milyen típusú az erősítő? Milyen tápfeszültségről működik? Analóg, vagy digitális végről van szó?
Kicsit több adatot adj, esetleg képet is... Hamarabb kapsz választ.
(#) szaka válasza djcaveman hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Erről lenne szó:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
(#) HOH válasza tothbela hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Kicsit másként.
(#) tothbela válasza HOH hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Ott a piros pont. Sajnos nem tudlak megajándékozni, de ha cégem lenne, ott lenne a helyed. Szinte ugyanezt rajzoltam én is. A munkapont nem hőfokfüggő, de valóban, a negatív meghajtásnak nincs áramkorlátja.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
(#) tothbela válasza rockerjimmy hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Ezek a fetek viszonylag kis meredekségűek, ezért az IRF sorozattal ellentétben, elég számukra a GS fesz limitálása. Párhuzamosítottam source ellenállás nélkül különböző tipusúakat is, minden további baj nélkül. Most, hogy szemtől szembe kerültem ezekkel az audiófetekkel, azt kell mondjam, hogy egy erősítő alkatrészköltségét még 5 százalékkal sem növeli meg. A megbízhatóságról pedig annyit, hogy egy pár 2SK134/2SJ49 +/- 55V-ról 4 ohmon erős túlvezérléssel éveken át ment egy kombóban. A minimum 8 ohmot nem vette komolyan a tulaj metálos fia, így kiegészítő ládát is kötött a belső hangszóróval paralel. Most trafóleégéssel került hozzám. A feteknek kutya bajuk.
(#) vipera1997 hozzászólása Márc 12, 2016 /
 
Sziasztok!
Javítok most egy erősítőt.Megvan a baj, viszont még sincs...
Van a gyári tápja ami +-42V.Van nekem egy labortápom +-21V. Az van, hogy ha a labortápról megy akkor nincs semmi gond.Ha a saját tápjáról, akkor az egyik tápákgban kimegy a bizti, és az egyik tranzisztor átmegy zárlatba.Az emitter ellenállás rendbe van, a bázis ellenállás is új.Viszont nem tudok rájönni hogy mi a probléma.Ha valakinek van ötlete azt szívesen fogadom.
(#) krisz69 válasza vipera1997 hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Egy fotot melékelnél ?
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Én nem értek hozzá, de egy Baker-clamp dióda nem engedné kb. 6mA fölé nőni az MJE340 áramát és még telítésbe sem vezérlődne. (Ha már ez a legnagyobb gyengéje ennek a kapcsolásnak ).
(#) vipera1997 válasza krisz69 hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Tessék.
(#) krisz69 válasza vipera1997 hozzászólására (») Márc 12, 2016 1 /
 
Első körbe ellenörizném,a diodákat. Majd az ellenállásokat. Nincs e esetleg nyulott. Vagy szakadt.Ezek után a meghajtó tranzisztorokat ellenörizném.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Ez így kb 12 mA max, tehát mindkét irányba közel ideális a meghajtás. Más gyengéje is van, de mást jelent az, amikor nem jól szól, meg mást, amikor 70 ezer magyar forint kiugrik a brifkóból.
(#) rockerjimmy válasza tothbela hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Szia!
Igen tudom, hogy ezek a fetek nagyon bírják!
Barátomn ugyan ezeket hajt 20 éve! 50 volt kétszeres tápról és kemény 2 ohmon!
Amikor benyálaztam az újjamat és hozzá nyomtam a tranyóhoz serceget és mégis utána reggeli még toltuk velük!
Odáig eljutottam, hogy egyik oldalon véghez vittem a módosítások és source ellenállás nélkül!
35 volt kétszer a tápom eddig tökéletes mondhatni pöc-röf, ami nagyon tetszik, hogy nem kellet semmi után állítanom gyönyörűen meg a fetenkénti 100mA nyugalmi áram.
A hangja nem változott bár délelőtt még azt hittem, mert az egyik oldal rosszabbul szólt, csak az tünt fel, hogy az amelyikhez nem nyúltam és hossza keresés után rájöttem, hogy az átjátszó kábelnek a gnd- je szakadt volt, persze ígyis szól, mert ugye a másik csatornán megvolt a gnd, de hallani lehetett a különbséget ígyis.
Ha ilyen kihallatszik az erősítőn akkor gondolom már nem lehet olyan rossz?
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Szia! A problémának többféle megoldásával is találkoztam, mellékelem a rajzrészleteket. Tekintettel a kapcsolásban lévő áramgenerátorra, jelen esetben a C-t választanám.
Az is aggasztó, hogy nem volt, vagy nem működött a DC védelem. Elfogadom a relé ellenzőinek érvelését, de legalább egy Diac-Triac-os nem ártott volna Bővebben: Link.
A rajzodon a differenciál erősítő invertáló és nem invertáló bemenetei nincsenek véletlen felcserélve?
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Szia. Köszönöm az észrevételt, valóban fel van cserélve az invertáló a nem ivertáló bemenettel. Amikor papírra rajzoltam, ott még jó volt. Csak itt, a szerkesztett képen ösztönszerűen a nagyjelű fokozatot meghajtó tranzisztor bázisát jelöltem ki bemenetnek. Szinte alapértelmezettként tekintettem, hogy a nem invertáló a bemenet. Ha valahogy lehet, kijavítom a rajzokat. Nem szeretném félrevezetni a fórum olvasóit. Ez az erősítő már volt nálam korábban is javításon, akkor a vonal szintű bemenet földpontja vált el a forrponttól. Ez a pont már a hangerő után van, pontosan ott, ami a végfok rajzán a bemenet. Itt van egy jfet némítás gyanánt, ami átütött. A gate-n keresztül beszivárgó brumm pedig elküldte a hangszórókat. Akkor került bele egy SKORI féle koppanás és DC védelem, de nem tudtuk olyan érzéketlenné tenni, hogy azt a basszeros ne tudja aktiválni. Iszonyatos mire képesek ezek a zenészek. Végül is kikerült belőle. A forrasztási oldalra természetesen fel lehet forrasztani azt az egy tranyót, úgyhogy a "C" verzió mehet. Természetesen akkor az emitterellenállás 47-51 ohmos lesz. Az a 100 ohm amúgy is csak sacc volt, hiszen pont ez égett szét, így nem tudom mekkora volt az eredeti érték. Bár eredeti funkcióját tekintve elég széles határok között mozoghatott.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Végül is ennél a speciális topológiánál közömbös az áramkorlát megoldása, mert a nagyjelű erősítő megemelt tápja miatt nem itt dől el a klippelés, amelynek a szimmetriája lehetett volna a célkitűzés a határoló kiválasztásakor. A 47Ω körüli emitter-ellenállásérték szerintem is jó lesz.
A DC védelem méretezése azért tűnik szokatlannak, mert ennél az alkalmazásnál a tisztán négyszögre történő kivezérlés még üzemi állapotnak minősül. Tina-ban, vagy hasonló szimulátorban tranziens analízissel ellenőrizhető az integráló tag helyes méretezése, igény szerint szívesen segítek.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Köszönöm. A végfok bemenetét még limitálja egy diódás áramkör. A bemenetre egy opa dolgozik, +/- 15 voltról, tehát közel ez a maximális bemenő jel. A képen a teljes áramkör mostmár javítva, a kiegészítő tranyóval együtt látható. Hogy teljesen pontos legyek, eredetileg a gyárban 2SK2221/2SJ352-val szerelték, de a kereskedésben már a rajzon lévőkkel lett vásárolva, de ez most itt lényegtelen. Az egyetlen kondenzátor a jel útjában ( most csak a végfokra gondolok, nem az egész erősítőre ) az a 10 mikrós kondi, ami amúgy elkó, tehát akár 15 mikró is lehet. Áramkörszimulátor most nincs a gépemen, így ha nem nagy fáradtság, megköszönném segítségedet. Bár lehet, hogy a basszgitárost kellene lecserélni.

ebs350.png
    
Következő: »»   1828 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem