Fórum témák
» Több friss téma |
Ónozás; Litze+ón+gyanta+kattogós Weller(12V/35W) 7-es heggyel vékonyan.
Bocsi. Ami még lemaradt és fontos lehet;
A rajzon itt nincs: Bővebben: Link de van 2x6,8k/2W a kimeneten terhelésnek + az optó ellenállása 1k 470 Ohm helyett.
Már régen kész kellene lenned vele.
más maszekom is van és csak a cégnél tudok dolgozni...
Megvan a hiba oka!
Szekundernek 8 ill. 7 menetet tekertem, javítva 2x8 menetre minden ok. Szóval menetszámokra nagyon odafigyelni próba trafó esetén is!
Miért nem bifilárisan tekered? Akkor nem hibázol, + még úgy is a legjobb..
Köszi a tippet!
Hali mindenkinek.
Mai napig se sikerült megoldani a trafó forrósosdását. Miután eltekergettem egy egész rézbánya napi kitermelését, próbálkoztam már 3A/mm^2 áramsürűséggel, több menetes tekercseléssel (47 prímér/30 szekundér), kevesebb menetes tekercseléssel (18 prímér / 10 szekundér), minden esetben percek alatt a trafó égetett (100 Celsius fok körül). Ma kibróbáltam a régi nagyon szoros csatolással tekert ETD49 trafómmal sorba kötöttem egy tekercset, hogy meglegyen a kellő szórt induktivitás, jól megterheltem, és semmi melegedés, a trafó hideg maradt. Egyedül a soros tekercs melegedett, mert olyan készen megvett kékmagos tekercsem van a tme-től. Ezt a megoldást nem tudom használni mert nem tudom szabályozni a kimeneti feszültséget. 50khz en üresjáratban 124V van, és 6A terheléssel lejön 98V ra. Az üresjárati frekvencián (130kHz), pedig felugrot a kimenet 176V ra . Már kifogytam az ötletekből, hogy mivel próbálkozhaték még. Kérem azoktól akik átmentek ezeken a bonyodalmakon, legyetek szivesek útbaigazítani engem is. Köszönettel Róbert. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2016
Neztem az Epcos katalogusban az ETD39 N97 nek 1300W adott. Nekem forrosodott 180W is. A Powersoft K10 ben 3 darab ETD39 van. Azert mertem kerni tolle 600W-800W ot.
Nálam gagyi EC35 vassal 100W-on a 26x0.1-es primer 50 fokos, a szekunder 0.05-ös litze meg 40.
De nem muszáj kipróbálnod, ráköltened, Ge Lee mester megmondta, hogy a hegesztőjében nincs gond a 0.8-2-es drótokkal sem...
Nem tudok ra jonni, hogy mi lehet a baj nallam. Probaltam 3 negyzetmilimeteres primer keresztmetszettel es 2 negyzetmilimeteres szekunder keresztmetszettel, 0.4 es drotbol 92kHz en.
Elárulom, valaki nagy koponya azt javasolta, hogy szigorúan 0.05-öst használjak szórótrafóban, a 0.1 az már sok, a 0.08-as Litzéit is csak szoros csatolással használja. Valamint a trafó alatt ne vigyek nyákpályát(vezetősávot), mert nagy teljesítményen melegíti.
Ha több rezet raksz bele, mint pl. 7A/mm2 akkor csak rosszabb lesz a helyzet. Más: nálam nem tilt az IRS27951S 450W-on sem csak a vasaló büdösödik meg a telefondrót. Jövő heti feladat megtekerni Litzéből kis szórásúra, 3M szigetelővel, stb. Csak a műterheléssel vagyok bajban 2x63V-ra. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2016
Valóban nagy koponya lehet, trafóba életemben nem használtam 0,4-es drótnál vékonyabbat, egész egyszerűen azért mert nem volt. Most éppen van 0,25-ös, de ezt sem trafóba vettem. A tápjaim valahogy mégis működnek normálisan, nem is értem hogy miért.
Hozzáteszem nekem a 8A/mm2-rel sem volt még problémám, de akkor nálam lehet valami gond...
Mindegy, én hiszek az illetőnek, láttam nem egy rezonáns projektjét és mind vékony Litze volt.
De nem muszáj kipróbálnia - még egyszer mondom - csak egy ötlet.
Lehet benne valami, ha szórótrafó benne van a nevében is hogy szór, és ha valami szór akkor az örvényáramok miatt melegednek a fém részek körülötte, akár maga a réz tekercs is.
Erre írta, hogy ha 0.1-est(!) használok, akkor nagyobb lesz az örvényáramú veszteség, mint az Ohm-os.
De nem muszáj megfogadni a tanácsot - én vettem is majd 1kg 0.05-ös Litzét 10eFt/kg áron -, azóta langyosak a trafóim. Ge Lee meg valószínűleg túlméretezi bőven a trafóit, nem pedig ETD39-el akar kihúzni 800W-ot!
Huhh, nem tudom emlékszel-e rá, de inkább a kérdés a többieknek szól, hogy ki volt az a kolléga aki hasonlóan égette a trafóit, -néhány hónapja volt- és hiába mondtuk neki szinte már mindent kipróbált a trafója mégis füstölt?
Mindig videót is tett közzé. Valami IR csodàval szenvedett és azt hiszem a végső megoldásra egy hulladék 494 volt a megoldás. (Hozzá teszem: azért annyira nem is rossz, hiába régi konstrukció) Ki volt ő? Vele kéne konzultálni. Nem találom, mobilról vagyok fenn.
Bár nem tudom a választ, egyet nem értek vele.
Cserélje le a szinttolós fetmeghajtós IC-t sima PWM modulátorra? Ám legyen: TL494+meghajtás+gate trafó és már langyos is a vas/huzal... Az International Rectifier mérnökei éhen fognak halni. Nekem meg már igazán küldhetnének egy nagy zacskó IR21531(S) és IRS27951S-t, amennyit reklámoztam itt(is). A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
Nem, Ge Lee nem használ szórótrafót.
Egy rezonáns táp rajzát láttam Ge Lee-től, bár lehet hogy ott a szoros csatolású szórást használta fel.
Majd válaszol.
Mutass rajzot, és fotókat is. Egyáltalán képbe legyünk, miről is van szó konkrétan.
Főleg a trafóról egy jó makró pl...meg a teljes kapcs.rajz és az összeépítés.
Legalább egy ilyet(kép), bár ezt kivágtam messziről, nálam 450W-on büdösödik a szigetelése. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
Az alábbiakban csatlakoztatok pár szkóp képet. Nekem gyanus a trafó prímerjén nem szimetrikus a jel, de nem tudom, hogy mi okozza.
Üdv. Róbert
"Csak a műterheléssel vagyok bajban 2x63V-ra"
Pl.: két db 2 kW körüli bojler fűtőbetét párhuzamban.
Hali. Van egy egyszerű tápegység egy beltériből. Főbiztositék elszállt, és az optocsatoló után egy ellenállás is. Mitől lehet?
Ha tudom az értékeit, elég csak visszaforrasztanom? Gondolom nem, okkal sültek el.
Köszi az ötletet, majd "körülszaglászok", mert újonnan venni nem fogok.
Sziasztok!
Ebben a kapcsolásban mekkora lehet az L1 L2?
Inkább ne tegyél oda fojtót.. max az elkó után.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |