Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ja és egy rendes villanyszerelőnek is szivás ilyet kivitelezni!!!!
Idézet: „Na ha nem akarsz Fi-relét venni (mert a legolcsóbb is 16-17ezer forint) akkor is ne kösd össze a földelést a nullával stb. érintésvédelmi okok miatt.” Ez tévedés!! Helyesen: Na ha nem akarsz Fi-relét venni (mert a legolcsóbb is 16-17ezer forint) akkor is ne kösd össze a földelést a nullával stb. érintésvédelmi okok miatt.
Ma nagyon megy ez nekem....
szóval az a "ne" szócska amit pirossal kiemeltem nem kell bele és tökéletes is.
Hello,lenne egy kérdésem,szerintetek,érdemes egy ilyen szkópot venni?Gondolok itt a legelső legolcsóbbra? Érdemes egy ilyet venni?Azt akarom hogy legyen legalább valami,több a semminél.
Előre is köszi.
a Ne szócskát nem is akartam volna benne hagyni de észre sem vettem hogy ott van na mindegy... Amúgy én sem 2napja kezdtem a szakmát! Ahol összekötheti NULLÁT és a FÖLDELÉST az a lakás elosztó tábla és utána nem is szabad pl.: ha tényleg vesz ÁVK-t. Ja és egész éjszaka fenn voltam talán ennyi bakit el lehetne nézni nem? Az oké hogy kijavítasz... de nem igy. A segitség számít és nem a helyesírási verseny.
Ampervadász, Dudus, köszönöm a gyors válaszokat! Válaszotokból nekem úgy jött le, hogy valahol föl kell hogy jöjjön egy földvezeték, ha ez tényleg így van, akkor sima ügy lesz a kiépítés. (Hábár nekem ez gyanús, szerintem olyan régi a cucc, hogy akkor, amikor kiépítették, még nem volt kötelező a földelés...) De mielőtt újra kérdeznék, előbb jobban körülnézek. Köszi mégegyszer!
ebbe van igazad, azaz az épületet nagyon régen csinálhatták és csak annyit tudok rólla mondani hogy hajdanán ezt felülvizsgálták és bevezették az érintésvédelmet ez volt a piros vezető. Áramtalanítsál!!! szedd le a lakás elosztó tábládat és nézd meg hogy találsz e piros vezetéket mert az a földelés. De VIGYÁZZ ANNO ERRE NEM NAGYON FIGYETEK EZÉRT MÉRÉSSEL GYŐZŐDJ MEG ARROL HOGY TÉNYLEG A FÖLDELŐ VEZETŐ! (ha pl biztosítóba vagy kismegszakítóba vagy pl a bojler kapcsolóba megy akkor az 101% hogy fázisnak kötötték) ha találsz egy piros vezetőt akkor impedancia méréssel győződj meg hogy nem fázis e!
Nállunk nagyon tuti volt azóta mi lebontottunk mindent és teljesen felujítottunk a lakásunkat. Mi is téglaházban lakunk. 42ben készült na az tényleg nagyon berhelt villanyszerelés volt a régi ami nálunk volt fenn. úgy nézett ki hogy volt benne alu MMfal pamutszálas alu vezeték mzs vezeték a szinek összevissza sárga, kék, piros, zöld, fehér, mint egy karácsonyfa. Amikor oda költöztünk abban a lakásban laktunk ilyen körülmények közt kb 8évig amig meg nem éltük a második elektormos tüzet, felujítottuk a lakást, a villanyszerelés jómagam egyedül csináltam meg. (szerncsére akkora baj nem volt az egyik nél a füst hamarabb ott volt ami döngetett ki a doboz alól. a másiknál begyulladt a doboztető is de el lett időben háritva a dolog. Hát igen élménysütő a javából.
Ja a piros vezetőt köthették nullavezetőnek is. Na az már gáz! Az itt a fő baj hogy annyira sajátságosan építetteék ki az elektromos hálózatot (jóvan má csak müködjön!!! ...alapon ment a dolog) hogy egy teljes kibontás tudja magát elárulni hogy mi merre ment vagyis inkább cseréld ki a fázis és a nullavezetőt is a régi veztékkel be tudod az újjat huzni a helyére és akkor nincsen gond. Habár egy két helyen valószínű a vésés mert a bermancső szétrohad vagy ugy füzték be előre a vezetékeket aztán meghajtották és bepakolták a falba. Ez egy kényes helyzet és elkéne dönteni hogy mit mere hogyan szerintem... Esetleg ha közölsz néhány kialakítási dolgot (hogyan mászik be a vezeték a lakásba van e földelő vezeő bevezetve a nulla mellett stb.) akkor lehet tudok segíteni.
Nem értem, hogy a hozzászólásomban mi volt bántó. (?)
Amikor olvasom nem tudom(tudhatom), hogy fáradt voltál, figyelmetlen, elírtad...stb. A hiba nem helyesírási volt hanem lényegi. Velem is előfordul ezért igyekszem mindíg visszaolvasni és javítani, ha más teszi megköszönöm, a lényeg, hogy ne maradjon kijavítatlan hiba az oldalon. Üdv. PS.: Ha már szóbahoztad. A helyesírás nem a bölcsészek kiváltsága, egy villamosmérnöknek ugyanúgy kutya kötelessége érthetően és a magyar nyelv szabályait betartva írni a hozzászólásait. És itt nem az elírásról, figyelmetlenségről beszélek, az mindenkivel előfordul. Olvass bele a témákba, siralmas. -szerintem-
bocs de egy pár emberke miatt felkaptam a cukrot az ABC ben, és pont rossz passzaban voltam. Ez igaz a témák tényleg nagyon siralmasak. az emberek kisebb-nagyobb 100aléka ide jön "tanuli" itt meg lehet osztani tapasztalatokat, tanulni hibákból, segiteni másoknak stb. De van egy százaléka aki regisztrál tesz fel egy kérdést megválaszolja vki neki és el is tünik. (csak érdeket lát benne és nem önzetlenséget.) Aztán meg olyan százaléka aki buta de nagyon,.. és okoskodik és oltja a másikat, főleg azokat akik tényleg segítségre szorulnak. Én ott ahol tudok segítek. Ja és tényleg bocs nem lakom Pesten de nagyritkán elkap a HÉV. (Amit idáig látam és értelmes volt az az LCD+PIC topik ott normális választ kaptam vissza és a segítő szándék is megvolt.)
Igen ez elsőnek több mint megfelelő. hangfrekis méréseket,de még gyorsabb impulzusokat is meg tudsz figyelni vele (kapcsiüzem).Persze kétsugaras jobb lenne,de az jóval drágább.
Az én első "kegytárgyam" egy N313 orosz csoda volt 1MHz sávszéllel....
Sziasztok
Lenne néhány IC amihez szeretnék hozzájutni, és van is ... csakhát panelbe már be van forrasztva (alaplap). Ezeket hogy lehet belőle kiforrasztani? Próbáltam már ónszívó harival, nem sok sikerrel. Olvastam olyat is hogy hőlégfúvóval ki lehet. Én ennél attól félek hogy megfő az IC. Köszi szépen
Azert jo lenne tudni, hogy milyen ICrol van szo. Legalabb annyit, hogy SMD vagy sima DIP.
Tobbfele modszer letezik - gondolom az alaplap itt nem kepvisel erteket, tehat mehet a kukaba. Ha az alaplapot kell megorizni, akkor en le szoktam csipkedni a labakat es egyenkent szedem ki (ilyenkor meg az IC megy a kukaba) a tuskeket. A legegyszerubb a rezsora rakni, aztan eseteg pakaval kicsit rasegiteni. En anno csinaltam pillanatpakara rezlemezbol ilyen 'sorkiforrasztot', ami kb 2-3cm rez. A titka a sok on, az adja at jol a hot. Ha DIP tokos, akkor mindket oldalt kellene egyszerre melegiteni. Ehhez regen voltak speci kiforraszto szerszamok, altalaban U-alaku rez, paka vegere csavarozva. Aztan lehet gazos pakaval gyorsan korbenyalatni a langokkal es kikapni (SMD-t odebbpockolni) idoben. SMD-ket osszefolyathatsz, aztan felkapod az egyik oldalat, aztan a masik oldal jon. Ha nagyon erzekeny vagy ertekes az IC (es a butak nem tettek foglalatba), akkor en ki szoktam vagni a lapbol, aztan csipofogoval hidegen kitordelek korulotte mindent, aztan egyenkent, labankent szabaditom ki a panel-darabokbol. Ha a labakon az on osszefolyt, az sem nagy baj, kesobb pakaval szepen leszedheto (de folyasztoszerrel mindenkeppen).
Ha nekem ilyen lett volna az első szkópom ,megnyaltam volna mind a 10 ujjamat (ruszki 1 megás volt a drágám.)
Elsőnek tökéletes lesz .Szerintem sokáig nem fogod lecserélni.
Sziasztok.
Egy ventilátor szabályzót szeretnék készíteni. A kapcsolásba egy 100 uH tekercs kéne. A leírásba megvan adva a tekercs hossza 3 cm és 6 mm az átmérője, erre 58 menet kell. A vasmagos tekercsnek KB. 40 Hz-et kell elnyomnia. Kérdésem a tekercset hány milliméter átmérőjű vezetékből kell megtekerni?
Neked is kosz,ha lesz penzem megveszem,mar nagyon varom,szerintem egy szkop nagyon,de nagyon sokat segit a javitasban
![]()
Mekkora aramot kell birnia?
Milyen venti lesz az aldozat?
12 voltos 0.21 A-os procihűtőt.
Akkor tokmindegy, atlagos jo lesz. Csak zomancozott legyen.
Köszi a válaszod.
Sziasztok
Bár nem szakmába vágó, de már kétségbeesésemben ide írok. Egy quad-ot építek. A gond, hogy a hűtőbordákban van egy enyhe görbület. Házilag nem lehet kihajlítani. A korrekt az lenne, ha egyenesre lehetne marni. A kérdésem, hogy tud valaki Budapesten egy korrekt műhelyt ajánlani, ahol megmunkálnák? Az interneten gyakorlatice nem találtam. Köszönöm az ötleteket előre is.
te is meg tudod oldani ha nem nagyagörbület egy durva csiszoló papírral vagy ami igazán jó lenne nagyélű reszelővel le kell szedni belőlle után finom csiszoló papírral átmész rajta és szép fényes sima lessz.
időigényes de a jó munkához ez kell. Azért utána nézek vmi. CNC-s oldalnak
ez lesz az az oldal ahol segíteni tudnak neked ilyen ügyben. Ja katt ide. ott már csak kiválasztod hogy melyikbe akarod elvinni bal odalt meg kidobja a képet, hogy hol van. Sok sikert
Sziasztok olyan kérdéssel fordúlnék hozzátok hogy kértem az eladótól egy kapcsolót adott eggyet de 3 lába van és 2 irányba lehet vele kapcsolni :S most akkor meik a be és meik a ki?
mien kapcsoló? villanykapcsoló? vagy mien? egy képet dojál fel! és segítek!
Szerintem mérd ki a műszer szakadásvizsgálójával, az lesz a legegyszerűbb. Az egyik láb a közös a két másik közül meg azt választod amelyik szimpatikusabb.
A középső a közös, azaz be, ezt kapcsolja két oldalra; az alakjából ítélve mindig arra a lábra, amelyik felé a pöcök billent.
De ezt multiméterrel, leddel, vagy kármi kapcsolható dologgal te is ki tudtad volna deríteni, és általában az oldalán vagy az alján van magyarázat, jelölés is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |