Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   180 / 298
(#) Tom2009 válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

A konnektorral, a villásdugóval, és a kábellel nincs semmi probléma. A továbbiakban hol kellene keresnem a hibát? Nem vagyok szakértője a hűtőknek, ezért kérdem.

Köszi
(#) yulo5310 hozzászólása Márc 19, 2016 /

A motor oldalán van egy reléház,ott nézd át a sarukat,v.melyik nem érintkezik,ezt abból gondolom,hogy nincs világítás sem,ha klixon gond lenne,attól még világítania kellene a belső világításnak.
(#) Joe_001 válasza elektroton hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Megnézném a cseppvíz csövet is átjárható-e, a kompresszor tetején levő tálcában a vége, van rajta egy puha gumiszelep be szokott kövesedni. a cső felső vége be szokott fagyni, ha már a leolvasztás döglődik. Másik Hotpoint-Ariston típushoz adtam itinert a feljavításhoz ha nincs megcsinálva érdemes picit átalakítani sok plusz anyagot nem igényel. (A lényege, a leolvasztó főtőszálat a cseppvíztálcára kell húzni, és a fűtőszálra kb 1,5-ös puha rézdrótot 2-3 x tekerve összesodrás után belelógatni a levezetőcsőbe 1 cmet.) Ezt akkor érdemes, ha az elpárologtatón levő jég nem bír leolvasztási ciklus rövidsége, vagy dugulás miatt nem távozik víz formájában a kompresszor felé, és amúgy is le van szedve az elpárologtató eleje.
(#) Tom2009 válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Megnéztem, világítás már van, de a motor most sem indul.
(#) kaqkk válasza Tom2009 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

A snaige gépekben két szabályzó szokott lenni , egy termosztát és egy olvasztó kapcsoló . Szereld le a hőfokszabályzó házát , vedd ki azt a termosztátot amelyiken nincs "tekerőgomb" és kösd össze a két vezetékét .
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2016
(#) Tom2009 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Melyik két vezetéket kell összekötnöm? Kiszereltem amit írtál, de van két pár vezeték, az egyik pár narancssárga, azoknak a végén van csúszósaru, a másik pár sárga-zöld színű. Képet mellékeltem.

DSC_0001.JPG

A két narancssárgát kösd össze egymással és a két zöldsárgát is egymással ...

Megcsináltam, most sem megy...

Nézd meg hogy a gép hátulján van e bekötési rajz , ha igen akkor fotózd le és tedd fel ide , de azt még megpróbálhatod hogy a megmaradt termosztátról a két vezetéket lehúzod összekötöd és úgy elindul a motor akkor a termosztátot kell cserélned , ha így sem indul akkor a motoron- vagy a motor mellett lévő dobozkában elhelyezett indító relé a hibás.
(#) elektroton válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Köszönöm a válaszod.
Dugulást nem találtam sehol.
Közben sikerült egy robbantott rajzot szerezni hozzá, némi kapcsolási rajzot is tartalmaz. Ez segítségével az elpárologtatót és a vezérlő panelt kibontottam. Hibásnak találtam az elpárologtatóra rögzített 72 Celsius fokos két pólusú hőbiztosítékot, az egyik pólusa nem ad át, cserélendő. Tehát ez miatt nem aktív a három beépített leolvasztó fűtőszál.
Azt nem ismerem, hogy miért is van itt 72 fokos biztosíték. Az helyes ha egy villamos fűtés esetén is beépítésre kerül egy ilyen eszköz, de miért 72 fokosakat használnak más gyártók is.
Esetleg tudja valaki, hogy milyen gyakorisággal vagy mi alapján kapcsolódik be a leolvasztó fűtés és meddig? A vezérlő panel elektronikus (mikrokontrolleres) működésű.

DSCN0248.JPG

A termosztát két vezetékét összekötöttem, és így elindult a motor. Ezek szerint, akkor valahonnan kell szereznem egy másik termosztátot, ami működik. Egyébként nagyon szépen köszönöm a segítséget!
(#) Tom2009 válasza Tom2009 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Egyébként honnan tudnék szerezni olyan termosztátot, ami jó ehhez a típusú hűtőhöz?

Hát sajnos erre nem tudok mit mondani , keress egy hűtőalkatrész üzletet a környékeden
Idézet:
„Ország: Magyarország”
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2016
(#) Joe_001 válasza elektroton hozzászólására (») Márc 21, 2016 /

Azért 72°C a hőbizti mert csak a jeget kell megolvasztani, nem a hűtő műanyag dobozát.
A leolvasztás hosszabb időközönként indul gépfüggő. Ha már a kéz közelben az elektronika akkor a kondikat is leellenőrizheted, nem kapacitás szegények-e.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
(#) elektroton válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 21, 2016 /

Köszönöm.
Csupán már csak hozzá kellene jutni egy ilyen új, jó hőbiztihez.
(#) tamascsikos hozzászólása Márc 22, 2016 /

Kedves Fórumozók!

A problémám:
Söröshordókat kéne hűtve tárolnom, kb. 8-10 °C-on. (A söröshordó egy kb. 40 cm magas, kb. 40 cm átmérőjű henger, ami tele kb. 40 kg. Számomra nem opció, hogy tegyem normál hűtőbe. Biztosan csinált már ilyet valaki, de én nem szeretném fejmagasságba emelni a teli hordót (a 3. hordó már elég magasra kerülne), ráadásul kemény anyagból van, ami könnyen kárt tesz a hagyományos háztartási hűtők burkolatában, az üvegpolcokat és az ipari hűtők rácsos polcait is szinte azonnal hazavágja. Hűtőládát (ami nem fagyasztó, csak hűtő) hiába kerestem, nem találtam)

Az ötletem:
Veszek egy fagyasztóládát, kicserélem benne a termosztátot egy digitális termosztátra, és voilá, készen is van.

Akik eddig hozzászóltak (nem itt):
-Elvileg szakértő, de szerintem legalábbis találgat: "Hát, ő, lehet, hogy menni fog, lehet, hogy nem, de nem lehet tudni, mert lehet, hogy menni fog, meg az is lehet, hogy nem, mert ott aztán van hűtőközeg, meg nyomás is, és, hát, lehet, hogy menni fog, de lehet, hogy nem...." - Köszi, ezt sejtettem.
-Termosztátárus: "Nem értek hozzá. Szívesen adok termosztátot, de jobb lenne előbb megkérdezni valakit, aki ért a hűtőkhöz, fagyasztókhoz"

Így most itt kérek segítséget: elméletileg működhet az ötletem?

Köszönettel
(#) yulo5310 válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 22, 2016 /

Van erre megoldás! Egy sörözőben láttam ezt a megoldást! Egy sósvizes tartályba(kb 50 l) ment a hűtő elpárologtatója,amibe egy rézcső spirál is merült,amiben a sör folyt keresztül. A keverék mindig -1--2 fokos volt,de nem fagyott meg mert töményen sós volt. Na,ehhez kellett egy keringetőt csinálnom,hogy a víz ne fagyjon meg a tetején! Ez állítólag gyári gép,szervizzel,alkatrész ellátással volt.
(#) kaqkk válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 22, 2016 /

Ha van megfelelő méretű hűtőládád nyugodtan tegyél bele hátlapos hűtőbe való (2808-2840) termosztátot , csak arra kell figyelned hogy a kondenzvizet érdemes sűrűn kitörölgetni a ládából mert felgyűlik és" szétrohad" a láda szigetelése
(#) tamascsikos válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /

Félek, félreértettél.

Nekem nem csapolás közben (előtt) kell lehűtenem a sört. Erre létezik "sörhűtő" néven szerkezet, kb. úgy néz ki, ahogy te leírtad (van egyébként másféle megoldás is). Ilyet ad a sörgyár, ez nem gond.

Nekem hűtve kell tárolnom a sört. A különbség az - ha jól értelek -, hogy amit te mondtál, ott a hordót nem hűti semmi. Akár 25-30-35-40 fokos is lehet benne a sör (külső hőmérséklet kérdése), ami eléggé káros a sör minőségére nézve (magyarul pár nap alatt megsavanyodik). Amit én keresek, az arra megoldás, hogy amikor meghozzák a sört (általában hidegen), akkor hűtve tudjam tartani addig, amíg el nem kezdem csapolni. A "késztermék, csapolt sör" mindkét esetben hideg a pohárban a sörhűtőtől, csak nem mindegy, hogy hideg romlott sört adok a vendégnek, vagy hideg, jó minőségűt.

Ettől függetlenül köszönöm, hogy törődtél a kérdéssel.
(#) yulo5310 válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 22, 2016 /

Akkor az előző hsz. a jó megoldás! Ki kell cserélni a láda termosztátját egy hűtőszekrény termosztátra,azt hagy szóljon! De párhuzamosan is be lehet szerelni a termosztátot,váltáskor csak a csatikat kell átdugni,és ismét fagyiláda lesz belőle!
(#) tamascsikos válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 22, 2016 /

Köszönöm a választ. Bízom benne, hogy működni fog.
(#) tamascsikos válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /

Ha sikerül cserélni a termosztátot, tehát nem kell túlságosan szétszedni a ládát, nincs beépítve a vezérlésbe, stb, csak egy egyszerű relés kapcsolóval indítja-leállítja a kompresszort, akkor digitálisra cserélem, és akkor -30-tól 30 fokig bármire lehet majd állítani. Azt csak remélni merem, hogy vagy pontosan szabályozza a hőmérsékletet, vagy kiszámítható az eltérés, és így korrektül beállítható a hőmérséklet.
(#) tippimixi hozzászólása Márc 23, 2016 /

Sziasztok ! Bocsi az ekezetnelkuli irasert .Olyan problemam van hogy van egy zanussi alul huto felul fagyasztos hutom mast nem tudok rola . Az ejjel pici pukkanast halottam es azota nem hut gaz vagy biztositek lehet a baja ?
(#) elactrofan válasza tippimixi hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

azért ennél kicsit több információ kéne.
pl búg, Megy a kompresszor?
Nincs ezekbe bizti.
(#) kaqkk válasza tippimixi hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

Az első "tippem" így látatlanban : a ptc indítórelé halt meg hívj szerelőt .
(#) oimuka hozzászólása Márc 25, 2016 /

Igaz, hogy ezek a típusú hűtők (nem a márkára gondolok) nem javíthatók? Az olyanok, amiknek a hűtőrésze a műanyagba van beépítve. Ma mondta egy szerelő.
Bővebben: Link
(#) kaqkk válasza oimuka hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Ez így nem teljesen igaz ! Minden fődarab cserélhető, a behabosított elpárologtató elé beépíthető új hűtőlap elég macerás de megoldható .
(#) tamascsikos hozzászólása Márc 29, 2016 /

Kedves Fórumozók!

Nem igazán tudom, hogy hova illene a kérdésem, de ugyanarról a projektről van szó, mint korábban, gondoltam, ide írom, aztán valaki majd csak szól, ha tud jobb helyet is ennek a témának.

Korábban már megbeszéltük, hogy hűtve fogom tárolni a söröshordóimat. A hűtőláda még nem épült meg, de nagy valószínűséggel meg fog. Ezzel elérhetem, hogy a söröshordóim hosszabb ideig hidegben lehetnek. Ez nagyon jó is, de van egy további probléma.

A söröshordót egy relatív zárt térben verjük csapra (a zárt teret hívhatjuk pultnak). A pultban jellemzően a szobahőmérsékletnél magasabb a hőmérséklet (extrém esetben - légtechnika hiányában - akár 40+ °C is elképzelhető), de ez azért mindegy, mert a sörnek a szobahőmérséklet (24-26-28 °C) sem igazán lenne kedvező. Ezért nagyon jó lenne a sört elválasztani ettől a tértől, és a sör közvetlen környezetét hidegebben tartani. (Félreértések elkerülése végett, még mindig hideg sör folyik a sörcsapból a pohárba, ez nem gond. Viszont még mindig nem mindegy, hogy a hordóban megromlik-e a sör, és hideg, de romlott, vagy hideg, de jó sört adunk a vendégnek.)

Azt eszeltem ki, hogy építek mondjuk zártszelvényből egy szekrényt (kb. 45*45*100 cm), amit mondjuk Hungarocellel és gumi szigetelőcsíkokkal szigetelek, és beteszem a hordókat. Így nyerek egy relatív kis térfogatot, amit le kéne hűteni. Sajnos a kompresszoros rendszerek hely- és szakértelemigénye nem teszi lehetővé, hogy olyasmiben gondolkodjak (kértem árajánlatot, de nem tudom megfizetni), viszont elvileg adná magát a Peltier elem használata. Már csak az a bökkenő, hogy én a gyakorlatban sosem használtam Peltier elemet, ezért felmerült néhány kérdésem.

-1. Biztos, hogy a Peltier alkalmas erre?
0. Biztos, hogy nincs jobb, mint a Peltier, ami nem is kompresszoros?
1. Az nyilvánvaló, hogy a meleg oldalon hűteni kell a Peltier elemet, de kell-e ventilátor a hideg oldalra?
2. Hova tegyem a ládán belül a Peltier elemet? Lentre? Fentre?
3. Mekkora teljesítményű és hány darab Peltier elemre van szükség, ha a hordók bepakoláskori hőmérséklete mondjuk 8-10 °C, az elvárt tárolási hőmérséklet 8-12 °C, a láda relatív jól szigetelt (amennyire a Hungarocell engedi) és ritkán nyitjuk ki a ládát?
4. Megfelel-e "vezérlés" gyanánt, ha a Peltier elem elé kötök egy termosztátot, aminek a jeladója a ládában van, és be van állítva a kívánt hőfokra?

A rám áldozott energiát előre is köszönöm!
(#) kaqkk válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

A leg egyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha veszel egy 160l es hátlapos hűtőt és annak vágsz egy lukat a tetején a hordó a hűtőben a nyaka meg a hűtőn kivül a csapra verve , nem drága nem bonyolult de tökéletes (a peltiert elfelejtheted az még hűtőtáskába se igazán jó . )
(#) eSDi válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Üdv!

A peltier neked nem jó! Nagyon sokat fogyaszt, nagyon sok kell belőle ekkora tömeg hidegen tartására és drága. A vezérlése nem egyszerű, mert vannak értékek, amiket nem szabad túllépni. A gyári vezérlő sem olcsó szerintem. Ebből az következik, hogy marad kompresszoros hűtés. Esetleg egy-két fagyasztó nélküli abszorpciós bárhűtőt használtan, ha be tudsz szerezni, akkor az talán kisebb helyen is elfér, ha szétbontod. Ezeknek ha jól emlékszem csak a hátulja a hűtőfelület, de majd egy okosabb szaki megmondja konkrétan.
Következő: »»   180 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem