Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szakdolgozathoz kérnék segítséget
Lapozás: OK   1 / 10
(#) zralt hozzászólása Ápr 10, 2006 /
 
Hy, a szakdolgozatomban egy szukcesszív approximációs A/D átalakítót kellene vezérelnem a pc párhuzamos portjáról, windows xp alatt.Ehhez kérnék segítséget, ha valaki esetleg járatos a témában.Teljesen mind1, hogy milyen prog.nyelven van megoldás, vagy hogy mennyire akár csak alap az egész, de valami elindulási segédlet kellene.Az algoritmust értem, de fogalmam sincs hogyan kéne ezt lekódolni, és így meg vagyok lőve.Ezért ha valaki kicsit járatosabb a témában, kérem áldozzon rám egy kevés időt, mert nagyon fontos lenne! Előre is köszönöm a segítséget!
Zralt
(#) Tom Lord válasza zralt hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
Portkezelés: http://www.geekhideout.com/iodll.shtml

Ha érted a leendő progid algoritmusát akkor már egyzerű lekódolni (akármilyen nyelven, ha tudsz egy kicsit programozni).

Pontosan miben is segítsünk?
(#) zralt válasza Tom Lord hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Nagyjából még delphiben tudok vmit írni.Ehhez találtam egy dll-t, amivel elvileg lehetne kezelni a portot (http://www.geekhideout.com/iodll.shtml).Na itt le van írva, hogy elvileg milyen függvények-eljárások vannak, ahol elakadok az ez:to use these functions in your Delphi program, the correct calling convention of stdcall is required. For example:

procedure PortOut(Port : Word; Data : Byte); stdcall; external 'io.dll';

Namármost ez mi?Igy kell meghívni a dll-t, de ha én ezt minden procedure-function után hozzáfűzőm hát... finoman szólva nem nagyon értékeli.Na nekem ehhez kéne segítség, hogy hogyan kell ezzel a dll-el dolgozni...
(#) Kera_Will válasza zralt hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Hi!

Delphi alá belehet szúrni asm részt is mint pascal esetén is.

Annó lpt portra kifele menő vezérlést azzal csináltam.

Van kb 3 - 5 sornyi asm kod.
1. Megcímzed a portot és 2. a kívánt kimenő adatot kiküldöd.

Jó érdekesebb lehet viszont XP alá ...
direkt írni a portot ...

codex.hu oldalon volt 1 jó kis lpt portos sorozat ott is hivatkoznak 1 dll re ... és vhol máshol van nem azon amit te találtál.
(#) Pavel válasza zralt hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Hi!

Én VB 6 ban csibnáltam hasonló projectet(sőt ugyan ilyet), szintén egy AD konvertert vezérltem LPT portról, aminek az egyik bementén egy hőmérő volt, nemtudom hogy megvan - e még a program, meg az többi leírás ami hozzá tartozik! Ha érdekel akkor majd ide felrakom( ha megvan!! nem biztos )
(#) Tom Lord válasza zralt hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
io.dll fájl belinkelése; ezután már fog működni a PortOut függvény:
procedure PortOut(Port : Word; Data : Byte); stdcall; external 'io.dll';

alapertekek beállítása:
var Base, Data, Status, Control: word;

Base:=$378;
Data:=Base;
Status:=Base+1;
Control:=Base+2;

melyik címre küldi az adatot:
portout(control,ertek);

adat kiküldése a már előzőleg megadott címre
portout(data,ertek);


XP alatt "csak" így érdemes. ASM kód futtatását az XP tiltja.
(#) Tom Lord válasza Tom Lord hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
[link=http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_828.html]http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_828.html[/link] <= itt van pár infó LPT-portról

[link=http://www.prog.hu/kereses/?expr=lpt&ndid=4550&oc=20]http://www.prog.hu/kereses/?expr=lpt&ndid=4550&oc=20[/link] <= itt meg Delphi alatt LPT programozás
(#) Ernőke válasza zralt hozzászólására (») Ápr 13, 2006 /
 
Érdekes tanulmány....Én Q-basic ben irtam,Dos alatt és csak soros porton keresztüli 5v os villanymotor vezérlést.alapjai.:mindkét forgási irány inditás,fesszabályzás szoftwaresen,fordulatszámvisszajelzés,start,stop funkciók.Elég primitív a mai szemmel nézve,de majdnem cnc mozgatás.... ha kell a progi és a doksi adj meg egy cimet és átküldöm.1,8MB az egész és mükszik.alapnak ez is jól jöhet,de xp az nem dos kompatibilis teljesen....Bár a progi biztos futna rajta,freedoss al megy,linuxon dos emulátorral is,és winMe ig minden windows-on.
(#) gozi válasza Ernőke hozzászólására (») Ápr 13, 2006 /
 
Többen írtátok, hogy gond a Windows NT alapú (2000, XP) rendszerek alatt a közvetlen ponthozzáférés. Amennyiben kedvelitek a QBASIC nyelvet, akkor látogassatok el a FreeBasic holnapjára. Ez a fordító XP kompatibilis. (Van hozzá IDE is.)
Ez a BASIC fordító támogatja a hagyományos módon történő porthozzáférést. (OUT cím, adat; vagy változó=INP(cím))
Szinte az összes régi QBASIC program egy az egyben működik alatta. (még azok is, amik grafikát használnak)
(#) gozi válasza zralt hozzászólására (») Ápr 13, 2006 /
 
Szia!
Ha kell még segítség a szukcesszív approximációs (fokozatos közelítésű) A/D-ben, írj nyugodtan, mert tudok benne segíteni. A párhuzamos port kezelésében is jártas vagyok. (QB és VB illetve Turbo Pascal nyelv OK)
(#) TSanya1979 hozzászólása Feb 25, 2009 /
 
Sziasztok!
Mérés és Irányítástechnika szakirányhoz kapcsolódó szakdolgozat ötleteket szeretnék kérni a tisztelt fórumtársaktól! Pont most lettem munkanélküli, így a munkahelyi project lehetősége kilőve. Nem sűrűn (eddig 2db erősítő...) építek/tervezek áramköröket és elektronika guru sem vagyok sajnos. Mivel saját ötletekben nem bővelkedem, megköszönném, ha valaki megmentene egy kósza világotmegváltó tippel. Mostanában PIC-ekkel próbálok bűvészkedni. Ezen a területen akad segítség, "csak" valami jó ötlet kellene... Minden hozzászólást előre is köszönök!
(#) Thowra válasza TSanya1979 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Üdv!
Egy ötlet, bár lehet kicsit bonyolultan hangzik.
Mivel van erősítőd és a picekbe segítséged, lehetne talán a kettőt ötvözni, és csinálni egy komoly kinézetű erősítőt. Valamelyik alkatrészáruház oldalán láttam nemrég motoros potikat, szerintem megoldható lenne pl egy olyan hangszínszabályzó ami pic vezérelt, megnyomod pl a rock, classic, pop gombot és a potik maguktól beállnak rá. Mivel a potikba lehet tenni ledet, elég jól nézne ki mikor a potik mocorognak. Ez nem lenne olyan szokványos mint pl egy sima digitális gombsor vagy tolópoti sor. Hangerő szabályzó is mehetne így. Esetleg egy lcd re kiírná az aktuális stílust, órát mutatná... . Az egészet be egy szép dobozba és mehetsz begyűjteni a jelest
(#) TSanya1979 válasza Thowra hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Köszönöm az ötletet, gondolkodom rajta. Viszont akkor az erősítőket kellene újjáépítenem először, mert kicsit "gagyik" Mondjuk időm éppen van elég
(#) bbatka válasza TSanya1979 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
A Microchip-nek vannak nagyon olcsó digitális potmétereik MCP42010-42050. SPI-on keresztül lehet vezérelni.
Esetleg hangfeldolgozás téma? dsPIC33F sorozat? FFT. Spektrum ábrázoltatás grafikus kijelzőn. A Microchip-nek van egy ingyenes programja, ami még a kódot is legenerálja. A neve nem jut eszembe.
(#) TSanya1979 válasza bbatka hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Köszönöm az ötleteket, de úgy tűnik más irányban kell elindulnom...(konzulensem szerint ez nem a megfelelő téma).

(#) bbalazs_ válasza TSanya1979 hozzászólására (») Feb 26, 2009 / 4
 
Csinalj mondjuk egy Peltier modullal es PIC-el egy -40 - +100 fokig szabalyozhato, digitalisan beallithato platnit.
Ebben van szabalyozastechnika, PIC es ertelme is van.
Laborokban sok helyen hasznalnak ilyeneket, jo dragak is, szerintem te olcsobban kihozod, akar meg termek is lehet belole.

Opcionalisan a kozepen egy keveromagnes is lehet (a platni alatt vagy motorral vagy valtozo magneses terrel letrehoznak egy olyan erot, amivel a ratett -jellemzoen uveg - edeny aljan egy magnesrud forog).
Ennek fordulatszama is szabalyozando, de termeszetesen nem lenyeges a tulzott pontossag - ellentetben a homerseklettel...
(#) torokzoli hozzászólása Okt 31, 2010 /
 
Üdv!

A szakdolgozatomhoz használnom kellene egy LS 323 inkrementális útmérőt. Ez 5V TTL jelet ad, 10 μm lépésenként.

Ennek a jeleit kéne feldolgoznom az Arduinoval (ATMEGA 328). A probléma az, hogy annyi jel jön az útmérőtől, hogy azt a mikrokontroller nem tudja feldolgozni digitális jelként, csak maximum 32-33 jelet másodpercenként.

Az nem lenne probléma, ha az útmérő érzékenysége 1 mm-re csökkenne.
Gondoltam egy olyasmire, hogy egy valami számolja a ttl jel felfutó éleit (a számlálót persze tudnám nullázni), aztán, ezt a számértéket valahogy 5V analóg jellé alakítanánk. Így mondhatni lenne egy abszolút útmérőm. Ez járható út lenne-e egyáltalán? Ha igen, hogyan?

Vagy tud valaki bármilyen megoldást ami működőképes lehet?

Gépészmérnök leszek, így az elektronikai tudásom nem túl széleskörű.

Köszönettel,
Zoli
(#) torokzoli válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
néztem már korábban, nem az elvvel van gond, mert az megy, hanem a mikrokontroller érzékelési sebességével

egy kb. 1-1.2 m/s -os sebességű pneumatikus munkahenger útját kell mérnem 320 mm-en
ez nagyjából 100000 jel másodpercenként...
(#) c27 hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok.
Szakdolgozat témát keresek ami kapcsolódik a villamosmérnökséghez. Én valamil motorvezérlésre gondoltam talán bldc vagy léptetőmotor de az alaklmazást még nem találtam ki de más témában is szívesen várnék ötleteket. (Erősítő és tápegység kapcsolásokat hanyagolnám, valami komplex vezérlésen gondolkodok.)
(#) Gafly válasza c27 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Vegyünk egy lapot. Lapon fekszik egy tárgy:
- pg up leütéssel 1mm-el feljebb emelkedik
- pg down leütéssel 1mm-el lesüllyed
- bal nyil 1 mm balra
- jobb nyil 1 mm jobbra
- lefelé nyil 1 mm feléd
- felfelé nyil 1 mm tőled
Ez teljesen jó téma, ha megcsinálod garantáltan jeles.
(#) c27 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Hát ez aztán tényleg bonyolult dolog olyan cnc vezérlésnek tűnik. Az a baj, hogy ilyen szinten nincs megfelelő eszköz biztosítva nekünk.
Esetleg PLC-t azt adnak az egyetemen estleg ahhoz kéne hozzákombinálni valamit. (A számítógépes kommunikációba nem túl sok segítség lenne, talán avrrel valahogy meg lehetne csinálni, de a kivitelezés fizikailag lehetetlen.) Amúgy talán egy 2d-s asztal mozgatás még szóbajöhet csak az asztal pozíciójának érzékelésén kell gondolkodni, de annak a megépítése is nagyon macerás.
Esetleg valami plc vezérlés is jó lenne (bár még azt se tanultuk, de lenne segítség), vagy a plc-t és a motort kombinálni, csak sajnos komplex alkalmazást nem tudok erre.
Esetleg a bldc motorok szabályzása is szóbajött de annál meg max fordulatszám szabályozás van de alkalmazást arra se tudok.
Gondolkodtam olyanon is hogy inteligens ledes világítás (esetleg mozgásérzékelővel, fényerősség érzékelővel, manuális fényerő szabályozóval stb)
Szeretnék jópár ötletet összegyűjteni és a legtesthezállóbb és legszimpatikusabbat kiválasztani, mivel ez elég fontos dolog.
De ha van más ötleted szívesen várom.
(#) Gafly válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Szerintem nem jött át a dolog lényege. De jogosan, mert nagyon szerencsétlenül fogalmaztam meg és ráadásul feleslegesen bonyolult is volt a feladat.

Fussunk neki még egyszer:
Van egy doboz.
A doboz tetején egy tárgy.
A doboz oldalán egy gomb.
Ha megnyomod a gombot, a tárgy felemelkedik és tetszőleges magasságban szabadon lebeg.
Ha elengeded a gombot, a tárgy leszáll.
Mindezt természetesen elektromágneses úton.
(#) c27 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Most arra gondolsz, hogy egy mágnest ha ráhelyezek arra az asztalra és a bombot megnyomom akkor egy elektromágnes segítségével a taszítás révén "lebegtessem" a mágnest? Ez nem olyan szakdolgozat téma, mert ezt próbálgatással is meg lehet csinálni. Az nem derült ki számomra hogy a magasságot is lehet e állítani, de ehhez egy jókora elektromágnes kell viszont sok gond akadna azzal ha a mágnes átfordul akkor meg vonzani fogják egymást és lepottyan.
Valami közelebbi jobb lenne az elektomossághoz, ez elég mágneses szakterület és inkább fizikusoknak való, de éppen meg lehetne csinálni.
Esetleg más ötlet? (Én már azon is gondolkodtam, hogy egy léptetőmotort vezérelnék úgy, hogy ahhoz hozzá van kötve egy futószallag és megadott pozícióba megállna. Mondjuk egy robotkarhoz ez továbbítana egy alkatrészt amit az megfog és csinál vele valamit.)
(#) Gafly válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Most arra gondolsz, hogy egy mágnest ha ráhelyezek arra az asztalra és a bombot megnyomom akkor egy elektromágnes segítségével a taszítás révén "lebegtessem" a mágnest?

> Igen (bár azt nem mondtam hogy EGY, sem azt MÁGNES)...

Ez nem olyan szakdolgozat téma, mert ezt próbálgatással is meg lehet csinálni.

> Ha ezt próbálgatással megcsinálod (szobahőmérsékleten) és úgy is marad pár percig és meg is tudod ismételni és le is irod a magyarázatát akkor csillagos ötöst kapsz

Az nem derült ki számomra hogy a magasságot is lehet e állítani, de ehhez egy jókora elektromágnes kell viszont sok gond akadna azzal ha a mágnes átfordul akkor meg vonzani fogják egymást és lepottyan.

> Nagyon jól látod, itt jönne a képbe szabályozástechnika, amiről szólna a szakdolgozatod

Valami közelebbi jobb lenne az elektomossághoz, ez elég mágneses szakterület és inkább fizikusoknak való, de éppen meg lehetne csinálni.

> Az elektRomosság és a mágnesesség eléggé rokon területek (például transzformátor). Vannak egyéb rokon területek is, például optika, kémia. Onnan is lennének ötleteim...
(#) c27 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Most te elektromágnesességgel akarsz bármilyen tárgyat lebegtetni? Vagy szupravezetőt akarsz velem csináltatni? (Mágnesnél még láttam olyat hogy a levegőben megállt egy kis ideig, de ezt még szabályozni hát még megfelelő eszközzel és tudással is nehéz.
Esetleg mondanál csak elektronikus jellegű témát esetleg kis mechanikácal, de a hangsúly az elektronikán kéne hogy legyen ilyen társterületeken sajnos bőven van hiányosság sőt még a villamosmérnök szakon is. Talán azt érdemes lett volna mondanom hogy bsc szakdolgozat téma kéne nem msc.
Kicsit könnyebb feladat jó lenne mert meg is kéne valósítani és arra nem túl sok szabad időm van illetve az eszközök is nagyon korlátozottak. Plc, számítógép, mikroproci ennyi áll rendelkezésre ezekkel kapcsolatos dolog kéne esetleg egy villanymotort be lehetne szerezni meg érzékelőket de ez mind sajnos zsebpénzből megy. Az egyetem nem támogatja a szakdogát. Esetleg nem mondanál több témát de inkább kevésbé részletesen hanem ikább 1 mondatba, mert akkor ha megtetszene 1 azt kifejthetnéd és a többivel nem foglalnánk a helyet.
Vagy tudsz valami motorvezérlős feladatot plc-vel? Én fentebb említettem egyet esetleg lehet variálni vagy módosítani.
(#) c27 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Aha, de Gafly nem kimondottam mágnest mondott. De én is valami ilyenre gondoltam mint ami a linken van.
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Én javasolnék neked egy PLC vel megvalósított pozíciószabályozást.

Ennek a jövőben is hasznát vennéd.
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
"talán egy 2d-s asztal mozgatás még szóbajöhet csak az asztal pozíciójának érzékelésén kell gondolkodni"

Az asztalt mi mozgatja?
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Mondjuk léptetőmotor így az elmozdulást már tudnám mivel általában megadják, hogy egy léptetőmotor egy lépése hány fok. A lépéseket tudnám.
A nagyobbik gond az, hogy hogy érzékeljek valamit az asztalon vagy egy pontot az asztalon? Esetleg koordináta rendszerben kéne gondolkodni az asztal közepe középállásban lenne a 0,0 és az asztal középét viszonyítanám mármint ha megadom hogy álljon be a 30,10-be akkor az asztal közepe állna be. A gond hogy ha ráteszek valamit azt hogy érzékelem mármint a pontjait?
Vagy ennyire nem szoktak belemélyedni? Elég ha az asztal egy pontját tudom és azt a pontot beállítom egy tetszőleges pontba? (Az egy irányú mozgatása az vmivel egyszerűbb de annál is hasonló kérdésem lenne.)
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Tehát motor.
Lehet bármilyen aszinkron motor, rászerlve egy inkrementális forgó jeladóval.
PLC-ben nagyon könnyű lekezelni.

Az alaphelyzet bármilyen általad felvett pont lehet.

" érzékeljek valamit az asztalon "

Ezt nem értem mit akarsz érzékelni?
Következő: »»   1 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem