Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   67 / 112
(#) gerenk válasza Rontam1 hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Szia!
Nem rossz kis készülék, 40 MHz 2 csatornás Y erősítővel, ami esetleg hiányozhat a jelalakok
kiértékelésénél a késleltetett időalap. Az ár nagyon kedvező ha jól működik és nincs tele kontakthibával.
(#) RoliNyh válasza Bakancsok hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Igen ezt már láttam, csak az aggaszt kicsit, hogy elég szűk a lyuk része, meg azt a 65A -t is keveslem kicsit...

A nagyobbik változata (CC-650) meg már 20EFt -tól kezdődik...
(#) csibesz2992 hozzászólása Feb 16, 2016 /

Sziasztok!
Kaptam egy régi n313 típusú oszcilloszkópot. Egyelőre nem tudom még azt sem hogyan kell használni, illetve egyáltalán jó-e.
A mérőkábelnek 2 feje van. Így egyik kérdésem az, hogy melyiket hova?
Csináltam egy astabil multivibrátort, annak a kimenetét például meg lehet jeleníteni?
Az említett mérőkábellel próbáltam, de jelet nem sikerült kirajzolnia.
(#) szikorapéter válasza csibesz2992 hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Ha az Y jelű bemenetre kötöd,akkor elvileg jónak kell lennie,ha csak a csíkot látod továbbra is ,akkor az Y bemenet feletti potméteren állíts hogy gyengébb jelszintet is fogadjon. Fut egyáltalán a kijelzőn a vonal?
(#) csibesz2992 válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Alapon csak egy függőleges vonal van. Ha a mérőkábel egyik végét a jelre, másikat a multivibrátor gnd-jére kötöm akkor ez a vonal úgy néz ki, hogy alulról felfelé fut egy pont.
Vízszintes irányba semmiféle elmozdulás nincs.
(#) Bakman válasza csibesz2992 hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Mérőkábelek nélkül elvileg egy vízszintes vonalat kellene látnod. Ebben a videóban az illető a felső sorban lévő gombokkal állítja a periódusidőt. A hálad is így vannak beállítva a gombok, akkor vízszintes elmozdulás van?
(#) csibesz2992 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Csak egy függőleges vonalam van, akárhogy állítgatom.
Ugyanakkor azt vettem észre, hogy a jelalakot kirajzolja abban az esetben, ha a vízszintes eltérítést tekergetem gyorsan oda-vissza.
(#) pucuka válasza csibesz2992 hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Nem megy az eltérítő generátor. Próbálj mr szinronizációt beállítani a trigger jel beállításával.
Belső (int trig) és auto
(#) GB2 hozzászólása Feb 25, 2016 /

Sziasztok!

Szereztem egy ilyen szkópot: http://www.radiomuseum.org/r/elkisz_servoscope_tr_4025.html, kezdő vagyok nagyon a szkópok terén, bár ez nem tűnik igazán bonyolult masinának. Az lenne a kérdésem, hogy mi a különbség az X meg az Y bemenet között, melyik mire jó, mire érdemes használni? van még a bemenetek mellett csatlakozó földelésnek azt milyen esetben kell használni? Nem találtam leírást neten, és a készülékre sincs odaírva, hogy mekkora ellenállás van a bemeneteken így nem tudom, hogy max mekkora feszültséget lehet vele mérni. Nem 230V AC készülékeket mérnék vele, ahhoz kell leválasztó trafó azt tudom de ettől függetlenül jó lenne tudni mit bír. Segítséget előre is köszönöm
(#) kadarist válasza GB2 hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Szia!
A leírás letöltéséhez várd meg, míg megjelenik a "processing" helyén a "Get Manual" felirat majd katt rá. Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2016
(#) pucuka válasza GB2 hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Idézet:
„mekkora ellenállás van a bemeneteken”

Az oszcilloszkóp bemenetek általánosságban szabványosnak tekinthetők, hogy a csatlakoztatott mérőfejek általános esetben csereszabatosak legyenek. (speciális esetektől eltekintve)
Ez általában 1 Mohm II 20 - 40 pF. A bemeneti feszültség osztó legalább 0,5 W .os ellenállásokból épül fel, ez azt jelenti, hogy a teljes osztóra max 750 V -ot kapcsolhatsz.
DE!
Egyrészt az érintés védelem miatt ez a feszültség alacsonyabb, másrészt a bemeneti osztó max állása 50 V / kocka, a képernyőn pedig 2,2 kocka van rajzolva, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb látható feszültség 110 Vcc (csúcstól csúcsig) ami színusz esetén 39 Veff -nek felel meg.
Tehát láthatod, hogy hálózati feszültségek mérése esetén feszültségosztó mérőfejet kell használnod. (1:10, 1:100) A mérőfejre viszont rá van írva a max használható feszültség.
Az "Y" a függőleges eltérítés bemenete (meliette a feszültség osztója, és az AC/DC kapcsolója) Erre kapcsolod a vizsgálandó jelet, aminek az amplitúdójára vagy kíváncsi.
Az "X" a vizszintes erősítő bemenete, ezt alapesetben nem, csak speciális mérések esetén használjuk. Egyenlőre ne foglalkozz vele, majd ha kiismered a szkópot, majd azután. Az "X" erősítő alapesetben az eltérítő generátorra van kapcsolva, és az időtengelyt mutatja.
A készülék házát földelő különálló csatlakozót csak alapos megfontolás után használd, mert könnyen földhurkot hozhatsz létre, ami hamis mérési eredményeket okozhat.
(#) GB2 hozzászólása Feb 26, 2016 /

Köszönöm a segítséget!
(#) etm hozzászólása Feb 28, 2016 /

Hello! Tud valaki segíteni abban,hogy az alábbi szkópon a pirossal jelölt gombok mire valók,és hogyan kell használni.A sárga nyillal jelölt érintkezőnél 2V,és 1 kHz van írva.
(#) etm válasza etm hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Azt hiszem a beállítással van kapcsolatban,de hogyan kell beállítani vele,és a szndát milyen álásba tegyem? x1,vagy x10 beálitáskor?
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Az időalap hosszát (vízszintes csík) növeli tízszeresére (nagyítás). A másik az eltérítési sebesség finombeállítója és a cal állásban a nagy kapcsolóhoz írt érték az érvényes.
(#) nagym6 válasza etm hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Az "X10 MAG" benyomásra tízszeresére nyújtja vízszintes irányban a képet. Természetesen a "TIME/DIV" forgógomb beállítást át kell számolni, ha pld.: 10ms/DIV állásban van, akkor a képernyőn 10X nyújtásnál 1ms/DIV szerint kell számolnunk.
A"SWP.WAR" vízszintes eltérítés folyamatos állítása, két "TIME/DIV" állás között. Más szkópokon a "TIME/DIV" fokozatkapcsolóval egybeépítve, annak közepén szokott lenni.
Ennek eltekerése esetén a "TIME/DIV" kalibrált állások nem igazak, ezért ügyelni kell, hogy "CAL" állásba -végállás- legyen visszatekerve.
Sárga nyílnál mérőfej beállításhoz négyszögjel jön ki, 2V csúcstól-csúcsig, és 1Khz frekvenciájú.
Valamilyen osztással rendelkező mérőfejeknél kell kompenzációt beállítani. 1/10 osztású az elterjedt, ezt 1/10 osztás állásban rácsiptetni a kijövő négyszögre, és mérőfejen trimmer van, azzal tökéletes négyszögjelet kell beállítani. 1/1 osztásnál -nincs osztás- nem kell kompenzálni.
(#) etm hozzászólása Feb 29, 2016 /

Köszönöm a segítségeteket.A szkópot most vettem,és most ismerkedem ezzel a típussal. Nagyon praktikus,hogy a rajta lévő potikkal kívülről beálítható sok minden a pontos mérés érdekében. Nem kell bele nyúkálni.Mi a véleményetek erről a tipusról? MATRIX MOS 620 CH? és még egy kérdés! Mi a funkciójuk a " TRIG. ALT" , az " ALT/CHOP" , és a "CH2 INV" kapcsolóknak?
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2016
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Feb 29, 2016 /

Az elektronkapcsolós kétsugaras szkópokban a két sugár közti váltás kétféle módon lehetséges. Az ALT/CHOP (alternate/chopper) ki tudod választani milyen üzemmódban dolgozzon az elektron kapcsoló. Az ALT üzemmódban először az egyik, majd a másik sugár fut le. Ezt akkor célszerű használni, ha az időalap rövid idejű, így nem zavaró a váltás. A CHOP üzemmódnál nagyobb frekvenciával történik az átkapcsolgatás, ezt lassú jelek vizsgálatánál célszerű alkalmazni, mert ott nem zavaró a kapcsolgatás. De ki is próbálhatod. A TRIG.ALT ennek megfelelően az ALT üzemmód váltogatásának külső szinkronozására szolgál.
A CH2 INV kapcsolóval meg tudod fordítani a Csatorna jelét, így ha egymásra húzod a két jelet, láthatod a különbséget, pl. asszimetrikus torzítás becslésére jó. (van olyan szkóp, ahol a két csatorna jelét össze lehet adni, ott a váltással a különbséget látod)
(#) etm válasza pucuka hozzászólására (») Feb 29, 2016 /

Köszönöm szépen a választ!
(#) etm hozzászólása Márc 7, 2016 /

Hello! Azt szeretném még kérdezni,hogy kicst felljebb az általam feltett képen lévő oszcilloszkóp alkalmas-e pl kondi vagy zenner vizsgálatára?
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Kondenzátort nem tudsz szkóppal mérni, Z-diódát pedig csak külső kapcsoláson keresztül.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Az oszcilloszkóp nem multiméter. Ahogy a nevében is benne van, rezgésvizsgáló.
Persze lehet más feladatra is használni, külsőleg hozzáépített áramkörökkel, (karakterisztika rajzoló, óra, vagy wobbler szkóp) de az nem biztos hogy kezdőknek való feladat. Kondenzátort is lehet "mérni", ha egy oszcillátort készítesz az ominózus kondiból, akkor nézheted a periódus időt, és abból számolhatod. De a kondenzátor mérése nem csak a kapacitás értéke, hanem a veszteségek, tgδ mérésére is ki kell terjedjen. Az ilyen mérőelőtét elkészítése viszont már nem egyszerű.
(#) kocsgab002 hozzászólása Márc 26, 2016 /

Sziasztok.
Méregetek az új analóg szkópommal, egyenlőre csak a belső kalibráló jelét. Az létezik, hogy annak a négyszög jelnek 1.75us a lefutási ideje? Ha van itt valakinek analóg szkópja, megtenné, hogy megméri?
Köszönöm szépen.
(#) kadarist válasza kocsgab002 hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Szia!
Ezt akkor tudná megtenni, ha neki is ugyanolyan típusú szkópja lenne. Ha a hálózati szinusz van négyszögesítve a kalibráláshoz, akkor ne számíts meredek négyszögjelre.
(#) pucuka válasza kocsgab002 hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Milyen szkópod van? A "jobb" szkópokban astabil oszcillátor van, ennél sokkal gyorsabbnak kéne lenni.
Megmértem, (nagy nehezen) EMG1568 800 ns körül. Azért nehezen, mert ehhez kétidőalpos szkóp kéne. Az 1 kHz körüli jelnél már elég nehéz ilyen rövid idejű felfutást mérni.
Nézd meg a kapcsolók állását is, rendesen el lehet tévedni.
(#) kocsgab002 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Szia.
Egy Hung Chang 6506 60MHz-es szkópom van. Mellékelek egy képet, hogy hogyan is mértem. Time/DIV 50us állásban, x tengely 10x nyújtás, az amplitúdót a 0 és 100%-hoz kalibráltam, és a 10 és 90% között olvastam le , am i kb 0.35 osztás Ahogy számoltam (50us/10)*0.35= 1,75usec
Jó a módszer? A kalibráló jel 1kHz, 5V, 10-es osztón keresztül mérem.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2016

Az osztód jól van kompenzálva? Nézd meg osztó nélkül, csak egy vezetékkel bekötve.
(#) kocsgab002 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Hajszál pontosan ugyan az a végeredmény.

Akkor vagy a négyszög lassú, vagy a hungcsang nem elég széles sávú.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2016
(#) nagym6 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Jó ez a négyszögjel, semmi köze nem kell legyen a szkóp sávszélességéhez, csak kizárólag a mérőfej kalíbráláshoz van, semmi máshoz. Tehát nem a szkóp felfutási sebességének méréséhez.
A 60MHz analóg szkópom -Hitachi- négyszögjele 0.8us fel-lefutású, miközben a szkóp Y csatorna átvitele tökéletesen teljesíti a 60MHz felfutási sebességet.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
Következő: »»   67 / 112
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem