Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyszerű.
Köszönöm szépen a segítséget!
Sziasztok!
Egy Pic18f4520-asal szeretnék megvalósítani egy olyat , hogy ha a bemenő feszültség 12.0V alatt van , akkor lekapcsolja az egyik lábát. De ugye a bemeneti feszültség a méréshez max 5V lehet , kellene egy feszültségosztó. Ezt autóban szeretném felhasználni , tehát 15V is lehet a fesz , amit szét kéne osztani , tudna valaki segíteni egy kicsit a feszültség osztásában , illetve a méréshez? A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
Köszönöm , már megtaláltam én is. De viszont nem tudok összehasonlítani 2 értéket , miért ?
Tehát ha a display_v értéke nagyobb mint 4.07 , akkor kiírja a többit , de ez mindig kiírja. Miért lehet ez ?
display_v egy karakterláncra mutató mutató (pointer), a címe meg nagyobb, mint 4.
Miért nem a Voltage változót vizsgálod: A Voltage változód értéke 5V esetén 5000, 0V esetén 0.
Elírtad az értéket : 407 = 4070 , működik , köszönöm szépen!
Sziasztok!
Csináltam egy programot , de nem azt csinálja amit én szeretnék . Ha kisebb a fesz mint 12.2V , akkor villogtatja a B0-ás lábán lévő ledet , ha nagyobb , akkor folyamatosan világít. Ezzel nincs is semmi gond.A B1-es lábat pedig akkor kapcsolnám be , ha nagyobb a fesz mint 12V , de valamiért folyamatosan kattogtatja a relét (Leddel tökéletes). Lenne valakinek ötlete , hogy miért?
Olyan mintha nem tudna visszamenni az előző feltételhez ebből , de viszont a led folyamatosan kezd el világítani , tehát mégis csak bele megy :
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Nem néztem a programot mert ezt kéne előbb tisztázni szerintem:
Idézet: „valamiért folyamatosan kattogtatja a relét (Leddel tökéletes)” Relé hova van kötve? (Leszopja az áramot és leesik a fesz, akkor meg kikapcsol aztán nincs relé és vissza?)
A B1-es lábra van kötve közvetlenül, egy ilyen : Relé
Nem az IC lábára gondoltam. Hanem az áramkörben hova van kötve.
Attól, hogy az IC lábán van, még megszívhatja az áramot aminek következtében leesik a feszültség. Akkor meg ugye az IC érzékeli hogy kisebb lett a feszültség 12 voltnál és ahogy kell - lekapcsolja a relét. Akkor megint felmegy a fesz és visszakapcsol. Kattog. Ebben az esetben a kattogás a jó működés. Ha ledet kötsz a helyére - ahogy írtad, akkor kisebb áramot vesz fel, nem esik a fesz - nem viillog.
Csináltam egy videót róla.Letöltés Először 12.2V-nál nagyobb feszt kap, majd lehúzom és ráteszem testre. (Ez a 12.2 le van osztva ,nem közvetlen kapja meg)
Ekkor elkezd villogni ugye , mert kisebb mint 12.2V , de ha vissza teszem , akkor nem váltja vissza a relét , de viszont a villogás ahogy kell megszűnik. Az a kérdés miért nem váltja vissza a relét? (A relé üresen van , nincs rákötve semmi) A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Ahova feltöltötted, ingyenesen csak lassú sebességgel tölti le. A youtube miért nem volt jó?
Köszi hogy szóltál , nem is figyeltem ... Megy youtube-ra. Youtube link
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Még valami. A videón a kapcsrajzot skubizni nem éppen funny. Akad esetleg egy kézileg megrajzolt ábra róla mobiltelefonnal befotózva, vagy egy bármilyen béna paintbrush rajz? Akármelyik jobb lenne. Az esztétikát tojd le, csak legyen róla közérthető rajz. Sok esetben míg rajzolod és utána összehasonlítod az épített kapcsolással, már kiderül, hogy mi van elszúrva.
Mellékeltem a kapcs rajzot .
Nem tudom, de mintha tranzisztorral kéne relét kapcsoltatni.
Szerintem megvan miért nem megy , mert ha:
PORTB.F1 = 1; akkor a kimeneten 4.78V - van. PORTB.F1 = 0; akkor a kimeneten 3V - van. A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Ha a kontroller lába nincs bekötve sehova és ilyen feszültségeket mérsz, akkor rossz a konroller RB1 lába.
Ha a kontroller lába be van kötve valahová és ilyen feszültségeket mérsz, akkor a külső áramkör vagy összeköttetés (zárlat) kényszeríti a feszültséget. Pl.: Ha egy LED van a port lábra kötve, ami a Vdd -re kapcsolódik, akkor a LED árama túlterheli a portot, nem tud kialakulni az alacsony szint.
Azt a relét lehetne pontosítani egy kicsit a rajzon?
Egy relének átlag van valamilyen kapcsolója is, de ami most érdekel bennünket, az a vezérlő tekercs bekötése. Itt egy példa relé ábrázolásáról: Relé áramköri rajza, de mindenki megérti úgy is, ha tekercset kirajzolsz, és ami azt illeti, még szemléletesebb a behúzó tekercs konkrét ábrázolása: relé a kapcsrajz jobb oldalán. Ami pedig a többiek által javasolt kapcsolás technikát illeti, teljesítmény erősítés végett leginkább ilyen kötést alkalmazunk: relé meghajtás példa. És ami árthat a mikrovezérlőnek, külön arra a diódára hívnám fel szíves figyelmedet párhuzamosan a relével záró irányban bekötve. Az oka, hogy az induktivitás aktív taggá változik, ha megszűnik rajta az áram, és ellentétes feszültséggel "visszacsap". Azt használják ki például a személygépjárművek gyújtógyertyáinál a 12 V-ból 25 kV feszültséget előállítani. Tud az fájni egy pic-nek, ha úgy alakul. De mindenek előtt pontosítani kellene a megadott kapcsrajzot, hogyan van bekötve a relé tekercs, és hogyan a kapcsolója - ha ugyan az be van kötve bárhová. A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Egy Ilyen relé modult használok , amire adok testet meg +5V-ot és egy kapcsolt feszt ami nagyobb , mint 2v és máris behúz.
Viszont azt vettem észre , ha nem a leosztott 12V-ból veszem az 5V-ot , referencia fesznek a pichez , akkor minden tökéletesen működik. De akkor ezekszerint nem jól osztottam le a 12V-ot ( 2 db 10k ellenállás sorba kötve meg egy 10k testre húzva) ? Tápnak egy régi scanner tápot használok , lehet az a gond? A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Ezen az elven osztottam le a 12V-ot : Link
Idézet: „Viszont azt vettem észre , ha nem a leosztott 12V-ból veszem az 5V-ot , referencia fesznek a pichez , akkor minden tökéletesen működik.” Ezt úgy kellene értelmezni, hogy a PIC tápfeszültségét is a 12V leosztott pontjára van kötve? Jobb lenne, ha a PIC Vdd tápfeszültségét egy 7805 stabilizátorral állítanád elő a +12V -ból. Csak a mérőjelet vedd a feszültségosztóról.
A linkből az alicdn.com linkkel nem tudok mit kezdeni. Kellene az az oldal, ahol vásároltad. A legközelebbi link, amit felkutatni tudtam, az ez:
Kereskedelmi link Vélhetőleg a kereskedő oldalán ott lesz a kapcsolási rajza is, amire szükségünk van, amiatt kérdezem. Mint az előző esetben is, nem a vizuális információ érdekelne bennünket, hanem a kapcsrajz. Amikor egy ilyen modult kézbe veszel, annak fel kell kutatni a kapcsolási rajzát, és tudnod kell, melyik kivezetési pontnak milyen kapcsolata van a modullal, hova illeszkedik azon a kapcsrajzon. Ha nincs meg a kapcsolási rajz egy elektronikáról, akkor vagy vizuálisan újra rajzoljuk, vagy nem vásároljuk meg azt a terméket. Egy elektronikai modul a felderíthető kapcsolási rajza nélkül gyakorlatilag lopott cucc a szakmai valós értékhez képest. Amíg nem tudunk róla bővebbet, nem tudunk ezen a kérdésen biztosan lépni tovább. A pic-ek világa alapvetően elektronika, mindig az elektronika az elsődleges. A fejlesztésedben a szoftveres problémával kicsit előre szaladtál, és hátra hagytál a egy technológiai adósságot az elektronikában, amit ideje lenne kifizetni. Idézet: „Viszont azt vettem észre , ha nem a leosztott 12V-ból veszem az 5V-ot , referencia fesznek a pichez , akkor minden tökéletesen működik.” Ohm törvény, terhelt és terheletlen feszültség osztó meg hasonlók, rémlik valami? Nézz egy kicsit utána. A feszosztó osztása a terhelés függvényében változik. Tedd be azt a 7805-öt amit Hp41C fórumtárs ajánlott.
7805 satibilizátorral kapja a vdd tápfeszt a pic és csak a mérőjel van a leosztottból. A probléma megoldódott , a hibát a táp okozta , autóban tökéletesen működik ahogy kell.
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek !
Ez királynak tűnik. Köszönöm!
Üdvözletek!
Kevéske szabimból 3 órát rabolt el a következő probléma: Pic18f26k22, 16MHz belső óra. uart1 -et használnék 2400 baud-on, de nem tudom 4800 alá vinni. Az uart1 -et C blokkból konfigoltam (csatolva, flowcode-ban készült). A jelenség, hogy teljesen mindegy milyen értéket írok SPBRGh1 -be, nem változik a sebesség. A csatolt képen FF van SPBRG1-nek , így ~ 4800 baud. Ehhez kapcsolódik a másik kérdésem is: ha jól értelmezem az a datlapot, 16 megán még tudni kellene a 2400 Baud -ot, 8 bites brg -vel is. Vagy nem? A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
BRG16 = 1, BRGH = 0: Baud = FOSC/[16 * (n+1)] ebből
n = FOSC/(16 * Baud) - 1 = 16000000 / 16 / 2400 = 416.667 -1 = 415.667 Ha n = 415, azaz 0x19F, a Baud = FOSC/[16 * (n+1)] = 2403.84615. Az eltérés : 0.16026% PIC Baud Calculator A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |