Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   487 / 507
(#) sziriusz hozzászólása Jan 10, 2016 /
 
Újból elővettem a két évvel ezelőtt abbahagyott szélgépes dolgaimat. Van benne pár érdekes dolog, pl.:
Btoti is említette nem régen a hordóból készíthető járókereket. Ez egy remek szerkezet. A levegő útja a Bánki vízturbinára emlékeztet, ahol kétszer van kihasználva a leeső víz ereje. Elgondolkodtató az is, hogy a Bernoulli formulában megfogalmazott gondolatok miatt a kereket megkerülő, nagy sebességű levegő ad-e forgató erőt a kerékre. Teszek fel Gwindoline gépről egy képet, bejelölve rajta a leírtakat. A neten Military és DIY néven is rá lehet keresni érdekes változatokra, az utóbbi egy sík lapokból összerakható gyári járókerék csomag. Ezekkel csak egy baj van, hogy a mi szélviszonyainknál picike a teljesítményük. Egy hordóból kialakított forgórész kb. 0,64 négyzetméteres felületű, nagyobb 4-5 négyzetméteres nagyság elkészítése meg sok problémát vet fel.
Én úgy gondolom, függőleges tengelyű gépnek marad a Darrieus, aminek a jó lenne egyszer látni a magyar viszonyokra megfelelő változatát. Egy vagy két próbát ebben az évben lehet hogy el fogok vele követni. Ezt a pár mondatot csak olvasnivalónak írtam le.
(#) Iszkakof István válasza btoti hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Köszönöm, hogy segíttek zöld ágra vergődni ebben a témában. Mint ilyenkor szokott történni velem, mindig van valami, ami nem hagy eredményre jutni. Az egy szem kerékpár sebességmérőmnek nem működik a bal gombja. Az egyetlen hasznos információ amit kapok, az a tengelyfordulat. Egyesült erővel készítünk egy táblázatot, amit kinyomtatok, kifüggesztem magamnak és tudni fogom a szélsebességet.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 1
 
Mindenképp törekedj hitelesíteni legalább egy közepesnek mondható 30-40 km/ó-s szélsebességre.
A tsr=0,25 nem szentírás. Bizton csak annyit állíthatok, hogy a tsr valahol 0,2-0,3 közt lesz.

Ha bicikli km-órát használsz fordulat mérésre, akkor célszerű legalább 2 db mágnest feltenni. Ezek az itt is várható gyakori alacsony fordulatokat (<10 1/perc), az ahhoz tartozó ritka impulzusokat nagyon bizonytalanul mérik.
(#) Helifun hozzászólása Jan 16, 2016 /
 
A képeken láthatjátok a szélkerék és a nylon zacskó egyesüléséből létrejött statikus (azaz nem forgó) szélkerék modellt. Hihetetlenül hasznos, mert bár áramot nem termel, a csapágy sem kopik és nem kell félni, hogy egy nagyon erős viharban túlpörögnek a lapátok. Tulajdonképpen egy nagyon drága szélkakas lett belőle 6-6,5 m magasan.

De tényleg, milyen esélye lehet annak, hogy egy szél által felkapott nylonzacskó füle az egyik lapátra kerül, a többi része pedig rátekeredik a generátort tartó "hattyúnyakra" és teljesen lefogja a gépet....

Most töröm a fejem, hogy hogyan tudnám a lehető legegyszerűbben eltávolítani a zacskót anélkül, hogy le kellene döntenem az oszlopot.
(#) sziriusz válasza Helifun hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Fura egy eset, valószínűleg egyedül vagy vele Magyarországon, sőt a világon is.
Egy 4,5-5 méter hosszú 3/4-1 collos műanyag cső, a végére szigszalagozva mindkét végén kampós, 5-6 mm átmérőjű drót segíteni fog. Egy vízszerelőnek megér annyit, hogy megnézze ezt a csudát, és vigyen kölcsönbe egy szál csövet.
(#) sziriusz hozzászólása Jan 16, 2016 /
 
A szélgépek dolgaival két évig nem foglalkoztam. Ez alatt talált valaki valami méretezést, a Darrieusról?
(#) sziriusz hozzászólása Jan 20, 2016 /
 
Egy kis nézelődni való:
https://www.youtube.com/watch?v=d4_mGKrkawE
https://www.youtube.com/watch?v=rSdDH0VwQUA
https://www.youtube.com/watch?v=UEnZk6pyPFQ
Az esetleg elgondolkodtató, hogy összeszegezett lécek, "vitorlatartó rudak", merevítő drót, zsinór, fólia, tűzőgép segítségével összehozható a rotor. Jól összerakva pedig elmondható, hogy ez egy szabályozott lapátú Darrieus rotor.
(#) XDXD1988 hozzászólása Márc 11, 2016 /
 
Üdvözletem!

Valakinek nincs meg véletlenül pdf. formátumban a Hugh Piggott - A szélturbina készítés kézikönyve című könyv?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdv.: Imi
(#) Szebence válasza XDXD1988 hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Szia! Google-n nem találtad meg? Elég sok helyen fellelhető. Ha nagyon nincs meg, akkor keress privátban, elküldöm. 20MB.
(#) weend hozzászólása Márc 29, 2016 /
 
Sziasztok!
Valaki megtudná mondani, hogy mi lehet a lényege a képen látható forgórészen elhelyezett, furcsa aszimmetrikus mágnes elrendezésnek? Annyit látok, hogy egy mágnes három szegmenst takar le. De miért nem osztották el, szimmetrikusan? Lemásolnék egy ilyen generátort, csak nem akarok rossz forgórészen hetekig dolgozni.
(#) lehar válasza weend hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Nos ez , első felkiáltásra is egy sima gépkocsi generátor álló része , benne egy neodim mágnesekkel tele spékelt forgó rész . A gépkocsgenerátor , immár klasszikusnak számitó , szélgenerátorrá alakitásának egy látható példája .
(#) weend válasza lehar hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Szia!
Akár az is lehetne, de ez egy gyári szélgenerátor belseje. Mutatom a linket.
Bővebben: Link
(#) Stewe válasza lehar hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Az eredeti alkalmazásban a generátor indulási nyimatéka érdektelen, hiszen csak járó motornál gerjesztik fel. Állandómágneses forgórész esetén viszont a mégneskörök záródása egy konkrét helyzetben rögzíti a forgórészt. Menet közben ez már nem okoz veszteséget, mert átbillenés után ugyanannyit segít, mint amt addig fékezett, de a megindulást megnehezíti. A keresőben a „ragadás" szóra keresve olvashatsz róla.
Ha az állórész kalickák és az állandómágneses pólusok osztása nem szabályos, azzal jelentősen csökkenthető a ragadás. A kialakítás megköveteli, hogy a tekercsek egyenként legyenek egyenirányítva, a több pólusú fázistekercselécs veszteséges lenne.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
(#) Stewe válasza weend hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Az előzőt neked szántam, de telefonon rosszul tapicskoltam.
Kiegészíteném kicsit.
Tudva, hogy gyári, és a kivezetést jobban megnézve mégis közönséges tekercselése van, a jelek szerint a hat póluspárnál a fázishiba alig több mint négy ezrelék, (1/36/12 a mágnesek osztástorzítása) a ragadásmentesség ezt úgy tűnik hasznosságával kompenzálja.
(#) weend válasza Stewe hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Szia!
Értem köszönöm, tehát csak a ragadást csökkentették a kiosztással. Akkor megpróbálok megfelelő mágneseket keríteni. A tekercselésben én sem látok semmi különös megoldást, de az ötletes vasmag hűtés tetszik (bár kicsit műanyagos a kinézete, de gondolom alumínium).
(#) lehar válasza weend hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
A linken látott filmecske , tényleg alátámasztja a mondandódat , ehez még csak annyit füzök hozzá , hogy mégis csak autogenerátor szélgenerátoriasitása , csak gyári kivitelben , és több mint valoszinű , Ázsiábol idejövet , valamelyik hajó fedélzetén lett gyártva , összeszerelve , és kész áruként partra téve . Több mint valószinű , az álló részek valami elfekvő készletböl erednek .
(#) Stewe válasza lehar hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /
 
A helyzet az, hogy amit írsz, az teljesen érdektelen.
Az állórész vasa arányaiban valóban hasonlít egy gépkocsi generátoréra de ez minden ami közös.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
(#) Alkatel hozzászólása Máj 6, 2016 /
 
Sziasztok. Ismeri valaki ezt a generatort? 300 wattosnak aruljak, de csak 90-et ad le.szel motor

Valoszinuleg atvertek.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) gulyi88 válasza Alkatel hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
12,5m/s szélsebességnél kell tudnia a 300W-ot.
Ekkora szél meg ritkán fúj, azt nem írtad hogy milyen körülmények mellett jött le neked 90W.
(#) Alkatel válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Eloszor is koszi a valaszt, itt a tengerparttol nem messze, eszak angliaban igen gyakran van eros szel. Erre ratesz egy lapattal a haz sor es a kertek vegeben levo erdo sav is, melyek ek alakban helyezkednek el. Az en hazam az ek legszukebb pontjan van. Az ek eleje kb. 300 meter a hazamnal csak 35meter. Egy 6 meteres lecre kotottem 4 meter szalagot es igy keresem meg a legnagyobb szelsebessegu reszt. Felszeretem es vartam a szelet. Megjott hamarosan, de a muszer 7,5 ampernel nem mutatott tobbet. Sorba kotottem meg egy muszert, hatha rosszul mer, de mind a ketto ugyan azt mutatta. Leszereltem a lapatokat es furogeppel megforgattam a tengelyt. 900-as fordulaton 7,5 amper, 1100-on szinten annyi.
Azt mondod tudnia kell a 300 wattot, tehat reklamacio es csere a megoldas.
koszi a valaszt.
(#) gulyi88 válasza Alkatel hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Azért még azt vizsgáljuk meg, hogy mi a terhelésed, mik vannak a generátor drótjai után kötve. (ugye terheletlenül és rövidzárásban is nulla a leadott teljesítmény, tehát nem mindegy hogy mennyire van megterhelve.)
(#) erbe válasza Alkatel hozzászólására (») Máj 8, 2016 /
 
Ezekben a szélgenerátorokban széles feszültségtartományú generátor van. Ugyanarról különböző terhelés mellett 12-24-36 vagy akár 48 V is levehető. Fokozatmentesen, azaz a terhelés állítja be a feszültséget. A belső kialakítás, légrések, kerülőutak (mágneses sönt) állítja be a csúcsáramot. 48 V-on 6,25 A-nál tudhatja a 300 W-ot. Nézd meg a gyári adatlapját! A gyártónál még talán terhelés szerinti feszültséggörbét is találsz.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Máj 8, 2016 /
 
Mi is rákereshetnénk és értékelhetnénk, ha megadnád a pontos típusát.
(#) Stewe válasza Alkatel hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Azzal, hogy mennyire terheled, részben te adod meg a villamos teljesítményt.
Jó lenne lerajzolnod a teljes mérési áramkört.
A feszültséget, és az áramot ugyanabban a kiépítésben kellene megmérned, a méréskor terhelő ellenállás pedig legyen a generátor forrásellenállása, vagyis a tekercselés ohmos ellenállása. (Impedancia illesztés.)
(#) Alkatel hozzászólása Máj 15, 2016 /
 
Koszonom a valaszokat, most engedtek ki a korhazbol (rakos vagyok), ezert voltam eddig csendben.
A generatorrol nincs adatlap, csak fotok es rajzok. 12 voltosnak arultak, 3 fazisu es egyszeruen csak rakotottem az akksira es megforgattam furogeppel. A max aram 7,5 amper volt amit tudtam merni. Ez kb. a teljesitmenyenek csak a harmada. Aztan felszereltem a poznara es vartam a szelet. Szellel merve is csak 7,5 A volt a csucs.
Amikor megvettem, volt a neten adatlap, de eltavolitotta az elado is es a gyarto is.
Az egesz generator kb. 10 cm atmeroju a forgoresz allando mageseses az alloresz vasmentes lehet, mert konnyen indul, nem ragad. Ennyit tudok rola.
(#) Alkatel válasza erbe hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
http://www.ebay.co.uk/itm/12-24V-VOLT-OPTION-6-BLADES-WIND-TURBINE-...=item0]
O volna az.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2016
(#) erbe válasza Alkatel hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Ez bizony nagyon kevés. A gyártó adatlapja lenne a meghatározó. Használtat eladó nagyobbat is hazudhat, mint a gyártó, nem lehet rajta számonkérni.
Méretek alapján akár jelen állapotában is tudhatja a 300 wattot, 14-15 m/s-os szélben 48 V-nál. Vasmagos a forgórész, csak az állórész horonyszámának és az állandómágnesek számának manipulálásával meg lehet szüntetni a ragadást. Amit írsz, az alapján néhány (tucat) dióda tönkremehetett benne. Itthon is lehetett olyan kínai szélgenerátort kapni, amiben 102 db dióda dolgozott.
A lapát átmérő 1140 mm, ez alapján hazai viszonylatban legfeljebb kerti varjúriasztónak alkalmas.

300szel.png
    
(#) qvasz2 válasza erbe hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Mi neked a hazai? Mert ő ezt írta:
Idézet:
„koszi a valaszt, itt a tengerparttol nem messze, eszak angliaban igen gyakran van eros szel.”
(#) erbe válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Természetesen a magyarországi átlagos 4 m/s. Tudom, nála a tengerparton komoly szelek lehetnek.
(#) Alkatel válasza erbe hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Lehet, hogy tonkre vagtam a diodakat? Felszereltem es elvitt a mento a korhazba 2 hetre. Addig a kivezetesek barmit csinalhattak, pl. zarlatot, mert nem volt lehetosegem bekotni a proba elott. Most megprobalom megkeresni a szkopomat, hatha a jelalak elarul valamit. Eddig rakoltottem 400 fontot, ami tobb mint 4 evi villanyszamlaja a vilagitasnak. Ennel olcsobb az is, ha egy toltot rakotok az ejszakai aramra es toltogetem az akksikat. Most mar nem adom fel, veszek meg 250 wattnyi napelemet es megcsinalom forgathatora. A szel generator lenne a lenyeg, bar ma gyonyoruen sut a nap.
Következő: »»   487 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem