Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   729 / 840
(#) Ivan93 válasza zombee hozzászólására (») Márc 22, 2016 /

Köszönöm! Igazából nem is küldeném sleep módba az avr-t, ezt csak példának írtam, mert 128kHz-ről tervezem járatni, ott pedig a mega328p adatlap szerint kb. 60uA-t vesz fel. Egy időjárásállomás adója lenne, ezért szeretném csökkenteni a fogyasztást. Még az jutott eszembe, hogy a stepup lekapcsolásával a szenzorok is lekapcsolhatóak, így egyszerűbb lesz az áramkör, nem kell külön lekapcsolni a szenzorokat, majd a stepup-ot. A konvertert pedig azért kapcsolnám le, mert mérés szerint terheletlenül ~1mA-t fogyaszt, ami jóval több az uC áramánál, kikapcsolva viszont nem tudtam áramot mérni, olyan kevés. (adatlap szerint kikapcsolva <1uA, bekapcsolva 19uA + az ellenállásosztón folyó áram) Aktív állapotban 100mA körülre becsülöm a fogyasztást, de ez csak néhány percenként lenne kb. 1mp, így az átlagos fogyasztás 1mA körül lenne. Ezt egy kis napelem (5V/120mA) fedezné borús időben is, napos időben pedig az akkut tölthetné rossz idő esetére.
Lehet egyszerűbb lenne pár havonta akkut cserélni benne, de szeretném önellátóvá tenni.
(#) zombee válasza Ivan93 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /

Az ellenállásosztóra "felülről" tehetsz egy zener diódát. Igaz, át kell méretezni emiatt az osztót meg mérni, számolni, de ezzel megspórolhatod ezt is. De egy jó táp IC-nek lágy (>300kOhm) osztó is elég lehet.
(#) Axel válasza Ivan93 hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

Önmagában avval nem zárod ki magad, hogy külső kristályról futó uC-ra szánt programot töltesz fel egy új procira.
(#) csabeszq hozzászólása Márc 25, 2016 /

Atmega328PB:
http://www.atmel.com/Images/Atmel-42397-8-bit-AVR-Microcontroller-A...ry.pdf

Érdemes elolvasni, hogy mi a 328P utódja. Kód szinten kompatibilis a chip a régivel.

- USB nincs (miért?)
- PDIP tokozás sincs (bár minden hobbista kész Arduino panelt vásárol manapság)
- a 32k nevetséges, 256k is súrolja a határt
- a 20 MHz határfrekvencia szintén nevetséges

A két SPI, I2C, UART, 5 timer az tuti, de az ESP32 lehet, ütősebbnek ígérkezik.
(#) filter hozzászólása Márc 25, 2016 /

Sziasztok!
Víz alatt szeretnèk távolságot mèrni 20-30m ig. Mi ennek a legjobb módja?
(#) Ivan93 válasza Axel hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Néhány napja gondoltam egy próbát megér és kiolvastam az ic-t. Alacsonyabb órajelen sikerült is. Szerintem múltkor túl magas órajelet használtam és bizonytalan volt a kommunikáció, ezért nem olvasta be utána, csak akkor még nem gondoltam erre. Egyébként a "hőkezelést" is kibírta, egyelőre hibátlanul működik.
(#) csatti2 válasza csabeszq hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Ez nem az utódja, hanem egy alváltozata, ami kapott touch cuccokhoz hardveres támogatást. Az utódok már évek óta kaphatóak és ATXMEGA-nak hívják őket...
(#) GPeti1977 válasza filter hozzászólására (») Márc 27, 2016 / 1

Ultrahang, csak vízben is működő adó vevő kell hozzá.
(#) rascal hozzászólása Márc 28, 2016 /

Használni szeretném az atmega8L-ben lévő analóg komparátort, de az adatlapon nem értek egy dolgot. Atmega8L adatlap. A 236 ill 243. oldalon verziótól függően 20 vagy 40mV offset feszültséget ad meg, míg a 269, 299 oldalakon levő diagramokon még a legrosszabb esetre is 5mV körüli offsetet jelöl. Melyiknek hihetek, ha pedig mind a kettő adat igaz, akkor hogyan kell értelmezni?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
(#) filter hozzászólása Márc 31, 2016 /

Sziasztok!
Van egy átfolyásmérőm, ami literenként 10.000 impulzust ad le, a fogyasztás óránként kb 3L legrosszabb esetben. E mellé még lenne 3 megszakításos lábam, meg Timert is használnék és adatokat írnék egy kijelzőre. Mekkora órajelre lenne szükségem a megvalósításra?
(#) Kovidivi válasza filter hozzászólására (») Márc 31, 2016 / 1

30 000 impulzus. Egy interrupt 12 órajel, számoljunk 15-tel, hogy maradjon egy kis tartalék. 30 000x15=450 000 óránként. Tehát 100KHz (vagy 128KHz a legkisebb sebesség)-ről is, vagy 1MHz-ről már simán mennie kellene. Én 16MHz-ről járatnám, ha nem elemes táplálású a szerkezeted. De az átfolyt víz mennyiségénél nem lehet hibázni, mert a hiba torlódik, és hosszabb mérés esetén nagy lesz az eltérés. Egy km/h kijelzésnél mindegy, hogy 10percenként kicsit kevesebbet mutat a műszer, de nálad vigyázni kell.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2016
(#) Tartarus_ hozzászólása Márc 31, 2016 / 1

Üdv mindenkinek!

Segítségeteket szeretném kérni egy egyszerű kis programhoz.
Kitaláltam, hogy átalakítom a kerékpáromon a hátsó dinamós lámpát úgy, hogy legyen kicsit hosszabb állóhelyzeti világításom is.
A problémám, hogy AVR-hez és C-hez is hülye vagyok kissé.
Írtam, azaz összeollóztam több különböző kódból ezt:
  1. /* adc_ertek
  2.  220 = (4.8 * 4700 * 255) / ((19100 + 4700) * 1.1  )
  3. */
  4. #define F_CPU 600000UL   //CPU: 0.6MHz  PWM: 1.18kHz   //low fuse: 0x65
  5. #include <avr/io.h>
  6. #include <util/delay.h>
  7. #include <avr/interrupt.h>
  8. #include <avr/sleep.h>
  9.  
  10. #define ADC_CHANNEL 0x01        // MUX 01 corresponds with PB2
  11. #define ADC_DIDR        ADC1D   // Digital input disable bit corresponding with PB2
  12. #define ADC_PRSCL   0x06        // clk/64
  13.      
  14.     void adc_init(void)// ADC konfiguralas (beallitas)
  15.     {
  16.         ADMUX  = (1 << REFS0) | (1 << ADLAR) | ADC_CHANNEL; // 1.1v reference, left-adjust, ADC1/PB2
  17.     DIDR0 |= (1 << ADC_DIDR);                                                   // disable digital input on ADC pin to reduce power consumption
  18.         ADCSRA = (1 << ADEN ) | (1 << ADSC ) | ADC_PRSCL;   // enable, start, prescale
  19.     }
  20.          
  21.     int adc_beolvas(void)
  22.     {
  23.             ADCSRA |= (1<<ADSC);    // konverzió elindítás        
  24.             while (ADCSRA & (1<<ADSC));  // varas az atalakitasra  
  25.             return (ADCL | (ADCH<<8));      // ADC ertek kiolvasasa
  26.     }
  27.      
  28.     int main(void)
  29.         {
  30.                 int adc_ertek=0;
  31.                 DDRB |= _BV(1);  // PB1 (pin6) mint kimenet
  32.                 adc_init();
  33.                 while(1)
  34.                 {
  35.                         adc_ertek=adc_beolvas(); // ADC1 beolvasás
  36.                         if(adc_ertek>220)
  37.                         {
  38.                         PORTB |= _BV(1); // turn on LED
  39.                         _delay_ms(125);
  40.                         PORTB &= ~_BV(1); // turn off LED
  41.                         _delay_ms(125);
  42.                         }
  43.                         else
  44.                         {
  45.                         PORTB |= _BV(1); // turn on LED
  46.                         _delay_ms(25);
  47.                         PORTB &= ~_BV(1); // turn off LED
  48.                         _delay_ms(225);
  49.                         }
  50.                 }
  51.         return 0;
  52.     }

Működhet ez így?
Lényege az lenne, hogy menet közben mikor az 1F-os kondi közel 5V-on van 4Hz-el villogjon a lámpa 50%-os kitöltéssel, mikor megállok és kezd merülni 4,8V alatt átálljon 10%-os kitöltésre.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) csatti2 válasza Tartarus_ hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Az áramkört gondold át újra.
A szuperkondenzátort egy ellenálláson keresztül töltsed, különben túlterheli a regulátorod (pl. egy 100Ohmos 1W-os már megteszi, és 50mA-ben maximalizálja a töltés áramát). Használj egy diódát (akár schottkyt is), amivel kikerülöd a töltéskor használt ellenállást ha a kondiról mennek a LED-ek.
A regulátornak adj egy rendes kondit is (adatlap szerint kell). A szuperkondi speciális dolog, nem váltja ki a hagyományos kondikat. A biztonság kedvéért betehetsz a regulátor kimenetétől a bemenete felé mutató diódát (nem ismerem ezt a regulátort de nem mind szereti ha a kimenet feszültsége nagyobb mint a bemeneté, kárt biztos nem okoz majd).
A teljesítmény LED-ek kibalanszolását is érdemes átgondolnod. Használj két ellenállást és kösd párhuzamosan a LED-eket (egy-egy pár kap egy ellenállást). Ne kösd össze őket keresztben mint most. Ennek oka, hogy a LED-ek hiába ugyanolyan gyártmányok azért nem ugyanolyan nyitófeszültséggel rendelkeznek majd. Ebből következik, hogy valamelyik LED-en sokkal nagyobb áram mehet keresztül mint a többin és ezért könnyen meghibásodhat. A balanszellenállások biztosítják, hogy amelyik páron nagyobb áram megy keresztül azon kissebb fesz. esik majd, így jóval közelebb hozza majd a LED-eken eső áramot egymáshoz.
A mosfet gate-je és a uC közé javasolt tenned egy 1k-s ellenállást. Ennek oka, hogy az a szegény kis mosfet mindenféle időjárásnak stb.-nek lesz kitéve. A mosfetek gyakori meghibásodási módja a gate összesülése valamelyik lábbal. Ha ez bekövetkezik, megpróbálhatja a LED-ek áramát az uC-n keresztül levezetni az áramkör és akkor viszi az uC-t is, ahelyett, hogy csak a mosfetet kellene cserélni.
(#) kapu48 válasza Tartarus_ hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

100n-es kerámia szütő kondik hiányoznak!

Raknák a? C1, C2 mellé + a TINY GND <> VCC lábak közé!
(#) Tartarus_ válasza csatti2 hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Köszönöm az észrevételeket!
Az LP2950 bírja így, sőt ha az adatlapját megnézed 100mA-es áramgenerátorként használható. LED-ek pedig 5630-as teljesítmény power led-ek amik bírják a 2,5V-os is külön-külön, szóval ezeket nem féltem (50mA körül lesznek hajtva a 150mA-es ledek). 100nF-os kondikat természetesen berakok szűrésnek, nem jelöltem külön kis x7r smd-k mennek a lábak közé..
Gate-ellenállást először még beleterveztem aztán elhagytam mikor láttam mindenki kispórolja. Megfogadom, visszateszem.

Elsődlegesen a program miatt írtam működhet-e, mert abban nagyon nem vagyok otthon.

AVR nélkül ez lenne kb ugyanerre a célra egy működő megoldás:
Bővebben: Link
(#) csatti2 válasza Tartarus_ hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Hmm, csak épp ha nem használsz áramkorlátozó ellenállást akkor legalább fél percig nem lesz világításod (ha kisült állapotból indul a szuperkondi), mivel teljes gőzzel azon lesz a regulátor, hogy azt töltse és ezért Vcc az uC minimum feszültsége alatt lesz... Persze a LED-ek nyitófeszét is el kell érni ezért lehet még tovább ez lesz a helyzet.

Valóban ez a helyzet, jelenleg is így használom csak még attiny és szaggatás nélkül folyamatos üzemben. Panelben lakom és mire kiérek a kb. 50m-es parkoló végére már szépen világít. Úgy gondolom, ha benne lesz a szaggatás 10%-os kitöltéssel akkor ez az idő ill. távolság is arányosan csökkenni fog. Eddig se zavart, kb 2 éve így megy, viszont a folyamatos világítás kevésbé feltűnő az autósoknak, mint a villogás.
(#) csabeszq válasza csatti2 hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

> már évek óta kaphatóak és ATXMEGA-nak hívják őket...

Nem tűnnek versenyképesnek az XMEGA-k. Az ATxmega256A3BU-t néztem meg, Ebay-en 4500-ért már kapható. Csak 256k flash van benne, max 32 MHz, 8 bit.

Ár/teljesítmény arányban sehol sincs sem az STM32, sem az ESP-hez képest.

Egyre inkább érthető, hogy miért kellett eladni az Atmelt. Nem tartotta a lépést a többi gyártóval.
Jelenleg még húz a cég, de jelentős fejlesztések nélkül kérdéses, hogy mi lesz vele.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
(#) rolandgw válasza csabeszq hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Az Stm32-t a Sam-el kellene összehasonlítani nem az Xmega-val.Szerintem a kép mutatja,hogy miért bútoroztak össze a Microchip-el

mc.jpg

(#) csabeszq válasza rolandgw hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Visszavonva. A SAM valóban normális széria, a kornak megfelelő képességekkel.
(#) csatti2 válasza csabeszq hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Ha nagy teljesítmény kell, akkor manapság tényleg ARM-ot (vagy vmilyen 32bites cuccot) érdemes használni. Egy 8 bites mikrónál nem hiszem, hogy túl gyakran van igény arra, hogy megtöltsünk 256kB-ot (persze tele lehet szemetelni betűtípusokkal meg hasonlókkal, de azért nem ez a jellemző).
Viszont tény, hogy továbbra is könnyebb 8 bites mikrókat programozni mint 32 biteseket.

Sokkal fair-ebb összehasonlítani mondjuk a ATXMEGA D családot egy ATMega328p-vel. Kb. egy éve vettem 10db ATXMEGA128D3-ast 700Ft+ÁFA / db körüli áron (épp akciózták a tme-n). Kb. ennyibe kerül legális forrásból egy 328p is.
Ez tartalmaz 5db 16 bites timert (egy 16bitesből lehet csinálni 2db 8 bitest, két 16bitesből egy 32bitest) a másik 2db 8 bites és 1 db 16biteséhez képest.
18db PWM kimenet vs 6db.
Magasabb órajel. Event rendszer. DMA kezelés (<- ez nagyon tuti dolog).
Menetközben konfigurálható órajel, nincs többé hibás fuse beállításból eredő szívás.
12bites ADC vs 10bites.
3 USART vs 1.
2 SPI vs 1.
Az I/O-k sokkal többféleképp konfigurálhatóak.
Sokkal többféle jelformálási mód (PWM, pattern, stb.)
Sorolhatnám még. Az A család ennél is jóval többet tud, viszont megkérik az árát, ha nincs rá szükség minek feleslegesen jóval drágább uC-t venni.
(#) killbill válasza csatti2 hozzászólására (») Ápr 1, 2016 / 1

Idézet:
„Viszont tény, hogy továbbra is könnyebb 8 bites mikrókat programozni mint 32 biteseket.”
Miért lenne könnyebb? Inkább nehezebb, mert van egy csomó megkötés, amitől nem halad az ember: 8 meg 16 bites timerek, szemben a 32 bitessel, nehezen elérhető const szegmens C-ben, 32 bites valtozok használata macerás, lassú, stb... Az, hogy a perifériák általában bonyolultabbak egy 32 bites uC-ben, az igaz. 2016 van, szerintem a 8 bites uC-k idejének már rég le kellett volna járnia. Semmi nem indokolja a használatukat. Nem is értem, hogy hogyan lehet eladni annyit belőlük.
(#) csatti2 válasza killbill hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Talán azért mert a legtöbb feladat - amire 8bites mikrót használnak - viszonylag egyszerű. Egy könnyebb problémára hamarabb megírja az ember a programot, mint amennyi ideig tart összerakni a toolchain-t egy ARM-ra (tudom, hogy túloztam picit , nekem is van kedvenc ARM családom, amire kész van a szokásos RTOS+HAL kombóm [STM32F103] ).

Ez nem a 32 bites architektúra hibája. A 8-bites AVR rendszerek kiforrottak teljesen, rengeteg a példa, egyszerű a fordítás,... A toolchain tényleg szoppantyú, de pár évvel ezelőtt AVR alatt sem volt más a helyzet.

Mindkét esetben C-ben (C++-ban) kódolsz gondolom, nem assemlbly-ben, viszont 32 bites rendszeren talán kevesebb szívás van int túlcsordulás miatt. Nem szívsz azzal, hogy 2k RAM-ba beférj, nem kell izgulni, hogy túlcsordul-e a stack, ha túl sok puffered van,...

Többet lehet valódi programozással foglalkozni, kevesebbet ügyeskedéssel.

Szerintem a világ abba az irányba fog elmenni, hogy csinálsz egy weboldalt egy mikrovezérlőn, ott frissíthetsz szoftvert, konfigurálhatsz, azzal irányíthatsz redőnyt, riasztót, öntöző berendezést...

Éppen nézegettem a 10 éves Paradox riasztórendszeremet, 16-os billentyűzeten kell programozni, kijelző nélkül. Egy weblap és wifi segítségével mindez azért más lenne, ráadásul manapság bagó mindez...

A 8 bites AVR nem való webszervernek. Kicsi memória, nincs wifi,...
(#) csatti2 válasza csabeszq hozzászólására (») Ápr 1, 2016 / 1

Azért ne sajnáld le őket. Sok minden kihozható belőlük.

Ez pl. egy ATXMEGA128A1U-n futó projekt debug módban (internetóra pár extra funkcióval). Wifi-n keresztül tölti le az időt, illetve egy saját családi fórumról a friss képeket (amelyeket aztán SD kártyán tárol). USB-n keresztül konfigurálható. Interneten keresztül pedig cserélhető a firmware, illetve van egy audio interfésze is. Nincs még teljesen kész, lehet soha nem is lesz, mert gondolkodom rajta, hogy továbbfejlesztem és kap egy internetrádiós részt is (aztán szaporítom és kap a család is belőle pár darabot).

video
(#) killbill válasza csatti2 hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Idézet:
„Talán azért mert a legtöbb feladat - amire 8bites mikrót használnak - viszonylag egyszerű.”
Nagyon sokszor talalkozom azzal, hogy mindenre ugyanazt hasznaljak, mert nem ismernek mas tipust, felnek valtani, nem kepesek felmerni a feladat nagysagat. En par eve NXP uC-ket hasznalok (M0, M3), de most majd egy projektben STM-et kell. Nem felek tole, van adatlap, olvasni tudok, mi baj tortenhet? (Azon kivul, hogy meg kell irnom kb. 40 oldal header file-t...)
A toolchain meg egy olyan dolog, hogy avr-hez ./configure --tartget=avr-elf..., ARM-hez meg ./configure --tartget=arm-eabi... kezdodik a parancssor, amivel leforditod a gcc-t. Hajszalpontosan ugyanaz AVR-re, mint ARM-re vagy m68k-ra. Ugyanazt a gcc-t kell leforditani mindegyikhez. Legalabb is a C fordito, assembler, linker, objcopy es a tobbiek eseteben. Linux-on. A programozo az mar mas kerdes. Abbol nekem mindig sajat tervezesu/gyartasu volt. De peldaul a legtobb ARM alapu uC-hez eleg egy egyszeru sorosvonal, mert a legtobben van egy bootloader ROM-ban. Tehat meg egyszerubb is hozza programozot csinalni, mint az AVR-hez.
(#) csatti2 válasza killbill hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Biztos vagyok benne, hogy ez is közrejátszik abban, hogy még mindig sok helyen 8 bites mikrókat látni (magam is láttam olyan projektet, ahol igencsak jól jött volna ha inkább 32bites arm-ot épít be a jóember).

Toolchain alatt nem csak a gyártói header-eket értettem. Ha az ember nem akar mindent nulláról elkészíteni, ami a bonyolultabb vas mellett jóval nagyobb munka mint egy 8bitesen, akkor valamilyen HAL-t használ (pl. alap CMSIS, vagy vmi fejlettebb). Az ARM-ok nagyobb teljesítménye lehetővé teszi, hogy Runtime OS-t használjunk és így jóval bonyolultabb feladatokat is elegánsabban, megbízhatóbban írjunk meg. Ezt is össze kell hoznunk valahogy a meglévő könyvtárakkal. ChibiOS-t ezért szeretem, mert alapból van hozzá STM32-vel működő HAL is. Ha ezekre rájön az ember és összehozza a számára szimpatikus munkakörnyezetet, akkor utána már jól megy a programozás, viszont egy 8biteshez képest azért szerintem jóval nehezebb elindulni.
(#) killbill válasza csatti2 hozzászólására (») Ápr 2, 2016 / 1

Felreertes van kozottunk. En tool chain alatt azokat a sw-eket ertem, amik ahhoz kellenek, hogy a forrasbol legyen valami, ami fut a targeten. C fordito, assembler, linker, debugger. Ebbe a linkent konyvtarak is beletartozhatnak, bar en nem szamitom ide oket, debuggert meg nem hasznalok.

Minel tobbet irsz meg magadnak, annal biztosabb lehetsz benne, hogy jo lesz a vegeredmeny. En nem vagyok akkora mazochista, de a batyam a teljes standard C konyvtarat megirta arm-re (meg AVR-re is) es en azt hasznalom. Free, open source, es mivel maganak csinalta, meg van csinalva rendesen. Ezen felul megcsinalta a C support konyvtarakat is, ami kisebb es gyorsabb lett, mint az eredeti GNU (pl. float muveletek). Annakidejen z80-on is azzal dolgoztunk, amit megcsinaltunk magunknak. Es ennek megvan az a nagy elonye, hogy tisztaban vagy azzal, amit csinalsz. De teny, hogy ezeket megirni az sok idobe telik, de megeri.

Volt szerencsem kinlodni egy kenyszermunkahelyen pic-ekkel vindozon mplab alatt es ott nem fizettek volna meg ezt a plusz munkat, mondvan, hogy eddig is jo volt nekik a gyari. Irto rossz volt ugy dolgozni, hogy az osszes uC regiszternek valami semmitmondo T2PC es hasonlo neve van, semmit nem tudsz, hogy mit miert csinal, mit hova tesz a linker es meg eszmeletlenul lassu is, raadasul a C optimalizacioert fizetni kell. Azert a batyam AVR kernel-et bevittem es portoltam dsPIC-re, mert nehez lett volna nelkule haladni.

A Runtime OS az szerintem Real-time akart lenni (RTOS), de ahhoz nem kell 32 bites ARM. Már 1996-ban real time kernelt hasznaltam a 8 bites HC11-en es kesobb az AVR-en is. Nem egy nagy ordongosseg, viszont ahogy mondod, a feladatot sokkal szebben es konnyebben lehet megoldani.
Következő: »»   729 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem