Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rádió adó építése
Üdv mindenkinek. Van itthon egy M67729H2 RF végerősítőm. Olyan kérdésem volna hogy ezt mire lehet használni? PMR rádió jelét tudom vele erősíteni? (Mármint kézi adó jelét ami 0,5W-os ) A válaszokat előre is köszönöm.
Ez egy felső sávos (450 - 470 MHz) hybrid végfok modul. Még az illesztő, szűrő, szabályzó áramköröket is hozzá kell építened. A PMR sáv kívül esik a specifikált működési tartományán, lehet hogy működik, lehet, hogy nem. De ha meg is építed, biztos leharapják a fejed, meg észre is fogják venni.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2014
Akkor ezt nem olyan embereknek találták ki akiknek nincs rádióadó engedélyük. Mivel nemtudok vele mit kezdeni felteszem szerintem apróba,de ha érdekel valakit keressen meg privátban. És köszönöm megint a türelmed a magyarázathoz.
Már a sávból, és a teljesítményből gyaníthatod, hogy nem kommersz készülékekbe készítették. Elvileg lehet a kimenő teljesítményét szabályozni, de az is min 1 - 2 W
Ebben a sávban fog megindulni a negyedik mobilszolgáltató, (ha sikerül) akkor aztán csak zavaró adónak használhatnád, az meg seperc kiderül. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2014
Nálam ez komplett telefon készülékbe van beleszerelve,de mivel ilyet szerintem ma már senki nem használ,így gondoltam megbontom,ekkor találtam benne ezt a kincset.
Valószínűleg NMT 450 -be. Ami előtte van az a kincs.
És mit is találok előtte? ( A tipped tökéletes volt.)
PLL, VCO, meghajtó áramkör, stb, vevő bemenet, szűrők, bár kár szétszedni, amatőrök át tudják alakítani amatór rádiónak.
Sziasztok! Elviekben kérdezném,:hogy fm modulálás az oszcillátorban van. /varicap... /stb./ez ok./
Am modulálás esetén csak a végfokban szokás modulálni a jelet--,vagy az is elképzelhető, ha az oszcillátorban modulálunk, és az így kapott Am- jelet erősítjük tovább - kis rf teljesítménynél ?
Az FM modulálás sem mindig az oszcillátorban van, kis löketek esetén fázistoló áramkörrel is lehet FM modulációt elérni. Ez akkor használható, ha a moduláció után frekvencia sokszorozás történik.
Ennek oka, hogy a nagy frekvencia pontosság miatt hőkompenzált kristáyoszcillátort kell használni alaposzcilátorként, ennek pedig nem lehet a frekvenciáját változtatni. Az AM esetén sem mindig használnak anód modulációt a végfokban, mert ha összetett jel a moduláció (többszörös moduláció), pl. TV jel, akkor a szükséges nagy linearitás miatt közbenső fokozatok valamelyikében történik a moduláció, és az erősíti egy lineáris teljesítmény erősítő a kivánt végteljesítményre.
Köszönöm, hogy ilyen szépen elmondtad a lényeget. Látom, hogy nem is olyan egyszerü a dolog.
Megcsináltam a szupregvevőt az-fm mikrofonhoz- érzékeny működik, de nagyon torz.Szerintem alapból Am - vételére tervezték ugyanakkor nagyon érzékeny és egyszerü. / tda 7000- nél érzékenyebb/ Ezért gondoltam arra, hogy az adó-oszcillátort átalakítanám, Am re akkor biztos, hogy jó lenne./csak nem tudom hogyan ? / Így rövid antennával 20- méter tuti. Mindenesetre nagyon érdekes .
Jól látod, a szupreg vevő alapvetően AM vételre jó. Az FM jelet a rezgőkör "hátoldalán" demodulálja, ami viszont korántsem lineáris, sőt, nagy löketek esetén "le is csúszhatsz" róla. Az idézőjelek közé tett fogalmak talán nem korrektek, de az FM jelet a szupreg félrehangolással tudja demodulálni.
A másik, pedig az is lehet, ha azt az egytranzisztoros rádiós mikrofont építetted, ami itt néhány topikban közkézen forog, akkor annak több problémája yan. Mivel az a földelt bázisú oszcillátor tranzisztor bázisába kapja a moduláló jelet, egyszerre AM, és FM moduláció is történik. Ez azt jelenti, hogy a jelet mindkét módon lehet demodulálni. Csakhogy az nem mindegy, hogy mekkora a moduláló jel feszültsége. Lehet, hogy olyan nagy, hogy AM ben már torzít. Ezt meg kellene nézni egy nagyfrekvenciás (200 MHz -es) szkóppal, vagy egy lazán csatolt egyszerű diódás demodulátorral. Az FM demoduláció (TDA7000) pedig azért tűnik érzéktelenebbnek, (halkabbnak) mert kicsi a löket.
A Skori féle mikrofont építettem, szerintem az nem földelt bázisu oszcillátor. Az Fm- varicap segítségével kis értékü 5 pf-kondin keresztül megy a bázisra.Felmerül a kérdés, hogy a varicap felhasználásával - más bekötésben az Am egyszerüen megoldható-e ? Esetleg a test és a rezgőkőr hideg pontja közé bekötve a BB 105 -öst, kb. 100 k.- előfeszítve 10 nf-os kondin -menne rá a hangfreki ? /vagy bonyolultabb/ Egyáltalán varicappal lehet -e amplitudó modulációt elérni, vagy ez nem jó elgondolás, butaság ? / a végén nehogy feltaláljak valamit/
Szia!
A varikap nevében benne van, hogy változtatható kapacitás (kondenzátor). Kondenzátorral pedig rezgőkört hangolunk, ami meghatározza egy oszcillátor frekvenciáját, tehát frekvenciaváltozás-alapú adást lehet létrehozni vele. Az amplitúdómodulációhoz az adó teljesítményét kell változtatni a hangfrekvenciás jel függvényében, ezt az oscillátor munkapontjának eltolásával lehet elvégezni, de ügyelni kell arra, hogy ez ne okozzon frekvenciaváltozást. Itt az oszcillátorba folyó tápáramot modulálják: Bővebben: Link.
Linkelhetnéd azt a "skori féle" kapcsolást, mert így fejből nem tudom.
Itt találtam, az első kapcsolást építettem meg:
http://skory.z-net.hu/urh/urh.html
Ez a kapcsolás valóban csak FM modulációt hoz létre.
Üdv, valakinek van-e valami olyan rajza amit meg épített, nem túl bonyolult, jól dokumentált, stereo-t is meg rds-t is sugároznék, antennát is méreteznék hozzá ha lehet (ezt későbbre halasztanám), 2 km távba szeretnék sugározni.
Nézelődtem interneten, de vagy ránézésre elcsúszik a freki vagy egyszerűen elfelejtették oda írni a tekercs értékét!
Sajnos az élet az már ilyen a szabadon futó URH LC oszcillátorok világában .
Szintézeres frekvenciastabilizálás nélkül nehéz stabil URH rádiót építeni. Akkor az meg lehet számodra bonyolult lehet. Valamit valamiért ... ilyen a világ.
RDS meg sztereó nem érint már, mert valaki mondta, hogy airomate programmal lehet csinálni, de az meg sehol nincs fent :/
szóval csak egy sima mono adó lenne a cél
úgy értve mászik el, hogy annyira azért konyítok a dolgokhoz, hogy rá tudom sütni, hogy na ez gagyi
https://github.com/jontio/JMPX
őróla lenne szó, előbb fel kéne tudnom telepíteni, ráadásul ez opensource... szóval most ott tartok, hogy egy mono adó kéne már csak hozzá... Meg amúgy is kevés pénzem van, meg építés öröme se mindig tetszik
http://jontio.zapto.org/hda1/1watt-80m-tx/1watt-80m-xmit.html na erről mi a vélemény? érdemes vele foglalkozni? eléggé jónak nézem, nem ilyen web2 pistikés weblapos 2 tranzisztoros marhaság
Ez egy rádióamatőr sávra, 3,5 MHz-re tervezett adó. Ez nagyon messze van az URH 100 MHz környéki frekvenciától....
Szerintem jobb lenne még egy kis szakirodalmat tanulmányozni bármilyen rádiótechnikai építésbe kezdés helyett. Akinek az se tűnik fel , hogy az adott rádió berendezés leírása, képernyőképek alapján, hogy mi az amit éppen nézeget és mire való.
Új-Zélandon talán nem sok mindenkit zavar egy ilyen kalóz adó. Akkor is talán először be kellene szerezni a kvarcot. Igaz, hogy ez olyan a gombhoz a kabátot megoldás, vagy egy frekvenciaszintézeres megoldás már nekem is feladná a leckét, pedig én professzionális rádióadókat javítottam 30 évig. Azután már ha eldöntötted, hogy milyen frekvencián szeretnél sugározni, lehet keresni egy ahhoz illő kapcsolást.
http://skory.z-net.hu/urh/urh.html legalsót néztem, igaz teker adatok hiányosak (kimenetnél) valaki osztaná a véleményét?
Nem tudom, mire vagy kíváncsi. Szerintem Skory mindent leír ezekről. Az ilyen vezeték nélküli mikrofonok teljesítménye max. néhány tíz mW. 100 mW alatt a hatótávolság lutri, kb olyan 100 méterig terjedhet. 1Watt felett amikor jó a terjedés, az amatőrök már néha beszélnek külfölddel. Azok a készülékek viszont már engedély kötelesek. Egyébként előírás, hogy kötelező a kvarc vezérlés. Ha olyasmivel játszanék, ami a lakásomtól távolabb is vehető, akkor már ragaszkodnék is ehhez. Abból indulj ki, hogy egy oszcillátor 10, max 20 mW. További erősítő fokozatok ezen a frekvencián tápfeszültségtől és tranzisztortól függően jó esetben 4x es teljesítményt eredményeznek. Azonos frekvencián működő erősítők között 2 fokozat felett már gerjedések léphetnek fel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |