Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szia Szepi,
Elkepzelheto, hogy be van kapcsolva a code protection. Akkor nem tudod kiolvasni a tartalmat... Altalaban a program terulet elso 64 byte-jat meg igy is engedi kiolvasni, oda pl be szokas tenni firmware verzio informaciokat. Latsz valami hasonlot?
Hát őszintén szólva kétlem, hogy a Javat ezért fejlesztették volna ki. Mindenesetre még nem láttam sehol Java fordítót PIC-re, talán azért, mert a Java PC programozásra van kitalálva, ami merőben eltérő szemléletet kíván, mint a kontrollerek programozása. Kontrollerekre van C fordító, az elég is. Minél magasabb szintű egy nyelv, annál erőforrászabálóbb.
Idézet: :„a Javát azért fejlesztették ki, hogy pl. a kábelTV dekódolóját tudják programozni, vagy egyéb háztartásai eszközöket” Hát Téged jól át vert valaki... A Java fejlesztés első pár pontja, a platform független grafikus alkalmazások.
Kérlek pontosíts, mit ír ki az a műszer? Ha 53mA a mért érték, akkor a kijelzésnek pont 53-nak kéne lenni, ha 200mA -es állásban vagy.
De egyébként minden bizonnyal jó a mért értéked. A korábban leírtak szerint járj el a tranyó bázisán lévő ellenállással és a melegedéssel kapcsolatban. Ha nem melegszik a tranyó, akkor működni fog biztonságosan. A helyesírásra valóban figyelhetnél, ahogy itt minden értelmes ember igyekszik hibákat nem véteni! Nem a hibátlan írás a lényeg, mert hibátlanul írni nehéz, hanem annak elkerülésére való törekvés! Idézet: „a Javát azért fejlesztették ki, hogy pl. a kábelTV dekódolóját tudják programozni, vagy egyéb háztartásai eszközöket” Ezt ne nagyon hangoztasd! Valaki baromian palira vett. Olvass utána a neten! Gondolom ha java-ban akarsz PIC-et programozni, legalább alapszinten ismered a java-t. Szerinted egy rendes java osztály elfér 1-2k -ban? Mókás lenne....
Szép találat! De azért érdekes lenne, ha Java futtatási környezetre pazarolnám a drága flash területet!
nemértek én a dolgokhoz csak beirtam google-ba hogy pic and java és a második oldalon kidobta wikit aztán hogy használhato-e a pic-hez azt már nem tudom :no:
A módszer mindegy! Van aki nem képes bepötyögni néhány kulcsszót, helyette kérdez. Aztán mi meg bepötyögjük és válaszolunk. Kivéve ha tudjuk a választ fejből.
Hogy használható-e egy PICben? Biztosan, de csak a nagyobb példányokban, mert 2k flash-be biztosan nem fér el a futtatási környezet. Az más kérdés, hogy van olyan Java-nak csúfolt fordító, ami asm-ot fordít amit tovább fordítva kapjuk a firmwaret. Ez érdekes torzszülött, de talán használható annak, aki a java nyelvben otthon van. A valós Java azért lett kitalálva, hogy platform függetlenül lehessen programokat futtatni. Ehhez kell a futtatási környezet, mivel az biztosítja a kompatibilitást más harveralapokhoz. A .NET is ilyen lett, azért kell ott is feltelepíteni a .NET futtatási környezetet. Ez a megoldás PIC esetében kicsit flash pazarlónak tűnik, de a fene tudja mit miért kell majd egyszer alkalmaznunk. Példa kedvéért egy webszervert futtató Ethernetes PIC esetében felmerülhet az igény egy ilyen felület használatára. Idézet: „Van aki nem képes bepötyögni néhány kulcsszót, helyette kérdez. Aztán mi meg bepötyögjük és válaszolunk. Kivéve ha tudjuk a választ fejből” jo ideje nézegetem a pic-et de még nem jutottam a 0-röl az 1-re és lassan bele is törödöm a dologba hogy ez nem nekem valo.
A PIC-et assemblyben programozzuk.
Mindent hasznaljunk arra, amire valo. Porscheval is lehet tragyat hordani a mezore...
Had kérdezzem meg, le tudnád rajzolni nagyvonalakban, hogyan működik egy egyszerű számítógép? El tudnád magyarázni, melyik vonal és melyik busz mire való és hogyan működik?
Ha netán nem a válasz, akkor érdemes lenne a digitális alapokban elmerülni, és megérteni mi miért van(számábrázolás, logikai és matematikai műveletek, vezérlő lábak, bitek, bájtok, szavak, memóriatípusok stb-stb.) A PIC sajnos nem PC, itt minden áramköri alapokon nyugszik(jó a PC-nél is), és ezek ismerete nélkül az egész távol marad a felhasználótól, mint ahogy egy PC bele is! Tele van a net ilyen témájú kezdő anyagokkal, rá kell mozdulni!
jopárszor rámozdultam a dologra de mindig jött valami amibe elakadtam és kész senki sehova.folyton bele akadok a buktatokba és nam birom átrágni magamat rajta.
a másik meg az idö hiány.ahogy van idöm bujom a netet,de nem mindig alakulnak ugy a dolgok ahogy szeretném.
Hali! PicKit2-ővel programozok és annak a software-ével töltöm be a cuccokat.
Ha az EEPROM területre akarok elteeni pár adatot, mondjuk annyit, hogy: "GOOGA" akkor betünként az ascii-ből hex-et produkálok és egymás után írom őket?Majd az így keletkezett hex kódot, tallózom és betöltöm?
Áááá, ez így nem jó... Egy pillanatra felvillantja, hogy nincs "configuration word"... Talán meg kellene határozni, hogy melyik címre kerüljenek? Segítsen aki ért hozzá és erre jár... Köszi!
Én igazából nem értem, hogy mit akarsz csinálni. Azt szeretnéd, hogy amikor a flash memóriaterületet égeted, akkor az eeprom területre is írj valamit?
Igen, végülis ilyesmire gondoltam, de ha megnézed a csatolt képet, akkor elvileg egy gombbal be lehet csak az eeprom-területre égetni.
A kérdésem pedig annyi, hogy hogyan kell kinéznie egy hex file-nak, ami mondjuk annyit tartalamz, hogy: GOOGA, mert ha csak egymás után beteszem, a betüknek megfelelő hex kódot, akkor hiányolja a "configuration word"-öt.
Bele kell írnod az asm fájlba, amiben a program van, és az MPLAB elintézi, hogy a kapott hex fájlban benne legyen.
Köszi! Ez így működik; ha beleágyazom egy kész programba, utána mpasm, és PicKit2 Programmer-el felküldöm és már látszik is, hogy bennt van.
Potyo v. bárki!
Muszáj törölni a PIC tartalmát mielőtt újra írom? Mert mostmár, hogy használom az eeprom részét is, néha jobb lenne, ha nem kellene törölnöm a PIC-et, mert akkor az eeprom is megy. Na, most azért kérdezek ilyet, mert néha ha törlés nélkül akartam az új progit feltölteni, akkor a végén hibát jelzett. Ma, hogy kipróbáltam az eeprom részt is, és egyszercsak muszáj volt kipróbálnom törlés nélkül és sikerült. Ha beállítom a "data protect"-et az visszafordíthatatlan? Köszi!
Iraskor azok a blokkok amibe irsz automatikusan torlodnek es felul irodnak az altalad megadott adattal. Ha torolsz akkor a bulk erase funkciot hasznalja a programozo - ez pl jo arra, hogy protected chip-et torolj. Es itt kapcsolodik a ket kerdes: A data protect olyan ertelemben vissza fordithatatlan, hogy ha egyszer beallitod akkor azt torolni csak ugy lehet ha torlod a tartalmat is. Ilyen modon tudod megvedeni az adatokal az illegalis kiolvasas ellen.
Nézz szét a Pickit2 program beállításaiban, hátha van olyan opció, hogy mely memóriaterületeket törölje és írja újra, vagy olyan, hogy olvassa ki az eeprom tartalmát törlés előtt, és ugyanazt azt írja vissza.
Semmi sem visszafordíthatatlan. A teljes törlés törli a bekapcsolt védelemmel együtt a teljes memóriaterületet, és utána ismét írható.
Huhh. Ma megszenvedtem vele, de úgy tűnik, sikerült gyártani egy panelt a TQFP64-es 16F946-hoz. Az ICSP-n már látszik a PIC, csipogóval végignéztem a lábait, a bekötés jónak tűnik. Minden esetre nem fehér embernek való ez a lábsűrűség...
Bővebben: Link Idézet: „Minden esetre nem fehér embernek való ez a lábsűrűség...” Most akarok egy 18F86J65-el a házvezérlőmhöz központot csinálni. Az is ugyanilyen lábsűrűség, de csak egyszer csinálok hozzá egy alappanelt, és a többi cucc tüskesorral lesz rádugdosva.
Kicsit OFF-is meg nem is.
Örömmel jelentem, hogy a saját kis kacsóm által készített 100 lábú nyák és a pic24fj128ga010-es ic, amit saját hőlégfúvós pákám segítségével raktam fel a mellékletben tanyázó nyákra, szépen felismerhető az icd2-es segítségével (az előző ic-t az aki azt felrakta a nyákra sajnos 1,5m magasságból leejtette, és az valószínű abba halt bele.) A nyákon a 12*12mm-es ic már rajta van, a méreteket csak viszonyításként mondtam (2 láb/mm) Elég volt bekötni a 13 (mlrc) 15(vss) 16(vdd) 24(pgc1) 25(pgd1) lábakat, és persze a többi vdd lábon a 3v meg is jelent szépen. Most már csak szitázni kell megtanulni és akkor lesz vérprofi a nyák Ja Chipcad-nél is van hozzá nyák, vérprofi, a lábaknál a for"szemek" pár mikronnal beljebb marva, hogy kasán a helyére ülljün az ic, csak hát darabja 2500Ft, ami egy ekkora nyákért pofátlanul magas ár. (kb. 5-7cm-es) Ja szita árakat megkérdeztem 30.000 forintból, össze lehet hozni egy szita keretet ráfeszített szitával, meg annyi festékkel ami 60m2 leszitázására elég, ettől nem lehet ilyen drága. (főleg hogy tömegcikk, robotok csinálják)
Gratulálok Neked is az eredményhez, potyonak meg kitartást kívánok a panelgyártáshoz!
Megnéztem a katalógusokban, a 64, 80 és 100 lábú TQFP-k mind 0.5mm-es osztásúak, úgyhogy ugyanazzal az "aprósággal" szenvedünk mindannyian Nekem ez ma a harmadik vasalásom, mire jó lett a mintázat... Botor módon nemrég vettem egy 18F67J50-et is USB-zni, ahhoz szintén ilyen szenvedéses panelgyártás néz ki majd. Sajnos a képeimen látszik is, hogy a nagy felületeknél a toner nem fed elég vastagon, kicsit olyan "porózus" felületet ad, amibe a vasklorid bele-bele is kap. Igazából át nem látni a fólián, annyira nem vészes, inkább csak esztétikai probléma, de sajnos fennáll minden itthoni nyomtatásos panelemnél. (Lehet, próbálok majd egyet a céges nyomtatóval is nyomtatni, az mintha stabilabb felületet adna.)
Én nem vasalom, hanem fotózom, és Egy epson tintasugarassal csinálom a fóliát.
No, éjjel azért még felélesztettem az LCD-s panelt, került rá egy 18mm-es számmagasságú, 3.5 digites LCD üveglap. Az LCD szegmensei viszont össze-vissza vannak bekötözve, ahogy adta magát, hogy legyártható legyen a nyomtatási minta.
Most épp azon töröm a fejem, hogy hogyan kellene valami normális megjelenítő rutint csinálni, aminek mondjuk megadnám egy byteban, hogy a legjobboldali digitben melyik szegmensnek kell látszania, és ő kisakkozná, hogy a 6 LCD adatbyte közül melyikben melyik biteket kell bekapcsolni ehhez. Ti hogy csinálnátok ezt a megfeleltetést?
Ha már ennyire nyákolunk, én már régebben követtem el ezt(vasaltam), azóta a központomban csücsül...
kimaratva Akkor még nem volt normális fúróm! Beültetett 8520 Most egy 144 lábú CPLD-nek fogok varázsolni valamit, ha sikerül, de csak jövő héten, mert most egy hétig nem leszek, ne is keressetek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |