Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Helló. A segítségeteket szeretném kérni. A mellékelt kapcsolásnál, a fet melegszik, pedig nem kellene. Kisebb áramkorlátnál is. Arra gondoltam, hogy az 555-ős négyszögjel fel és le-futása okozza. Sajnos nincs oszcilloszkópom, de hátha van valami ötletetek, mi okozhatja a jelenséget.
Köszi!
Szia!
Ehhez a böhöm FET-hez kevés az 555 árama. Használj komplementer buffert a kimenet és a gate között.
Hello. Beraktam az 555 -és a fet közé egy komplementer egységet, de úgy is melegszik a fet. Még annyi hogy, elméletileg 1A a max áram, de 0,5A-nél feljebb nem megy. Az legkisebb korlát az jó.
Esetleg a FET, miatt hogy nem nyit ki rendesen? F1010E - et használok, de próbáltam már IRFZ46N -el is.
Én már jártam úgy, hogy az 555 nem sütötte ki eléggé a FET gate-jét és ezért melegedett az. Tégy be a G-S közé egy pár kiloohmos ellenállást.
Mit is csinál ez pontosan, nem hiányzik egy dióda valahonnan?
Feszültség és áramot tudom változtatni, PWM szabályozással. De igazad van. A Drain és a +táp közé betettem egy diódát, és már nem melegszik. Viszont az áram továbbra sem megy fel 0,5A-felé. 15V a táp és 15R a terhelés.
Én nem gondoltam teljesen végig a működését, de az a megoldás, hogy az áramkorlát elérésekor rövidre zárod a tápot (T5 - T2 vagy T3) nem biztos, hogy helyes.
Az 555-nek a belső komparátorát billentem át, és akkor a kimenet 0V-ra esik.
Ha a T2 kinyit a T5 BE diódán keresztül egy pillanatra rövidre zárja a tápot, persze erre az 555 kikapcsolja a FET-et, így leesik az áram, tehát T2 lezár.
Ja, értem mire gondolsz. Tettem oda ellenállást is, de csak csekély mértékben nőtt a kimenő áram.
Gondolom a műveleti erősítő korlátoz. Rá kellene nézni, hogy miért. Emeld feljebb a referenciát, vagy felezd meg a sönt értékét. Utóbbi esetben dupla nagyságú áram fog folyni (ha tud).
Rámértem a kimenetére, 250mV környékén van kint 0,5A mellett. Ennél még a tranyónak sem szabadna kinyitni. Ha lekötöm az IC-t a tranyóról, akkor szépen megjelenik az 1A, aminek kellene is.
És megfelezted a söntöt, vagy emeltél a referencia feszültségen, ahogy tanácsoltam?
Én R12 és R9-et kivenném, hogy komparátorként üzemeljen a műveleti erősítő, az invertáló bemenetre adnám a referenciát, aminek értéke a söntön eső feszültségnek kell lennie, 1A áram esetén. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
Megcsináltam, de így is megáll 420mA környékén, pedig az invertáló láb pozitívabb mint a nem invertáló. A kimeneten 100mV van, de az áramot nem engedi feljebb.
Multiméterrel ezt nem fogod kideríteni, mert az átlagolja az értékeket, az a 100mV pedig egy nagyon rövid idejű, de sokkal nagyobb "csúcs". Induktivitást cseréltél már? Menetek számát növelni/csökkenteni? A két ellenállást kivetted, amit javasoltam? Tranzisztor bázisánál van lehúzóellenállás?
Jah tènyleg. Ellenállásokat kivettem, tranzisztoron van lehúzó ellenállás, tekercset mèg nem változtattam.
A tekercs változtatásával sem változott. Elméletileg így is elkéne mennie 1A-ig.
Hello. A mellékelt kapcsolást szeretném megépíteni és az lenne a kérdésem, hogy a benne lévő trafónak egy PC tápból bontott toroid megfelelne e? Lényegében a méretein kívül nem tudok róla semmit, csak abban különbözik a a kapcsolásban lévőtől, hogy a magassága 10mm ( fele a kapcsolásban megadottéhoz ). Kalkulátor kidobta azonos paraméterek mellett, fele akkora magassággal n1 és n2 - 6 menet, n3 és n4 - 14 menet.
Köszi!
1. a képen nem sok látszik,
2. nem lesz jó, szerezz be normális, akkora vasat!
Ha letöltöd, vagy megnyitod új lapon akkor látszik, de csak a méretek vannak feltüntetve meg hogy toroid gyűrűn legyen.
A PC tápokban gyűrűt általában zavarszűrőnek és kimeneti fojtónak alkalmaznak. Előbbi talán lehet jó, utóbbi biztosan nem. Én a rajzot is elfelejteném, a feteket illene normálisan meghajtani, nem egy flip flop 1-2mA-es kimenetére kötni. Hiányzik a snubber is, anélkül 50-60V simán van a feteken még akkor is ha az n1-n2 közti szórás nagyon kicsi.
Találsz ettől sokkal jobb rajzot a neten kismilliót, meg a cikkemben is van egy. Az meg hogy a trafó gyűrűre van-e tekerve vagy sem, teljesen lényegtelen.
A kimeneti fojtóra gondoltam az van nekem is. Egy feszültség szimmetrizálót találtam a cikkek között. Esetleg tudnál egyet feltenni ha megkérlek?
No, találtam egyet link. Ha átszámolgatom akkor ebbe is mehet a pc táp toroidja?
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2016
El sem olvasod amit írok? A kimeneti fojtó gyűrűje nem jó mert nem ferrit hanem porvas. Ferritből is csak olyan jó amelyik teljesítményátvitelre készült. A PC tápból a főtrafó az ami biztosan jó.
Ó bakker igazad van. Elolvastam persze, csak belekeveredtem a kettőbe.
A bemeneten lévő tekercs az sima légmagos?
Hello. Megépítettem a mellékelt változtatásokkal a kapcsolást. Az lenne a problémám, hogy üresjáratban a két feszültség ugyan az, de szimmetrikus terhelés esetén a negatív tápfesz nagyobb ( +17V és -20V ). Megmértem úgy is, hogy csak az egyik tekercset egyenirányítom, és úgy alakítok ki +- tápot. Ekkor a negatív -20V-ról folyamatosan nőtt -17V fele, közben a pozitív oldal állandó volt. Mind két tekercsnél ugyan ez volt. Szerintetek mi elehet a probléma?
Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |