Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   444 / 976
(#) papo69 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Üzemekben 3 évente kötelező, illetve ha hozzányulnak a hálózathoz.
Egyéb helyeken 6 év.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2016
(#) Bakman válasza papo69 hozzászólására (») Feb 28, 2016 /

Úgy tűnik, nem jól tudtam.
(#) papus51 hozzászólása Márc 4, 2016 /

Sziasztok!
Közvetített kérdés rokon részéről (tehát nem tudok azonnal próbákat eszközölni):
Az lenne a kérdés, hogy ha FI relével védett hálózaton, túlfesz. védett elosztón keresztül üzemeltetett számítógép időnként a bekapcsoláskor leoldja a FI relét, akkor hol érdemes a hibát keresni, a tápegység környékén vagy az elosztóban lévő túlfesz. védelem környékén.
Mi a tapasztalat?
Előre is köszi.
(#) Bakman válasza papus51 hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

A túlfeszültség védett elosztó okozza a gondot. Fesz.ingadozásra (leginkább szép tüskére) megszólal és a földelés felé vezeti le a többletet, amit viszont a Fi-relé észrevesz.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
(#) papus51 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Köszi
(#) kope20 válasza papus51 hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Szia!

Szerintem, az is egy gond lehet, hogy ha sima szinuszos FI relé van. Egy családi házba inkább "A" típus kell, ami jobb barátságban van a kapcsolóüzemű tápokkal.(ami mellesleg nem csak számítógépben van, de egy háztartásban ez a legnagyobb teljesítményű) És, ha mindig a szgép bekapcsolásakor veri le, akkor ennek a túlfeszhez nem sok köze van.
(#) ötfelezős válasza papo69 hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Lehetne, hogy csak nézőpont kérdése, mi az egyéb, de a rendelet pont fordítva nézi, mint te, mert csak a 6 éveshez tartozót lehet jól definiálni:
"c) a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló 8/1981. (XII. 27.) IpM rendelet alkalmazási körébe tartozó villamos berendezéseken 6 évenként szerelői ellenőrzéssel;
d) egyéb villamos berendezéseken 3 évenként szabványossági felülvizsgálattal"
(#) Zsolt32 hozzászólása Márc 12, 2016 /

Sziasztok!

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok, mennyire normális dolog az, hogy egy nagyobb fogyasztó bekapcsolásakor, például mikró az energiatakarékos égő nagyon picit bevillan? Más probléma nincs, csak engem egy kicsit zavar, mit lehet kezdeni vele?

Köszönöm
(#) Bakman válasza Zsolt32 hozzászólására (») Márc 12, 2016 / 1

Nem nagyon kellene bevillannia, egy határig még elmegy. Lehet, hogy valahol a lakásban van egy-két gyengébb kötés, ezt egy ÉV műszerrel ki lehet mérni. Multiméterrel, házi módszerekkel csak találgatni lehet.

Persze az sincs kizárva, hogy már a lakásba bejövő vezetékek előtt van hiba, vagy csak egyszerűen messze van az a trafó, ahonnan kapjátok az áramot.
(#) Zsolt32 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 12, 2016 /

Értem, köszönöm, a házban 10 éve lakunk, mikor ideköltöztünk át lett fűzve a ház, ennyit tudok. 16 amper, 1 fázis van bevezetve, arról nincs információm, hogy a trafó mennyire lehet messze.

Nem olyan túl veszélyes, éppen csak észrevenni, másnak eddig fel sem tűnt, csak az én szememet bántja.
(#) kameleon2 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Márc 12, 2016 / 1

Szia! Én eddig két esetben láttam villogni világítást. Gyenge alulméretezett vezetékeknél és rossz kötésnél. Az én ledes lámpáim akkor sem villognak, ha épp Paksnak táplálok vissza.
(#) Bakman válasza Zsolt32 hozzászólására (») Márc 12, 2016 / 1

Nálunk is csinálta az egyik típusú energiatakarékos, cserélve lett mert tönkrement, az új nem csinálja. A dolog függ az "izzó" érzékenységétől, másrészt a hálózattól is. Én nem aggódnék komolyan a dolog miatt, a fizika törvényei már csak ilyenek.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 12, 2016 / 1

Hozzá kell tegyem, az "energiatakarékos" -nak csúfolt fénycsöveket be sem építem elvből. Több a baj vele, mint ami haszna van. Ha már lúd - legyen led. A mostaniak már pár éve megvannak és jobban világítanak, mint a halogén.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 12, 2016 / 1

Az előző elment 5-6 évet, ez is jónak tűnik (Osram), szeretjük őket.

Ha csak alig észrevehetően villannak a lámpák, nem kell megijedni. Ha a szomszéd bekapcsolja a darálóját (szép nagy ipari kivitel), nálunk is villannak a világítótestek, szép nagyot. Egyszerű a dolog, messzebb vagyunk a trafótól.
(#) Zsolt32 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 12, 2016 /

Köszönöm mindenkinek, akkor nem foglalkozom vele ezentúl, mondjuk még az égőt lehet kicserélem.
(#) Stefi7 hozzászólása Márc 25, 2016 /

Sziasztok !

egy rovid kerdesem van a tisztelt hozzaerto olvtarsakhoz:
van jelenleg egy C16+C10+C10 Amperes betapom.
tudok-e errol uzemeltetni egy 7.5 Kw-os haromfazisu Motort vagy csak egy 5.5 Kw-ost bir el ? ?

megjegyzem a fazisok kozot 417, 415, 418 Volt van. ,, es 6-os Rez vezetek.

Elore is Koszonom !
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2016
(#) pont válasza Stefi7 hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Az 5.5 -nek elvileg 9,2A kell a 7,5-nek 12,6 kellene, névleges terhelésnél, de az adattábláján rajt kell lenni pontosan. Ezek már delta motorok, csillagban nem mehetnek tartósan.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
(#) Stefi7 válasza pont hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

meg nem vettem meg eggyiket sem, ezert adattablat nem tudtam megnezni, de Kompresszor-ra jonne felszerlve, es ezert nincs 'ember' aki csillag -bol Deltaba atkapcsolja , csak az automata nyomas-szabalyzo.
?
inkabb vegyem az 5.5 Kw-ost ?

nemszivesen koltenek most 'Amper fejlesztesre'.
(#) Tomi111 válasza Stefi7 hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Üdv!
Nem fog elindulni még az 5,5kW-os sem a 10A-ral! Menet közben talán bírná, de induláskor tuti leold. A 10A-nak még a 4kW-os is lehet, hogy sok induláskor!!
A 7,5kW-nak kellene legalább 3×20A(de inkább 25!) csillag-deltában indulva, az 5,5-esnek minimum 3×16A vagy 20A.
(#) bgsf válasza Stefi7 hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Nem fog menni. Le fogja verni a biztit.... Amúgy mehet csillagban úgy kevesebb áramot fogyaszt és lágyabban indul. Nézd át a csillag-delta kapcsolásokat. Csillagban a tekercsek 230V-ot kapnak deltában pedig 400V-ot.
Van nekünk a gyárban egy 5,5KW-os hűtőkompresszor aminek az adattábláján az indulási áram 80(!!!) A!!!!!!
(#) sany válasza bgsf hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Azt a motort milyen kismegszakító bírja el?
(#) kristikoma válasza sany hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Mivel csak 5,5kW-os, ezért egy hozzá beállítható motorvédő(6,3A-10A), vagy egy C 16A/3P kismegszakító elég lehet.
Persze, ha a betáplálásod csak 3x10A, akkor nem fog menni.
(#) pont válasza bgsf hozzászólására (») Márc 26, 2016 / 1

Idézet:
„Amúgy mehet csillagban úgy kevesebb áramot fogyaszt”

Ez így egyáltalán nem biztos, sőt... Ha egy leterhelt aszinkronmotor nem tud felpörögni csillagban, márpedig az egy kompresszornál nagyon valószínű, a névleges áramának a többszörösét veszi fel, persze csak amíg nem ég le. A delta motorokat nem lehet csillagban üzemeltetni tartósan csak az indítás után pár mp-ig utána át kell kapcsolni, kivéve ha szinte nincs rajta terhelés...
(#) sany válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

AZ általad ajánlott kismegszakítóról honnan lehet tudni, hogy pl. azt az induláshoz szükséges 80A elbírják-e?
(#) kristikoma válasza sany hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

A C karakterisztikájú kismegszakítónál 5-10-szeres túláram a lényeges szempont. Létezik a D karakterisztikás, itt 10-20-szoros. Mondasz valamit, inkább D-s kismegszakító, vagy Neozed olvadóbiztosító, vagy késes biztosító(NH) a megfelelő védelem.
(#) Baxi hozzászólása Ápr 10, 2016 /

Hi Mesterek!

Tulfesz védőd akarok berakni a bejövő hálózatra
(3 fázis). Van olyan típus amit mertek ajánlani? Nézegettem az árakat, elég széles skálán mozog 20e - 80e Ft. Segítséget válaszokat előre is köszönöm.
(#) mark.budai hozzászólása Ápr 12, 2016 /

Sziasztok! Régóta zavar, hogy a házba bejövő 3 fázisból csak 1db 16A-es van, a másik kettő 10A-es. Természetesen a garázst, és udvart tápláló fázis is 10A-es, és semmi komolyabb műveletet nem lehet végezni, mindig villanyt kell húzni a kismegszakítókon át. Most viszont megnéztem a villanyóránkat.
A fogyasztásmérő alatt és felett is vannak kismegszakítók. A villanyóra alatt 3db 16A-es, ez leplombált, a bejövő táp az utcáról. A fogyasztásmérő felett (után) 6db, ebből 3db 16A-es megy az egyetlen 3 fázisú dugaljba, ami van a házban, ez egyszerre a fogyasztásmérő dobozában van felfogatva a falra. Ezek nincsenek plombálva. A maradék három pedig a fent említett vegyes kiosztású, 2db 10A-es, és 1db 16A-es. Ezek sincsenek plombálva. Ezeket kicserélhetem én 16A-esre, vagy van valami jogi akadálya? Ha lenne, gondolom le lenne plombálva? A vezeték keresztmetszete nem okozhat akadályt, mert a két 10A-es kör is ugyan azzal a vezetékkel van húzva, mint a 16A-es.
(#) mikrokapcsolo válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Kicserélheted, ami az óra után van, az a fogyasztóé. Ha a műhelyben nagyobb fogyasztó is van, lehet, nem ártana egy külön kábelt (netán mind a három fázist) vinni a fogyasztásmérőtől. Az, hogy ugyanakkora keresztmetszetű, mint a 16A, az nem jelent semmit. Legalább 1,5mm2 legyen, de jobb lenne a 2,5mm2
(#) szamóca válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Ha 400V-ot 1,5mm2-en viszel, akkor 18m-ig jó vagy, afelett a 2,5mm2 kell, amin 30m-es hosszig viheted a delejt.
(#) Balaa16 hozzászólása Ápr 12, 2016 /

Üdv! A napokban vettem egy VA Elektronika gyártmányú reteszelhető vészkikapcsoló gombot. Itthon szembesültem vele, hogy a nyomógomb 3 állású. Tehát van benne egy nyitó és egy záró érintkező, de van egy középső állás is, amikor egyik érintkező sem zár. A kérdésem az, hogy mire lehet használni a három állását a gyakorlatban? Ha valaki benyomja, nyilván nem figyel arra, hogy milyen erősen nyomja meg. Arra gondoltam, hogy a záró érintkezőre lehetne esetleg egy vészjelzőt kötni, kiengedve pedig zárja a konnektor áramát, a középső állásban pedig le van kapcsolva
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
Következő: »»   444 / 976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem