Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   45 / 196
(#) vottokar válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /
 
Gondolom azért pl. mert nem elérhető a 3 fázis a fúrógép közelében. Sajnos nálunk sincs még a szülői családi házban benn, a panelben a harmadikon furcsán mutatna egy ilyen...
Amúgy van nekem is egy hagyományos 0-8mm-ig működő, békebeli, precíz, soha be nem épített tokmányom. Már nagyon régóta gondolkodom, hogy mire is tudnám felhasználni...
(#) zosza18 válasza vottokar hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /
 
Valószínűleg fórúgéphez. Bocsi!
(#) satlokk válasza rezsici hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /
 
Szia!
Ez csak motor kérdése.Én ilyet kaptam hozzá.Erre is ráférne egy kis festés./Mármint a sajátomra./
(#) Szebence hozzászólása Ápr 2, 2016 /
 
Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm mindenki válaszát, tanácsát az oszlopos fúrógép választásával kapcsolatosan!
(#) Mircsof hozzászólása Ápr 8, 2016 /
 
Sziasztok!
Sajnos nemrég leégett a nyákfúróm, és most próbálom kiválasztani az utódot a műhelybe.
Ebben szeretném a már tapasztaltabb fórumozók véleményét kikérni, hogy mibe érdemes befektetni?
Erröl lenne szó ez egy patronos gép, tudom a tokmány egyszerűbbé tenné a használatot, de egyenlőre nem találtam olyat, ami hasonló árban lenne.
Olyan 10000 értékig szánnék rá. Lenne esetleg javaslatotok?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) Massawa válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Kézböl vagy állványbol dolgozol? Ezeknek a Dremel utánzatoknak a legnagyobb baja ugyanis, hogy az egész forgo motor egy gumiblokkban van - azaz egy állványban nincs vezetése.
(#) Mircsof válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Állványt szeretnék neki...

Idézet:
„azaz egy állványban nincs vezetése.”

Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) Massawa válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Akkor ez nem a legjobb. Olyat keress aminek fém nyaka van. 230V-s kivitelben nem sok van, de 12V-sokbol elég sok van még tokmánnyal is.
(#) Bakman válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Mozog oldalirányban a forgórész a gép testéhez képest.
(#) Massawa válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Mert ezeket ugy lehet az állványba fogni mintha kézben tartanád ( azt a részét rögziti az állvány is amit kézzel fogsz). Ehhez képest a forgo rész belül egy gumitokban van azaz ide oda nyaklik, pontos vezetésröl szo sem lehet. Ez a Dremel agymenenése és mindenki ezt másolja. Egy precizios furogép nyaka fém, pontosan esztergálva és benne a csapágyak pontosan vannak illesztve (gumi nélkül). Azokkal lehet akár 0,3 mm-s furoval is dolgozni.
(#) Mircsof válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Így már értem! Köszönöm!
Esetleg egy konkrét típust tudnál javasolni, ami megfelelő lenne, és netalán tán tokmányos?
(#) Massawa válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Ha biztosra akarsz menni akkor a Proxxon gépek ilyenek ( sajnos nem olcsok, de azért néha ki lehet fogni jo árut is). Az alacsonyfeszültségüek olcsok, és tokmányt is lehet hozzájuk kapni ( de a patronok kimagasloan precizek).. Sajnos a Dremel meg a Proxxon tokmány menete nem egyforma, de a Dremel klonok gyakran Proxxon tipusu tokmányt használnak - azaz nem olyant mint az eredeti Dremel).
Olcsobb gépre már vadászni kell (léteznek, de szinte mindig más néven fordulnak elö finommechanikai/modellezö szerszámokat árulo boltokban. Egyszerüen felismerhetök, fém esztergált nyaka van a furogépnek. ( az átmérö nem lényeges mert amugy is közgyürü fog kelleni ( olcsobb csináltatni)
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) Mircsof válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Hát ennyi pénzért valóban nemártana biztosra menni...
Ha jól értem ezt javaslod? Bár már ez is több mint amit szánni akartam rá, de ha ez megéri akkor...
(#) Massawa válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Igen vagy ennek az olcsobb változatát ( szabályozás nélkül). Egy jo labortáppal ugyanis sokkal jobban lehet szabályozni mint a beépitett triakos elektronikával. Én egy 723-s tápbol járatom, ahol furásnál áramszabályzást használok (1-1,5A), igy sokkal kultiváltabban megy és nem lehet tulterhelni.

Nekem több proxxon gépem van és eddig mind hibátlanul tette a dolgát, és szeretek velük dolgozni. Az alacsonyfeszültségü furogépek könnyük, jol állnak a kézhez és finom munkához elengedhetetlenek - csendesek és jol müködnek az mezei állványban is..( 230V-s Proxxon furogépem nincs, mert nem kellett soha.). 2-2,5 mm-s furokig a 12V-s gépek nagyon jok, vastagabbakhoz meg már amugy sem jo a hatalmas fordulatszám.
Össze sem lehet hasonlitani a Dremelekkel ( abbol is van 2 eredeti meg néhány olcso klon). A Dremel sokkal durvább munkára valo, gyakorlatilag a furásra a legkevésbé alkalmas a már emlitett befogása - vezetése - miatt ( eredetileg sokáig nem is lehetett furokat kapni hozzá - tokmány is joval késöbb jelent - >10 év - meg, mint a furogép.). Szoval azzal lehet csiszolni, vágni, marni, faragni csak pontosan furni nem.
(Az olcso raklapos boltokban néha elöfordulnak Proxxon klonok is - a fiamnak vettem egyet 2 éve. Azok precizitása jo, fém nyaka van. A legkisebb Proxxonhoz hasonlit, de gyenge a trafoja. Egy jo trafoval - 4-5A - az is szépen dolgozik - valamivel hangosabb mint az eredeti ( ocskább a csapágyazása és primitivebbek a patronok, de passzolnak hozzá a Proxxonból. Tokmányt is kapni hozzá.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
(#) kameleon2 válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Szia! Én ilyesmiben gondolkodnék inkább - és álványban. De nyilván anyagiakon is műlik. A fő előnye a cserélhető patronkészlet és a kellően magas fordulat 10-15000, ami leszabályozható úgy 800-ig. Igaz - nekem cnc-re van szerelve, de jól megy. fúráshoz is tökletes és sok olcsó fúró és maró van hozzá: pcdrill, sharptools. Nem kimondottan kézifurdancs, mint ez például.
(#) mps válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Szia! Itt azért olcsóbb . Ha neten rendelsz, akkor emlékeim szerint van még 5% kedvezmény is.
(#) Mircsof válasza mps hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Helló! Az már biztos, hogy ilyet veszek. több helyen is találta 10000 értékben. Viszont az általad linkelt oldalon csak regisztráció után jelenik meg a kosár, vagy itt hogy működik a rendelés, mert egyenlőre nem látok semmit rendelésre utaló lehetőséget.
(#) mrbini válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Szia!
Nem rábeszélni akarlak csak megosztom én is a tapasztalatom. Kb 2 éve vettem egy ilyen fúrót. Labortápról szoktam használni, a gyári szabályzóját még soha nem próbáltam. Marásra, csiszolásra nem használom, csak panelt fúrok vele. Pontos precíz gép. Van hozzá állványom így 0,4mm-es fúróval is tudok dolgozni gond nélkül.
(#) Mircsof válasza mrbini hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Én is csak fúrásra fogom használni!
És labortápom is van, szóval én sem akarom megvenni a gyári tápját. Amúgy is inkább építettem volna egyet.
Már nem tudsz rábeszélni, mivel döntöttem. Csupán a legkedvezőbb árat keresem, mint maga készülék, mint a postai kiszállítást illetően. Ha kiderül melyik a legkedvezőbb akkor megrendelem. Csak végig kell túrni a netet.
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Lehet gondolkodni az állvány kialakításán.
(#) elektromos hozzászólása Ápr 9, 2016 /
 
Sziasztok!
Ilyen panel fúrót használ valaki?
Bővebben: Link
Érdekelne, hogy mennyire van nagy hangja úgy 10000 és 20000 fordulat között.
(#) mps válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Igen, be kell regelni. Picit halvány, de ott van a jobb felső részen a cégnév alatt. De van több városban is boltjuk, képviseletük.
(#) kameleon2 válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Szia! Itt pont a felébe kerül - igaz regisztrációköteles és 10.000 nettó a rendelési minimum. Bár nekem hamar össze szokott jönni. Én lebeszélnélek az ilyen gépekről. Főleg a tokmányok használhatatlansága miatt. Meg azért mert szeretnek leégni. Én egy miniplexet használok több mint 25 éve. Az sem egy nagy durranás, de legalább működik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Ezek a gépek sajnos mechanikailag nem a legjobbak. Ha jobban megnézed akkor az oriási tokmány (vagy patron amibe talán 6mm-s furot is be lehet fogni) egy 2-3 mm átméröjü tengelyre van feleröszakolva. A tengelyek meg sima szintercsapágyokban forognak. Az elsö BLDC motoros állványban furásra még elmegy ( max 3 mm furoig), de CNC marásra már harmatgyönge. A kézi verzio a hatalmas tokmánnyal a vékony tengelyen meg röhej.
(Arrol nem is beszélve, hogy ki látta már, hogy egy furogépet a házán - és nem a csapágyházán fognak egy állványba.)
(#) Massawa válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Ilyet nem, de hasonlokbol van 2 darab - más más néven - olcso boltbol. Az egyiket annak idején ki is cseréltem, mert valoban hajlamos volt a vibráciora ( ebböl a szempontbol a Dremelek sokkal jobbak). Igy darabtol függ, hogy mennyire vannak kiegyensulyozva, mert azért ricsajos. Érdekes modon mindkét Dremel könnyebb mint a klonok, ami szintén számit, mert több vasat kell 10-20000ford-ra felpörgetni.
A hang nem olyan vészes mint egy kézi furogépé.
(#) kocsgab002 hozzászólása Ápr 14, 2016 /
 
Sziasztok. Karos lemez ollót keresek, talán láttátok az apróban. Jelentkezett is egy úr, hogy neki van egy eladó, úgy néz ki hogy ma megyek megnézni. Azt mondta a telefonban hogy élezni kell, de ennyi hibája van összesen. Kérdésem az lenne, hogy mit nézzék rajta, és hogy mire kell figyelni. Mivel nem volt ilyen szerszámom soha, igy bármit eladnak nekem
És igen tudom, hogy lehetne otthon is csinálni saját kezűleg hulladék kazán lemezből ingyen is, de sajnos ehhez sem tudásom, se anyagom, se szerszámom nincs. Köszi a segítséget.
(#) szamóca válasza kocsgab002 hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
A késeket ha már bajláglemezezték (hézagolták) akkor annak odavertek megerőltették rendesen.
Találkoztam olyan emberrel, aki el akarta nekem adni a három fűrészlappal egymáson kibajlágolt ketyeréjét, mondván, nincs annak baja.
A lötyögéseket, illesztések mértékét is megfigyelheted, ill. a kések kopásából is vonható le következtetés a helyes, ill. helytelen használatra vonatkozóan. Ha nincs hézagolva, az már egy jó jel, feltéve ha rendesen zárnak a kések.
(#) Robin2 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Szerintem, ha van hulladék lemezed (nyák, alu, bármi), vigyél belöle és próbálgasd. Ha nem lötyög semmi és a nyákot is viszi, akkor lehet, hogy élezni sem kell. Meg járj utána az esetleges élezési lehetőségeknek, nehogy drágább legyen a leves, mint a hús.
(#) Gafly válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 14, 2016 / 3
 
Szerintem vigyél vékony (de nem puha) lemezt is, figyelvén hogy átmegy-e "lemezvágó" üzemmódból "élhajlitó" üzemmódba...
(#) kocsgab002 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Köszönöm a válaszokat. Élezni fogom tudni, mert Édesapukám munkahelyén van síkköszörű.
Szamóca: lehet láma kérdés, de mi az a bajláglemez?
(#) kiborg válasza kocsgab002 hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Felénk bejlag De felismertem.
Hézagoló lemez.
Következő: »»   45 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem