Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Letöltöttem, olvasom. Kisördög: Ez u.a., mint az OS 25A? Közben elővigyázatból keresem, mi micsoda (ha helyettesíteni kéne), hát x. alkatrész; sehol nem jegyeznek ilyen nevűeket. P.l: Z39EJ68. Azt tudom(látom), hogy nagyfesz. dióda.
Próbálj pozíció jelölések szerint keresni a kapcsolási rajzon
MR210 és MR211 címen szerepel a kapcsrajzon, a tápegység részben. Egyenirányító a trafó után a nagyfeszhez. Mivel 50Hz-ről megy, ide valami mezei nagyfeszt tűrő dióda jó, de akár pár megfelelően sorba kötött 1N4007 is jó lehet. 1200V még nem olyan sok.
De tudod, hogy hibás, vagy csak parázol, hogy majd nem kapsz ilyet, ha egyszer meghibásodik?
A pozícióból jöttem rá, hogy mi az, csak érdekelt, hogy van-e ilyen. Nagyfesz diódáim vannak, az esetleges hibásodás miatt nézem végig előre.
Ja, értem. Különben mi baja a szkópnak?
A szinkronizálást lehet kapcsolni külső, belső, illetve hálózati frekihez is. Azokat is próbáltad?
Azt még nem tudom, hogy azon kívül, amivel odaadták (15V-os zéner,-meg 2 kondi csere), lesz-e más is, de régen volt üzemben, akármi is lehet. Majd kiderül, ha vallatóra fogom.
A minap ellátogattam a vastelepre és a sok lom között Megláttam egy oszcilloszkópot hát nem volt szívem otthagyni
Nem a legjobb állapotban van szegény. Haza érve bele kukkoltam kifújtam a port koszt és adtam neki tápfeszt. Nem teljesen halott a leg jobb eredmény amit elértem a képen látszik. Minden segítséget szivesen fogadok a javításhoz Sajnos ezen a területen igen "zöld" vagyok
Kerítsd elő a kapcsolási rajzát (gépkönyvét), nem egy rossz szkóp, meg lehet javítani.
Kezelőszervekkel nyomó-forgógombok próbálkozz, talán jó, csak beállítása ez amit mutat. Hajlamos kontakthibákra, esetleg néhány kapcsolásra megjavulhat. Jelen képen nincs vízszintes eltérítés, esetleg azért, mert XY módba van kapcsolva.
Fényerőgombra mit csinál, vízszintes függőleges pozíciógombokra reagál-e.
Fényerő rendesen állítható függőleges pozíció reagál a vízszintes nem
Minden ami kapcsolható többször is lett kapcsolva igen kontakt A tranzisztorok mind csak bele vannak rakva egy foglalatba megmozgattam mindet amit láttam Nem másztam bele csak a burkolatot vettem le és tettem vissza
Szeretném megjavítani mert nincsen szkópom, és hát néha jó lenne használni. igaz még nem nagyon volt lehetőségem szkóp használatára
A képről nem tudom eldönteni, de a nyomógombok között a felülről második sor (négy gomb) baloldali be van nyomva? Az ugyanis az X-Y mód, és gyanús, hogy abban vagy. Ha jól látom, az alsó gombsorban a "Chop" mód be van nyomva, ez az ernyőkép egybevág a Chop+XY móddal, és ha szerencséd van, akkor a függőleges eltérítés biztosan működik. De lehet, hogy a vízszintes is, de ahhoz vagy jelet kéne adni Ch2-re, vagy kilépni az XY módból
Különben szkóp javítás első lépése, hogy a kezelőszerveket ismert állásba hozzuk. (nulladik lépés a kézikönyv beszerzése, hogy tudjuk melyik gomb melyik. Ez egy EMG1668/s szkóp, keress rá,fent van a könyve). Tehát, felső sor gombok: mind ki, kivéve a jobbról második (norm/auto) ez legyen benyomva. Második sor gombok, mind ki. Harmadik sor gombok: Balról harmadik Ch1 kivételével mind ki. Bemenetek melletti kapcsoló középső, GND állásban. Bementek fölötti "Position" gomb kb középállásban. Volts/cm gomb nagy gombja 0,1V/cm. (balra letekerve, majd vissza három katt, ha nem látszik a felirat) Nagy tekerő a képernyő mellett 2ms/dev állásban (a peremén lévő kettős vonal jelzés) kb fönt. Mellette lévő "position" gomb nagy gomba kb. középállásban. Kapcsold be, és meséld el mit látsz. Ha egy vízszintes vonalat, akkor már félig nyert ügyed van. Ekkor kapcsold össze a kalibrátor kimenetét (képernyő alatti BNC) a ch1 bemenettel, és tedd GND-ből tedd AC állásba. Tekergesd a Trig level nagy gombját (jobb oldalt a LED és a 10 fordulatú poti között). Na még nagyobb szerencséd van, akkor egy négyszögjel szerűséget fogsz egyszer csak látni. Ismét meséld el mit látsz. Ismételd meg a kísérletet CH1 helyett Ch2-vel, az alsó gombsoron Ch2-t benyomva Ch1 egy helyett, kalibrátort átdugva, stb.
Szépen beállítgattam a gombokat tekerőket középállásba a nagy gombot bal végállásból vissza 3
és mit látok egy egy kis pont KB az ernyő közepéről indulva jobbra oldal felé halad a pont haladási sebességét le tudom lassítani a nagy gombot balra letekerem a jobb oldalán pici piros led pislog (addig világít míg a pötty látszik majd kialszik egy pillanatra) Sajnos a fócus gomb le van törve és igen elég rosszul látszanak a feliratok A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016
Szuper! Ez haladás, ezek szerint van valamiféle időalap és eltérítés is legalább részben működik. Azt nézd meg, hogy a vízszintes pozíció állítására Ez az időalap (nagy gomb) mellett jobbra a kettős tekerő, el tudod-e tekerni a pont elindulását a képernyő szélére. Ha csak a közepéig megy el, akkor valahol gond van a vízszintes eltérítésben, de az szinte biztos megoldható. Másrészt azt nézd meg, hogy az időalap minden állásában van-e vonal. Balra teljesen letekerve pont lesz csak, lassú mozgással. Ahogy jobbra tekered, egyre gyorsul, majd vonal lesz. Lehet, közben a fényerőt emelni kell.
De mindenképpen biztató, hogy ilyen sok életjel van. Javaslom, ha még nem tetted volna meg, most olvasd végig a leírását, legalább a kezelőszervekről, mert ez sokat fog segíteni a hibakeresésben. Ha szkópokban sem vagy járatos, akkor azokról is tanulj valamit, mert sokkal könnyebb lesz helyrehozni a gépet.
Ha mailen tudod fogadni (191 Mb), a teljes szervizkönyvet + a "Sipos" cikkeket el tudom küldeni, az enyémet is ezek segítségével tudtam javítani.
ahogy jobbra tekerem mint egy fűrészfog lesz majdnem teljesen eltekerve a nagy gombot vonal, amit tudok vízszintesen és horizontálisan is állítani. A vonal hosszát a sweep gombal (jobb felső sarok) tudom állítani.
Kezdek bizakodni!! Ennyi segítőkész ember közreműködésével talán lesz egy működő szkópom.
Szia!
A WeTransfer-re fel tudod neki tölteni a szervizkönyvet, és az egyebeket is, és a linket el tudod küldeni számára. A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016
Jól van, lesz itt szkóp. Most már csak végig kell próbálni a különböző funkciókat. Adjál jelet, akár a saját kalibrátor kimenetét,.akár egy trafóról (230-at még véletlenül se!) és figyeld meg mit látsz. Időalapon, bemeneti osztón és trigger szinten állítva próbálj álló képet kapni.
A fókusz gombbal kéne valamit csinálni, mert az éles képhez kell. Emlékeim szerint a tengely cserélhető valami műanyag rúdra, mert ez nem a poti tengelye, hanem egy tengelykapcsolón keresztül megy a fókuszpotira. A belsejében egyelőre ne tekergess el semmit! Majd ha minden jó, akkor úgyis be kell állítani egy rakás dolgot.
Sőt, talán most is jó. De a kezelőszervek funkcióját mindenképpen meg kell ismerni, tanulni. Annélkül nincs tovább sem a használat, sem a javítás, beállítás.
hát a jel amit látok semmiképpen nem nevezném állónak erőteljesen vibrál (szalad valamelyik irányba
A "trigger level" gombot (a villogó led melletti) tekerd. He a középső gombját, az a holdoff, hanem a nagyobbat. Valahol meg kellene állni a képnek.
megépítettem a hangkártyás szkópot a táblagépet használtam jelgenerátornak szépen meg tudtam jeleníteni a szinusz fűrész négyszögjeleket
volt nálam egy szkóp és azon is szépen megnéztem ugyan ezeket a jeleket szépen be tudtam állítani na persze vannak még nagyon nagy hiányosságok
Kb ezt kell látni 0.2 ms időalappal és 0.1 V bemeneti osztóval. Meg itt látszik a gombok felirata, könnyebb rájuk hivatkozni.
szinte semmit nem reagál hiába "kergetem"
Akkor lehet, hogy hiba van a trigger fokozatban valahol. Meg kellene próbálni külső triggerrel. Add ugyanazt a jelet a szkóp oldalán lévő "ext trig a" bemenetre, mint ch1-re és nyomd be a felül középen lévő int/ext gombot.
Illetve ez előtt még próbáld meg, hogy van-e valamilyen hatása az int/ext melletti ac/dc, +/- és norm/auto gombnak. Közben állítva a trigger level potin. (norm állásban lehet, eltűnik a jel, ha nem működik a triggerelés)
Háát hasonlít de hiába próbállom megállítani nem történik semmi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |