Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   162 / 248
(#) nagym6 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /

Szkópok egyik konstrüktőre volt. Nála jobban senki nem javít, állít be szkópot. Gondolom ez is a tarifa része. Tény, hogy valóban nem érdemes erre a szkópra közel ennyit sem áldozni.
(#) KKobra hozzászólása Ápr 18, 2016 /

Néhány kép miután mókoltam vele
(#) KKobra válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /

Látom ti is eljutottatok hozzá és ezért kell saját magunknak javítani
(#) papus51 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /

Szia!
Én is jártam már Trubiánszky úrnál.
Nekem hatalmas élmény volt találkozni az egykori EMG egyik Nagy Öregjével.
Egy 100MHz-es, hibásnak kikiáltott kétsugaras szkópot vettem 10 ezer forintért, amit egy vasárnap délután működőképes állapotba hoztam. Persze azzal az előnnyel, hogy nekem a 80'-as években egy ilyen állt a BHG-ban a műszerparkomban és így ismertem már, nameg 1974-ben már építettem is oszcilloszkópot.
Ezzel együtt elmentem Trubiánszky úrhoz, egyrészt mert nekem egy ilyen találkozás hatalmas élmény, másrészt vettem tőle két nuvisztort (aki nem tudná ezek miniatűr elektroncsövek), hogy felújítsam a szkóp bemeneti erősítőjét.
Trubiánszky úr nem kért sokat, de nagym6 kollegának is igaza van abban, hogy ennyit nem szabad erre a szkópra költeni. Kis szerencsével a harmadáért meg lehet csípni jó állapotú gépet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2016
(#) KKobra válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Ha pár 10E nem jelentene nagy megterhelést szívesen otthagytam volna a szkópot hogy ujra a régi fényében tündököljön. Én ugyan csak egy csőszerelő vagyok aki szeret forrasztgatni de azonnal látszott az öregen hogy Vérprofi. Értem azt is hogy drágán dolgozik de nem akar olyan munkát kiadni a kezéből ami nem nem tökéletes Igaza van! De hát ettől még az enyém nem fog működni.
(#) szapcsika válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Most végül is akkor a triggerelés nem megy? Mert a képek szépen néznek ki, mondjuk azon nem látszik, hogy fut-e a kép. Tényleg szisztematikusan kéne nekiugrani. Végigpróbálni külső triggerrel, ch2 triggerrel. Ezekkel be lehet határolni, hogy merre érdemes nézegetni. Ha egyikkel sem megy, akkor gyanítható, hogy a trigger komparátor vagy az indító fokozatnál vagy utána vannak gondok. Szépen végigmenni a jelúton. Akár saját magával is mérheted.

Össze tudod akár hasonlítani az A meg a B trigger fokozatot, nagyon hasonlóak, tehát azonos jelet a külső trigger bemeneten ráadva nézheted, hogy van-e valamilyen különbség. De a B időalapot addig nem nagyon tudod kipróbálni, amíg az A nem működik.

A LED mit csinál? Folyamatosan ugyanúgy villog (auto módban), vagy van változás a bemenő jel, trigger szint függvényében? A trigger környéki IC-ket mozgasd át a foglalataikban.
(#) KKobra hozzászólása Ápr 19, 2016 /

Most akkor nem tudom mi megy mi nem az előző képek CHOP módban készültek
akkor meg tudom állítani a képet.
Ha a szkóp saját jelét teszem a ch1 re vagy a ch2 akkor azt is meg tudom állítani de ha külső forrásból (Táblagép) adok jelet akkor nem tudom megállítani. ha bekapcsolom a CHOP módot akkor szépen be tudom állítani és hát egész tűrhető. néhány kép közelről

No ez érdekes. A saját kalibrátorának nem kéne különbözni egy táblagépről adott jeltől. Nekem gyanús, hogy itt vagy kezelési hiba, vagy a trigger szint körül van valami gubanc. Első körben hagyd a chop módot, egy jel legyen csak. Tedd ki a táblagépről a jelet, mind a bement, mind a trigger csatolás legyen AC állásban. Ilyenkor nagyjából középre állított trigger levellel álló képet kéne kapnod. Próbáld meg a vert. pos. gombbal a képet mozgatni, föl-le, hátha megáll valahol. Ismételd meg ugyanezt trigger DC állásban.
(#) Hp41C válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Idézet:
„...de ha külső forrásból (Táblagép) adok jelet akkor nem tudom megállítani. ha bekapcsolom a CHOP módot akkor szépen be tudom állítani és hát egész tűrhető.”

Meg tudod állítani a képet, ha a külső jelet a CH2 -re viszed és a trigger is CH2 -ről veszed?
Ne csak a Trigger level potenciométert tekergesd, hanem a HF Stability -t is.
(#) KKobra válasza szapcsika hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Na akkor most már semmit sem tudok
kezdjük az elején !
Ez egy EMG 1568/2 beállítottam ahogy elmondtad
Idézet:
„[Tehát, felső sor gombok: mind ki, kivéve a jobbról második (norm/auto) ez legyen benyomva.
Második sor gombok, mind ki.
Harmadik sor gombok: Balról harmadik Ch1 kivételével mind ki.
Bemenetek melletti kapcsoló középső, GND állásban. Bementek fölötti "Position" gomb kb középállásban. Volts/cm gomb nagy gombja 0,1V/cm. (balra letekerve, majd vissza három katt, ha nem látszik a felirat)
Nagy tekerő a képernyő mellett 2ms/dev állásban (a peremén lévő kettős vonal jelzés) kb fönt. Mellette lévő "position" gomb nagy gomba kb. középállásban.”

a bemenet melletti kapcsoló AC állásban van
A calibrátor jelet rákötve a ch1 re szépen meg tudom állítani a képet ott a négyszögjel úgy mint a képen amit küldtél
Ugyan ez a ch2 vel is igaz
Kicserélem a jelforrást a táblagépre és szalad a kép teljesen mindegy mit tekerek hová tekerem
érzéketlen rá
CHOP gombot benyomom ugye látom a 2 csatorna jelét be tudo állitani a pozíciókat ch1 ch2 meg tudom állítani a képet és azt kell mondjam hogy viszonylag rendben van a dolog nézd meg a képeket
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
(#) KKobra válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Hozzá kell tennem hogy ha a pozíciókat tekergetem nagyon közel vagy nagyon távol viszem egymástól a két csatornát szétesik a kép vagy sikerül a trigger level gombal stabilizálni vagy nem
ez változó
(#) KKobra válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Melyik is az a HF Stability máris kergetem ha meglelem De mindent tekertem már ami tekerhető
(#) KKobra válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

nem lehet hogy valahol test hiba van és ha acalibrátortol hozom a jelet akkor ugye annak ugyan az a testpontja míg a külsö jelnek nem
(#) kadarist válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

A jobb szélső piros gomb. Tessék már elolvasni a leírását!

Ha testhiba lenne, akkor a jelet sem látnád a képernyőn. Zajt viszont szedhet fel, ami ha nem is feltétlenül látszik, de megzavarja a triggerelést.
Továbbá kell bizonyos szintű jelnek lenne, hogy a trigger ráfogjon, de ennek a szkópnak, ha hibátlan, akkor elég jók a triggerelési jellemzői. Táblagépből milyen jelet adsz rá és hogyan adod rá? Milyen kábel, mi hova van kötve?
(#) sector99 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 19, 2016 / 2

Én egyáltalán nem vagyok szakértője a szkóp javításnak, de én a helyedben hagynám a csudába a táblagépet. Egy bizonytalan működésű szkóp, meg egy táblagép ami ki tudja milyen jelet ad ki...Nagyon sok az ismeretlen tényező, így biztosan nem tudsz továbblépni, az egyes fokozatok helyes, vagy helytelen működését eldönteni. Inkább dobj össze pár alkatrészből egy négyszögjel generátort - mondjuk TTL szintűt - ha már a szkóp kalibráló jele nem elég.
Ja, és még mielőtt bármit csinálnál, az összes tápfeszültséget állítsd be valamilyen megbízható és pontos műszerrel. No de ez csak az én javaslatom...
(#) KKobra válasza szapcsika hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

a táblagép androidos a rajta futó program Waveform generator
(#) KKobra válasza sector99 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

ezt a táblagépet ezzel a programmal már használtam több alkalommal is PL: A PC szkóphoz is
De megnéztem már másik szkóppal is a jelét az aminek lennie kell
(#) nagym6 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Olyan is lehet, hogy a táblagép rövid tüskékkel tarkítva adja a jelet, olyan rövid tüskékkel, amelyek nem láthatók ennél az eltérítési sebességnél. Ezek a tüskék megzavarják a triggert, tüskékre indít, nem csak a négyszögjelre.
Próbáld gyorsabb időalappal, hátha megjelenik a zavartüske.
(#) KKobra válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

ez viszont nem lehetetlen Tételezzük fel hogy így van
akasszak rá egy 3 voltos trafó kimenetét? Mert éppen nincs más kéznél
Vagy mit javasolsz? te milyennek látod a szkópot? Jól működik vagy én vagyok a hibás?
vagy én is és a szkóp is beteg? Ebben az utóbbiban lehet igazság beteg vagyok hogy nekivágtam ilyesminek

Ha megáll a jel, akkor elvileg működik. Nekem nagyon fura, hogy a táblagépről miért nem megy. Annak egy hangfrekvenciás kimenete van, tehát rettentő keskeny tüskék nem lehetnek rajta. Ha a szkóp saját kalibrátorával rendben van álló jel, akkor olyan nagy gond nem lehet. Egy szinusz, vagy fűrész jel valóban jól lenne. Az közelebb vinne ahhoz a kérdéshez, hogy pontosan hol van a triggerelés szintje. Ez négyszögjelen nem igazán látszik. Másrészt nézd át jól, hogy minden más kezelőszerv jó helyzetben van-e mert azok meg tudnak tréfálni. Meg jó gombot tekersz-e, pl. nem a B triggert az A helyett. CSak ismételni tudom kadarsit hozzászólásását, tanulmányozd a leírását és ha nem minden tiszta, akkor nézz utána, hogy általában hogyan működnek a szkópok és az egyes kezelőszerveknek milyen hatása van. Úgy érzem itt vaktában van jelgenerálás meg tekergetés. Így nem lehet, csak szisztematikusan átgondolva, hogy valamit megtekerve mi a hatása, meg ha valami nem úgy működik, ahogy kéne, akkor hol keresendő a hiba. Nem véletlenül hangzottak el itt olyan ötletek, hogy külső trigger, meg ch2 trigger stb.
(#) nagym6 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

A 3V trafó kimenete viszonylag zajtiszta, azzal is próbáld.
Ha egyik négyszögre jó a trigger, másikra zavaros, ott zaj-tüske van.
A szkópé biztosan tiszta, a táblagép belseje digitális zajtenger.
(#) Hp41C válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Kétféle trigger lehetőség van: Comp. trigger és CH2 trigger.
Comp. trigger esetén a skópban az "elektron kapcsoló" után veszik le a jelet a trigger képzésére. A Chopper üzemmódban az "elektron kapcsoló" a jel frekvenciájánál jóval nagyobb frekvenciával váltogatja a két csatorna jelét, így a kimenetén egy nagy ugrásokkat sűrűn tartalmazó jel lesz. A Comp. trigger ebből a "zagyva" jelből kap el egy élet.
CH2 trigger esetén triggert a CH2 előerősítő kimenetéről veszi a skóp, az "elektron kapcsoló" CH2 bemenetéről. Ez tisztán a CH2 bemenetre adott jel.

Próbáld meg Alternate módban is triggerelni a CH2 trigger üzemmódban.
(#) lordbalazs hozzászólása Ápr 20, 2016 /

Kedves Kollégák!

A következő lenne a problémám. Vásároltam külhonból egy voltcraft 2020 RFT EO 213 szkópot. Működőképesen vásároltam, azonban, mire megérkezett a következő hibát produkálja: a szkóp jel horizontális irányban csak az ernyő feléig állítható be, illetve kis ügyeskedéssel a felétől jobb felé egy raszterrel állítható. Ugyanez a helyzet a szkóp standard 1 voltos négyszögjelével is. Képeket mellékeltem az eredeti állapotról, és a hibajelenségről. Kérdésem az lenne, hogy mely hibát takarhatja a jelenség? Eltérítési hiba, vagy leszakadt a fókusz elektróda a csőről szállítás alatt? Merre induljak vele. Kapcsolási rajzom van. Segítségeteket előre is köszönöm!
Zoli
(#) szapcsika válasza lordbalazs hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Mérjél feszültséget a vízszintes eltérítő lemezeken. Nekem úgy tűnik, hogy féloldalas lett az eltérítés és az egyik lemez fix potenciálon van, vagy nagyon eltolódott az egész nyugalmi munkapontja. Eltérítés nélkül mi a helyzet? XY módban is csak eddig tudod mozgatni?
XY módban, ha középen van a pont, akkor ugyanannak a feszültségnek kellene a két lemezen lenni. Ha mozgatod jobbra-balra, szimmetrikusan kellene változni.
(#) mateatek válasza lordbalazs hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Ha a nyújtást kikapcsolod, akkor sem jó?
(#) lordbalazs válasza mateatek hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

ha a nyújtást kikapcsolom, akkor inkább balra tolódik a jel. Érdekes lenne tudni, hogy szállítás alatt sérülhetett-e, avagy életkora miatt benne volt a hiba lehetősége. Lesz egy kis időm elkezdek méregetni.
(#) mateatek válasza lordbalazs hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Ha jól emlékszem, akkor a függőleges, és a vízszintes végfokok a készülék hátuljában, az elektronágyúnál vannak. Az enyémben az is állandó hibaforrás volt.
(#) lordbalazs válasza mateatek hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

köszönöm, megnézem őket
(#) szucsistvan123 hozzászólása Ápr 24, 2016 /

Üdv!
Van egy Elkis gyártmányú Q54-es szkópom. A függőleges pozíció állító tolópotmétert teljesen feltekerve van a sugár az x tengelyen ezt hol tudnám állítani, hogy kb középállásban legyen a csík középen?
Itt van a dokumentáció hozzá.
Következő: »»   162 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem