Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM antenna kérdés
 
Témaindító: Gál Norbert, idő: Aug 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 7
(#) pucuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 8, 2016 /
 
Idézet:
„Nem rég vettem egy 3 elemes Yagí-t, amit 25km-ig ajánlanak. Akkor 90km-re vajon mit ajánlanak???”

Az ilyen dolgoktól idegbajt kapok. A 100 MHz -es sávban egyszerűbb antenna nem építhető a méretek miatt jelentős nyereséggel. Az irányítottsága is csak éppen hogy.
A vétel lehetősége legnagyobbrészt attól függ, hogy a vételi helyen mekkora a térerősség. A vevő antenna néhány dB nyeresége, nem sokat oszt, szoroz. (legalábbis, ha nincs vesztesége a 0 dB -s sugárzóhoz képest)
A vételi hely térerőssége függ kisebb részben az irányába kisugárzott teljesítménytől, nagyobb részben a terjedési útban levő természetes, és épített akadályoktól. Ezek egyenként darabonként akár több 10 dB -el csökkenthetik a térerősséget, növelhetik a szakaszcsillapítást.
Egy nem ismert körülmények között levő vételi helyen, meg sem saccolható a térerősség, még akkor sem ha a szomszéd faluban elegendő van. 90 km meglehetősen nagy távolság, sík területen bőven túl van a láthatáron. Romániában (Erdélyben) meg aztán tényleg nem sok sík terület van, bőven vannak hegyek, dombok, így aztán a földrajzi körülmények ismerete nélkül semmit nem lehet mondani a vételi lehetőségekről. Ha a környezethez képest magasan, az adó irányába nyitott tereppel, még elég lehet egy darab drót is, viszont árnyékolt helyen, háttal az adónak, a világ legjobb antennája sem segít. Nem a vevő antenna mondja meg, hogy hány km, az összeköttetés távolságát elég sok tényező befolyásolja. Ebben a 5 - 7 tagból álló képletben, a szakaszcsillapítás a leginkább befolyásoló tényező, ami az adó-, és a vevő antenna között van.
Az az állítás, hogy "minél hosszabb, annál jobb", csak addig igaz, míg a sugárzott frekvencia hullámhossza jóval nagyobb, mint az elkészíthető antenna.
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Idézet:
„Az az állítás, hogy "minél hosszabb, annál jobb", csak addig igaz, míg a sugárzott frekvencia hullámhossza jóval nagyobb, mint az elkészíthető antenna.”
Tehát, szerinted, ha a sugárzott frekvencia hullámhossza jóval kisebb, mint az elkészíthető antenna, akkor minél rövidebb, kisebb elemszámú antennát kell használni? Érdekes vélemény. Eddig erre nem gondoltam. Mindig olvas valami újat az ember.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Az még külön "jó", hogy a román adók néhány tized MHz-re vannak a magyaroktól és többszörös teljesítményűek. Annyira profinak tűnik a magyar intézmény erre, hogyan lehetséges ez, hogy nem egyeztettek a szomszédokkal?
(#) pucuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Valamit félreértettél. Én nagyobbat, Te kisebbet írsz. Nem is értem, talán olvasd el mégegyszer.
Idézet:
„Én:
sugárzott frekvencia hullámhossza jóval nagyobb, mint az elkészíthető antenna
Te:
sugárzott frekvencia hullámhossza jóval kisebb, mint az elkészíthető antenna”

Például, a Kossuth rádió hullámhossza 540 kHz hullámhossza 555 m. Egy ekkora méretű antenna építése azért némi nehézségbe ütközik, különösen egy lakótelepi lakásban. Nyilván nagyobb jelet fog szolgáltatni egy 10 m -es drót antenna, mint egy 2 m -es.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Nem ismerem a konkrét helyzetet, már jó ideje nem vagyok benne. Abban azért biztos vagyok, hogy volt egyeztetés, sőt egyezség (megállapodás) is. Mennyi is az a néhány tized MHz? a 100 MHz -es sávban, a csatorna osztás 100 kHz, az elfoglalt sávszélesség mono esetén 180 kHz, sztereó esetén 360 kHz. De ezeket azért figyelembe veszik a hálózatok tervezésénél.
A kis vivőfrekvenciás eltérés (néhány 10 kHz -es) pedig zavarvédelmi célokat szolgál, mert az áthallási csillapítás azonos csatornás zavarás esetén a frekvencia eltéréssel rohamosan nő. (persze csak egy darabig, létezik erre egy grafikon a tervezési segédletben) Mivel a műsorszóró hálózatokat a világon mindenhol az igazgatások tervezik, hivatalosan a tervezett, és egyeztetett teljesítményektől, és frekvenciáktól nem lehet(ne) eltérni. De, mint tudjuk, partizánkodás mindig van. (nálunk is, mint láthatod az FM adós topikban)
Ha zavarást tapasztalsz, be lehet jelenteni az NMHH -nál.
Nálunk is volt néhány éve nemzetközi zavarbejelentés, az FM műsorszóró adók a reklám ideje alatt jelentősen túllépték az engedélyezett paramétereket, amit vizsgálat követett.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2016
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Idézet:
„...már jó ideje nem vagyok benne.”
Én se. Körülbelül a rendszerváltozás tájékán, amikor kiépültek a helyi adók, azóta itt az alföldön, és a nagyobb városokban már nincsen gond a műsorvétellel. Talán még a hegyekben nem minden megoldott. A múlt rendszerben talán sztálini ráhatásra, vagy mert féltek egy újabb forradalomtól, azért akarták 1-2 adóval besugározni az egész országot? (Lásd a paksi 2 MW is még ebből az időből való, FM-en úgyszintén igyekeztek a lehető legkevesebb adóval megoldani.)
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Mondtam: már. Addig viszont igen. Én nem éreztem semmi sztálini sugallatot, (akkor már) Viszont voltak anyagi nehézségek. A solti (nem paksi) adó is csak azért épült meg a 70 -es évek végén, mert a lakihegyi telephelyet teljesen körbeépítették, ezért a 135 kW -os adó ellátott területe jelentősen romlott. A zavartatás is megnőtt (este, éjszaka) egy kuwaiti adó teljesítmény növelése miatt. A solti adónak pedig katasztrófavédelmi szerepe is van a mai napig.
Az URH adóhálózat, és a TV hálózat is folyamatosan bővült abban az időben, nem a rendszerváltáskor, hanem már a 70 -es évektől kezdődően. Egyébként mindíg is voltak helyi adók, rádió, és TV stúdiók, csak a műsoruk sugárzása tartozott állami céghez. (Posta)
Ma csak a felügyeletük, kétségtelen némileg szabadabb a helyzet, de cserébe nagyobb a káosz is.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2016
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
A mondatom folytatódott, nem ott volt a vége, ahol az idézetet befejezted.
Attól tartok, valóban elbeszélünk egymás mellett.
A topic, a Kérdező, és én 96MHz-ről beszélünk, Yagi-ról, Quad-ról, vagy valami hasonló több elemes antennáról, Te pedig valami 540kHz-ről, meg drót antennáról.
Szerintem ne folytassuk. A Kérdező vagy leszűrt valamit az olvasottakból vagy nem. Abban talán egyetértünk, hogy 90km távolságból a 100MHz körüli jelek vétele csak kivételes szerencsével lehetséges.
Béke.
(#) pucuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Igen, elbeszéltünk egymás mellet, mert Te a teljes antenna hosszára értetted, a reflektorral, és a direktorokkal együtt, én pedig a sugárzó hosszára.
Azonban így sem áll a dolog, mert a sugárzótól távolodva egyre csökken a direktorok hatásossága, tehát azok számát nem érdemes a végtelenségig növelni, mert nagyjából a 10. után nem hoz számottevő nyereséget. Ráadásul a 100 MHz (96 MHz) -es sávban már a harmadik direktor után mechanikai problémák lesznek.(öntartás, szélterhelés) Ezért inkább antenna csoportokat használnak a nyereség növelésére. Ez is elég méretes mechanikailag, de legalább öntartóvá tehető.
(#) mraulajos válasza fecameca hozzászólására (») Máj 10, 2016 /
 
Hali!
Idézet:
„Lásd a paksi 2 MW is még ebből az időből való”

Nem SOLT-ot akartál említeni?
(#) doktor válasza BI-AMP hozzászólására (») Máj 10, 2016 /
 
Szia!
Lehetőséged van, érdemesebb egy irányított komolyabb antennát, forgathatóan használni minél magasabban elhelyezni.
(#) fecameca válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 10, 2016 /
 
De, csak már így 60 évesen kezdek egy kissé szenilis lenni.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
(#) szemmelver hozzászólása Szept 3, 2017 /
 
Sziasztok!

Rendeltem kínából egy ilyen mp3 modult, és problémám akadt a rádió részével. Az antenna egy vékony kis réz vezeték, ami elég pocsékul fogja a jelet, ha hozzá érek iszonyat elkezd sisteregni, illetve kiszedtem egy régi rádióból az antennát, rákötöttem de még rosszabb mint volt. Azt vettem észre hogy az a kis pici vezeték jobban veszi a jelet csupaszon, mint amikor antenna van rajta. Csináltam is rá vastag réz drótból, de sajnos pocsék. Bármilyen fém tárgyat hozzá érintek rosszabb mint volt.
Valakinek van ötlete, mivel lehetne ezt megcsinálni?

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
(#) Bakman válasza szemmelver hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Nagy valószínűséggel a modul ennyit tud.
(#) szemmelver válasza Bakman hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Nem is lehet ezek szerint semmivel se felerősíteni a jelet?

Amúgy most 5v-on üzemel, ha rákötöm 12v-ra befolyásolhatja a jelerősséget?
(#) szemmelver válasza szemmelver hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Még annyit írnék kiegészítésként, hogy a horvát adókat szép tisztán veszi.... A magyarral van a baj
(#) ferci válasza szemmelver hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
A "black" ( fekete ) verzióra 5 voltot írnak, a "green"-re ( zöld? ) 12 voltot. A tiéd szerintem 5 voltos.
Mivel 1 szál csak az antenna drótod és a horvátok jönnek jól, elképzelhető, hogy egyrészt a pozíciód se ideális, másrészt a drót iránya és mérete se mindegy.
Azt még megpróbálhatod, hogy az 5 volt negatív felét ( gnd ) is kilógatod "ellensúlyként", hátha hoz valamit a konyhára. Kicsit jobb "rádióknál" se mindegy, ez meg nagyon silány és primitív kivitel.
(#) fecameca válasza szemmelver hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Szia. Az én fiam is kapott valaha hasonlót. CD9088 IC-s rádiója van. A kínaiak kihagyták az antenna köri rezgőkört, és tettek bele eléje egy SMD tranzisztort. Én visszaalakítottam olyanra, mint az adatlapon van, és jó lett, erősítő nélkül. Ha mindenáron akarsz hozzá erősítőt, akkor sem szabad a bemeneti rezgőkört elhagyni. Különben nagyon érzékeny rádiók ezek. Az is előfordulhat velük néha, hogy gerjednek. A bennük levő tekercsek elhelyezésére kényesek. Bővebben: Link
(#) Baxi hozzászólása Nov 10, 2017 /
 
Hi Mesterek!
Van egy ilyen antennám. FM rádió -ra szeretném használni. Viszont ahogy rárakom a rádióra rosszabb a vétel mint volt. Az lenne a kérdésem valami táp vagy jel erősítő segítene e rajta, vagy felejtős ezt az antenna? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza Baxi hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Ha megnézed az adatlapját, azon áll, hogy 6 - 69 (TV) csatorna. Azaz 175 - 860 MHz. Az URH műsor 87,5 - 108 MHz között vehető. Ez az antenna ezen a frekvencián már inkább csak lezárja az FM vevő bemenetét, minthogy jelet juttasson rá. Ahhoz az antennák "bajszainak" jóval hosszabbaknak kellene lenniük.
(#) Gafly válasza Baxi hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Ezzel szerintem két baj van:
- TV antenna (azaz nem a CCIR rádióhoz való, frekvenciailag).
- Aktív, (azaz táplálás kell neki, mert egyébként amint tapasztaltad is, inkább csillapít, mint erősít).
(#) Baxi válasza Gafly hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Pedig egy kicsit bíztam benne a vhf miatt, ami elvileg lefedi az fm sávot. A lényeg akkor, hogy ez nekem nem jó ilyen célra. Akkor maradt a bolti vagy az építés. Valami tipp, hogy mit érdemes építeni vagy vásárolni? Köszönöm a válaszokat.
(#) pucuka válasza Baxi hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
A VHF sáv 30 - 300 MHz -ig tart. Hullámhosszban számolva 10 - 1 m -ig. Ez méretben egy nagyságrend különbség az alja, és teteje között. Az antenna (sugárzó) méretének pedig rezonanciában kell(ene) lennie a vételi hullámhosszal. Léteznek szélessávú antennák, de ezek elég speciális kialakításúak. Azokat az antennákat nevezzük általában szélessávúaknak, amelyek frekvencia átfogása 1:2 (egy oktáv) -nél nagyobb.
(#) Baxi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Köszönöm a szakmai magyarázatot, de ez már én tudásomon túlmutat.
(#) fecameca válasza Baxi hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Ráadásul, az az antenna, amit a képen látok (Reflektorfalas lepke) nem VHF, hanem UHF (300 MHz feletti deciméteres hullámok) vételére szolgál. Talán az erősítője az széles sávú, arra vonatkozik a felirat, de az antennát ki kellene cserélni a venni kívánt sávra méretezett antennára.
(#) fecameca válasza Baxi hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Az jutott még eszembe, hogy ha az erősítőt tápegység nélkül próbáltad, akkor tényleg a semminél is kevesebb jön ki belőle. Egyébként az erősítője lehet, hogy használható lenne belőle. Csak egy másik antennához. Ne felejtsd el, hogy az jelenleg a koaxiális kábelen keresztül táv-táplált kivitel, valószínűleg 24 V -os, esetleg 12, ha meg lenne a tápegysége az lenne a biztos.
(#) Baxi válasza fecameca hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Szia, tápegységnek külön bemenet nincs neki az erősítőn, csak a koax csatlakozás. Szerintem rakok rá valami DC12V a koax-ra, s valami kicsatolóval meg leválasztom az antenna bemenetről a rádiónál. Az erősítőre meg kreálok valami réz vezetőt a padon. A lepkét meg leszedem róla.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
(#) Joe_001 válasza Baxi hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Szia!
Ez egy UHF(21-69 csat) síkreflektoros 4 dipólos csoport antenna fejerősítővel. 15V DC-ről megy. Nehezen szerelhető, koaxdugóba szerkesztett tápfeladóba volt a tápvezeték bekötve, és a koax is. Parasztnak, tanyára való (műszakilag) mert a széles sávú fejerősítő a közeli adók miatt leül. városi körülmények közt ki szoktam hajítani a fejből, normál balunra cserélem. Aztán jól működik.
A tápfeladás egy 1 n kerámia a TV felé, kisebb induktivitás a táp felé, közös pontjuk az antenna felé.
Az antenna a 90-es évek divatja.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
(#) Laci1981 hozzászólása Jan 1, 2024 /
 
Sziasztok!
Van kint a műhelyembe egy Sony hangfal rádióval.
Van hozzá sima AM/FM loop antenna, de sehogy nem jó a vétel. szendvics panel szerkezet, úgy valamivel jobb hogy kifúrtam a falat és kidugtam a vezetéket.
Valakinek lenne ötlete hogy lehetne javítani a vételen?
Vettem már kördipol antennát is de inkább még rosszabb.
Köszönöm!
(#) kadarist válasza Laci1981 hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Szia! Kültérbe, lehetőleg magasan ki kell helyezni az antennát és normális kábellel kell rákötni a rádióra.
Következő: »»   6 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem