Fórum témák
» Több friss téma |
Keresek ilyen LCD kijelzőt a rajta lévő adatokkal nem mentem semmire keresés ügyileg, és jobbára midenhol csak 5*7 dot-os találok.
Ez a cuc egy mikrókontrolleres (C515) akkutöltőben van és "zöldeket" mutat (+ pár sor és oszlop is hiányos) a töltő amúgy müxik rendesen tölt merít + miden..... Így néz ki LCD háta : http://kepfeltolto.hu/i/?50792Kép: Hivatkozás[/URL]
Miért fontos az 5x9-es karakterméret? Szerintem meg lehetne bármilyen HD44780 kompatibilis, 1x16-os kijelzővel próbálni a helyettesítését.
Üdv. Szedd le a kijelző lészét a nyákról a kis fekete nyelvek elfordításásával, és a nyákon található LCD controller tipusára próbálj rákeresni vagy ird ide hogy bárki tudhasson segíteni!
Szia, hidd el hogy fontos a karakterméret, ha megnézed a képet látod hogy miért =>>az ?5*7 mormál? karakterek alatt is dotok jelennek meg melyek a keretre nyomtatot értékekkel "dekódolható" üzenetek...
Nos, nekem van otthon olyan 1x16-os kijelzőm, amiben az LCD üvegen 5x9 (vagy inkább 5x10) pixeles karakterhelyek vannak. De ennek is csak 5x7-es karaktergenerátora van!
Ha átállítom a kijelzési módot az initben 5x10-esre, akkor is 5x7-es karaktereket rajzol, csak lehet egy második sort is írni az első alá, amiből talán a karakterek legfelső sora meg is jelenik. Továbbá van olyan 1x16-osom, amin az LCD-n az 5x8-as sor alatt lefelé mutató kis háromszögek vannak, minden karakterpozíció alatt. Ez is úgy működik, hogy a második sorba írt karakterek valamelyik pixelével lehet a kis háromszögeket bekapcsolni (ha jól emlékszem, praktikusan a 0x20 (üres) és a 0xFF (teli) krakterekkel lehet ki/be kapcsolgatni a háromszögeket). Tehát egyáltalán nem biztos, hogy az 5x9 (5x10) karakterméretre kell hajtanod! Sajnos valamilyen szintű próbálkozást nem biztos, hogy megúszol, mert az 1x16-os kijelzők is van, amelyik 2x8-asként kezelődik, szóval azok sem egyformák.
Ez van a nyákon PM1611
Üdv! rajta vagyok de még nem teláltam meg... :no:
![]() ![]()
Most hogy szétkaptam a kijelzőt már meg sem nyikkan a cuc...
![]()
Akkor valószínűleg az LCD és a nyák közti átvezetésnél van a probléma! Az LCD részt határozottan oda kell tartani a fém kerettel együtt a nyákhoz, és utána a füleket vissza kell hajtani!!!!!! Utána jó lesz a kijelződ!!! (Kontaktos volt valószínüleg) Ha nem megy, akkor az LCD keret és az LCD közé valmi éket kell rakni (papírcsík), és úgy összerakni!!!
Nem nem a kijelző az most is mutat valamit, de maga a töltő sem nem "bootol" be...
Mit csináltál vele hogy nem "bootol" be? Lehet kézzel kisütötted a mikrovezérlőt! nem?
Persze te midig esd védett vagy...
![]() Ca. 25x buheráltam bele eddig gond nélkül.
Csak egyszer kell hibázni...
Igen de mi értelme elővigyázatosnak lenni ott ahol a Chip-be gyárilag benne van a statikus védelem?
De nem ez a lényeg... A töltő ismét feléledt, és szerintem tutira a LCD meghajtója a ludas: Volt vagy 10-15 próba, (közben volt 1-2 kijelző disconect is..). Szóval táp bekapcs LCD első 8x5*9 dot aktív nem teljessen és nem egyformán, se csippanás se püttyőgés csak 1 nyekkenés az elején. Na mondom magamnak miden mid1 alapon kijelző csati lehúz, bekapcs ugyanaz, vagyis semmi. De itt nem áll meg egy magamfajta... Kijelző !Fordítva! rádug bekapcs, eredmény ugyanaz "világító" dot-ok nélkül. És most jön a lényeg jól összerakva ismét müxik bootol csipog meg miden, gombok reagálna, a kijelzőn hiányosan megjelenik a szoftver ver. szám + néhány állapot infó aztán újra az említett 8karakternyi halvány dolog de közben már értelmezhetetlen ritmikus felvillanó dot-halmazok mindenhol és néhány kérdőjel (na erre irtam az elején hogy "zöldeket" mutat) Valami vélemény? lehet hogy a kontroller valamiféle visszajelzés kap az LCD vezérlőtől erre utal hogy nélküle meg sem nyikkan?? (megnéztem újra kijező nélkül semmi ha ráteszem indul)
A LCD kijelző olyan mint a számítógép moniora! Nem szükséges a jelenléte hibátlan müködésez! Az LCD csak egy állapot lekérdezésre jó! (Itt van 2xer négy adatregiszter és a többi a vezérlő regiszter meg az LCD tápja iletve a CLK.
van az lcd-nek busy bitje, ha a szoftver azt figyeli, várja hogy elmúljon, de pont az a kontaktos akkor aztán várhat a világ végéig.
köszönöm az eddigieket de, még midig nem tudom hol kapok hozzá megfelelő kijelzőt....
![]()
Nem találtam megfelelő fórumot a kérdésemhez, de hátha itt választ kapok. Van vagy 6db lcd kijelzőm, kb úgy néz ki, mint a főoldalon megjelent nagy precizitású hőmérő kijelzője. Ha kell rakok fel róla képet. Ez van ráírva: CX160120SRNNB-01 rev H
Z04060050 04.28W A kérdés pedig az, hogy fel tudnám ezt valahogy használni? Vagy tudtok-e valami leírást róla, a bekötésről. Jó lenne a hőmérőhőz felhasználni, vagy a winamp-hoz is.
Sziasztok!
Nemrég szereztem egy Wintek WM-C1602M típusú 2x16 karakteres LCD kijelzőt, és nem sikerült semmi képet varázsolni rá. PIC-cel próbáltam meghajtani, saját programmal, és manuálisan is, de semmi eredmény. Hogyan tudnám letesztelni? Tudna segíteni valaki?
Én a manuális tesztelést javallom, ha nincs tutira működő programod...Nekem a PC-n van egy saját progi, azzal szoktam.
Leírnád picit részletesen, hogy hogyan végezzem a tesztelést??? Még nem foglalkoztam LCD-kel, teljesen kezdő vagyok a témában
Itt megtalálod, hogy mit kell tenned az élesztésnél, de olvasd hozzá az LCD meghajtó IC adatlapját is.
Hello!
Nem tudja valaki leírni, hogy hogyan lehet az LCD memóriájába az általam elképzelt karaktert elmenteni?
Szia! ez a kis példa remélem tud segíteni, én így oldottam meg:
owngraph: movlw clrdisp call instrout movlw rethome call instrout onel: movlw 0x40 ;CGRAM adress => 0 call instrout movlw 0x00 call dataout ;00000 movlw 0x00 ;00000 call dataout ;00000 movlw 0x00 ;00000 call dataout ;00000 movlw 0x00 ;00000 call dataout ;00000 movlw 0x00 ;11111 call dataout movlw 0x00 call dataout movlw 0x00 call dataout movlw 0x1F call dataout tehát soronként kell megadni a kívánt alakzatot, ez egy sima alsó vonást fog megjelenítnei, ha kiíratod. Tehát ki kell adni a 40H-át, mint utasítás (RS=0), és utána jöhetnek az adatsorok (RS=1) Ja és én PIC-kel csináltam, de ez azért az utasításokból kiderül ![]()
Sziasztok!
Van a fórumon annyi LCD-s téma, hogy igazából nem is tudom, ezt melyikbe kellene írjam, szóval, ha nem baj, ide kerül, mástnem majd átirányítotok ![]() Van egy LCD kijelzőm, amit a HEStore-ból rendeltem Kijelző Életre bírtam kelteni, kiírja a karaktereket, szóval működik, csak éppen nem úgy, ahogy kellene.. Az a bajom vele, hogy csak minden második karaktert jelenít meg, tehát A-t igen, B-t nem, C-t igen, és így tovább. Megjeleníti még az adott karakterrel az adatlapon egy sorban levő karaktereket is (!, 1, A, Q, a, q, stb), a következő sorban 2találhatókat (", 2, B, stb) már nem. A PIC-em CCS-C-ben programozom. Az LCD adatlábai a PORTD-re vannak kötve (DB0 = RD0, DB1 = RD1, ...). Az LCD beállítását a következő módon végzem: output_d(0b00001111); output_d(0b00111000); A karaktereket így jelenítem meg: output_c(0b00001000); output_d(CHR_1); A PORTC 4. lábára (RC3) van kötve az LCD RS lába. A karaktereket külön definiálom, hogy ne kelljen mindig azon vesződnöm, épp melyik karaktert jelenítem meg #DEFINE CHR_1 0x31 (ez pl az 1-es számot jelenti) Remélem érthetően leírtam mindent, hátha tud valaki nekem választ adni, mit csináljak másképp. Üdv vtnagy
Ez így olyan, mintha az 1-es helyi érték bitje nem fogadna szót. (Azaz mindíg 0 vagy 1)
Kontakthiba kizárható?
Megnéztem, kontakthiba nem valószínű, de dugaszolós próbapanelen van, így azért elképzelhető, hogy netán mégis.
De azért most még nézegetem, remélem találok valamit ![]() Üdv vtnagy
Sziasztok!
Egy kis segitségre szorulok... Elkezdtem egy EDT ES16201 tip. LCD-vel foglalkozni, ill. csak elkezdtem volna, de sajna nem bírom "megszólaltatni". CCS C-ben dolgozom és a meglévő LCD.C driver nem akad ki inicializáláskor, de sajna nem is inicializálja, mert semmi sem jelenik meg rajta, amit az init után ki akarok iratni. Mellékelem az adtalapját, a leírás szerint HD44780 kompatibilis, mint az EDT többi LCD-je, amelyekkel már régóta probléma mentesen dolgozom. Ebben viszont más controller IC van, valószínű ez okozza a gondot. 4 bites módban dolgoznék vele. Ha valakinek lenne tapasztalata az ügyben, esetleg egy c nyelvű drivere ehhez a típushoz, nagyon hálás lennék a segítségért. |
Bejelentkezés
Hirdetés |