Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
1. EI magnál nem szokás a külső oszlopokra tekerni. Ha mégis, az nem trafó.
2. A megadott méretek alapján még ha a középső oszlopra tekerted volna, akkor is kevés lenne a menetszám. Nem csoda, ha leveri a kismegszakítót. 3. A megadott huzalméretek, mivel MCU-t írtál, keresztmetszet. Nagyon kevés mindkettő. A Transzformátor információ témában találsz bőven tudnivalókat. Ha itt megnézed a képeket, látod, hogyan kell EI magra hegesztőtrafót tekerni. Pl. 2011, október 5, erbe... A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
Egy ekkora magra legalább 3x-4x ennyi menetszám kell még akkor is ha a közepére tekersz, persze nem tudjuk a vaskeresztmetszetet. Trafóként egyébként sem szuperálna valami jól, mert ebben a formában nagyon nagy a két tekercs szórása, azaz jelentős feszültségesése lenne a terhelés függvényében.
Lehet a 3 oszlopra együtt is tekerni, de nincs értelme, és azt ehhez hasonlóan kell, vagy középen elválasztókkal.
A megadott méretek
Idézet: szerint EI146-os maghoz áll legközelebb. A vasmagkeresztmetszet ~28 cm2, teljesítmény ~1 kW lehet. 3-4-szeres menetszám túlzás, de 1,5-szeres jó becslés. Lehet belőle kisebb hegesztőt tekerni. „14.5 cm hosszú 13cm széles 6.9 cm mély”
Köszönöm a válaszokat!
![]() Az a probléma hogy ha a közepére tekerném fel mindkettőt ráadásúl másfélszer ennyit akkor nem férne el. Nekem egy kissebb hegesztő már elég lenne csak otthoni barkácsoláshoz használnám. Használhatok más alakú magot? Van egy másik, batár nagy EI magom, ugyanakkora menetszámmal egy nagyobb magból kivehető ugyanaz a teljesítmény vagy akkor azt is arányosan növelni kell? ![]()
Valahol elveszthetted a fonalat. Ha a mag középső oszlopára tekersz, akkor fele annyi menetszám kell mert ott pont a duplája a vaskeresztmetszet mint a két szélsőn. És a huzal számára rendelkezésre álló, megtekerhető ablakméret pedig pont ugyanakkora, teljesen mindegy hogy hova tekersz.
Az EI-re általában pont azért nem készítenek hegesztőt, mert kicsi az ablakmérete. Olyat tudsz csinálni belőle, hogy gondos számolgatás után teletekered az ablakot a primerrel és a szekunderrel, mellé teszel egy jó nagy ventilátort, és nagyon kicsi bekapcsolási idővel dolgozol, hogy legyen ideje a huzalnak visszahűlni. Sokan el sem hinnék hogy egy ilyen (néha egy két rövid varrathoz való) hegesztő milyen kicsi is lehet, majd egyszer lefényképezem az enyémet, kb. akkora az egész mint egy PC táp doboza. Persze egy ilyennel rendesen dolgozni nem lehet, mert már egy fél pálca eltolása után szaga van.
Tényleg a duplája
![]() ![]()
Most kiszámoltam kétszer akkora keresztmetszettel és így 208 menet már csak. Az elöbb csak a középső oszlop metszetének a területét számoltam most már a szélsőkét is. Így már jobban hangzik feltéve hogy helyes!
![]()
Tegyük fel hogy jó a 208, gondolom ezt már csalás lenne megfelezni
![]()
A középső oszlopra kevés a 208.
![]() Nem szoktad a követelményekhez igazítani a képleted adatait? 0.8 helyett ekkora vasmagnál lehet 1,2-vel számolni (Tesla). Ha fokozatokat akarsz, akkor ez a legkisebb menetszám, ehhez toldhatsz még 20 menetenként megcsapolásokat. Mi az a 31.05? A vasmagkereszmetszet mindig az az oszlop, amire a tekercs kerül. EI magnál a középső. Hogy méred és számolod ki? A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
Még mindig nem tudom hogy mennyi a vaskeresztmetszeted, de ha az erbe írása szerinti 28cm2, akkor 310 menet körüli primer kell a legnagyobb áramhoz, plusz a leágazások. Ha ennyi a keresztmetszet akkor 1,34 a voltonkénti menetszám 1,2T esetén. Tehát rátekersz a középső oszlopra 16 menetet (1,34x12), fogsz egy másik trafót aminek van egy 12V-os szekundere, és rákötöd a 12V-ot erre a 16 menetre. Ha nem melegszik túlságosan a vas, akkor lehet ennyi a gerjesztés max. értéke.
A csévére meg kell tenni egy elválasztót, nem pont középre, hanem úgy hogy a primer tekercs ablaka valamivel nagyobb legyen, és megtekerni a primert meg a szekundert olyan vastag huzallal, amilyennel csak beleférnek az adott menetszámú tekercsek. Hegesztőt általában négyzet (O alakú vagy láncszem típusú) magra szoktak tekerni, mert abban bőven van hely a huzalnak. Idézet: „Hegesztőt általában négyzet (O alakú vagy láncszem típusú) magra szoktak tekerni, mert abban bőven van hely a huzalnak.” Nézd meg T-Adee pár nappal ezelőtti képeit! Ez az ocsmányság gyári készülék. ![]() Kisebb az átlagos menethossz (kevesebb réz kell). Nagyobb a szabad felület, jobb a hűtés. Egyszerűbb a mágneses sönt kialakítása, egy tömb elég.
Tudom, ez pont az a kategória amiről a kérdezőnek írtam. Néha egy két varratra, rövid bekapcsolási idővel elég, de komoly munkára nem való. Kb. 1 évvel ezelőtt amikor egy régi leégett trafót kellett megtekernem és huzalért mentem a tekercselőhöz, akkor azt mondta hogy ők már neki sem állnak hegesztőt tekerni mert nem éri meg.
Mondtam neki hogy 3-as huzalból volt a primer, azt mondta hogy olyat már régóta nem tartanak, 1,8-as a max. amit tud adni, mondom akkor jó lesz az is, párhuzamosan tekerek majd két szálat. Nem akartam elhinni amikor azt mondta, hogy a manapság készülő hegesztőkben kb. a szekunder olyan vastag mint a régiekben a primer, de most ezt a képet elnézve már hihető.
Annyi, én szedtem szét jómúltkor egy Einhell-t. Ventillátort kellett pakolni bele. A szek huzal 3as körüli lehetett, nem csodáltam hogy kérték bele a ventit
![]()
Szóval van egy ilyen képletem: N=10000/4.44*B*A*f ez elvileg megadná az 1 voltra eső menetszámot amit meg kell szoroznom ez esetben még 230-al. A hasznos keresztmettszet tehát amire kerül a tekercs, a középső oszlop mélység szorozva szélesség:4.5x6.9=31.05cm^2 ezzel a keresztmetszettel és 1.2T-val 276 menet jött ki. Mit gondoltok olyat lehet, hogy szétvágom az E magot hogy O-t kapjak?
Csak több helyem lenne nem?
Helyed az több lenne, de ha kivágod az E középső szárát akkor megint ugyanott vagy hogy fele lesz a keresztmetszet, dupla menetszám kell.
Idézet: A lemezekkel nem lehet tökéletesen kitölteni a teret. Lemezvastagságtól függően 0,9-0,94-gyel szorozni kell (~29,1 cm2). A 45 mm-es oszlopszélesség is szokatlan, általában páros mm.„4.5x6.9=31.05cm^2” Ne a vagdosáson törd a fejed! Mekkora a tekercselési tered? Kivonod belőle az osztott tekercstest által foglalt területet, elfelezed, elosztod a menetszámmal és gyököt vonsz belőle. Ez közelítően az az átmérő, amilyen huzallal tele tudod tekercselni. Ajánlatos lefelé kerekíteni.
Köszönöm a segítségeteket! Most volt időm befejezni, de nem vacakoltam az eredeti maggal volt egy nagyobb megcsináltam abból, ez nem éppen mobilis de legalább működik. 215/44 menettel 47 voltos üresjárati feszültséget mértem. Ívet fog, hegeszt király
![]() ![]()
Sziasztok.
Pálcás gép vásárlása elött állok. Max 35.000.ft.om van rá. Inverterek drágábbak is ugye, illetve valamelyik fórumba azt olvastam, hogy azt könnyebb hazavágni. Mi a véleményetek a következő trafókról? http://www.jofogas.hu/vas/Elado_Hetra_hegeszto_trafo_47572276.htm http://www.jofogas.hu/vas/Elado_Hetra_100_160_hegeszto_220_380_v_48...irst=1 http://www.jofogas.hu/vas/Hetra_hegeszto_trafo_44214855.htm Az első a leg tetszetősebb számomra, mert abba van ventilátor. (aztán lehet a többibe is van csak nem látszik) Mennyire lehet melléfogni ilyen hetrákkal? Ezek elvileg viszik a 3,2.es pálcát is? Köszönöm.
Az elsőnek a doboza nem sokkal nagyobb mint egy inverteré (a többit nem néztem), tehát kb. semmit nem ér. Az inverterrel egyébként minden szempontból jobban jársz. Hogy meddig fog elmenni az a belsejétől függ, amiket manapság árulnak azok már egész jól meg vannak csinálva, tehát akár nagyon sokáig is működhet hiba nélkül. Ezeket nemrég linkelte be valaki, lehet nézelődni. És ezek újak, gondolom van rájuk gari, a nyaffogásosra nem hinném hogy adnak.
Háát nem tudom.
EZ akkora mint egy inverter a hetra meg mégegyszer ilyen hosszú és magas. Inverterre valamikor azt írták többen,, hogy hamarabb tönkre lehet tenni. Illetve sok bent az elektronika.
Ez igaz, de annál jobb egy gyári inverter, minthogy megvegyél egy agyongerjesztett akkutöltő méretű 50Hz-est, mert azzal meg nem fogsz tudni 2,5 pálcával is csak 10 perceket hegeszteni, aztán meg pihentetheted fél-háromnegyed órát, mire visszakapcsol. Tehát vagy egy jó dögnehéz régebbi 50Hz-es, vagy egy új inverteres. Utóbbinál érdemes nézni a vevői véleményeket, bekapcsolási időt, meg persze azt, hogy az adott márkát mennyire értékelik. Neten mindennek utána tudsz járni.
Hát azt azért nem lehet mondani hogy a Hetra semmit nem ér, mert kb 1980-tól gyártják ugyanazzal a trafóval és mai napig forgalomban van belőlük pár ezer darab. Az új ára 60 ezer felett van és kb 25-32kg típustól függően. Szval ez nem az a kis 8kg-os barkácsárauházas gép.
Annyi a baj a használt gépekkel, hogy előbb utóbb kapcsolót (söntorsósnál mechanikai alkatrészeket) kell cserélni ami 6-8 ezer lehet, de aztán elmegy 30évet ha vigyáz rá a gazdája. Volt egy műanyag orsós széria a 100/160-nál, az rendszerint eltörik, kb 8ezerből lehet megjavítani.
Azt amúgy, h a manóba értik, h egyfázis 400 V.?
http://www.trakis.hu/termekeink/hegesztestechnika/mma/hetra100160vk...enuid[=2&menuid[]=0&menuid[]=0&menuid[]=4&lngsel=0]Bővebben: Link[/url]
Sokat számít, hogy mit akarsz hegeszteni. Ha csak műhelymunka, és csak vas akkor jó lehet egy trafó. Ha a műhelyen kívül is szeretnél dolgozni akkor csak az inverter jöhet számításba. Egy pár kilós inverterrel akár létrán is lehet alumíniumot hegeszteni. Tudom a trafó is cipelhető. (Murphy valamelyik törvénye szerint a hegesztő munkakábel mindig rövid, kivéve a cipelni kell)
Elhegedülsz egy két pálcát trafóval, majd utána inverterrel, és soha többet nem akarsz trafót venni. A súlyon és a méreten kívül nem csak az ívfogás könnyebb az inverterrel hanem maga a hegesztés is.
Az már csak hab a tortán hogy a trafóhoz kell legalább egy ESAB (de inkább egy ER 23) elektróda ha nem akarsz folyamatosan káromkodni munka közben, az inverterrel pedig ugyanúgy fogsz tudni dolgozni a legolcsóbb, nevesincs elektródával is. Az inverter egy egész korrekt áramgenerátor, a trafó attól eléggé messze van, még gondos kivitelezés esetén is.
Biztos úgy van, de amelyik műhelyben Hetrát láttam azok általában mindig a sarokban pihentek, és valami maszek készítésűvel hegesztettek inkább mert az bírta is.
Nem ipari célra van kitalálva az tény, arra ott van a Hetra 140/200 vagy a Hetra 200SVE.
Ezt nem az én 'műhelyemben' láttad; igaz, több 30 kg-nál, 30 évesnél (söntös), és ment már éjjel-nappal is folyamatosan. Sőt még én is tudok vele hegeszteni! Öcsém minősített hegesztő, de a komoly munkákhoz az ő ugyanilyenjét veszi elő (pedig van jó inverterese).
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2016
Köszönöm a tanácsokat.
Igazatok van, hogy az inverter jobb, melóhelyen dolgoztam vele. Viszont, az inverter nem szereti a kánikulát, minuszokat, port, párát. 30-50.000.ft egy barkács inverter. Ismerősi körömben sok meghibásodott, melóhelyen egy wolf invertert majdnem annyiért javíttattak meg mint az új ára volt.... Csináltam egy tetőt is volt trafómmal. Szerencse, hogy enyhe a dölésszöge, így el tudtam emelgetni a födémen. Amúgy EZ volt a trafóm, annyiért el is adtam már mint amennyiért hirdettem. Ma meg EZT vettem meg 10.000.ft.ért. Meglepő, de maxra fel kell tekerni ezt is, h begyujtsa a 2,5.ös pálcát. Persze még sokat nem próbálgattam. Pedig súlyra négyszerese kb mint az előző trafóm. Amennyiben nem jön be, megy a háztól és veszek egy parkside.ot ami ha nem tetszene egy hónapom van, hogy az árát visszakérjem. Nem akarom hosszasan ecsetelni, mert senkinek se könnyű, de nemrég vettünk házat, nevelünk egy gyerkőcöt. Vannak fontosabb dolgok is amikre költeni kell. Per pillanat, kell valami amivel kettő vasat össze tudok hegeszteni. A hetráknak felénk sincsenek rossz hírük. Termelőszövetkezetekben még mindig csak ezeket használják...... |
Bejelentkezés
Hirdetés |