Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Telefonvonalakról általában
Ez sok esetben a rendszertöl függ ( ki mit vezetett be, nyilván, hogy a többség az olcsobbat ). Az IP telefonnál ugyanis már elöre ismert, hogy ki a hivo - igy azt nem kell kezelni - s az olcsobb rendszerek nem is teszik. (A kapcsolat kábelhálozat központjábol a nyilvános hálozatba már nem a "klasszikus" modon jut tovább - SIP rendszer). Ebböl sajnos az következik, hogy a DTMF telefonokbol csak a kimenet (hivott szám) van kezelve ( az is csak részben) a visszaigazolás nincs, ezért a mellék egyenesben nem hivhato ( ha hivott félnél a régi tipusu alközpontok vannak).
Sok IP telefon egyáltalán nem használja az un Szignalizáciot ( jelzéscsomagot). A hivott számot az MTA modem azonnal megfejti és igy adja tovább. Erre találták ki manapság a VPN kapcsolatot (1 számmal több) a szolgáltatotol függöen, igy abbol elvben tudják kezelni a hivott alközpontokat is. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
Itt éppen arról van szó, hogy nem IP telefon van a modemen,hanem az elöfizetônek analóg
készüléke van, kettô darab, ebbôl az egyik müködik, a másik (a riasztó)nem. Lehet, hogy a felhasználó nem törödik a vissza(nem) jövö jelzésekkel, míg a riasztó várja azokat?
A riasztó a központtal szerintem már normál hangúton csatlakozik. Így nem igazán értem miért nem megy át valami.
Elég ha a riaszto pl. a vonaljelre vár ( mert az sincs az IP, pontosabban VOIP telefonban). Azaz "felveszi" a kagylot, vár a vonaljelre s ha az megjelneik elkezd "tárcsázni".
Minden modemen mezei analog telefon van (két drotos - DTMF), csak ha felveszed a többségben nincs vonaljel - mint a hajdani telefonvonalakon. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
Ilyen analóg végződést még nem láttam. Tanulság, azt kellene tisztázni hol akad el a riasztási folyamat.
Minden MTA kabelmodemen mezei POTS csatlakozo van amibe olyan telefont dugsz amilyent találsz. ( analogot).
Állítólag a DTMF tárcsázás megtörténik, azaz a riasztók elküldik a 7-9 számjegyet, de nem történik semmi.
Azt nem tudom, hogy volt-e előtte tárcsahang. Lehet, hogy nem is figyeli? De utána viszont nem kap vissza valami jelzést ( pl. csengetés visszajelzés?) Érdekes módon a különféle szolgáltatók különféle modemjein hasonló a helyzet DE, van a Telecom-nak egy olyan IP végberendezése, amin (többek közt) 2 db analóg telefon csatlakozás is van. Na, ezzel működik ! Idézet: „Elég ha a riaszto pl. a vonaljelre vár” Mi az a "vonaljel"?
Ha felveszed a kagylot abban megjelenik egy bugo hang ( eredeti telefonhálozat). Ez ma már kezd eltünni, pl. a mobilban ismeretlen.
Ehhez azért több mindent kellene megfigyelni, pl a központhoz megérkezik-e a jel, a központ értelmezi-e, válaszol-e, a válasz megérkezik-e, egyáltalán szükséges válasz, milyen módon érkezne...Meg kellene figyelni egy jó vonallal pontosan hogyan épül fel a kapcsolat, mit lehet hallani a vonal két végén ( a központ és a riasztó oldal is fontos lehet.) Ez után jön a rossz vonallal történő vizsgálat.
A tárcsázás után ritkaság ha visszajelzést kapsz a mai modern rendszerekben, mert ott a normális kommunikácio a modemben végzödik, ami a modemböl tovább megy az már egy más rendszer és a standard visszajelzéseket csak nagyon ritkán használják ( ezt sok rendszerben külön kellene kezelni, de miután a sima telefonkapcsolathoz nem kell, igy nem igen kezelgetik). Azt elvben meg lehetne mérni, hogy valoban megy-e DTMF jel a szerkezetböl.. Esetleg össze is hasonlithatod egy sima telefonnal.
A riasztó központi egysége egy isdn, vagy egyébb digitális vonalban végződik, akkor tényleg bukta a megfigyelés egy része.De a riasztó oldali telefonvonal meghallgatása akkor is adhat esetleg némi támpontot.
Ha valoban ISDN ( nem igen hiszem) akkor felesleges valoban vele foglalkozni.
Sziasztok!
Telefonvonalat szeretnék szimulálni egy játékhoz. Csengetni, beszédet átvinni nem kell. A telefonkészülék "hagyományos" POTS/PSTN vonalra csatlakozó típus lenne, TONE üzemmódú (nyomógombos). A telefonkészülék (a vonalon csak egy darab!) korrekt táplálása mellett ezekre lenne szükség: - 5V-os tápellátás (bemenet) - felvétel/lerakás detektálása - felvételkor búgó (vonal-)hang generálás - TONE üzemmódú tárcsázásnál a számok felismerése - esetleg PULSE üzemmódú tárcsázás felismerése Ahogyan jelenlegi tudásom alapján csinálnám: Az 5V-ból 20V körüli vonali alapfeszkót állítanék elő egy MC34063 IC köré épített step-up konverterrel. A (pozitív) kimenetre egy áramgenerátort teszek 30mA-re beállítva, ezen felül egy pár száz ohm-os ellenállást. A kimenet feszültségét mérve detektálható a lerakott/felvett állapot. Az áramgenerátor adott frekvenciájú "piszkálásával" létrehozható a búgó hang. Tárcsázásnál TONE üzemmódban egy MT8870 IC köré épített kapcsolással detektálható, melyik gombot nyomták le, PULSE üzemmód esetén pedig a vonalfeszültséget kell figyelni, időzítést figyelembe véve. Egy kód- beütős játék lesz, semmi komoly. Ha 5-ből 1 telefonkészüléken nem működik a kapcsolás az nem baj. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
Esetleg mennyire lenne szalonképes ha elhagynám az áramgenerátort, csökkenteném
a step-up konverter feszkóját kb. 15V-ra, és egy korlátozó ellenállással "lövöm be" a 30mA-t? A búgó hangot a korlátozó ellenállással párhuzamosan kötött, a kívánt hangerőre méretezett segédellenállással és optocsatolóval oldanám meg. A vonalfeszültséget egy osztóval juttatnám a mikrokontroller valamelyik portlábára, ezzel detektálnám a beemelt/lerakott állapotot, illetve PULSE üzemmódú végberendezés esetén a tárcsázást. Van egy kis alközpontom, elég régi darab (Varitel MPX80) , de jól működik. Ezen végeztem méréseket. Lerakott állapotban 22.5V körüli feszültséget mérek a vonalon, beemelt állapotban 6.8V-ot. Az alközpont kb. 37mA-el hajtja a telefont, azaz kb. 184 ohm (hatásos) ellenállást jelent a készüléken. Az AC komponens vonalhang esetén 250mV eff., gombnyomásos tárcsázáskor 400mV eff. Maxwell multiméterrel mérve. Ugyanezzel a multiméterrel az áram AC komponensét mérve 0.4 mA eff. alatti. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
Én a step-upot inkább feljebb (20-30V) tenném, mindkét ágba egy egy soros ellenállás ( 20-30 mA készülékáramhoz ) . Valamiért szeretik a szimmetriát a telefonos dolgok, és a földmentességet. Valamelyik soros ellenálláson eső feszültséggel, vagy egy a vonallal sorba kötött optocsatolóval tudnád a felvételt valamint a pulse tárcsajeleket detektálni. A hangokat is levehetnéd/beadhatmnád egy kondenzátorral az ellenállás után. Ha bonyolultabb a vevő rész, nem megépíthető földfüggetlenül, a telefonok tápjáról akkor egy transzformátor egy soros kondenzátorral a vonalra párhuzamosan hangillesztésnek.
A feszültség csökkentése azért nem jó, mert az ellenállás áramgenerátoros jellege csökken, jobban kisöntöli a vett, ill betáplált hangot.Az átlag egyszerű telefonok szerintem 10-12V feszültséget létrehozó áramot szeretik. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
Köszönöm. A táp 5V 3A-es kapcsolóüzemű dugasztáp, egyik fele sem földelt, és a telefonkészülék is műanyag házas ahogy a játék többi része is. Azért 5V a táp, mert arról megy a mikrovezérlő és a zárnyitó motor is. Utóbbi 2.5A-t vesz fel 5V-on, ezért is egyszerűbb ha csak a kisebb teljesítményű telefonvonalra kell konvertert tenni. A 20-30V sem gond. A vezeték max. 8m. Ahogy említettem, nem kell hangot kivenni. A vonalra a készüléken kívül a TONE dekóder(MT8870) csatlakozik 2x100pF kondival, és szintén ugyanerről az 5V-ról szeretném meghajtani. Utóbbinál a kapacitív illesztés ellenére okozhat problémát az aszimmetrikus elrendezés? Azaz a dekóder ugyanazt a földet kapja mint a telefonvonal negatív ága. A föld azért is lényeges, mert a dekóder kimeneteit lehetőleg galvanikus leválasztás nélkül szeretném a mikrovezérlőre kötni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
Próbálkozni gondolom nem sokból tart. Az aszimetriát mindenféle búgások, nem odaillő zajok szokták jelezni, egyszer találkoztam olyannal a DTMF vevő nem szeretett bizonyos számokat. Az hogy a jelen esetben mit okoz, okoz e egyáltalán valamit én nem tudom, de ha lehet elkerülöm a megfoghatatlan szívásokat. Így ha telefon , akkor leválasztó transzformátor a hanghoz a vonal meg földfüggetlen táp. De a minimalista kiépítést gyorsan ki tudod próbálni nulla plusz befektetés mellett, és mit tudjuk a puding próbája az evés.
Köszönöm, majd kipróbálom és jelentkezem még. Most egyelőre a DTMF dekóderre várok(hestore).
A DTMF dekóder bemenetén egyébként lehet 2x150pF a 100 helyett? Időközben rájöttem egy "apróságra" a Varitel alközponttal kapcsolatban: a kimenetén egy kb. 400 Ohm ellenállás lehet (ill. 2 x 200), áramgenerátor nélkül. Véletlenül bentfelejtettem a multimétert árammérő módban, és 56mA-t adott (22.5V-os alapjárati fesz mellett). Ehhez passzol a 6.5V/37mA telefonfesz/áram is (többféle telefonnal mérve). A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2016
Elnézést, nem voltam gépközelben.
Ahogy végigolvastam a kérdésfelvetéstől az egészet, úgy látom hogy sikerült meglehetősen túlbonyolítani a dolgot Véleményem szerint: Szerintem ehhez nem kell semmiféle galvanikus leválasztás és optocsatoló. Nyugodtan lehet közös a telefon rész és a vezérlés GND-je közös. Ugyanúgy nem kell áramgenerátor sem, a 15V és ellenállás kombináció tökéletes. Az MT8870 "single ended" kapcsolása (adatlap 9-es ábra) is teljesen jó, úgy ahogy van. A hurokérzékelést (kézibeszélő felemelése) egy NPN tranzisztorral szoktuk hasonló esetekben megoldani, ami a GND és a telefon között lévő ellenálláson figyeli a feszültséget egy nagyobb ellenálláson keresztül. Ez egyben a vezérlő védelmét is ellátja. Az "főáramkörben" lévő áramkorlátozó ellenállást célszerű két részre osztani, az alsó kisebb megy a GND és a telefon közé (hurokérzékelés), a nagyobb pedig a +15V és a telefon közé. A DTMF vevő bemenete is az alsó ellenállásra megy, oda lehet a tárcsahangot is becsatolni. Sok sikert! Ha valami nem világos, akkor kérdezz nyugodtan.
Én itt néztem: Bővebben: Link - 100pF-t írt. Szivacs...
Otthon 100nF-ból csak 50V-os kondi van, erre a játékra (max. 22V) remélhetőleg megfelel. Egy kis 12V-os elemet kötöttem rá a készülékre. Hallani lehet a DTMF tárcsahangot , és a mikrofonba belefújva pont úgy hallatszik a sistergés mintha "rendes" vonalra vagy az alközpontra lenne kötve. Gyerekkoromban simán sorba kötöttünk 2 vagy 3 készüléket, meg pár 9V-os elemet. Néha sikerült is valamit átvinni. A DTMF hang felejtős volt, gombnyomással csak kínozni lehetett... A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
Köszönöm, semmi gond. Egy ideje pang a téma, úgy néz ki hogy egy kicsit sikerült felráznom. Hát a single-ended kapcsolást meg az adatlapot éppen nem néztem meg, az előző HSZ-emben lévő link alapján indultam el. Örömmel hallom hogy még az én végtelenül leegyszerűsített kapcsolásomban is vannak tovább egyszerűsíthető dolgok.
Most hogy belegondolok, a kettős áramkorlátozó ellenállás nagyon jó ótlet, a single-ended bekötéssel ez megoldja a kis feszültségű csatolókondi (50V-os) problémáját is. A csengetés elhagyása a túlfeszvédelmet is feleslegessé teszi, de azért beleteszek valamit, hátha... Eredetileg az optó azért kellett volna, mert a táp felőli oldalon lett volna az áramgenerátor, aminek söntellenállásába "piszkált" volna bele az optó kimenete. Helyette az alsó ágba kerül egy mezei NPN tranzisztor és egy ellenállás(hang kimenet), a hurokérzékelés egy másik NPN tranzisztorral mehet. Hogy erre nem gondoltam... Még az MT8870 megismerése előtt azt terveztem hogy a hangjelet egy erősítőn keresztül megkapja a mikrovezérlő ADC bemenete, és Fourier-analízissel ismertetem fel a DTMF jeleket...
Sziasztok!
Mégegyszer köszönöm a segítő hozzászólásokat! Nagyjából kész a vezérlőpanel, már csak programot kell írni rá. Így működik: 1: az 5V-os tápfeszből step-up konverterrel 19.5V-ot csinálok 2: a pozitív oldalon 270, a negatívon 100 ohm ellenállásokon keresztül megy a telefonra 3: a 100 ohm-os ellenállásra be van kötve a vonalérzékelés, hanggenerátor-kimenet és DTMF dekóder 4: a DTMF dekóder(MT8870DE) 5 kimenete be van kötve a mikrovezérlőre, és 1-1 LED-re 5: a hanggenerátor kimenet egy mezei NPN tranyós kapcsolás, a mikrovezérlő hajtja 6: a vonalérzékelés hasonlóan egyszerű, csak itt a tranyó kollektora megy a mikrovezérlőre És jelenleg itt tartok: - DTMF dekóder működik, a LED-sorból egyértelműen leolvasható a telefonon beütött szám - a telefonban hallható amikor lenyomok egy gombot - a mikrovezérlő nem csak vonalhangot ad, zenélni (!!!) is tud a telefon hangszóróján
Sok sikert a programozáshoz!
Szerintem még egy dologba szaladhatsz még bele: A tárcsahang felharmónikusa (négyszögjel lévén) bénithatja a DTMF vevőt. Ennek ugyan kicsi az esélye, de ha belefutsz, jusson eszedbe...
Ez könnyen lehet, köszönöm! Arra már rájöttem hogy a zenélés bezavarja (nem érzékeli), mert a g1 hangmagasságtól felfelé már beleesik a DTMF tartományba. Ez nem baj, mert csak akkor fog zenélni amikor a jó kód beütésével kinyitották a zárat, azaz éppen nem kell figyelni a nyomógombokat. A hanggenerátor kimenete valóban négyszögjeles, behúzott állapotban kb. 4.5% - al növeli a vonaláramot. Eddig 500Hz-en próbáltam, a DTMF dekódert nem zavarta be. Talán azért, mert az első felharmonikus éppen a magas és alacsony DTMF sáv közé esik?
Ezzel a megoldással biztosan nem ad igazi zenét, csak a vonalat szaggatja. Pontosabban, egy párhuzamos ellenállást be/kikapcsolok és ezzel egy PC-speaker szintű hanggenerálást valósítok meg. De ennél nem is kell több!
Bár van egy olyan sejtésem hogy ha az NPN tranzisztor elé egy műverősítőt kötök vezérelt áramgenerátoros üzemben, és arra "rendes" analóg hangbemenetet adok, azt képes lenne átjátszani a telefon hangszórójába. Egy SD-kártyás kiegészítéssel egész pofás kis játék lehet. Egyébként szabadulószobába lesz a cucc, ezért a későbbiekben akár egy fónikus verzió is elképzelhető. Pl. a játékos telefonos segítséget kér (gombokkal választható menüben), és a központi szerverrel USB-n összekötve befolyásolni tudja a csapat pontozását. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2016
Sziasztok!
Időközben elkészült az áramkör, és befejeztem az AVR-programot is. Lényegében minden funkciója működik amit beleterveztem. Vonalhangot ad, felismeri a lenyomott gombokat, érzékeli a kagyló felemelését/lerakását, és speaker-szintű zenelejátszásra is képes. Utóbbit egyébként a korábban betanított "telefonszám" beütése után hallhatja a játékos. Zenelejátszás közben is tudja érzékelni a kagyló lerakását. A táp sem zizeg bele a hangszóróba, csak némi komfortzaj hallható. Sokkal gyengébb mint a rendes telefonvonalon. Egy apró tapasztalat amire nem számítottam: vonalhangot csak 50%-os PWM kitöltési tényezővel lehet adni, különben a felharmonikusok megzavarják a DTMF érzékelést. Érdekes módon nem zavarja meg, ha 50%-os kitöltés mellett valamely DTMF-frekvencia felére/harmadára állítom be a vonalhangot. Csak a kitöltésre érzékeny. Meg arra, ha a vonalhangot valamely DTMF-freki közelébe rakom. Az 50%-ot zenelejátszáskor is érdemes megtartani, máskülönben fura mellékhangokat generál. Köszönöm mindenkinek a segítséget! A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
Nem. Az a tápegység IC. MC34063. Ugyanis 5V a tápfesz, az csinál belőle kb. 19.5V-ot. Tőle balra a fojtótekercs, utána a "nagyfesz" oldal pufferkondija. Picit túlméreteztem, de legalább tuti.
A fojtó és a pufferkondi alatt a 3-as csati a visszajelző LED-ek kivezetése. Oda egy hangfrekis IC-t terveztem, ami a vonalról jövő jelet erősítette volna az AVR számára, mellette a "háromszögfurat" a precíziós referencia helye. Ugyanis még benne volt a pakliban hogy nem jutok MT8870 IC-hez, és akkor a DTMF jelek dekódolását is az AVR végezte volna Fourier-analízissel. Már a kódot is megírtam hozzá, de erre szerencsére nem lett szükség. Az üres hely és a rasztertávolságra lévő lyukak jól jöttek a csatlakozóhoz, amit a tervezésnél kifelejtettem... A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2016
Idézet: „Egy apró tapasztalat amire nem számítottam: vonalhangot csak 50%-os PWM kitöltési tényezővel lehet adni, különben a felharmonikusok megzavarják a DTMF érzékelést. Érdekes módon nem zavarja meg, ha 50%-os kitöltés mellett valamely DTMF-frekvencia felére/harmadára állítom be a vonalhangot. Csak a kitöltésre érzékeny. Meg arra, ha a vonalhangot valamely DTMF-freki közelébe rakom. Az 50%-ot zenelejátszáskor is érdemes megtartani, máskülönben fura mellékhangokat generál.” Szerintem egy 330 pF ... 1 nF "gyógy" kondenzátor (különös látható beavatkozás nélkül odatehető) a telefonnal párhuzamosan biztosan nem ront a helyzeten, sőt |
Bejelentkezés
Hirdetés |