Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Igen, a 6-os ilyen csillag/delta vagy kapcsolási irány visszajelző. Pálcikákat láttál benne. Nekem van is egy két ilyen darabom. Magnovál foglalat kell neki. Sajnos ez már keményen meg lett járatva, eredetileg teljesen átlátszó a búrája, mint oldalt. Nixieként kell bekötni, előtéttel.
A 3-as valami fűtőcső, a 4-es szerintem stabilizátor. Az 5-ös valami pentóda, a 8-assal már találkoztam, de nem ugrik be mi.
Igen a 6-osnál látszik a kereszt alakú kijelző rész. mint kiderült ZM11 TUNGSRAM gyártmány.
Sziasztok.
Volna egy kérdésem. Ha egy 1,4V-os fűtésű elektroncsövet egy hagyományos AA-s (1,5V-s) elem segítségével fűteném akkor az okozna a cső szempontjából problémákat? Egy DY86-os csövet szeretnék felfűteni. Előre is köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
Nem lesz semmi baja tőle, ámbár egy AA méretű elemmel nem (sokáig) fog fűteni (elég sokat fogyaszt)...
Ez a cső, régi TV-kben volt nagyfeszültségű egyenirányító, ott pedig a fűtőáram kevésbé volt fontos paraméter.
Köszönöm. A fogyasztás most lényegtelen, valójában csak egy kis kísérletet akarok végre hajtani, bele akarom próbálni a detektoros rádiómba, mint detektort. Most szereztem lomtalanításon. Találtam pár kidobott csöves tévé sasszit, és még az elektroncsövek is benne voltak. Sajnos egy-kettő el volt törve.
Tekersz (befűzöl) pár menetet bármelyik trafódra (amelyiken elfér), és kész a fűtés (előtte azért mérd meg, mennyi).
Nem lesz jó, brummos lesz váltóáramról, mert a DY86 direkt fűtésű. Egyenirányítani kell, és szűrni.
Elemet is?
Én a trafós fűtésről beszéltem
Nem lesz arra jó... A germánium detektor - vagy dióda - 150...200mV nyitófeszültségű, ennek helyén még a Si dióda is nyűgös.
A csöves diódának, így a DY86 nak is, nincs maradékfeszültsége, a felfűtött izzószál miatt nulla anódfeszültségnél is van anódáram. Egy probléma azért adódik, magas a belső ellenállása, tehát az illesztésre figyelni kell. Csak nagyimpedanciás fejhallgatóval, vagy illesztő trafóval lehet használni.
Jobb lenne persze egy rendes dióda, pl. DAF91 (1S5T) az impedancia illesztés is megoldódna. A fűtéssel viszont biztos gond lesz, az az 550 mA igen hamar eliminálja az elemet. A toleranciája (adatlap szerint) 1,4 V +/- 15%, ha az anódáram kisebb mint 200 uA. Az anódáram nagy valószínűséggel nem fogja a 200 uA -t meghaladni. (hacsak nem az adó közvetlen közelében)
Schottky-val már próbáltam (BAT85), most szeretném kipróbálni elektroncsővel is. Ezt a csövet dobta a sors, ezzel próbálom ki. Egy rövid tesztet szeretnék csak megejteni, ha jónak tűnik akkor tekerek hozzá egy trafót és készítek hozzá rendesen szűrt egyenirányítást is. Van 4kohm-os fejhallgatóm.
Rajta. Tapasztalat szerzés sohasem árt. Ha trafóról hajtod, akkor a fogyasztás sem probléma.
De ha már trafót tekersz, érdemes 6,3 V -os fűtést is készíteni, és kipróbálhatsz egy 6AL5 -öst is, nem egy drága cső. Azzal biztos jobb lesz. Azzal feszültség kétszerezőt is kipróbálhatod. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2016
Sziasztok!
Van pár csövem amin ilyen foltok vannak. Ez gyártásnál került oda vagy a használattól van?
Ilyen állapotú csövem nekem is van, és az elég rendesen le van már "lakva". Ha jól látom ezek ECL86-osok, az enyém ugyan ilyen csak sokkal több az üvegen a barna lerakódás.
Az biztos, hogy használtak, de attól még lehetnek jók is, mérés döntheti el.
Khm... Szerintem aki ilyet kérdez, annak nincs hozzá műszere.
Szerintem legegyszerűbb, ha berakja egy működő készülékbe(rádió/TV).
Szasztok,
Telepes csöveket (1,4V) szabályozható step down converterrel szeretnék fűtni. A kérdésem az hogy ha már oda állítom a fűtőfeszültséget ahova akarom akkor a fűtőszálak védelme érdekében esetleg érdemes betenni egy pár ohm-os soros ellenállást ami után beáll az 1,4V? Ez a hideg fűtőszál "nagy" indulóáramát korlátozná. Köszönöm.
Jó és okos kérdés.
Már az is, amit nem tettél fel, hogy 1.4 vagy 1.5 V Ha okos tápegységed van, akkor áramkorláttal indulnék, majd beállna bemelegedés után a névleges feszültségre. Vagy lassú felfutás. Bár klasszikusan a fűtő telep (elem/lúgos akku) nem volt ennyire kifinomult Ugyan nem telepes, de ide is jó lehet: NTC (inrush current limiter). A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Az adatlapok mindenhol 1,4V-ot említenek.
Áramkorlát nincs a tápegységben így mint legegyszerűbb megoldás a soros R-tag jutott eszembe, de csak ha látjátok értelmét.
Mikor ezeket a csöveket fejlesztették, nemigen volt semmi áramkorlátozó a telepes készülékekben. 1,5 V -os elem a fűtésre, és passz.
Ha 2 V -os (K) akkor kettő. Az sem két volt. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Tudtommal volt úgynevezett "izzítóellenállás", amivel a friss telepek magasabb feszültségét igazították a csövekhez, ezzel növelve a csövek élettartamát, megelőzve a "megsüketülést". Legalábbis a 20-as, 30-as években.
Létezett baréter, de ezt csak műszerekben használták a fűtés stabilizálására. Általános használatban tudtommal ilyen nem volt, még autórádiókban sem, ahol pedig a tápfeszültség elég széles határok között változott.
Nem baréterre gondoltam, hanem egy huzalpotméterre (ha folyamatosan akartak szabályozni), illetve bilincses ellenállásra, ha nem kellett állítgatni, csak a magasabb fűtőfeszt kellett a csőhöz igazítani - amikor a kétvoltos csövek helyett bejöttek az 1,4 V-os típusok, de továbbra is ólomakksis volt a fűtés, ami a tölthetőség miatt fontos volt, olcsóbb üzemelést tett lehetővé. (A telepes készülékek feladták a leckét, erősen problémás volt a működtetésük vidéken, ahol hálózat nem volt.)
Autórádiókhoz a 6,3V-os E sorozat jött be, középleágazással, így 12,6V-os is lehetett a cső, természetesen közvetett fűtéssel, ezek jobban bírták a nyúzást, mint a vékonyszálú közvetlen fűtésűek. Korabeli Rádiótechnikákat olvasgatva láttam ezt a tendenciát és alkalmazási módokat.
A közszükségleti műsorvevőket ritkán üzemeltették (ólom) akkumlátorról. Volt fűtő-, és anódtelep, leágazásokkal. A modernebb hordozhatókban még leágazások sem voltak, csak egy góliát, meg egy 45 V -os anódtelep.
A 6,3, és 12 V -os csövek kifejezetten az autórádiókhoz fejlesztődtek, a régi autók zöme 6 V -os volt, és + testelésű. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Rendesek vagytok hogy foglalkoztok az ügyemmel.
Szóval akkor menjen az a soros R-tag?
Menjen, ha ennyire szeretnéd.
Az viszont nem ártana, ha valaki nagyon ráér, kitalálna egy táblázatot a beszerezhető NTC-kből, a járatos csövekhez.
Persze. Arra figyelj, hogy a fűtőfeszültség jól szűrt legyen, ne vigyen zajt a csőbe.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |