Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   165 / 248
(#) szapcsika válasza Massawa hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Jó, én befejeztem, higgyél meg gondoljál nyugodtam amit akarsz, remélem nem kerül kezembe olyan eszköz, amit a te méréstechnikai elképzeléseid alapján készítettek.
(#) siletto válasza Massawa hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Akkor ne állítsak rajta,ugye?
(#) pucuka válasza siletto hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Ha tudsz róla, nem feltétlen szükséges. Fel-, és lefutási idők mérésénél úgyis a baloldali felét használod, ha kockák alapján mérsz frekit, az utolsó pár kockát ne számold bele.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Sajnos ez a siralmas valoság Magyarországon. Máshol elviszik a müszert rendszeresen a szervizbe és a visszakapott müszer kalibrált, hitelesitett és azt mutatja amit kell - s senkinek nem kell döntenie, hogy most tekergessen vagy használja vagy mi legyen.
Egyszer a zsarukat is megszivattuk, mert az egyik müszerünkben kalibrált mozgásmérö is van ( regisztrálja az utat meg a sebességet). A zsaruk megállitottak a trafipaxxal - arra a kérdésre, hogy mutassák meg mikor volt a trafipax kalibrálva vagy hitelesitve elkezdtek hápogni. Miután mi elövettük a müszert a friss protokollal és a sebesség 2 százados pontossággal volt feljegyezve - és nem mentünk gyorsabban. Kezet ráztak és folytattuk az utunkat.
(#) Massawa válasza siletto hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Én hagynám, mennyit tévedhetsz - max 5%- t. Ennyire talán nem is pontos már a szkopod.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Neked nem, de ahhoz, hogy a védhetetlent védd pl itt, rengeteg matricás müszerünk dolgozik a háttérben, és sirnak a müszerészek mert kalibrálás helyett csak plecsnikre futja....
(#) Robin2 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Ha elolvasod a linket, értelmezheted a két fogalom jelentését. De úgy látom, más sem bír meggyőzni. A "kalibrálás" egy egyszerű összehasonlító mérés. A "hitelesítés" a beállítás. Végig kalibrálásról beszélsz, közben a hitelesítésre gondolsz.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2016
(#) szapcsika válasza siletto hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Szerintem ne. Legyél tudatában a helyzetnek. Néz meg más időkkel is, hogy ott mi a helyzet.
Precíziós időmérésre amúgy sem alkalmas közvetlenül a szkóp,

De ha zavar, mondom, nézd meg, hogy a service manual mit specifikál, és ha kívül van akkor az ott leírtak alapján állíthatsz rajta. Csak olvasd el részletesen, mert általában több minden egymásra hat, és adott sorrendben kell dolgokat beállítani. Rendszerint megadják egy mátrixban, hogy melyik paraméternek mire van hatása, azokat mind végig kell nézni.
(#) Massawa válasza Robin2 hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Nem, mert teljesen hibás a dolog, mindenki a papirt meg a plecsnit üldözi a müszerek meg összevissza mutatnak.
Ez olyan mint a magyar nyelvvizsga, a népesség 20-25%-nak van papirja ( mert kell) és 10-15% beszél idegen nyelven.
Erröl nem a müszergyár tehet, hogy fontosabb a papir, mint a jol mutato müszer. Ezen kéne nagyon gyorsan változtatni. Már leirtam hogyan, de a hatoság még fényévekre van ettöl.
(#) Sendi hozzászólása Máj 31, 2016 /

Én még mindig a Tektronix 2465 -tel küzdök. A EAROM ja tönkrement. tip. 2332. Ez helyettesíthető a 2732 eprommal?
(#) szapcsika válasza Sendi hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Nem. Az EAROM olyasmi, mint az EEPROM. Elektromosan törölhető és újraírható.
Ha jól emlékszem, van egy olyan trükk, hogy a kalibrációs jumper cal állásba rakod, bekapcsolod, majd visszarakod normál állásba és kikapcsolod. Ekkor újra írja az earomot, és vagy megjavul, vagy nem.
De mindenképpen nagy szívásnak nézel elébe, mert ha elszállt az earom, akkor elvesztek a kalibrációs értékek és nem egyszerű újra beállítani, ha nincs hozzá megfelelő felszerelés.
Meg lehet még próbálni a 03 Exerciser rutint, ami teljesen törli az earomot. Serviece Manual 6-16 oldal.
02 rutinnal kiolvashatod a tartalmát és felírhatod, ha még van benne valami.
(#) Sendi válasza szapcsika hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Köszönöm, látom értesz hozzá. Lehet hogy segítségedet fogom kérni. Ugye jól gondolom, a 3232 a EAROM.Az ország melyik tájékán laksz?

Lehet, hogy az előbb nagy butaságot írtam?

Az U2008 az A5 panelen az earom, valami Tektronix típusszáma van. Honnan tudod, hogy az rossz? Nézd meg, hogy az A5 panelen nincsenek-e kifolyt tantál elkók, ez ismert betegség.
Szerelésre sajnos nem tudod vállalkozni, meg most éppen nem is vagyok otthon, de kérdésre, ha tudok itt úgyis válaszolok.
Viszont azt nagyon tudom tanácsolni, ha még nem tetted meg, akkor töltsd le a service manual-t és töviről hegyire tanulmányozd át. Elég sok minden hasznos dolog van benne úgy a működés megértéshez, mint a hibakereséshez, nagyon meg tudja könnyíteni a dolgod.

Köszönöm, már letöltöttem. Én analóg és vezérlés technikában vagyok jártasabb. Összefoglalom az eseményeket: Hibás 2465 készülék. Se kép se hang. A táp 5V "D" 5 amperes biztosítékja kiolvadva. Csere. Bekapcsolva volt fény, skála világítás, kurzorok, de a kurzorok felváltva látszottak, (1-2 Hz-el) és a sebessége változott a sec/div állításával. (hosszabb idő, gyorsabb villogás). Az előlapon lehetett léptetni a nyomógombokkal. De kb. 10 sec-ként újraindult minden. (összes led az előlapon világított, majd beállt a saját helyére) Az újraindulás egyre gyorsult, éreztem, hogy valami melegszik. Azóta bekapcsoláskor az összes előlapi led világít 2-3 sec-t, majd semmi. Kikapcsoláskor a CRT-n bejön egy fénypont. A melegedés a readout panelon volt, a az U2920 (MC6810) -nek a plus 5 V "D" táp fólia elolvadt. (csak az övé) Kijavítottam, kapott új MC6810-t. (bár a régi sem zárlatos, de nem is megy). De semmi változás. A processor panel a jelek ok, de a csak 4-5 sec ketyeg, (addig világítanak az előlapi ledek) (nincs skálavilágítás sem, a readout panelen semmi dinamikus jelet nem találok. Kicsit hosszú de próbáltam pontosan leírni.
(#) PDM válasza siletto hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Nekem is egy ilyen gyönyörűségem van, sok örömet benne! Megérdemli, hogy rendbe hozd.

X-Y mód, Y=GND, X=100mV. CH1 bemenetre 100,200,… 500mV, kétirányba. Linearitás? Ha jó, akkor a fűrésszel van baj.
Különböző frekv. négyszögjellel nézve megnézni a linearítást, hátha csak néhány állásban rossz.
A fotókról úgy tűnik, mintha a függőleges amplitúdó is csökkenne, lehet, hogy a két lemezpár látja egymás, az elválasztó rácsok feszültsége elmászott. Az R870 poti-t tekerd ill. az R873/R872
közötti fesz.-t nézd meg.

Idézet:
„…egyenes fürészjelet produkálni. Erre a régi szkopokban szokott lenni 2 trimmer az also meg a felsö görbülés kiegyenlitésére.”

Massawa, melyik TEK-ben vannak ilyen potik? Üdv.T.
(#) Massawa válasza PDM hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Sokban - a régiek közül - már a tipusokra nem emlékszem. de hajdanán néha szivtunk velük ( TV szkopok voltak - ott fontosak voltak az osztások az X tengelyen.)
Lehet, hogy az enyémben is az van, jo 35 éves, de eddig nem kellett benne semmit piszkálni.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2016

Tápfeszeket nézted? Nagy az esélye, hogy a tápban egy-két elkó kiszáradt, szinte minden 24xx szkópról hallani ilyen esetet. Mérjél rá az értékekre és szkóppal nézz rá a ripplire, esetleg mérj ESR-t a táp elkókon, Bár ha kiszeded méréshez, akár ki is cserélheted.
(#) Sendi válasza szapcsika hozzászólására (») Jún 1, 2016 /

A táp, természetesen, az volt az első. De lépjünk egy nagyot. Szereztem egy ugyan olyan szkópot, ami jó. (egyenlőre ) Kicseréltem a processor panelt. A hiba ugyan az. Végeztem összehasonlító méréseket. A tapasztalatok: A hibás panel processora beindul, és mindig (ha igaz) ugyan annál a címnél áll meg. 7F0 (11111110000), a data: FF (11111111). Eltérések. A processor 4 (IRQ) a jónál, +5 volttól 0V felé tűimpulzusok, 3.3 msec, a hibásnál 1:1 kitöltésű négyszög impulzus, melynek FÉLPERIODUSA 3.3 msec. Továbbá, a jó panelen a U2668 (4020) IC 11 lába (control reset) 0V -tól pozitívba impulzusok, 3.3 msec ismétlődéssel, a hibásnál 0V. A többi jel (itt) azonos. Ötlet? Remélem jókat mértem.
(#) PDM válasza Massawa hozzászólására (») Jún 1, 2016 /

Modulscope
Ehhez volt közöm, ebben nincsenek hor.torzítást kompenzáló potik, pedig ez másolta a TEK a már teljesen tranzisztorizált szkópjaival. Na jó, fordítva történt.

TEK rajongóknak. Ezek között ott van a „Circuit Concepts” sorozat.
Link1 Link2 Link3
(#) szapcsika válasza Sendi hozzászólására (») Jún 1, 2016 /

A 3.3msec jónak hangzik, annyi időnként van megszakítás. A readout órajelből áll elő leosztással, és az interrupt rutin részeként a proci először reseteli a számlálót, tehát elvileg a tűimpulzus a jogos. Ha négyszögjelet kapsz, akkor nem indul el a rutin és/vagy nem tudja resetelni a számlálót, ami szabadon fut.
(#) Sendi válasza szapcsika hozzászólására (») Jún 2, 2016 /

Ok, de miért áll le az cím kimenet? És, hogyan tovább innen? Nem gond, hogy az adat kimeneteken csupa 1 van?
(#) szapcsika válasza Sendi hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Jó kérdés. Van egy jumper, amit levéve rá lehet venni a processzort, hogy csak NOP-okat hajtson végre. Ekkor körbe-körbe jár a teljes címtartományon. Ez talán kimutathatja, hogy specifikus cím esetén akad ki valami, vagy a proci működésétől függetlenül jön be a hiba.
(#) Sendi válasza szapcsika hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Ezen már túl vagyok. A processzor a hibás, az okozta a se kép se hangot. Most várom, hogy megjöjjön a proci. De van még további hiba, de annak, csak akkor álok neki, ha már működik a processor panel. A horizontális eltérítéssel van még baj. ha jól láttam.
(#) mucden válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

Milyen káros/hátrányos következménye lehet? A hátsó panelen lévő, gyári földelő csavarra kötöttem a földelést.
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 9, 2016 /

Sziasztok!
Szerintetek ezt a szkópot megérné megjavítani?
Próbálok kérdezősködni hogy mi lehet a baja, eddig nem sok válasz.
Bővebben: Link

Köszi
(#) gerenk válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Szia !
A KS cső, a táp trafó, ha jók akkor javítható. Vannak benne ha jól láttam egyedi vastagréteg áramkörök BOÁK pl FG-1 elvileg ezek is pótolhatók ha megvan a belső áramköri rajz.
Egy fény a KS cső ernyőjén már biztató lehet.
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Sajnos, tényleg alig javítható. Ha lenne is rajz az integrált áramköreiről, a pótlás nem fér be a helyébe. Én már egyszer feladtam.
(#) peterpan válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Szia!
Nézd át, aztán hajrá!
Üdv.: PP
(#) szikorapéter hozzászólása Jún 24, 2016 /

Üdv. Volna egy RFT OG2-31 -es oszcilloszkóp. Bele van javítva a KG-304-es fiókba (MPSA42 2db, LM339),viszont sugarat nem látok a szkópon. Olyan kérdésem volna hogy mikor levettem a burkolatot és bekapcsoltam kb. bekapcsolás után 1 perccel a katódsugárcső háta elkezdett lilás fényben úszni,és lehetett hallani ahogy hangfrekvenciáig lemegy a nagyfeszültségű generátor része. De ez még csak a ritkább hiba jelensége. Sajnos sugarat eddig még nem sikerült belőle előcsalnom. Hol kezdjem el a hibakeresést?
Következő: »»   165 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem