Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Na ez igy már tejes! Sok sikert az építéshez! Jó éjszakát mentem... (12V megtáplást választottam és egy 7805 IC vel stabilizáltam 5v ra amit a 4016 IC meg is kap tápnak, illetve a kapuáramörére. Ez a jel jut a tranyóra és kapcsol egy 12V -os relét.)
Fhúú, vao...
Nagyon szépen köszönöm
Sziasztok,lenne egy kerdesem,mivel hogy meg eleg kezdo vagyok,ezert megszeretnem kerdezni,hogy mi a hatranya az analog oszcilloszkopnak a digitalishoz kepest,es ez a hatrany milyen nagy?Vagy mivel tud kevesebbet?
Koszi elore is
Egy-egy nagyobb kapacitású kondi kell a 5voltos stabilizátor elé-után. A relé miatt is.
A stabilizátor elé 1000uF, utána 10uF, általába.
Így valahogy?
Csatoltam!
Számomra a kérdés, hogy az analógnak mi az előnye a digitálissal szemben
Nagyon hosszan lehetne sorolni a pro és kontra érveket. Itt találsz róla egy tartalmas eszmecserét, olvasd el.
Üdv. kössz a kijavítást ezt elfelejtetem belekombinálni!
Üdv. Igen ezt így csináld meg! Igy már teljesen jó, elfelejtettem bele rajzolni. Sok sikert az építéshez!
Kösz a választ. Egyébként tantál kondira gondoltam, csak elirtam. Tehát egy nagy kapacitású bipoláris kondenzátor. nemigaz?
Idézet: „Erősen polarizált, polaritása a házon jelölve van.” Szerinted ezt miért írták le a bemutatásánál? Ha polaritása van, akkor nem lehet bipoláris (bi- = kettős előtag!!!)
Végülis lehet 4Ω is meg 16Ω is, ha pl. BD139-et használsz. De 12v -on már melegedni fog :yes:
Ugy van irva, hogy TANTAL, BIPOL KONDENZÁTOR. Hátha bipoláris, akkor annak mindegy a polaritása. tovább nem is olvastam. bocsesz.
Pontosan
[off]Pedig emliti a cikk, a BIPOLÁRIS TANTÁLT is! Főleg hangtechnikához. :yes:
Bár én még nemtalálkoztam iddig velük... :no: Főleg a polaritásfüggő ELKÓ-t használtam, preciz időzítő áramkörökben... Kár, h. a gyártását befejezték.
A cikk egy helyen közöl kétfajta kondenzátort bipolárist és tantált!
TANTAL, BIPOL KONDENZÁTOR EZ A TANTÁL>>1µF - 330µF közötti kapacitással gyártják Ritkafém elektródák és sav dielektrikum adja a szigetelést. Erősen polarizált , a polaritás a házon jelölve van. Fordítva nem ajánlott bekötni mert szétpukkanhat. Kisebb mint az elektrolit kondenzátor és stabilabb müködésű. EZ A BIPOLÁRIS KONDENZÁTOR>>Bipoláris elektrolitikus kondenzátorok (Bipol Elko) Hangtecnikához , hangváltókhoz használt speciális kondenzátor. Nem érzékeny a polaritásra. Illetve a cikk összehasonlítja a kettő közötti különbséget! (Az egyik csak DC-re a másik AC re is használható!)
Azt egyszerűen rossz helyre tették a leírásban. Olyan nem is létezik, hogy bipoláris Tantál!
Ha bipoláris, akkor csakis ELKO! Minek a gyártását fejezték be? :eek2:
Itt olvashatsz egy kicsit hosszabb és részletesebb leírást a tantál kondikról. 113-114. oldal
sztereó tda 2030-as erősítő szimmetrikus tápjának mit ajánlatok? gondolom a 80V/5A-es graetz sok is, ezt láttam, amit lehet kapni legkisebbet...vagy rakjam össze diódákból? ha igen, milyenekből? illetve szűrésnek elég 2*4700µF/35V, meg 2*100 nF hidegítőkondi? a trafó az egy 230/2*13 voltos darab.
Azt meg tudná mondani valaki, hogy milyen az a "szeletelt" kondenzátor?
Heló!
Terveztem egy nyákot a kétledes villogóhoz.(lásd melléklet) Kérésem az lenne, hogy nézzétek át stimmel-e minden, mert most terveztem először. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.: Jocó!
Átterveztem 1 kicsit.
Beraktam inkább a BC (to-92) tokozású tranyókat és összehúztam, hogy szimmetrikus legyen. Elsőre nem lett rossz!
Köszi szépen!
De ezt nem engedi megnyitni a program. Gőzőm sincs miér. Eltudnád küldeni jpeg formátumban?
Már sikerült. Töltöttem egy új progit.
Kösz égezzer.
Helló!
Itt találsz nyáktervet: http://elektrohobbi.extra.hu/kapcsolas.php?id=11
sziasztok
Lenne egy kérdésem. Nincs véletlenül valamilyen képlet a képen látható ellenállás kiszámolásához? Ezt a vágfokot én tervesztem működik
Egy néhány üzlet azzal szórta ki a megmaradt tantálkonti készletét, hogy megszünt a gyártása és igy "akciósan" gyorsan túladtak a megmaradt készleteiken. Ott mát nem is lehetett többet kapni. :no:
A bipoláris kondi az én értelmezésem szerint és máshol is a polaritás nélküli kondenzátort jelenti! Bővebben: Link... Egy üzlet oldaláról. Bővebben: Link; BIPOLAR kondenzátor. Ez egyen és váltófeszre is jó! Az elektrolit kondi CSAK egyen és lüktetőegyenre jó... EZ A POLARITÁSFÜGGŐ! ( Bocs ha egy kicsit hangosabb vagyok... ) (#194713) Szárnyas: Idézet: „Azt meg tudná mondani valaki, hogy milyen az a "szeletelt" kondenzátor?” Ezeket a kondikat úgymond méretre (értékre) vágják egy "nagyobb tömbből'! Ezek a kondik szinte induktisitásmentesek... S mutatóba itt van néhány. (Lásd mellék.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |