Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Nagyon jól jártál. Fillérekért kaptad meg és örök darab.
A hibáról.: Szedd szét, nézd meg, hol áll a mágneses sönt teljesen feltekert állásban! Teljesen kinn kell lennie a trafóvasmagon kívül. Kopások, deformáció szokott ilyen gondot okozni. Két fázisról a 4-es pálcát is el lehet hegeszteni vele.
Addig tudja kinyomni az órsó amíg meg nem ütközik a burkolatba:
Még pár kép a belsejéből ha valami nem lenne ok. vele: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2016
Gyanús a vasköteg végén az a lemez a mutatóval. ~Három hete javítottam egyet, ott másképpen oldották meg a mutatót és a műanyag szerkezetet neki lehetett tolni a hátsó falnak. Ettől függetlenül könnyen ívet kellene fognia bármilyen állásban. Milyen típusú a 2,5-ös pálcád?
Lehet még, hogy elkötötték és 230-os állásban 400-ra váltja a primer tekercseket. Ekkor is tud még hegeszteni, de valóban nagyon nehezen fog ívet.
A burkolatokat leszedve kb. 1-2centivel megy még hátrébb a közepe.
Többféle 2,5ös pálcával is próbáltam azóta is, sárga, kék dobozosokkal. ((ha számít megnézem) A bekötésről. MIntha az egyes illetve a kettes vezetéket dugnám a konnektorba. Az egyes számú vezeték az kettő db. drótot tartalmaz. Az egyes számú vezeték mellett van egy vezeték aminek a helye a kapcsolón nem volt összeköttetésbe a dugvilla egyik kivezetésével se. (multiméter szakadásvizsgálója a kapcsolón lévő ezen vezetékek helyénél sipolt)
Az egyik vég és a dupla szál 230 V-hoz jó. Mint írtam, a legkisebb árambeállításnál is ívet kellene fognia 2,5-ös pálcával. Mi lenne, ha a pálcák pontos megjelölését írnád ide, pl. Ok 46.16 vagy FOX...? De még az ER 9, ER 21, ER 23 is megfelelne.
Jaja nagyjából azokkal "élek"
Ami csuszkál a tekercsbe (tehát amit az orsó mozgat) na annak a széle rozsdás. Befújhatom wd 40.nel? Vagy zsírozni? A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
WD40 hamar elillan. Inkább zsírozni szokták.
Ha van műszered, mérj a heg. kábelen üresjárati feszültséget!
Sziasztok!
Szeretnék tekercselni egy hegesztő transzformátort. 2.5-ös pálcát kéne elbírnia, hány amper és mekkora feszültséget kéne leadnia a trafónak? 48 volt élég lenne hozzá? Köszönöm a válaszokat!
Szia!
A 48V üresjárati feszültség jó lesz. A 2,5-es rutilos pálcának 60-80 Amper elég, anyagvastagság függvényében. De úgy jársz a legjobban, ha az áramsűrűséggel 100 Amper-re számolsz legalább.
Illetve úgy jár a legjobban ha vesz egyet készen. Normális trafó esetén csak a primerre kell kb. 5kg huzal (nekem 4,8kg ment rá javításkor), ami 2700Ft körüli CuZ-vel számolva is 13500, és akkor hol van még a szekunder, a cséve, a doboz, a munkakábel, a fogó meg a testcsipesz...
Na igen, meg akkor még kéne valami a teljesítmény állítására is, ha vékony anyagokat szeretnénk varrni. Egy fokozatkapcsoló se olcsó dolog, talán mágneses sönttel olcsóbb, de bonyolultabb kivitelezés. Mondjuk ennek így megvan az az előnye, hogy azt és annyi anyagot raksz bele, amit amennyit szeretnél, lehet olyan, akinek megéri, nem tudhatjuk...
Valamint be kell szorozni azzal is, hogy évente mennyi alkalommal hegeszt az ember fia
Üdv. Olyan kérdésem volna hogy lehetséges olyan hegesztő gépet építeni ami működik egy kis teljesítményű aggregátorról is? Az aggregátor folyamatos terhelhetősége 1000W. A válaszokat előre is köszönöm.
Legalább 2, de inkább 2,5kW kell a hegesztéshez minimum.
Értem,azért köszönöm.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy van egy nagy EI magos 3 fázisú trafóm ahol mindhárom oszlop egyforma. Azt gondoltam csinálok rá egy csévét a középső oszlopra, és megtekercselem 230 voltosra. Működni fog szerintetek?
Egy 200A 380V-os CO2 trafója, bár most méreteket nem tudok mert nem tartózkodom ott, hogy megmérjem. Esetemben a méret másodlagos is.
A kérdésem arra vonatkozott volna, okoz e gondot 1 fázisnál(szerintem nem, bár érdekelne mások válasza), hogy az EI vasmag 2 oldala ugyanakkora szélességű, mint a középső? Ráfér egyébként... A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
Idézet: „okoz e gondot 1 fázisnál(szerintem nem, bár érdekelne mások válasza), hogy az EI vasmag 2 oldala ugyanakkora szélességű, mint a középső? Ráfér egyébként...” Nehezebb. Ennyi. Talán "pirinyót" még kevesebb menet is elég
CO2 vagy pálcás hegesztőt akarsz belőle tekerni? Ettől függetlenül fontos lenne az oszlopkeresztmetszet. Mindhárom egyforma.
Azt hiszem 6x12 az 72cm2 a vasmagkeresztmetszet. A lelkületére volnék kíváncsi a dolognak, mert a tudásom meghaladja, hogy középre rakok csévét és van jelentősége, hogy most a 2 szélső és a középső is egyforma? Ha levágom feleannyira a két szélsőt Az EI magról az akkor jobb lesz?
Így hagynám, ha tekert már valaki így 3 fázisú trafóra 230v-ot középső csévével.
Nyugodtan megtekerheted így is. Kisebb lesz a külső oszlopok vasvesztesége. Ha le lehetne választani egy oszlopot, akkor megtekerhetnéd lánc típusúra. Sokat nyernél a kisebb átlagos menethosszal. Akár 30%-kal is kevesebb lehet a réz.
Még mindig nem írtad, mire szeretnéd használni. Aszerint kell a tekercseket elhelyezni.
Köszi a választ. Co2-re szeretném használni.
Van 2,5kg új 1,5mm-es zománchuzalom, és vagy 8 kg 6x4-es profilhuzalom kimaradva, ezeket szeretném felhasználni erre, de csak ez a vasmagom van. Várjak inkább normális vasra, vagy nekiessek, ez a dilemmám?
Az 1,5-ös huzal kicsit vékonyka. Miért nem nézed meg a lemezek elrendezését? Lánc típusú magon nagyobb a tekercsek hűlő felülete, de még oda is vékony az 1,5-ös. Két fázishoz megfelelne.
Idézet: Nem mindegy. „Még mindig nem írtad, mire szeretnéd használni.” A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
Hát biztos igazad van de néhány gyári einhell egyéb co2-höz volt szerencsém. Ráírják, hogy 150A, a primer 1mm-es drót, a szekunder meg 4mm alumínium egy nevetséges vason. Mégis eladják 74 ezer ft-ért. Agyongerjesztve rotyog mint a kukta. Sajnos nem értek ezekhez a dolgokhoz bár néhány sikeres trafót sikerült csinálni. Most erre a 380v-s elrendezésre voltam kíváncsi, hogy 1 fázisról, hogy viselkedik? HA parasztésszel gondolkodom és a falban lévő 1,5mm vezetékből kifolyó áramot 1,5mm-es teszkós elosztón továbbítva egy 4mm-es primer tekercsbe tök felesleges....De lehet tévedek.
"Zavart érzek az erőben": A falban (és a TESCO-s hosszabbítóban) egész másként alakul a melegedés (hiába van csőben), nagyobb áramsűrűség engedhető meg (10A/mm2). Trafóban össze van szorítva, nem bír hűlni; max 5A/mm2, de inkább J=2.5,-3.5. 1.5mm átmérőjűből, 2 szállal már elég lesz primernek. A vaskeresztmetszet elegendő. Mivel átlagos vasnak látszik, nem mennék a gerjesztéssel 1.1T fölé. Az, hogy a jármok (ez esetben a két szélső) azonosak az oszloppal, nem számít.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2016
Ha Co trafót akarsz belőle csinálni, akkor szoros csatolásúra (kis szórásúra) kell megtekerni. Ennek egy jó módja van, hogy elosztod a huzalt a három oszlopon (csévén), sorban van párhuzamosan. Tehát vagy tekersz 3 egyforma csévét amit aztán párhuzamosan kötsz, vagy elosztod a 230V-nyi menetszámot a 3 csévén és sorba kötöd. Minden más megoldással rosszabb lesz a végeredmény.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |