Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Volt egy projectorom, meghalt benne a dlp elem. A ledek azonban jók benne, és őrületes fényük van ha kinyitom a házukat. Az lenne a kérdésem, hogy ha kiveszem őket a házból akkor hogyan tudnám, milyen feszültséggel bekötni őket pl egyenáramú trafóra, hogy dekor világításként használhassam őket? Egy vörös egy kék és egy zöld színű van. Mindegyik lednek 6 kivezetése van. Típusuk: 1. sor szín led BD - Q6WP 2.sor 00. 8KT14G001 rev. b Vagy egyáltalán lehet e rájuk áramot adni a projector elektronikája nélkül? Válaszokat előre is köszönöm. Ha kell kép róla, akkor teszek fel azt is kérésre.
Ezekszerint bekapcsol a masina. Tehát kapcsold be és mérd meg, hogy mekkora feszről járnak.
Ha a gugliba beírod a ledek tipusát dobni fog kb 300 találatot keresd meg az adatlapját és mindent tudni fogsz ...
Ha van ra lehetoseged, kimerheted eppen milyen beallitasban dolgoznak. Eloszor is miden szin nyitofeszultseget kellene megmerned egyenkent es feljegyezned. A kovetkezo lepest pedig nehezebb megoldani, mert egy soros ellenallast kellene beepiteni minden egyes (R-G-B) agba ideiglenesen a meres idejere. Az erteke nem tul kritikus, de alacsony hiba turesunek kell(ene) lennie (0.5 vagy 1%), hasznalhatsz pl 0.5 esetleg 1 ohm maximum. Az ezen eso feszulteseget kellene megmerned, ebbol vissaszamolhato az atfolyo aram (U/R). Ezek utan megvan minden adatod a 3 darab led meghajto szamara, mert ne feledd, a ledeket allando arammal kell meghajtani, nem csak siman egy feszultsegforrasra kotni!
Gondolom errol lenne szo, most talaltam eppen, ez a kek csatorna:
Igen erről.
Bocsánat hogy azóta nem néztem erre. Csak sok sok millio más dolgom is akadt. De még mindig mem tudom életre kelteni a ledeket sajnos. És már a gép sincs meg amiben benne volt.
Fehér fény több színből összeállításakor nem egyforma energia kell az egyes hullámhosszakon! Egy Ledes projektor szervízkönyv robbantott képe is mutatja, hogy a zöld színhez tartozik a legnagyobb hűtőborda, a piroshoz jelentősen kisebb, a kékhez pedig minimális... "A világossági arány: zöld 59%, vörös 30%, kék 11%" (100% fehérhez -de hullámhossz függő-). Mivel az alkalmazott ledek hatásfoka közel azonos, ezért valószínű, hogy az egyes színekhez beépített ledek teljesítménye is hasonlóan aránylik egymáshoz /bár a különböző félig áteresztő tükrökkel összeterelt fénynél a legnagyobb energiájú színt teszik a leg kisebb csillapítású jelútba/
Led chipek égésfeszültsége színfüggő! Infra (1...1,2)V Kék (fehér) ledeké (2,8...3,5)V; pirosé (1,5...2,0)V; hagyományos zöldé (1,8...2,2)V; 'gerjesztett' zöldé =kék, fehér. (áram, és hőfüggő) "3833.blue.jpg" kép alapján ez 2db chipnek tűnik egymás mellett, nyákon feltüntetve az egyes chipek polaritása! /1 chipként homogénebb fényű felületet lehet létrehozni, mint több kisebbel/ A ledeket kimérheted egy magasabb feszültségről, egy nagy értékű soros ellenállást beiktatva >>> mikor világítani kezd, akkor megméred a leden a nyitófeszültséget (névleges áramnál kicsit nagyobbra fog beállni rajta)... A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
Hagyományos ledeket egy multiméterrel szoktam tesztelni. Az kiirja mikor nyit a led. Abban 9v os elem van. De ezt a fajtát bármilyen 2 lábon mérem se fel nem villan mint a hagyományos, se értéket nem ir ki.
Voilá!
Megoldódott, igaz még csak, feszkót kapott de viágított, ha nem is még az elvárásaimnak megfelelően. Egyenlőre csak kis időre, mert vissza kell szerelnem rájuk a hűtő bordákat, meg a ventillátorokat se fog ártani. Nos a megoldás a következő volt. A panelra rámásztam egy piszok erős nagyítóval. Aztán így láttam a nyák huzalozást, még ha nagyon haloványan is, mert azért a lakkot csak úgy huzták rá, hogy a huzalozás szabad szemmel ne látszódjon. Így kiderűlt, hogy az egy led az kettő. és sorba vagyon kötve. Így meglett a + és a - bemenet is. Kapott próbaként 5V-ot egy pillanatra az egyik led. És fel is villant. Ekkor még előtét ellenállás nélkül. Aztán kapott előtét ellenállást is. Kb 230OHmt. Így már világítanak. Igaz a vörös az majd kisüti a szemem. Bevilágitja a szobát. Ugyanakkora fesz, ugyanaz az előtét ellenállás és a zöld és a kék szinte fele akkora fényerővel világít. De nem tudok rájönni miért. Azok nem is igazán melegszenek. De a vörös. Na az igen az melegszik is.
OOO, izé....nyitofeszultsegrol hallottal mar?
Persze hogy hallottam. Meg utána már nem 5v ról hajtottam őket. De a multiméter ezeken a ledeken sexuál kümérni a nyitó feszüket. Hagyományos leden ott kiméri ki is irja. De ettől még nem kéne a vörösnek majd 5x olyan erőssen világitania.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |