Fórum témák
» Több friss téma |
Tudna nekem valaki normális képletet adni? Hogy kell a szél teljesítményét kiszámolni, 3 méter átmérőjű 6 lapátos rotornak mekkora a hatásfoka és mekkora a fordulatszáma egy bizonyos szélsebességnél? Az egyik oldalon találtam képletet de ott csak átmérő van lapátok száma nincs.
nos, gondolkoztam.. megvolt az első probüzem, csak kiraktam a kert egyik részébe.. nagyon szépen forgott, és ahogy néztem olyan szélirányváltás talán nem is valoszinű, hogy többször megforduljon a tengelye körül a generátorrész.. lehetséges, hogy csak egy csuszocsatlakozoval összekötöm, és ha nagyon akar, ott szétcsuszhat.. egyébként egy ház tetején lesz majd a helye.. ez az első gépem..,tudom, hogy nem a legjobb, de ugy nézzétek ,hogy nem is láttam még ilyen berendezést...
sziasztok szelesek végre hazaértem AMD ez aszámitás nagyon sokmindentöl "füg"például a lapátok formájátol dölésszögétöl iveltségétöl
Nem kell tized pontossággal csak saccra. Nem mindegy hogy 2 lapáttal számolunk vagy hattal.
Szia! Szerintem két darab radiaxcsapágy megfelelő a célra, mivel mind a radiális és az axiális erőket elviseli, és kisseb a surlódási felűlete mint egy görgős csapágynak, azonkivűl szerintem olcsóbb is, bár árlistákat, katalógusokat még nem tanulmányoztam! A tengelytávolságot, csavarodási erőket és a csapágyak távolságát még az összeállítás függvényében tanulmányozni fogom! Úgygondolom azért egy autó futóművénél lejátszódó erőhatásoknál nagyobb erőket nem kell kibirnia a szélgenerátor csapágyazásának, azért kérdeztem, hogy kiszerelhető-e valamiből, ami esetleg egyszerűsítené a dolgot! Persze ezt a valamit felújítanám, újra csapágyaznám, viszont pénz tudnék megtakarítani, ami lényeges szempont lehet az összbekerülési költségeknél! Egyébként elképzelhető, hogy szert tudnék talán tenni kínai gyártású mélykisülésű lítium-ion akkumulátorokra, amelyeket elektromos autók energia ellátására szánnak de versenyképes lenne egy ólom-zselés akumlátor árával, sőt...! Itt az idő tényező még ami bizonytalan, mert még csak most szerveződik a gyártás, illetve folyik a piackutatás! Hát igen ezek a kinaiak tudnak valamit, amíg mi csak gáztározókat építgetünk, hogy legyen utána jó drága gázunk! A magyar elektromos autó se kellett senkinek itthon, a sógorok meg körbe udvarolták a vállalkozót, nem baj, majd ha kell veszünk tőlük, őket is támogatni kell, ott biztos nem dübörög úgy a gazdaság mint nálunk!
Szia! Gratulálok pofás kis darab! Mondjuk atető dolog tényleg nem a legjobb hely, de hát a szükség....! Jó szelet neked!
köszönöm a biztato szavakat! :yes:
probáltam jol csinálni.. de majd még kiderül minden
Az én generátoromnak uj csapágyakat vettem.2db Dacia hátsokerékben használt,konuszosat,viszonylag olcsok,és nagyon tartosak.Csak anyira szoritottam meg hogy ne legyen semmi játéka tengelynek,majd kb.fél év használat után egy picit utána szoritottam.A tengelyt és a csapágy házat+ a mágnes tárcsákat esztergályoztattam.Elöször volt egy olyan hogy dácia elsö féltengelyt probáltam,de aztán ejtettem az ötletet, és a célnak megfelelöen esztergályoztattam.Igy utólag egy sor adaptálási kinlodástol szabadultam meg.+ a végső szerelés is sokkal simábban ment.Mivel a széria csapágyak viszonylag nagyon olcsok,ezért érdemes ujjakat venni.Ami még fontos lenne a csapágyak kenését Vizálló szilikon zsirral old meg.Egy dionyi böven elég belöle(ne vegyél egy egész dobozzal mert elég drága,és utolag a maradékkal nincs mit csinálj,csak hányodna.
sia lehar!! birok szerezni hasáb mágnest a mérete 50mm/20mm/8mm de maradnom kell a 24v nál a 48v inverter nagyon drága ere a méretre kitudnád számolni a menetszámot és a huzal vastagságot . a kerek mágneseim eladok ha kell valakinek!!"neodymium" 24db
Elsösorban szeretnék gratulálni.Nagyon tetszik!.Ami az áram levezetést illeti, ajánlok egy megoldást,Itt feltettem.Ami a levezetést illeti annak is megvan a maga jelentösége.Mondjuk egy,két nap alatt valoban nem sokat fog körbeforogni,de én már láttam olyat hogy egy erösebb nyári szélviharban legalább 18-20 szor fordult körbe a generátorom(Az ablakbol figyeltem,hogy viselkedik).És ez egyetlen délután volt,máskor viszont a tartosabb egyirányú szélben joformán még félfordulata se volt,napokig.Elöbb utobb te is eljutsz ennek a szükségességére,de jobb elöbb mint utobb,miután már kiszerelted véglegesen a helyére.Na meg az ezzel járó munka nem is olyan nagy mint elsőre látszana,egy pár szénkefe pedig nem olyan nagyon drága,hogy ne érné meg.
Hány darabra van kilátásod?.aszerint számitanám.
mielőtt felhegesztetem a tartooszlopát a generátornak, előtte felhuztam a csúszógyűrűket, mert később nem lett volna lehetőségem rárakni, szoval minden adott, ha ki szeretném alakitani ezt a megoldást.. szoval aztmondod, idővel biztosan körbe fog furdulni... most azon gondolkozok, miből tudnám kialakitani a szénkefe tartokat.. nincs baj, mert biztosan találok itthon keféket. magát a réz gyűrűt mivel rögzitsem fel a csöre? meleg enyv jólesz szerinted? tudod ez a pisztolyos..
Jól néz ki a szélkereked, de van egy hibája. A lapát kialakítás ! Ha jól látom ez éppen a kilépő él irányába forog, ami nem a legjobb a hatásfok szempontjából. Ha nem így van, javítsatok ki ! Bár lehet, hogy a csőből kivágott lapát profilja nem olyan érzékeny a megfúvási irányra.... ?!
Szia Lehar!
A motrom 6 volt 45 wattos dinamóját szeretném áttekercselni 12 volt 100wattosra 6 darab tekercs van most sorba kötve egymással a rézhuzal 1,4 mm és a 18*12 mm-es vasmagra 5 mm szélesen van rátekerve a vasmagok mélysége 7 mm. Abban szeretnék segítséget kérni tőled, hogy milyen vastag rézhuzalt, és vasmagonként mennyi menetszámú legyen a tekercs a mefelelő teljesítmény leadásához.
hello!
az első ötletem, egy fa szélkerék volt..meg is csináltam szépen, kifaragtam, ahogy tudtam. ráraktam a gépre, de megsem mozditotta. végső elkeseredésemben gyorsan szereztem egy műanyag csövet, és kivágtam ezeket a lapátokat cirka fél ora alatt. ahogy felraktam, már kicsavarta a kezemből a szél.. már beterveztem, hogy szerzerk vastagabb falú csövet, és ujracsinálom a lapátokat, nehogy a nyári melegben elhajoljon, és beleérjen a tartooszlopba. mit tanácsolsz,? a következő lapátokat hogyan formázzam? hogyan hajlitsam? a forgásirányra mit értessz? nemnagyon vagyok otthon a témában. Üdv.: Zoli
elvileg heti 12db 3héten zeresztül szoval 36db
Az általad megadott adatok alapján elsösorban az áram erösséget számitod ki, ami jelenleg 45Watt osztva 6voltal,egyenlő 7,5 A.mivel 12V.-ot akarsz ebben az esetben 45Watt osztva 12,egyenlő 3,75 A.Ehhez 1 mm-es tekercshuzal elegendő.A menetszámot megkétszerezed.Ha szénkefés a rotorod.és a rotorrol veszed a gerjesztett egyenfeszt, akkor a rotort is át kell tekercselni,de az álló rész adatait nézve nem hiszem.Azért jó volna ha meg néznéd a rotort is,erröl egyenlöre nem tudok semmit se,pedig enélkül csak fél választ tudtam adni.
A válasz egyszerű: szürke poxipollal,de ragasztás elött centirozd ki a gyürüket apró ék darabokkal,faékek.A szénkefetartokat 2-3mm-es vaslemezböl alakitod ki,ráhegeszted a csonak alsorészére,majd arra szereled a tuljdonképpeni kefetartokat.Itt én a Dacia öninditóbol kiszedett kefetartot használtam.Ketté vágtam,és az eggyik,a szigeteltet + polusra.a másikat amelyit a testelést biztositotta a negativ polusra használtam.A csuszogyürükre ragasztás elött felforrasztottam a levezető vezetékeket.A felső gyürüre a pozitivot,és átbujtattam az alsó negativ gyürü alatt.Hogy a vezeték ne szakadhasson ki töböl a gyürük alol,egy tarto-szoritobilincset tettem a levezető vezetékre ugy jó 25 cm-re az alsó gyürü alá.
A 36 db. mágnes 18 polus,ez 18 db,egyenként 180menetes tekercset jelent.A tekercseket1 mm-es huzalbol készited.A tekrcs sablon méretei 50x20x9 mm.a sablon 9 mm-es élére készited a tekercseket.A kész tekercseket elöször kirakod egy nagyobb kartonlapra,szépen körbe és megjelölöd a külsö átméröt,a tekercs belsö átméröt,valahogy ugy mint az alábbi rajzon van.Na most eszerint fogod véglegesen méretezni a tekercsekpoliészterbe öntöformáját,a mágnesek rotortárcsáját,a tárcsákon a mágnesek elhelyezését.Az tekercsek alkotta állórész vastagsága ne haladja meg a 10-11mm-ert,a minnél kissebb légrés érdekében,a nagyobb mechanikai szilárdságért kissebb üvegszálszövetet tegyél a poliészterbe,a tekercsekre,egymás közt.Természetesen a mágnesek a tekercsek közepére kell essenek.
nagyon köszönöm!!! ez a generátor mekkora fordulaton dolgozik ideálisan ,és hány vatot termel? köszi
Szia, a rotor egy alumínium henger amibe mégnesek vannak (pontos számot holnap tudok mondani) tipusát nem tudom de tuti nem neodinium mert viszonylag genygék, és a teljesítményt is szeretném duplázni 100 watt környékére.
Mivel ez a tipusú generátor szpéciel alacsony fordulatra lett tervezve,nem igényel különösebben nagy fordulatot.Ha rákötsz egy 24voltos 75 wattos halogén izzot a kimenetre,és kézzel eröteljesebben megforgatod akkor az izzó teljes fénnyel világitani fog.Ne probáld furoval forgatni mivel pillanatok alatt kiégeti a halogént.A várható teljesitmény valahol 750-900 watt normál szélben,de nagyob erejű szélben jóval tullépi a kilowattot.
Ebben az esetben a teljesitmény növelése csak a rotormágnesek cseréjével lehetséges.Valami jó erös, azonos méretü mágnesekkel.Ha ugyan megéri(?) akár neodim mágnesekkel.Csak igy érhetsz el megfelelő gerjesztő erőt.
Köszi, akkor inkább maradok a 6 voltos rendszernél.
Hello, azt szeretném kérdezni, hogy van-e vkinek, vagy tud-e vki DC-DC konvertáló kapcsolásokat!?
Bemenet: 20-60V Kimenet 13-14V (aksi töltés) Áramban is tudhatna azért vmit, mondjuk 10A körül legalább! Előre is kössz! SZIA.
Szia!
he-he-he ez igy nem megy..... vagy 3-10 Vmax a bemenő -vagy 10--35,,,40 Vmax az IC-k miatt. esetleg tranzisztoros 60V-tól felfelé.....400V ig amugy gondolj bele a140W -s átalakitó azért 160-200W bemenőt kiván.ű illetve 10v -nál fesz növelő ----16v tól fesz, csökkentő kapcolású kellene---1 fokozatban?
Mindenképpen fesz csökkentő kell!
Na most lehet, hogy elég a max 40V bemenőnek! Az a baj, hogy nem tudom mennyit ad le az auto gen. terheléssel! Terhelés és fesz. szab. nélkül 50V-ot lead, tehát ennél bisztos kevesebb lessz ez tény! Csak hát gondolkodok előre is, mert később szeretnék én magam csinálni egy állandómágnesű generátort, azok már megközelítik az 50V-ot, van hozzá jóféle mágnesem is, csak most sürget az idő! De akkor egyenlőre valószínű, hogy elég lessz a 40V-os! Esetleg van iylenről vmi skicced? köszi SZIA.
Szia!
az auto generátor --kis terhelésnél 60--100 V -ig is gerjed ---tönkre is megy. ha a gerjesztése állandó mágneses-- nem kell hozzá semmi -csak akku..ha elég nagy tul se tölti, én a 34063 as ic vel és az LM 117-el kedvelem de ezzel 3A -nál megáál a dolog.
Hogy hogy nem kell semmi csak maga az aksi?
Ha állandó mágnesű a gen., szerintem bisztos, hogy több mint 13-14V fog lejönni róla, az aksinak meg ennél több nem igen használ! Az auto gen. lehet, hogy felmegy 60-100V-ig, de az már jóóópár ezres fordulatnál, asszem ez a veszély engem nem fenyeget Ez a 3A elég kevés Magán az IC-n kell átmennyen annak a 3A-nek? vagy az csak vezértel vmi FET-et? Mert akkor meglehetne kicsit buherálni!
Üdv!
Először is elnézést, naagyon laikus vagyok, de a neten találtam egy oldalt, ami talán már ismert előttetek, de lehet, hogy még nem. Szélenergia hasznosítása Ha tudtam segíteni annak örülök, ha nem, akkor sajnálom Tisztelettel: zszilagyi |
Bejelentkezés
Hirdetés |