Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   22 / 507
(#) AMD hozzászólása Márc 13, 2008 /
 
Tudna nekem valaki normális képletet adni? Hogy kell a szél teljesítményét kiszámolni, 3 méter átmérőjű 6 lapátos rotornak mekkora a hatásfoka és mekkora a fordulatszáma egy bizonyos szélsebességnél? Az egyik oldalon találtam képletet de ott csak átmérő van lapátok száma nincs.
(#) q765 válasza lehar hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
nos, gondolkoztam.. megvolt az első probüzem, csak kiraktam a kert egyik részébe.. nagyon szépen forgott, és ahogy néztem olyan szélirányváltás talán nem is valoszinű, hogy többször megforduljon a tengelye körül a generátorrész.. lehetséges, hogy csak egy csuszocsatlakozoval összekötöm, és ha nagyon akar, ott szétcsuszhat.. egyébként egy ház tetején lesz majd a helye.. ez az első gépem..,tudom, hogy nem a legjobb, de ugy nézzétek ,hogy nem is láttam még ilyen berendezést...
(#) vasporos válasza AMD hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
sziasztok szelesek végre hazaértem AMD ez aszámitás nagyon sokmindentöl "füg"például a lapátok formájátol dölésszögétöl iveltségétöl
(#) AMD válasza vasporos hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Nem kell tized pontossággal csak saccra. Nem mindegy hogy 2 lapáttal számolunk vagy hattal.
(#) tralala válasza mex hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Szia! Szerintem két darab radiaxcsapágy megfelelő a célra, mivel mind a radiális és az axiális erőket elviseli, és kisseb a surlódási felűlete mint egy görgős csapágynak, azonkivűl szerintem olcsóbb is, bár árlistákat, katalógusokat még nem tanulmányoztam! A tengelytávolságot, csavarodási erőket és a csapágyak távolságát még az összeállítás függvényében tanulmányozni fogom! Úgygondolom azért egy autó futóművénél lejátszódó erőhatásoknál nagyobb erőket nem kell kibirnia a szélgenerátor csapágyazásának, azért kérdeztem, hogy kiszerelhető-e valamiből, ami esetleg egyszerűsítené a dolgot! Persze ezt a valamit felújítanám, újra csapágyaznám, viszont pénz tudnék megtakarítani, ami lényeges szempont lehet az összbekerülési költségeknél! Egyébként elképzelhető, hogy szert tudnék talán tenni kínai gyártású mélykisülésű lítium-ion akkumulátorokra, amelyeket elektromos autók energia ellátására szánnak de versenyképes lenne egy ólom-zselés akumlátor árával, sőt...! Itt az idő tényező még ami bizonytalan, mert még csak most szerveződik a gyártás, illetve folyik a piackutatás! Hát igen ezek a kinaiak tudnak valamit, amíg mi csak gáztározókat építgetünk, hogy legyen utána jó drága gázunk! A magyar elektromos autó se kellett senkinek itthon, a sógorok meg körbe udvarolták a vállalkozót, nem baj, majd ha kell veszünk tőlük, őket is támogatni kell, ott biztos nem dübörög úgy a gazdaság mint nálunk!
(#) tralala válasza q765 hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Szia! Gratulálok pofás kis darab! Mondjuk atető dolog tényleg nem a legjobb hely, de hát a szükség....! Jó szelet neked!
(#) q765 válasza tralala hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
köszönöm a biztato szavakat! :yes:
probáltam jol csinálni.. de majd még kiderül minden
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Az én generátoromnak uj csapágyakat vettem.2db Dacia hátsokerékben használt,konuszosat,viszonylag olcsok,és nagyon tartosak.Csak anyira szoritottam meg hogy ne legyen semmi játéka tengelynek,majd kb.fél év használat után egy picit utána szoritottam.A tengelyt és a csapágy házat+ a mágnes tárcsákat esztergályoztattam.Elöször volt egy olyan hogy dácia elsö féltengelyt probáltam,de aztán ejtettem az ötletet, és a célnak megfelelöen esztergályoztattam.Igy utólag egy sor adaptálási kinlodástol szabadultam meg.+ a végső szerelés is sokkal simábban ment.Mivel a széria csapágyak viszonylag nagyon olcsok,ezért érdemes ujjakat venni.Ami még fontos lenne a csapágyak kenését Vizálló szilikon zsirral old meg.Egy dionyi böven elég belöle(ne vegyél egy egész dobozzal mert elég drága,és utolag a maradékkal nincs mit csinálj,csak hányodna.
(#) vasporos hozzászólása Márc 13, 2008 /
 
sia lehar!! birok szerezni hasáb mágnest a mérete 50mm/20mm/8mm de maradnom kell a 24v nál a 48v inverter nagyon drága ere a méretre kitudnád számolni a menetszámot és a huzal vastagságot . a kerek mágneseim eladok ha kell valakinek!!"neodymium" 24db
(#) lehar válasza q765 hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Elsösorban szeretnék gratulálni.Nagyon tetszik!.Ami az áram levezetést illeti, ajánlok egy megoldást,Itt feltettem.Ami a levezetést illeti annak is megvan a maga jelentösége.Mondjuk egy,két nap alatt valoban nem sokat fog körbeforogni,de én már láttam olyat hogy egy erösebb nyári szélviharban legalább 18-20 szor fordult körbe a generátorom(Az ablakbol figyeltem,hogy viselkedik).És ez egyetlen délután volt,máskor viszont a tartosabb egyirányú szélben joformán még félfordulata se volt,napokig.Elöbb utobb te is eljutsz ennek a szükségességére,de jobb elöbb mint utobb,miután már kiszerelted véglegesen a helyére.Na meg az ezzel járó munka nem is olyan nagy mint elsőre látszana,egy pár szénkefe pedig nem olyan nagyon drága,hogy ne érné meg.
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Hány darabra van kilátásod?.aszerint számitanám.
(#) q765 válasza lehar hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
mielőtt felhegesztetem a tartooszlopát a generátornak, előtte felhuztam a csúszógyűrűket, mert később nem lett volna lehetőségem rárakni, szoval minden adott, ha ki szeretném alakitani ezt a megoldást.. szoval aztmondod, idővel biztosan körbe fog furdulni... most azon gondolkozok, miből tudnám kialakitani a szénkefe tartokat.. nincs baj, mert biztosan találok itthon keféket. magát a réz gyűrűt mivel rögzitsem fel a csöre? meleg enyv jólesz szerinted? tudod ez a pisztolyos..
(#) lverhas válasza q765 hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Jól néz ki a szélkereked, de van egy hibája. A lapát kialakítás ! Ha jól látom ez éppen a kilépő él irányába forog, ami nem a legjobb a hatásfok szempontjából. Ha nem így van, javítsatok ki ! Bár lehet, hogy a csőből kivágott lapát profilja nem olyan érzékeny a megfúvási irányra.... ?!
(#) Kiss Gábor hozzászólása Márc 13, 2008 /
 
Szia Lehar!
A motrom 6 volt 45 wattos dinamóját szeretném áttekercselni 12 volt 100wattosra 6 darab tekercs van most sorba kötve egymással a rézhuzal 1,4 mm és a 18*12 mm-es vasmagra 5 mm szélesen van rátekerve a vasmagok mélysége 7 mm. Abban szeretnék segítséget kérni tőled, hogy milyen vastag rézhuzalt, és vasmagonként mennyi menetszámú legyen a tekercs a mefelelő teljesítmény leadásához.
(#) q765 válasza lverhas hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
hello!

az első ötletem, egy fa szélkerék volt..meg is csináltam szépen, kifaragtam, ahogy tudtam. ráraktam a gépre, de megsem mozditotta. végső elkeseredésemben gyorsan szereztem egy műanyag csövet, és kivágtam ezeket a lapátokat cirka fél ora alatt. ahogy felraktam, már kicsavarta a kezemből a szél.. már beterveztem, hogy szerzerk vastagabb falú csövet, és ujracsinálom a lapátokat, nehogy a nyári melegben elhajoljon, és beleérjen a tartooszlopba.

mit tanácsolsz,? a következő lapátokat hogyan formázzam? hogyan hajlitsam? a forgásirányra mit értessz? nemnagyon vagyok otthon a témában.

Üdv.: Zoli
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
elvileg heti 12db 3héten zeresztül szoval 36db
(#) lehar válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Az általad megadott adatok alapján elsösorban az áram erösséget számitod ki, ami jelenleg 45Watt osztva 6voltal,egyenlő 7,5 A.mivel 12V.-ot akarsz ebben az esetben 45Watt osztva 12,egyenlő 3,75 A.Ehhez 1 mm-es tekercshuzal elegendő.A menetszámot megkétszerezed.Ha szénkefés a rotorod.és a rotorrol veszed a gerjesztett egyenfeszt, akkor a rotort is át kell tekercselni,de az álló rész adatait nézve nem hiszem.Azért jó volna ha meg néznéd a rotort is,erröl egyenlöre nem tudok semmit se,pedig enélkül csak fél választ tudtam adni.
(#) lehar válasza q765 hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
A válasz egyszerű: szürke poxipollal,de ragasztás elött centirozd ki a gyürüket apró ék darabokkal,faékek.A szénkefetartokat 2-3mm-es vaslemezböl alakitod ki,ráhegeszted a csonak alsorészére,majd arra szereled a tuljdonképpeni kefetartokat.Itt én a Dacia öninditóbol kiszedett kefetartot használtam.Ketté vágtam,és az eggyik,a szigeteltet + polusra.a másikat amelyit a testelést biztositotta a negativ polusra használtam.A csuszogyürükre ragasztás elött felforrasztottam a levezető vezetékeket.A felső gyürüre a pozitivot,és átbujtattam az alsó negativ gyürü alatt.Hogy a vezeték ne szakadhasson ki töböl a gyürük alol,egy tarto-szoritobilincset tettem a levezető vezetékre ugy jó 25 cm-re az alsó gyürü alá.
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
A 36 db. mágnes 18 polus,ez 18 db,egyenként 180menetes tekercset jelent.A tekercseket1 mm-es huzalbol készited.A tekrcs sablon méretei 50x20x9 mm.a sablon 9 mm-es élére készited a tekercseket.A kész tekercseket elöször kirakod egy nagyobb kartonlapra,szépen körbe és megjelölöd a külsö átméröt,a tekercs belsö átméröt,valahogy ugy mint az alábbi rajzon van.Na most eszerint fogod véglegesen méretezni a tekercsekpoliészterbe öntöformáját,a mágnesek rotortárcsáját,a tárcsákon a mágnesek elhelyezését.Az tekercsek alkotta állórész vastagsága ne haladja meg a 10-11mm-ert,a minnél kissebb légrés érdekében,a nagyobb mechanikai szilárdságért kissebb üvegszálszövetet tegyél a poliészterbe,a tekercsekre,egymás közt.Természetesen a mágnesek a tekercsek közepére kell essenek.
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
nagyon köszönöm!!! ez a generátor mekkora fordulaton dolgozik ideálisan ,és hány vatot termel? köszi
(#) Kiss Gábor válasza lehar hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Szia, a rotor egy alumínium henger amibe mégnesek vannak (pontos számot holnap tudok mondani) tipusát nem tudom de tuti nem neodinium mert viszonylag genygék, és a teljesítményt is szeretném duplázni 100 watt környékére.
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Mivel ez a tipusú generátor szpéciel alacsony fordulatra lett tervezve,nem igényel különösebben nagy fordulatot.Ha rákötsz egy 24voltos 75 wattos halogén izzot a kimenetre,és kézzel eröteljesebben megforgatod akkor az izzó teljes fénnyel világitani fog.Ne probáld furoval forgatni mivel pillanatok alatt kiégeti a halogént.A várható teljesitmény valahol 750-900 watt normál szélben,de nagyob erejű szélben jóval tullépi a kilowattot.
(#) lehar válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Ebben az esetben a teljesitmény növelése csak a rotormágnesek cseréjével lehetséges.Valami jó erös, azonos méretü mágnesekkel.Ha ugyan megéri(?) akár neodim mágnesekkel.Csak igy érhetsz el megfelelő gerjesztő erőt.
(#) Kiss Gábor válasza lehar hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Köszi, akkor inkább maradok a 6 voltos rendszernél.
(#) SZIA hozzászólása Márc 19, 2008 /
 
Hello, azt szeretném kérdezni, hogy van-e vkinek, vagy tud-e vki DC-DC konvertáló kapcsolásokat!?
Bemenet: 20-60V
Kimenet 13-14V (aksi töltés)
Áramban is tudhatna azért vmit, mondjuk 10A körül legalább!

Előre is kössz!
SZIA.
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Szia!
he-he-he ez igy nem megy.....
vagy 3-10 Vmax a bemenő -vagy 10--35,,,40 Vmax az IC-k miatt. esetleg tranzisztoros 60V-tól felfelé.....400V ig

amugy gondolj bele a140W -s átalakitó azért 160-200W bemenőt kiván.ű
illetve 10v -nál fesz növelő ----16v tól fesz, csökkentő kapcolású kellene---1 fokozatban?
(#) SZIA válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Mindenképpen fesz csökkentő kell!
Na most lehet, hogy elég a max 40V bemenőnek!
Az a baj, hogy nem tudom mennyit ad le az auto gen. terheléssel!
Terhelés és fesz. szab. nélkül 50V-ot lead, tehát ennél bisztos kevesebb lessz ez tény!
Csak hát gondolkodok előre is, mert később szeretnék én magam csinálni egy állandómágnesű generátort, azok már megközelítik az 50V-ot, van hozzá jóféle mágnesem is, csak most sürget az idő!

De akkor egyenlőre valószínű, hogy elég lessz a 40V-os!
Esetleg van iylenről vmi skicced?

köszi
SZIA.
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Szia!
az auto generátor --kis terhelésnél 60--100 V -ig is gerjed ---tönkre is megy.
ha a gerjesztése állandó mágneses-- nem kell hozzá semmi -csak akku..ha elég nagy tul se tölti,

én a 34063 as ic vel és az LM 117-el kedvelem de ezzel 3A -nál megáál a dolog.
(#) SZIA válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Hogy hogy nem kell semmi csak maga az aksi?
Ha állandó mágnesű a gen., szerintem bisztos, hogy több mint 13-14V fog lejönni róla, az aksinak meg ennél több nem igen használ!
Az auto gen. lehet, hogy felmegy 60-100V-ig, de az már jóóópár ezres fordulatnál, asszem ez a veszély engem nem fenyeget
Ez a 3A elég kevés
Magán az IC-n kell átmennyen annak a 3A-nek? vagy az csak vezértel vmi FET-et?
Mert akkor meglehetne kicsit buherálni!
(#) zszilagyi hozzászólása Márc 20, 2008 /
 
Üdv!

Először is elnézést, naagyon laikus vagyok, de a neten találtam egy oldalt, ami talán már ismert előttetek, de lehet, hogy még nem.

Szélenergia hasznosítása

Ha tudtam segíteni annak örülök, ha nem, akkor sajnálom

Tisztelettel: zszilagyi
Következő: »»   22 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem