Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Egy egyszerű rendszerrel nem tudsz több hőt a vízbe vinni, mint amennyit a napsugárzástól kapsz.” Ez minden rendszerre igaz... Nehéz lenne többet hasznosítani belőle, mint ami van. Egyébként, ha alá raksz fóliát, mindjárt közel a fele lesz az a negyed. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Hello! Ha szabad valami javaslattal élnem.. A karate helyett én örömmel venném, ha valami kis (akár Móricka) rajzot feltennétek egy egy megvalósult rendszerről, esetleg jobb-rosszabb megoldásról egy-két sor, mit érdemes - mit nem. Abból talán többet okulhatnának az avatatlanok is, mint pld. én..
A tények: körülbelül 300m LPE20 csővel 1 óra alatt 900 liter vizet lehet 5-6 fokkal felmelegíteni délután 3-4 óra tájban az én sufnim tetején. Ehhez egy 80W körüli fűtéskeringető szivattyút használok. Ezt a csőkígyó után 5-6m távolságra mértem. Az LPE cső 3 párhuzamos szakaszra van osztva, LPE20 oda-vissza vezetéssel.
Mostanában nem tudok képet csinálni, de össze van foglalva a lényeg: itt. A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
A link első képén nem jó a spirálok felfűzése, az oda-vissza vezetést átellenes sarokra kell tenni.
A szakaszos / folyamatos keringetés témához még annyit hozzáteszek, hogy a célunk nem melegvíz előállítása, hanem a medence felületének kiterjesztése. Kisebb hőmérsékletkülönbség esetén lassabban kerül a vízbe az energia, tehát a legalacsonyabb hőmérsékletű (a medence aljáról vett vizet kell keresztülnyomni a spirál(ok)on. Ezt mindaddig csinálhatjuk, amíg süt a nap. Egy kapcsolóórát ki lehet még egészíteni egy fordított alkonykapcsolóval, de többre szerintem nincs szükség. A csőkígyó bemenetére teszőleges átmérőt lehet tenni, de a visszavezető ágon kisebb keresztmetszettel, nagyobb sebességre kell törekedni, hogy minél kisebb legyen a veszteségünk. A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
Ugye jól értelmezem? 900 liter vizet 1 óra alatt 6 C fokkal emel.
Akkor a tied valami hipi szupi kollektor. Erre a teljesítményre egy felsőkategóriás 3m2 hasznos felvevő felülettel rendelkező kollektor képes 80%-os hatásfokkal.
Vagy az adataid nem stimmelnek (18900 KJ, 5.25Kwh) A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
Valóban, a 300 méter egy picivel több. Van az 310-320 is, ha beleszámoljuk az összekötéseket, bevezetéseket is. A felület így picivel több, mint 6m2 (ha jól emlékszem a képletekre). A vízmennyiséget egy lejárt hitelesítésű vízóra alapján állítom. A hőmérsékletet pedig egy Maxwell 25500 hőmérőjével mértem, délután 4 óra körül. Más napszakban természetesen ez kevesebb.
A hatásfok nem csúcs, valóban, cserébe a kollektor egy délután felkerült a tetőre, és teljes egészében újrahasznosítható. A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
Nem a méter számít.... Képtelenség ilyen vízhozam mellett ilyen hőmérséklet emelkedés, ennyi időn belül, ilyen csővel, ekkora felülettel. Csak erre akartam utalni...
Sziasztok!
Medence fűtést tervezek egy árnyékban levő medencéhez. Még adatok nincsenek, mert nem az enyém a medence, de kb 3m x 60cm felfújható, puhafalú. 3 darab 50m-es LPE-re gondoltam egy keringető szivattyúval kergetve. Amit vásárolnék hozzá: 20-as LPE cső 150 m 32-es KPE cső 40 m (fő vezetéknek) KPE T idom 32x3/4BMx32 4 db KPE könyök 32x3/4B 2 db Egyenes külső menettel 20x3/4 6 db Érdemes a szivattyút a medence csatlakozásba bekötni? Mivel? Ha nem, akkor gondolom kellene egy visszacsapó a szívó ágba, hogy ne menjen bele levegő. Ha valamin változtatnátok, kérlek írjátok meg. Köszönöm előre is! A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2015
Az 50m kevés. Értékelhető eredményhez jobb a 80m, de legalább 70m, áganként 300 liter körüli átfolyással óránként.
A KPE32 védőcsőnek jó lehet, de másra nem. Nagy átmérőn lassabban folyik vissza a víz, tehát több hőt ad le a környezetnek. Használj nyugodtan LPE csövet, 1,5m3/óra átfolyásig 0,3 bar a veszteség 40m LPE20 csövön. Bónuszként olcsóbbak lesznek a fittingek. A megtakarítást költsd további spirál(ok)ra. Jobb, ha a szűrő és fűtő szivattyúk teljesen külön körre kerülnek. Egyidejű működés esetén én a szűrő szivattyújára fogadnék, meggyőző az erőfölénye. Visszacsapó szelep mindig kell, hogy megvédje a fűtőszivattyút a leürüléstől. Gyakori hiba a csőspirálok rossz sorrendben való felfűzése. A képen láthatod a helyes bekötést. A szivattyú bekötése hülyeség, csak a spirálokat nézd! A legjobb fűtés a takarás, amikor csak lehet.
KPE azért lett, hogy meg legyen a közel hasonló keresztmetszet a fő csövön és a spirálokon. (főágra elég a 20-as cső? kb 15-20m-re el kell vinnem a spirálokat a medencétől)
Akkor szivattyúnak mit javasolsz? Egy vízszűrős medencéhez valót? (mert nincs most semmilyen a medencéhez) Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
Felesleges egálba hozni a spirálok és a gerinc keresztmetszetét. A spirálokon alacsonyabb sebesség a kifizetődő, a gerincen pedig nagy sebesség ajánlatos, hogy alacsonyabb legyen a hőveszteség. A 30-40 méter még belefér.
Két külön szivattyú szükséges. Ha a szűrő szivattyú nyomja át a spirálon a vizet, akkor feleslegesen nagy lesz a fogyasztás. A szűrő szivattyúnak az időjárástól függetlenül kell működni, míg a fűtésnek akkor, folyamatosan, ha van napsütés. A fűtés keringetésére egy kisfogyasztású keringetőszivattyú elég, ami 50-100W, egy minimális medenceszűrő ennek két-háromszorosa.
Talán utolsó kérdés: a szivattyút hogy tudom bekötni a rendszerbe? Amit eddig kinéztem: Grundfos UPS 25-60.
Köszönöm az eddigi segítséget is!
Ez a szivattyú jó lehet, ha nem kell nagyon magasra emelni a vizet.
Félek, nem értem a kérdést. A szivattyú a vízszint alatt legyen, életvédelmi (fi) relé nem elhagyható. Amíg napsütés éri a spirál felületének legalább felét, a szivattyú működjön. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, most tervezem a medencefűtést, hogyan kellene összeállítani. Utánajártam, végigolvastam az itteni hozzászólásokat is. Az LPE cső spirál rendszer mellett döntöttem. A méretekkel nem vagyok még teljesen képben mennyit érdemes szerelni. A célom az lenne, hogy egy 350x90cm kör alakú gumi falú medencét szeretnék kellemesen használhatóra melegíteni. Papíron ~ 6.8 m3 víz megy bele. A medence nagyrészt árnyékban van. Kb 2-3 órát éri a nap, de akkor is csak a medence felét, a többi árnyékban van. A rendszer a garázstetőre lenne szerelve ~ 3m magasban vízszintesen fektetve. A garázs a medencétől 3m távolságra van. Mekkora rendszer lenne elegendő ahhoz, hogy minimum 29-30 °C os átlagot elérjek? Én a nedudgi által is csatolt terv alapján gondoltam párhuzamosan kötve 4db 50m-es spirált = 200m. Elég lesz-e a 200m ehhez? Illetve kérdés még a szivattyú. Azt láttam, hogy jobb külön tenni a szűrőtől. Fűtés keringető szivattyúra gondoltam 50-100W kapcsolható teljesítménnyel. Igaz van itthon egy 650W-os kerti szivattyú, de ez gondolom túl nagy ide. A szivattyút hova érdemes tenni? A vízbe csak a medence tetején tudok becsatlakozni, lent már nincs hely a vízforgató kivezetés elfoglalja. Szóval a szívó és nyomó ágat is egy helyen tudnám bevinni a medencébe ez gondot jelent-e? Várom válaszokat, köszi előre is!
Szia!
Nekem is volt ilyen medencém és fűtésrásegítésem, még amikor kisebbek voltak a gyerekek. Én 100m LPE csövet vágtam nagyjából négy felé. és tekertem belőlük egy elnyújtott "kakaós csigává", amit egy feketére fejtett OSB lapra fogattam. Én a szűrő-szivattyút használtam, és szerintem elég is volt, mert nem kellet messzire vinnem, szintkülönbség sem volt. Szerintem egy ilyesmiből 2db is kevés lett volna (akkor lett volna 200m), ha a medencét nem süti a nap. Más megközelítés; 1m2-en kb. 500W meleget lehet begyűjteni viszonylag optimális kollektorral. Az LPE csöves kollektor nem éppen optimális, csak olcsó, úgy hogy jó ha a felével kalkulálsz. Ebből hamar kijön, hogy 10m2 fölötti méretekben kell gondolkodni, azaz valószínűleg az egész garázs tetejét be kellene csövezni (nem tudom mekkora a garázsod). Sokat javítana a helyzeten, ha nem vízszintes lenne, és ha valamilyen takarást tudnál rátenni, pl.: fóliából.
Az ökölszabállyal kezdem: Ha egy napsütött kb 70m LPE20 csövön körülbelül 300 liter vizet nyomsz át egy óra alatt, akkor a kimenő hőmérséklet 3-6 fokkal lehet magasabb. A párhuzamos ágak számának növelésével a vízmennyiséget lehet növelni.
A másik fontos dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy a legjobb fűtés a hőszigetelés. Ha nem használod a medencét, akkor takarni kell. Szigetelni oldalt, és alul, ha lehet. A csőmennyiség szerintem sajnos nem méretezhető, mert nem ismerjük az elkövetkezendő hónapok időjárását. Amennyit a családi költségvetés megenged, és még elfér. Fontos, hogy tűző napsütésben csináld, és ne erőszakold meg a csövet. A minimális hajlítási sugár 20r, az alá nem érdemes menni. Nagyobb teljesítményű szivattyút akkor sem kifizetődő használni, ha a pincében több raklapnyi van. A fűtéskeringető szivattyú 100W, egy nagyobb 300-500W. Az LPE csőben mindig keringetni kell a vizet, akár napi tíz órában. A szezon 100 napja alatt ez már szép összeget jelent, pár év alatt megszolgálja az árát. A vizet a medence aljáról kell a spriálba küldeni, a lágy PVC cső tökéletes a beszívásra. A hidegebb víz van alul - jobb lesz a hatásfokod. A lehető legtávolabb legyen a spirál bemenő, és visszatérő ága, hogy el tudjon keveredni a felmelegített víz.
A keringetés vezérlését meglehetne oldani úgy mint a mostani szolár lámpák vezérlése?
Ha pl a napelem feszültsége lemegy 2v alá akkor biztos nem süt a nap, a szivattyú meg még vagy pár percig keringetné a vizet.
Érdemesebb a vezérlést fénymérés helyett hőérzékelésre bízni, x időnként beiktatva a cső térfogatának teljes átforgatását.
Az gyakorlatilag mindegy mivel érzékeled a fényt. Ha nincs nap, a kollektor sem fog fűteni. Akkor minek az utókeringtetés? Pár percen már nem múlik semmi.
Sziasztok,
Arra van vkinek jó ötelet, hogy ha napközben a csemeték otthon vannak és nem figyelnek a fűtés lekapcsolására, akkor kikapcsoljon automatikusan? Ok a FI relé, de azért biztos, ami ziher. Karesz
Nem egészen világos, mit is szeretnél.
Hello! A FI relé, érintésvédelmi dolog, szükséges is, de köze nincs a fűtés lekapcsolásához.
De egy öntartó kapcsolással, és egy bontó hőbimetalal (klixon) megoldható a dolog.
Lehet hogy villannyal fűt, mit a merülőforraló ,csak a medencébe dobja........?
Hello! Az a jó, hogy egy pongyola megfogalmazás miatt, úgy kell kitalálni, mire is lenne szüksége a delikvensnek.. Közben a gyermekeiről van szó!
Te rájöttél, mit is szeretett volna kérdezni a páciens?
Csak tippeltem, pedig nem is lottózok.. De máskor óvakodni fogok tőle, "mint a domboldalon álló szürke ló valaga a légycsípéstő".
Félek, azt szerette volna tudni, milyen megoldás létezik arra, hogy áramtalanítsa a medencéhez kapcsolódó berendezéseket.
A gázkazánt, villanybojlert is áramtalanítani kell, ha beül valaki a kádba? Infra mozgásérzékelő, infrasorompó. Elképzelhető a vízszint ingadozásának érzékelése is, ha gyakran változik (nincs nyugalomban) akkor valakí van a vízben. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |