Fórum témák
» Több friss téma |
Újítsd fel az égész hálózatot, itt mást nem fogsz hallani. Számítottam a reakciókra, mikor elküldtem a hozzászólást. Itt mindenki 10 évente ledönti az egész házat és újraépíti.
Leírtam, hogy az átalakításnak milyen lehetséges veszélyei vannak. Nem szabályos, igen, a mostani állapot szabályos, de életveszélyes, ha hozzányúlsz kötelező a legújabb szabályoknak megfelelni. A jelenlegi állapotnál jobb, megfelelő FI relével társítva pedig a halálos áramütés kockázata alacsony. Ez nem nulla még a legújabb rendszerekben sem, ott is lehet földszakadás és hibás készülék. Idézet: Nem valószínű, de ha egyszer életveszélyes valami, vagy megcsinálja a tulajdonos, vagy tudomásul veszi és ezzel él (vagy nem) tovább.„Itt mindenki 10 évente ledönti az egész házat és újraépíti.” Idézet: A nullát összekötni a dugaljban a földeléssel nem veszélyes? „Leírtam, hogy az átalakításnak milyen lehetséges veszélyei vannak. Nem szabályos, igen, a mostani állapot szabályos, de életveszélyes” A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Kis segítséget kérek!
Budapesti villanyszerelőt keresek aki segítene az 1 fázisú óra lecserélésében 3 fázisúra. Mi a menete, hogyan és mennyiért... Kérem, hogy privátban jelentkezzen. Köszönöm! Ui: Ha nem jó fórumban írtam, Bocsánat.
Nem cserélheti bárki, csak aszolgáltató szerződött partnerei. A lista elméletileg az oldalukon elérető.
Ahogy Bakman kolléga írta: de vedd fel az áramszolgáltatóval a kapcsolatot (E-mail, telefon), hogy bővíthető-e nálad a szolgáltatás. Ott az árakról, szerelőkről is tájékozódhatsz.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Nem akartam köztünk vitát, igy is köszönöm mindenkinek a válaszokat,beszéltem is egy villanyszerelő Úriemberrel, ki fog jönni megvizsgálja, a hálózatot, mit hogyan érdemes, esetleg cserélni,felujitani,javitani.
Még egyszer köszönöm mindenkiek a segitséget!
Én azt gondolom, ilyen esetben nem is lehet vita. A rendelkező szabványokat valaki vagy betartja és aszerint szerel vagy nem (vállalva az esetleges büntetőjogi felelősséget). Nyilván a többség véleményét osztom.
Félreértés ne essék én nem vitáztam senkivel!
Azért kérdeztem itt,mivel nyilván adoka véleményetekre, itt nem köztem volt a vita, csak azon, amit kérdeztem. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Megnézném, hogy egy nullázott rendszeren az AVK (FI relé) mit fog csinálni. Kérlek, küld egy képet, hogy a kéthuzalos (L+PEN) rendszerbe hogy kötöd be az AVK-t. Nálunk (volt Csehszlovákia) évtizedeken keresztül volt szabványban a nullázott rendszer, a konnektornak csak két szál drótot húztak, egy fázist, egy PEN-t. De már több mint egy évtizede tilos ezt a rendszert telepíteni. PEN vezetéket használni, csak 10mm2 felett szabad.
Szia! Én úgy gondolom nem is a tényekkel volt itt a gond, hanem egy-két ide nem illő tanáccsal. Ennyi erővel nyithatnánk egy üzemanyag fórumot is, ahol valaki "jótanácsként" elmondaná, hogy a benzingőzzel telt tartályt vizsgáljuk meg öngyújtóval... Szerintem, hogy a témánál maradjunk, sokunknál ez verte ki a biztosítékot.
Szia! Hogyne én megértem ezt is, minden esetre azért csak értettem a lényeget amit még egyszer köszönök is!
Akkor az előbbiekben olvasottak alapján én is több 10 ( esetleg 100) ezredestől kényszerülők megválni a közeljövőben ?
Van egy ~30 éves ház, az akkori szabályok szerint szerelve, (alu vezetékek, Fi, a ház vagy 6 körre osztva ...) A közelmúltban cserés lett egy konnektor ( kijött belőle az éltető füst). Amennyire én hozzá merek nyúlni, látom, hogy cserélni kéne a konnektor (szerelődoboz ?) és a felette lévő* ( elosztódoboz ?) közt lévő vezetéket . Mivel ma már alumínium nem szabályos, tudomásom szerint alu-réz toldás még kevésbé az . Ilyenkor mi a megoldás ? Az egész ház áthúzása ? Vagy esetleg belefér csak ennek a konnektorkörnek a cseréje ? *egy kismegszakító után vannak 3 konnektorok a konyha 3 falán.
Attól függ hol nullázza. Egyébként leold a FI relé(de csak abban az esetben ha nem a fázist és a nullát vagy a nullázott földet fogja). Ha mindkettőt sikerül megfognia akkor a nulla vezetőn visszafolyik az áram és az FI relé nem észleli a "hibát", így Halálos!.
Egy amire nem vagyok büszke, a műhely bekötés föld nélkül. Nem használtam nullázást a nulla vezetővel, csak vasajtóra van téve a "földpont". FI relé leold amikor a fázis és a "földet" összeérintem. De tisztába vagyok, hogy azért még nem veszélytelen. Tudom, hogy azért nem szabad 100%-ra bízni abba, hogy leold, ezért próbálok vigyázni. De ha még is valami "baleset" szerencsétlen lennék, azért legyen valami ami még talán megment. FI relé nélkül nem merném, úgy bekötni. A legfontosabb, hogy FI relé legyen mindig az óraládába bekötve! Oké, hogy drága, de szerintem mindenki kibírja, hogy egyszer megveszi. Szerintem jobb kifizetni sok pénzt érte, minthogy nem fizetni és amiatt meghalni.
Megválaszoltad a saját kérdésed. 30 éves a ház és elfüstölt a konnektor. Milyen felmentést vársz a fórumtagoktól? Elég csak azt a kört megbolygatnod? Az alu vezeték szabványos ma is. De van egy rossz tulajdonsága. Ahogy öregszik - egyre jobban rideggé válik és eltörik. Bárhol kényszerülsz hozzányúlni - generálsz még egy és még egy hibát- ráadásul nem is fogsz tudni róla, mert egy szigetelőszalagos kötés alatt is eltörhet. Áthúzhatod aluminiumra is - de gyanítom a józan eszed ez ellen már neked is ágál. A jelenleg elérhető megoldások között is vannak fokozatok. Használhatsz falon kívüli szerelést is, falba is lehet költséghatékony MM-fal vezetéket használni (bár én nem szeretem- de valóban gyors és réz). Használhatsz csövet, új dobozokat, új hálózatot. Nem is ez a sok általában, hanem a helyreállítás, javítások, festés stb. Persze jobb lehet a helyzet, ha eleve csövezve van, de ez is keresztmetszet függő. Persze szólhatsz egy erdélyi szakinak is aki fele áron megcsinál mindent - ami pont a duplájába kerül, mire kijavítják. Az Ágnes utcában történt: Igaz új építésű házzal. A tulaj úgy döntött, bebizonyítja a világnak, hogy igenis lehet gyorsan és olcsón, jó házat építeni önerőből. Fel is fogadott az akkori Moszkva ( Ma Széll Kálmán) téren 20 keménykötésű fickót. Dolgoztak mint a kisangyal - még a tulaj cipőjét is felvették, ha a szükség úgy hozta, de ez legyen a legnagyobb baj. Minket már csak a riasztót levezetékezni hívtak, mondván - ott a cső. 3 hónap alatt lett kész a ház. A tulaj boldog volt, a stukkók és a festés a helyén, levonultak a szakik és elvitték az utolsó állványt és steklámpát. Besötétedett- ezért a tulaj gondolt egyet és felkapcsolta a lámpát. Majd miután nem világított, gondolta, biztos kiégett. Aztán mégiscsak szólt, hogy nézzük mér meg mi van, mert bár fent van a kismegszakító - mégsincs villany az egész házban. Nem is lehetett. Ugyanis volt lámpa, kapcsoló, kismegszakító... és 10cm -es vezetékek a falban a kiállásoknál, hogy lehessen látni - rendesen meg van az csinálva. Azonban nyomvonal sehol. Ezért tudott időre kész lenni. A kismegszakítótól a fogyasztóig nem ment egy szál drót sem. Mint említettem - szépen kifestve, stukkó, burkolat..... Na ez sokba került...
A lényeget csak nem írtam le... Az ingatlanok között nem véletlenül van sok - ami felújításra szorul, hiszen éppen ezért adnak túl rajta - ne kelljen többet rákölteni. Sokan azt hiszik - milyen jó vásárt csináltak, aztán jönnek a gondok. Javaslom, nézd meg "A pénznyelő" című filmet- sokat adják mostanában. Aki kicsit is jártas az építőiparban - az sok dologra ráismer benne
Tisztelt Kollégák!
Szeretném megkérdezni a villanyszerelési szabályokban nálam jártasabb embereket, hogy van-e valamilyen megkötés arra, hogy különböző "típusú" kábelek mehetnek e ugyan azon kábelcsatornában a falon kívül. Gondolok itt arra hogy a falon kívül menő UTP kábel mellé szabályosan be lehet tenni mondjuk egy lámpához menő 3 vezetéket? Előre is köszönöm. Üdv.B
Külön kell csatornázni, ill. szeparált csatornát kell alkalmazni.
Ahogy szamóca írta - van sok csatornához olyan szeparáló- elválasztó- elem, amivel már mehet. Ezek ilyen bepattintható lapszerű elválasztók - utólag is beépíthetőek könnyedén. Jobb képet most hirtelen nem találtam. Azért az sem mindegy, hogy vezeték, vagy kábel. Ugyanis ha a vezeték keresztezi az UTP-t akkor nem árt még egy szigetelésről gondoskodnod a csatornán belül is. Gégecső, vagy hasonló. Vagy használsz kábelt, ami eleve kettős szigetelésű. Csatornába én mindig kábelt vittem. Könnyebb is vele dolgozni.
A te válaszodat is köszönöm. Jelen esetben 2 kábel csatornában van, hirtelen felmerült az ötlet, hogy a kettőből egyet kéne csinálni, de így marad Amúgy én is jobban szeretek MT kábelt használni kábelcsatornában, de ebben az esetben a villanyszerelő 3 különálló vezetéket használt (nyilván azért mert ez volt a táskájában... )
Panellakásban így alakítottam ki (csere minden kismegszakító + FI-relé) a bejövő elektromos elosztódobozt!
3 fázisú rendszernél pedig így:
Az egyfázisú az kulturáltabb, ott egy csavar alá egy vezeték megy.
Azt hiszem az gond, hogy a nullából csinálsz pe-t.
Az külön szokott feljönni még panelban is. Persze ha megvan az átmérője és előtte nem lett leágaztatva akkor jó, de akkor meg pen-nek nevezik... Szerintem.
Üdvözlet az uraknak! Bojler csere folyamán azt a szomorú észrevételt tettem, hogy a bojler bekötésére kötött fali dugalj földelése szikrázik. ( Sajnos a hozzáértő villanyszerelő szakember a fürdőszobába nem vezette be a földelést. Így kényszermegoldásképp egy falon kívüli vezetékkel rákötöttem a bojler védőföldelésére a dugalj védőföldjét. ) mivel most meg lett bontva a kapcsolat így látványos volt a jelenség. a dugaljban az eset történtekor egy autómata mosógép volt csatlakoztatva, melyne leválasztását követően megszünt a jelenség. a mosógép csatlakozóján a vádőföld és vélhetően a fázis vezeték között mértem ellenállást amely csak megaohm-os méréstartományban jelzett 0.2 - 0.8 megaohm közötti változó ellenállást. A kérdés az lenne, hogy ezt a jelenséget milyen hiba okozhatja a mosógépben? Ki kapcsolt állapotban volt a gép. Valahol beázhatott egy kötés talán és a vízen keresztül "szökik" az áram? Jelenleg bónincs ÉV relé veépítve a hálózatba, de az jelezte volna valószínüleg ezt a jelenséget már hamarabb. A mosógép eléggé be van építve a helyére, és körülményes a kivétele onan, így nem bontottam meg, hogy megpróbáljam feltárni a hibát. Gondoltam itt talán kapok némi támpontot, hogy mire számítsak... Egy Bosch mosógép egyébként..3-4 éves.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2016
Hello! A mosógépben van egy (két) zavarszűrő kondi, ha nincs neki földelése, az "megfelezi" a 230V-ot, és szikrázhat ha földelést teszel rá. Egyébként ráz is rendesen egy mosógép, ha nincs földelése. Tehát kell hozzá!
Akkor ha jól értem ez a normál működéséhez tartozik? És akkor kikapcsolt állapotban így is fogyaszt a mosógép??
|
Bejelentkezés
Hirdetés |