Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   56 / 104
(#) zolika60 válasza jdani hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Szerintem kell még egy-két információ ahhoz, hogy egy hozzáértő segíteni tudjon. (Én nem az vagyok.) Például hogy hol helyezkedne el a kazán, vagy hogy a különböző helyiségek fűtését kell-e szeparálni egymástól.
(#) jdani válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Épp ezt várom, hogy tippeket adjatok, hol lenne jó a központ, stb..
(#) zolika60 válasza jdani hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Viszont a helyi viszonyokat te ismered. Gondolom a nagyszobában nem mutatna jól a kazán. Pince van? Vagy a fürdőszobában lenne, esetleg a garázsban? Hol van a kémény? Egyáltalán hány négyzetméterről, légköbméterről van szó?
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
(#) Massawa válasza jdani hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Egy szakember aki meg tudja tervezni és ki tudja számolni, hogy mi minden és mennyi kell....
(#) JZoli válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Minél jobban középre sikerülne tenni a kazánt annál ideálisabb lenne.Bár a mai szivattyúkkal egy ekkora lakás fűtővízellátása nem okozhat gondot. Figyelembe kell venni, hogy a kazánhoz oda kell vezetni a gázcsövet is, meg a csatornát (lefolyót) is, ebből a szempontból, kb a garázs fürdő felőli fala a legideálisabb, mert már nem szokás a fürdőbe tenni a kazánt!
Ha optimálisan akarod megoldani a rendszert akkor kellene a kazán kimenetére egy hidraulikus váltó, utána meg egy keverőszelep, ami előállíthatja a padlófűtés számára a 30-40 fokos vizet. De ha kondenzációs kazánban gondolkodsz akkor ez utóbbi kettő szerelvény nem is biztos, hogy kell, mert a legtöbb kondenzációs kazán tuja a padlófűtési vizhőmérsékletet is.
(#) zolika60 válasza JZoli hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Ezért írtam neki, hogy kevés az információ. Egy ilyen rendszert csak az adott hely ismeretében lehet megtervezni.
(#) jdani válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Valaki nem ért valakit.. (Én titeket, vagy Ti engemet..)
Ezt, ilyet akartam látni. 3 szobába csövek. Mindegyiknek össze kell kötni ahol megy be a meleg?
Ugyanugy ahogy jön ki a hideg? Minden egyes szobába kell szivattyú, vagy csak egy nagyobbb a kazánhoz?
Majd amelyik szobában akarok meleget, megnyitom a csapot a szobába?
(#) Kovabe válasza jdani hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Ha ennyire nem vagy benne akkor nem feltétlen kéne ezzel a részével foglalkoznod. Keress egy ismeröst, havert aki tud ajánlani egy megfelelő gépészt és töle kérj tanácsot illetve csináltasd meg vele ha megegyeztek.
Ha elolvasod a topik címét, ott tisztán látszik miről van szó illetve van itt más is csak vissza kell olvasni.
A gépészet sem egy olyan szakma amit kérdezéssel meg lehet tanulni, sokat kell a padban ücsörögni illetve sok szakival kell dolgozni hogy tudd miről is van szó.

Nem oktatás csak jótanács
(#) jdani válasza Kovabe hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Akkor ezt vegyem úgy, ha megvan a szoba ösztő-gyüjtője, onnantól a kialakítás, ugyanaz kb mint egy radiátorosé? Tehát innen egy vizvezetékszerelő, (aki nem csinált még padlófűtést, viszont csövezett már be házat, radiátorokkal) meg tudná oldani ezeket? Gondolok itt szobákat a kazánnal összekötni, hova-mennyi szivattyú, stb..
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Júl 6, 2016 / 1
 
Csak egy példa az ismerőseim között: kb. 100 m hosszú egy padlófűtési kör, ami egyenlő a kidobott pénzzel, ilyen távon egyszerűen nem melegszik át a rendszer. Ennyibe került az, hogy egy hozzá nem értő csinálta. Van egy nem működő padlófűtése.

Ha az illető szerelő még nem csinált ilyet, keress másikat.
(#) (Felhasználó 58569) válasza Bakman hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Ott valami egész más probléma van... Nekem egy barátom tervezte az egész rendszert, hihetetlenül egyszerű, 6 kör van, darabonként 94...98 méter hosszúk. Az egészet egy ősrégi, kb. 20 éves FÉG cirkó fűti az eredeti, alig nagyobb mint az öklöm szivattyú hajtja. A fűtött felület kb. 140 nm.

Abban viszont egyetértünk, hogy aki beköt egy radiátoros fűtést, még nem biztos, hogy meg tud csinálni egy padlófűtést. Még megadott tervek alapján sem.
(#) Bakman válasza (Felhasználó 58569) hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Lehet, nem értek a lovakhoz. Az biztos, hogy hozzá nem értő csinálta és nem működik.
(#) JZoli válasza jdani hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Itt egy kép,de ilyeneket találsz a neten számolatlanul. Ez hőcserélővel van kialakítva, de ez nem feltétlen kell, a kazántól és a lefektetett csőanyagtól függ!De itt van egy lik, ezen van némi magyarázat is a padlófűtésekhez:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
(#) Kovabe válasza JZoli hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Ez majd hogy nem jó csak a tágtartályban maradni fog egy kis légbuborék, én mindig lefele kötöm a tágtartályt.
(#) JZoli válasza Kovabe hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Ezt a képet a netről "rögtönöztem", amikor kiderült, hogy JDani fórumtárs elég kezdő a padlófűtés terén. Csak szemléltetésnek szántam. Ha akarja átolvassa a linkelt oldalt,azzal sokkal többre mehet!
(#) jdani válasza (Felhasználó 58569) hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Neked megvannak ezek a tervek? Megnézném, kiváncsi vagyok, mi-hogy van bekötve.
Pár hozzászólással feljebb, az a kép, mondjuk az egyszerű. A földből jön az előremenő, bele a hőcserélőbe, onnan a visszamenőbe. Rajta egy piros csap talán?.. Meg az a felfele álló valami. A hőcserélő másik oldalán egy nyomásmérő, tágulási tartály, és a szivattyú. Ez igy egyszerűnek tűnik..
(#) Kovabe hozzászólása Júl 7, 2016 /
 
no koment
(#) zoszka válasza Bakman hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
100m a 16x2 csővel simán átfordul és átmelegszik. Ott más a bibi...
(#) Kovabe válasza zoszka hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Megfelelő szivattyúval talán de nem egészséges főleg hogy mindig alul van méretezve "nem magasra csak hosszan megy a víz". Én is a 70m/kört alkalmazok vagy kisebb, föleg hogy már 200m-es tekercsben is van amiből 3x65m is kijön és akkor könnyebb a szabályzás is.
(#) (Felhasználó 58569) válasza jdani hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Legfeljebb a csőfektetési terv van meg valahol, de már az is az idők homályában valahova nagyon elpakolódott... Lehet, hogy egyéb nem is volt, mert annyira egyszerű. Cirkó, benne a szivattyú, lefúvató szelep, nyomásmérő, egy-két golyóscsap, vízhőmérő, légtelenítő szelepek, tágulási tartály, ennyi.
(#) zoszka válasza Kovabe hozzászólására (») Júl 8, 2016 /
 
Nem az volt a téma, hogy méretezés ügyileg melyik a jobb, hanem hogy át tudja e hajtani 100m- en a vizet. 110m a gyakorlati határ, a hajlítási hibák miatt és 80m az ideális 16x2-es csővel. A méretezési határ kb 10%-al több, feltéve, ha tökéletes R37,5mm ívet tudsz hajtani és tartod a 11m/m2-t. De ebbe most inkább ne menjünk bele.

(A cucc, amit csináltál, hibátlan )
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2016
(#) Kovabe válasza zoszka hozzászólására (») Júl 8, 2016 /
 
Köszönöm a visszajelzést, már akartalak hívni hogy működik e még. És köszönöm a segítséget az összerakásban. A csőfektetés így van ahogy mondod, de sem a területi adottságok nincsenek meg sem pedig a gépész keze nem tud így hajlítani.
(#) yager01 hozzászólása Júl 12, 2016 /
 
Sziasztok. Szerintetek ha az emeletre a fürdőszobába felmenő padló fűtés körömet kiegészítem egy törölköző szárítóval akkor érhetek e el érdemi javulást komfort érzetben és felmelegedési idő szempontjából? Fent csak radiátor van de a lenti padló osztóból egy kört felhoztak a fürdőszobába de átmeneti időben lassan fűt fel . Ezt a kort egy sima tekergetős termosztáttal szabályozták lásd a képen . Arra gondoltam hogy ezt elveszem es kiállok vele majd rákötök egy 600x1700as törölköző szárítót amibe az ESBE által kevert 40fok körüli padló eloremenőt adom...szerintetek?
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2016

image.jpeg
    
(#) JZoli válasza yager01 hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Sajnos a padlófűtésben elég alacsony a víz hőmérséklete, így ez nehéz dolog lesz! Talán, ha nagy méretű törölközőszárítót teszel be az valamennyit segíthet. Viszont azt nem tudod megoldani, hogy a többi padlófűtési körön zárj valamennyit? Mivel így több víz juthat a fürdőszobai körbe, ezért ott több hőt ad le, talán előbb is felmelegedne ebben az esetben.
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Szia! Nem vágom ezt a
Idézet:
„a lenti padló osztóból egy kört felhoztak a fürdőszobába”
. Ha a lenti padlófűtési osztóból megy oda a padlóköri fűtővíz, akkor mi értelme van azt szabályozni. Talán elzárni érdemes az átmeneti időszakban. A másik dolog meg, hogy az termofej az arra hőmérsékletre fog zárni amit és ahonnan kapja a hőmérsékletet. Ha abban helyiségben van ahol a padlófűtés van (fürdőszoba) és közel a padozathoz, akkor hamar zárni fog. Ha pedig lent van a gépészeti elemeknél elhelyezve, hát ott is melege van ennek az alkatrésznek, tehát lezárni igyekszik. Ha a szelepről leveszed a termofejet, szerintem megvagy. Tegyél rá egy kupakot amivel csak nyitni és zárni lehet ezt a szelepet, szabályozni nem sok értelme van a leszabályzottat (még lentebb).
(#) zoszka válasza yager01 hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
1. Az esbe akkor fog keverni, ha szivaggyút is raksz mögé.
2. Ahogy VIM is írta totál felesleges lejjeb szabályozni mint a padló vize, hisz még az is alacsony hőmérséklet neki.
3. Ha a padlófűtés hőfokán akarod használni, akkor legalább a 4*-es teljesítménnyel kell számolnod a méretet különben csak dísz lesz a fürdőszobában.

Attól függően, hogy van előállítva a padló csökkentett hőmérséklete, esetleg azt a kört direktbe raknám a szabályzás elé, és kialakítanék belőle egy homogén 1 radiátoros kört.
(#) hacsahu válasza hacsahu hozzászólására (») Júl 25, 2016 /
 
Sziasztok. Tavaly sajnos már nem volt több időm tovább a fűtéssel bajlódnom. De most újra itt lennék és újra leírnám a tapasztalataimat. A korábban betallózott képet kisebb kiegészítésekkel újra feltöltöttem.
A problémám az hogy a padló köröm nem kap elég hőt mivel a primer kör túl hamar kapcsol le (a kazán és annak a keringtetője). Emiatt a radiátorok szabályozó szelepeinek zárásával tudtam további működésre bírni a kazánt, hogy elég hő menjen a padlókörbe is. Ez így szerintem nem a legjobb megoldás, de csak így tudtam megoldani valahogy (laikusként). Gondolom megoldható lenne hogy a kazán akkor is bekapcsoljon ha nincsen elég hő a padló körben, de közben a primer kört még az elején szabályozni ha oda viszont nem kell több meleg.
Kazán: Saunier Duval Isotwin F 24 E.
További kérdéseim a rendszer karbantartására vonatkozna:
- milyen időközönként szükséges a kazán melegvíz használati részének vízkőtelenítése?
- szükséges-e tisztítani a fűtési köröket bizonyos időközönként?
- érdemes a padló kört speciális folyadékkal feltölteni?

Köszönöm az eddigieket is.
(#) zoszka válasza hacsahu hozzászólására (») Júl 25, 2016 /
 
Kezdhetnéd azzal, hogy a hőcserélő primer oldalán megfordítod a csöveket. Nem ellenáramba van kötve. Ha nem akarsz bajlódni vele, akkor egy kis hatásfokromlás árán a szekunder oldali szivattyút is megfordíthatod helyette. Most kb 10-20%-os hatásfokkal dolgozik a padló.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2016
(#) VIM válasza hacsahu hozzászólására (») Júl 25, 2016 /
 
Szia! Nálam ez a megépített rendszer jól működik. A nálad megépített változat hasonló elgondolású de el van kötve a hőcserélő. Ha még a primer és szekunder oldal sem jól van kötve, akkor még rosszabb a helyzet. Nincsenek elzáróváltók, így nem tudsz szelektálni semmit sem. Sem a hőcserélőt sem a gyűjtő-osztót sem a szivattyút .... Ha hozzá akarsz nyúlni a hőcserélő bemenetének a megfordításához, erre azért érdemes volna még gondot fordítani, (csapokra) költeni. A szabályzó kapilláris patronja sincs jó helyen, mert nem a visszatérőt kell kontrollálni, hanem a padlófűtési előremenőt. Azért "ültette" le a kazánodat nálad is, mert így nem szabályoz semmit a termofej.
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Júl 25, 2016 /
 
Szia! Számomra az ilyen munka felháborító amikor nem szerelnek be elzárókat sehová sem és még nem is működik jól. Az enyém is valami hasonlóan nézett ki annak idején ... de hát én nem is szakmabeli vagyok.
Következő: »»   56 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem