Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2820 / 4005
(#) Action2K válasza geniusmax hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

Szia! Hidd el, hogy az egy 150Ft-os poti. Link Ugyan ez 10K-s, de ha nem találsz 20K-sat, akkor lehet, hogy ez is jó bele.
(#) RoliNyh válasza geniusmax hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

Jó, akkor legyen 1000 Ft, de ezek szerint akkor neked nem ér meg annyit, hogy normálisan megcsináld...
Egyébként valóban a 10K is jó bele...
(#) geniusmax válasza Action2K hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

Köszi, igaz az enyémnek 6 lába van. Rossz a kép amit feltöltöttem.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2016
(#) geniusmax válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

Megéri csak informálódom aki jobban ért hozzá.

A képen egy kapcsolós van. Neked akkor meg egy sztereo (tandem) kell. Link Sajnos ez már tényleg nem 150Ft-os.
(#) geniusmax válasza Action2K hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

Köszi! vettem a lapot.
(#) RoliNyh válasza geniusmax hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

Ha többet veszel, van 150 Ft -ért is:

Potméter...

szok oco....

Sőt, még 100 -ért is...

Potméter...
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2016

Szívesen! Bocs az élcelődésért! Mi öreg rókák már csak ilyenek vagyunk.
(#) geniusmax hozzászólása Júl 10, 2016 /

Köszönöm mindenkinek aki segítségemre volt a Sal wrc-200 témában.
Jóéjt mindenkinek!
(#) atrue hozzászólása Júl 11, 2016 /

Sziasztok Guruk!
Szükségem lenne egy olyan "fekete dobozra", ami egy fénypont mozgását tudja leképezni két feszültségértékre, mondjuk X=-5...+5V; Y=-5...+5V. Tehát ha a fénypont a téglalap alakú látómezőben éppen középen van, akkor 0;0 V lesz a kimeneten, ha a bal alsó sarokban, akkor -5;-5V, stb. A fénypont mozgását lehetne kamerával is detektálni, de talán szükségtelen a pontosság, nekem elegendő lenne egy kb. 8x6-os fotodióda mátrix. Nos, hogyan, milyen kapcsolással lenne ez megvalósítható? Persze lehet, hogy kamerával egyszerűbb. Adott esetben a konkrét kivitelezésre is keresnék önként jelentkezőt.
(#) Wind-Storm válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 11, 2016 /

Idézet:
„Ha pedig leveszed előle a speciális lencsét, soha nem fog mozgást érzékelni, mert nem lesz lényeges fényváltozás az érzékelőn.”

Ez tévedés!
Ha leveszed előle a fresnelt, akkor is érzékel, ez egy BIS0001 IC-vel szerelt szenzorral lett tesztelve.
Konkrét esetben egy ajtó fölé lett szerelve, és miután le lett előle véve a fresnel, még a jóval távolabb lévő radiátor felől áramló hőre is aktiválódott magától, holott azelőtt ilyen nem történt.
(#) wbt válasza atrue hozzászólására (») Júl 11, 2016 / 1

Létezik analóg fényérzékelő "lap", amelynek szélei, ahol a feszt mérheted, ki van vezetve. Kb 10cm átmérőjű a nagyobbik, iszonyat pénz volt (életemben egyszer engedtek 10 méternél közelebb hozzá). Kérdés a feladatban az érzékenység, hullámhossz, sebesség. Ha elég a 256x256 felbontás, akkor van ekkora mátrixú pozíció szenzor, ezt SPI-n keresztül digitálisan olvashatod (S9132, kb. 36Euro, de gyors). S9132pdf
Alacsony érzékelési sebesség esetén olcsó a kamerás cucc, a feldolgozás már "csak" program kérdése. Használható még az optikai egerekben lévő szenzor, ha jól rémlik 17x17-es mátrix szokott lenni benne, a tiszta nyers képadat is kinyerhető.
(#) Andralin válasza vargaf hozzászólására (») Júl 11, 2016 /

Jópár használat után is szépen működik a mosogatógép, rendesen felmelegíti a vizet.

Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) vargaf válasza Andralin hozzászólására (») Júl 11, 2016 /

Ennek örülök. Bejött az interneten elterjedt javítás legegyszerűbb módja: cserélj kondenzátort. Természetesen ez nem minden esetre igaz.
(#) giskard válasza atrue hozzászólására (») Júl 11, 2016 / 1

Ellenállás-opto hálózat csomópontjait bevezeted analóg multiplexer (pl. cd4067) bemeneteire, kimeneteket egy mikroP. AD bemeneteire . A proci a multiplexeren keresztül folyamatosan lekérdezi az állapotokat.
Innentől bármilyen megjelenítést generálhat neked.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2016
(#) giskard válasza giskard hozzászólására (») Júl 11, 2016 /

Ha komparátort is használsz (pl. lm339) AD sem kell.
(#) Bakman válasza giskard hozzászólására (») Júl 11, 2016 /

Már csak az a kérdés, hogy a fénypont hogyan helyezkedik el az érzékelőkhöz képest. Az érzékelőre világít a valami, vagy egy falon kell figyelni a pontot? Utóbbi kicsit macerásabb.
(#) giskard válasza Bakman hozzászólására (») Júl 11, 2016 /

atrue: "nekem elegendő lenne egy kb. 8x6-os fotodióda mátrix."

A teljes mondat, ami kétértelművé teszi: "A fénypont mozgását lehetne kamerával is detektálni, de talán szükségtelen a pontosság, nekem elegendő lenne egy kb. 8x6-os fotodióda mátrix." Kamerába nem szokás belevilágítani. Gondolom én.
(#) giskard válasza Bakman hozzászólására (») Júl 11, 2016 /

Pontosabban kellet volna megfogalmazni az elvárást (azt viszont senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy akármilyen felületről visszavert fényt fotomátrixal egyszerűen detektálni fog (és még a mátrix ne is takarja a fény útját)).
Ezért választottam a legegyszerűbb megoldást.

Ez az, nem lehet tudni, mi a kérdés.
(#) villanymaci hozzászólása Júl 11, 2016 1 /

Sziasztok. Jókedvű amatőr vagyok, min ismeretekkel. Elképzelés a köv.: olyan helyre, ahol a szalonképesség nem alapfeltétel ( kamra, pince, sufni) akarok csinálni egy ledes világítást. Alapötlet: 220 v egyenirányíitva, (ebből lesz 310V DC), és sorba kötök 10 db COB ledet (á 10w/db), amiknek 32 volt DC kell, és 1A megy át rajtuk. (Neten ezt találtam, lásd kép, a felső része).
Összeraktam, de ahogy bedugom, lecsapja az automatát. Testnek a földelt dugalj földelését vettem, és nem akar menni. Mit nem tudok, mit keféltem el? Elvileg 100w lesz a fogyasztás, 1A mellett.
Köszi
egyen ir kapcs
(#) Wind-Storm hozzászólása Júl 11, 2016 /

Helló!

Ezek itt N FET-ek lesznek, az egyik némi zárlat után megdöglött.
Ugyanolyan típusra szeretném kicserélni. Meg lehetne tudni a jelölésből mi a típus?

N FET-ek.jpg

(#) Bakman válasza villanymaci hozzászólására (») Júl 11, 2016 / 2

Inkább vegyél egy összeszerelt lámpát, mielőtt felgyújtasz valamit, vagy valaki meg nem hal.

Az ármamot korlátozni kell, amit te nem tettél meg, plusz a földelést nem szabad ilyesmire használni, életveszélyes feszültség alalkulhat ki minden földelt eszközön. Utóbbihoz kell egy kis balszerencse is, de jó úton haladsz.
(#) djadji hozzászólása Júl 11, 2016 /

Sziasztok!
Vettem az ebay-en egy lapos ethernet kabelt amin volt rj45 csatlakozo is. Mivel falon kellett lyukon athuznom levagtam a veget. Ekkor derult ki, hogy ebben a lapos kabelben vekonyabbak a veuetekek mint a sima lan kabelben, igy az rj45-t hiba probalom nem tudom raszoritani. Korabban is raktam fol ilyen csatit sose okozott gondot se itt nincs kontakt. Gondolom a vekonyabb vezetekek miatt. Can valakinek otlete hogy lehetne ra csatlakozot rakni? Vagy van valami rj45-os csatlakozo vokonyabb vezetekekhez is? Mit tudok vele tenni hogy legyen a vegen csatlakozo?
(#) teszti hozzászólása Júl 11, 2016 /

Sziasztok!

Az UV fény szabad szemmel látható?
(#) attika válasza teszti hozzászólására (») Júl 11, 2016 /

Ha egy UV led világít azt gondolom látod,ha láttál már pénzvizsgálót akkor tudod a választ is.
(#) ktamas66 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Júl 11, 2016 /

Ha mégsem fetek lennének, akár BC848-ak is lehetnének.
(#) Wind-Storm válasza teszti hozzászólására (») Júl 11, 2016 /

Infra esetében csak a fényforrás szórása miatt láthatók mégis színek, UV esetében nem mindegyik tartománya látható. Bővebben: Link
(#) Wind-Storm válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 12, 2016 /

Azok (is) ezt a jelölést kapják?
Következő: »»   2820 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem